Slovenija

V Škocjanu dvojezična tabla

Celovec, 20. 02. 2006 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski aktivisti so v Škocjanu na avstrijskem Koroškem enojezično tablo zamenjali z dvojezično.

Aktivisti so sprva napovedali, da bodo dvojezično krajevno tablo v Škocjanu po potrebi stražili tudi ponoči, a so se pozneje odločili za prekinitev
Aktivisti so sprva napovedali, da bodo dvojezično krajevno tablo v Škocjanu po potrebi stražili tudi ponoči, a so se pozneje odločili za prekinitev FOTO: POP TV
Aktiviste gibanja "Resistance for Peace" so že podprli v Koroški dijaški zvezi, od koder so sporočili, da "z veseljem" spremljajo dogajanje v Škocjanu in podpirajo aktiviste z Dunaja, ki se zavzemajo za pravice koroških Slovencev. "Očitno je, da se tudi ostalo prebivalstvo Avstrije zaveda, da Avstrija krši pravice in zakone," so še zapisali v Koroški dijaški zvezi.

Člani iz vrst gibanja "Resistance for Peace" so dopoldne v Škocjanu na avstrijskem Koroškem odstranili enojezično nemško krajevno tablo in jo zamenjali z dvojezično. Predstavnik gibanja Peter Rosenauer je pojasnil, da so se aktivisti za dejanje odločili, ker avstrijska politika s kanclerjem Wolfgangom Schüsslom na čelu ni storila nič za izpolnitev odločbe ustavnega sodišča glede dvojezične topografije v Škocjanu. Dosedanjo "ilegalno" tablo je zato gibanje odstranilo in jo zamenjalo z "legalno".

Shod minil brez incidentov

Aktivisti so pozno popoldne končali akcijo in zapustili prizorišče. Policija, ki je vseskozi spremljala dogajanje, ni ukrepala, shod pa je potekal mirno in brez večjih zapletov. Po pričakovanjih naj bi sicer cestna služba še danes odstranila dvojezično tablo in spet vzpostavila "prvotno stanje".

Aktivisti 'poškodovali javno lastnino'


Po navedbah okrajnega policijskega poveljnika v Velikovcu Viktorja Musila so aktivisti z odstranitvijo krajevne table storili upravni prekršek po pravilniku o cestnem prometu in zagrešili kaznivo dejanje poškodovanja javne lastnine. Policija se je sicer odločila za strategijo pomirjanja, vsekakor pa bo aktiviste popisala in jih po službeni dolžnosti prijavila državnemu tožilstvu. O kazni bo nato odločalo pravosodje.

Enojezično krajevno tablo v Škocjanu je avstrijsko ustavno sodišče zaradi protiustavnosti razveljavilo z odločbo 13. decembra 2001. Za popravilo ustrezne uredbe za krajevno tablo v Škocjanu je ustavno sodišče določilo rok do 31. decembra 2002. Avstrijski kancler je v letu 2002 zato sklical tako imenovano konferenco o konsenzu, ki pa je propadla brez uspeha. Škocjan zaradi tega še danes nima dvojezične krajevne table.

Policijski poveljnik Musil je še napovedal, da se bo policija po lastni presoji odločila za ukrepanje, ni pa povedal, kdaj in kako. Predstavnik gibanja Rosenauer pa je na drugi strani zagotovil, da bodo dvojezično krajevno tablo v Škocjanu stražili, po potrebi tudi dlje časa.

Haider: Nadaljevanje provokacij

Današnjo akcijo je deželni glavar na avstrijskem Koroškem Jörg Haider označil za "nadaljevanje provokacij s strani nacionalističnih slovenskih funkcionarjev in njihovih prijateljev". Po Haiderjevih trditvah naj bi šlo že za tretjo akcijo slovenskih aktivistov v zadnjih dneh. Predtem naj bi pomazali krajevno tablo v Celovcu, v Bilčovsu pa naj bi odstranili krajevne table in jih "vrgli županji pred vrata".

Narodni svet: Haider je neukrotljiv

Dvojezične krajevne table so trn v peti politiki Jörga Haiderja
Dvojezične krajevne table so trn v peti politiki Jörga Haiderja FOTO: POP TV

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je akcijo pozdravil. "Kritika, da gre pri tem za protizakonito akcijo, je ob Haiderjevem zasmehovanju pravne države Avstrije in njenih najvišjih sodnih organov bolj ko svetohlinska. To še toliko bolj, če upoštevamo dejstvo, da podpirajo Haiderjevo ravnanje tudi najvišji vladni predstavniki, kakor npr. namestnik zveznega kanclerja Gorbach - medtem ko zvezni kancler Schüssel sam zaradi koalicijskega miru ni pripravljen, da bi z ustreznimi navodili ukrotil deželnega glavarja."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.