Slovenija

Je vaša klima varna?

Ljubljana, 20. 07. 2007 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V tej hudi vročini, ki je brez klim skoraj nevzdržna, zdravniki opozarjajo, da so nečiste klime lahko zdravju nevarne.

Klimatske naprave v avtomobilih in delovnih prostorih so priporočljive, vendar pa je potrebno redno čiščenje in menjava filtrov, redno servisiranje in pravilno prezračevanje. V nepravilno očiščenih filtrih se zadržujejo različni mikroorganizmi, glive in spore, ki se v vlažnem okolju hitro razmnožujejo in tako v času ohlajevanja zraka pihajo okužene delce v prostor ter s tem omogočajo prenos okužb in infekcijo dihal, je še opozorila.

Vročinski val, ki je zajel balkanske države in dele južne in srednje Evrope ter Slovenijo, bo vztrajal še nekaj dni
Vročinski val, ki je zajel balkanske države in dele južne in srednje Evrope ter Slovenijo, bo vztrajal še nekaj dni FOTO: Jani Dolinšek

Pri daljši izpostavljenosti neustrezno vzdrževani klimatski napravi se lahko razvijejo tudi kronične oblike bolezni dihal. Takrat ima bolnik občutek, da se po fizičnih obremenitvah hitro zasope, ima suh in dražeč kašelj, izgubi apetit ter posledično tudi telesno težo, je zapisala vodja Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije.

Izpostavljenost neprimerni ali neustrezno vzdrževani klimatski napravi, v kateri se zadržujejo mikroorganizmi, spore in glive, lahko povzroči razvoj hipersenzitivnega pneumonitisa. Tipični simptomi so kašelj, povišana telesna temperatura, mrzlica, občutek težjega dihanja in utrujenost. Pogosti pa so tudi glavoboli in vnetje obnosnih votlin. Težave se lahko pokažejo že po štirih do šestih urah po izpostavljenosti takšnim klimatskim napravam, je pojasnila.

V klimatiziranih prostorih je pomembno, da temperaturne razlike med notranjo in zunanjo temperaturo niso prevelike, saj hitri prehodi iz premočno ohlajenih prostorov na vroč zrak niso primerni za telo in niso zdravi, je sporočila Marjeta Terčelj s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Še posebno pa ni primerno, da ohlajen zrak močno piha na ljudi oz. na dele telesa, je še zapisala.

Nevaren vročinski val

Vročinski val z najvišjimi dnevnimi temperaturami zraka med 33 in 38 stopinj C se bo predvidoma nadaljeval do sobote 21. julija 2007. Vse do torka 24. julija pa bo temperatura, kljub manjši osvežitvi, v popoldanskem času še vedno večinoma nad 30 stopinj C.

Vročinski val, ki je zajel balkanske države in dele južne in srednje Evrope, bo vztrajal še nekaj dni. Danes so temperature ponekod po Sloveniji dosegle celo 38 stopinj Celzija, vročina pa vsaj do sobote ne bo pojenjala. Za nedeljo so napovedane posamezne nevihte in celo nekaj osvežitve, a ne pretirane. Vsaj do torka bo namreč več kot 30 stopinj Celzija.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Presežena opozorilna koncentracija ozona

Na merilnih mestih Krvavec, Nova Gorica in Lovran nad Ankaranom je koncentracija ozona danes presegla opozorilno vrednost 180 nanogramov na kubični meter. Koncentracija ozona je presegla opozorilno vrednost tudi v Ljubljani.

Z Agencije RS za okolje opozarjajo, da lahko glede na vremensko napoved pričakujemo zelo visoko koncentracijo ozona tudi v soboto. Koncentracija ozona na tej nadmorski višini se spreminja počasneje kot v dolini, zato lahko tako visoka koncentracija traja še več ur.

Nevarnost požarov vse večja

Uprava RS za zaščito in reševanje od jutri dalje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja
Uprava RS za zaščito in reševanje od jutri dalje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja FOTO: Dare Čekeliš

Uprava RS za zaščito in reševanje od jutri dalje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju občin Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba, Koper, Izola in Piran. Na teh območjih je v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj ter puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpekcija ter policija bodo na območjih, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolje, izvajale poostren nadzor.

Zaradi suhega, vetrovnega in vročega vremena, ki se bo predvidoma nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu, se v večjem delu države povečuje požarna ogroženost naravnega okolja.

Na območju Goriškega v teh dneh izhlapi med pet in šest litrov vode na kvadratni meter dnevno oz. 40 litrov vode na kvadratni meter. Trenutni primanjkljaj vode od 1. aprila dalje znaša 220 litrov na kvadratni meter. Tudi v severovzhodni Sloveniji izhlapevanje vode v zadnjih dneh presega šest litrov na kvadratni meter dnevno. Zato na upravi opozarjajo, da so kmetijske rastline v močnem sušnem stresu, najbolj pa so prizadete koruza, buče in travinje.

Kritično pa je stanje v Koprskem primorju, kjer je v prvih sedemnajstih dneh julija padlo le 16 litrov dežja na kvadratni meter. Zaloga rastlinam dostopne vode je povsem izčrpana že od sredine junija dalje, so opozorili na upravi. Sušni stres se bo v prihodnjih dneh povsod po državi še povečal.

Slovenske železnice (SŽ) so že v ponedeljek začele izvajati ukrepe, kakršni sicer veljajo ob razglasitvi velike požarne ogroženosti. Od ponedeljka tako velja omejitev hitrosti potniških in tovornih vlakov na progah Divača-Hrpelje Kozina, Prešnica cepišče-Rižana in Štanjel-Prvačina na 50 kilometrov na uro, prepovedana pa je vožnja muzejskih parnih vlakov, so danes sporočili iz SŽ.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unnkoVWn
20. 07. 2007 19.05
jah zdej pa res ze pretiravate s to vrocino.. vsak dan pri poročilih, tule 3x na dan clanki o vrocinskem valu... ja pa sej ni tok grozn.. pac ene 3 stopinje vec kot navadno pri lepem poletnem vremenu.. ampak to je pa res ze cist prevec!!? v hisi nimamo nobene klime pa se noben ni umru .. ?
kriss714@amis.net
20. 07. 2007 18.45
En dober nasvet. Izparilnik klima naprave temeljito poškropite z raztopino Asepsola. Uporabite odrabljen pršilnik na pumpico in ne šparajte z razkužilom, višek itak odteče skozi odvod kondenza. Ne pozabit izklopit elektrike pred tem ! ! !
goso
20. 07. 2007 18.11
Železnice, kaj ne morte najt načina, da vam ujame iskre , preden grejo stran od vlaka al pa da jih sploh ni. A ste razpisal nagrade za inovacije na tem področju. Jest mam eno, ampak je ne povem, dokler ne date razpisa ven.