Slovenija

Študentska 'oranžna revolucija'

Ljubljana, 19. 04. 2006 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V Ljubljani se je okoli 10.000 mladih zbralo na največjih študentskih protestih v samostojni Sloveniji.

Zbralo se je okoli 10.000 študentov
Zbralo se je okoli 10.000 študentov FOTO: Dare Čekeliš
ŠOS je predsedniku vlade Janezu Janši poslal pismo s 13 zahtevami za:

1. študij brez šolnin za študente, ki niso zaposleni
2. sprejem sistemskega zakona o štipendiranju in 20.000 novih štipendij
3. ohranitev študentskega dela
4. višje subvencije za prehrano
5. dosledno uresničevanje bolonjske reforme
6. 5.000 novih študentskih postelj
7. ureditev položaja študentskih družin in invalidov
8. zaposlitev pol leta po diplomi
9. ohranitev posebne davčne olajšave
10. kakovostnejše visoko šolstvo z ustanovitvijo neodvisne javne agencije za kakovost
11. brezplačni javni prevoz
12. več sredstev za visoko šolstvo
13. izboljšanje zdravstvene oskrbe

Na Kongresnem trgu so se na opozorilnem shodu z naslovom Črna sreda, ki ga je organizirala Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) zbrali dijaki in študenti. Mladi, ki so se borili za svoje pravice, so bili opremljeni z oranžnimi trakovi v znak podpore, ki so jih delili ob vstopu na Kongresni trg. Po prvih ocenah naj bi bilo na Kongresnem trgu dobrih 10.000 ljudi.

Po protestu na Kongresnem trgu pa so se študentje preselili pred parlament in tam nadaljevali z zborovanjem.

Policisti v pripravljenosti, parlament ograjen

V okolici Kongresnega trga in na samem trgu so bili tudi ljubljanski policisti, ki skrbijo za varnost, je za 24ur.com povedala predstavnica za stike z javnostjo na Policijski upravi Ljubljana, Martina Gramec. Koliko je mož v modrem, Gramčeva "zaradi operativnih razlogov" ni želela izdati, je pa zatrdila, da gre za primerno število glede na pričakovan obseg shoda.

Študenti so opozarjali na krčenje njihovih pravic in na njihov slab socialni položaj
Študenti so opozarjali na krčenje njihovih pravic in na njihov slab socialni položaj FOTO: Dare Čekeliš
Na shodu se je zbralo tudi precej dijakov, ki bodo po napovedih organizatorjev za izostanek od pouka prejeli opravičilo.

Promet okoli Kongresnega trga je potekal izjemno počasi oziroma stoji. Parlament, ki je v bližini Kongresnega trga, je ograjen z železnimi ograjami. Pred stavbo so bili tudi policisti in vsaj ena marica. Prav tako je v bližini mesta, kjer je potekal shod opaziti policiste na konjih.

Ulčar: 'Današnji shod je miren, naslednjič morda ne bo več'

Predsednik ŠOS Miha Ulčar je v nagovoru zbranim na Kongresnem trgu dejal, da današnji shod pomeni največji shod študentov in dijakov v zgodovini samostojne Slovenije. "Danes smo skupaj zato, ker študij že danes ni brezplačen," je pojasnil. Ulčar je izrazil tudi kritiko vladi, da predlogov študentov ne želijo upoštevati, ter dejal, "naj ne trosijo samo lepih besed, naj ne ignorirajo dijakov in študentov in naj ne zavajajo javnosti". Študenti in dijaki pričakujejo, da se bo "študentska politika zastavila odgovorno in dolgoročno, visokošolska politika ne sme biti prepuščena peščici novodobnih ekonomistov", je še dodal Ulčar.

Dijaki in študenti so opozarjali tudi s transparenti, na katerih je bilo med drugim navedeno: "Še maturo naredim, na lotu zadanem in grem na faks", "Študenti še vedno čakamo na dialog", "Draga vlada, kdo pa je vam plačal šolanje?" in "Vi ste vlekli Titove štipendije, mi bomo dobili Janševe šolnine".

"Današnji shod je miren opozorilni shod in je opozorilo vladi. Naslednjič morda ne bo več tako," je dejal Ulčar.

Po besedah predsednika ŠOS študenti in dijaki nasprotujejo, da bi se "krpalo proračunske luknje z obračunavanjem šolnin ter da bi se krčilo dijaške in študentske pravice". Obenem pa je na očitke vlade, da so zahteve nerealne in da se predstavniki ŠOS ne želijo pogovoriti, Ulčar odgovoril z besedami, da jih vladna stran ni upoštevala, ko so se v ŠOS želeli pogovarjati. Med drugim je še povedal, da študente podpirajo univerza, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

Zupan: 'Študenti naj ugotovijo, koliko so njihove zahteve uresničljive'

Današnja Črna sreda je pisana "druščina dijakov, študentov in ljudi, ki želijo več informacij". Dobro je, da se srečajo, pomenijo, koliko so njihove zahteve uresničljive, kaj imajo, da se primerjajo z drugimi državami in predvsem da se dogovorijo, kaj točno želijo. To je tisto, kar moramo na ministrstvu dejansko še ugotoviti, da bomo lahko finančno in časovno ovrednotili njihove zahteve, je na slovesnosti ob začetku del za kampus Ajdovščina Univerze Nova Gorica dejal minister za visoko šolstvo Jure Zupan.

Ko bo to narejeno, bo sporazum zelo blizu, meni minister. S študenti sicer že "navezujejo stike" in se želijo čim prej srečati, predvidoma že prihodnji teden, je pojasnil. Na srečanju naj bi se pogovorili o posameznih točkah in prišli do "nekega skupnega sporazuma", ki bo "kompromis, sprejemljiv za obe strani", je še sklenil minister.

Bo potrebno stopnjevanje pritiska?

Študentska organizacija Slovenije je napovedala stopnjevanje pritiska na predstavnike Vlade RS, če ne bo prišlo do dogovora o urejanju odprtih vprašanj študentske problematike. Če do podpisa dogovora ne bo prišlo do konca meseca, bodo študentje in dijaki organizirali splošne proteste študentov, na katere bodo povabili tudi svoje starše.

Podpora sindikatov in evropskih študentov

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da "gre za zaščito socialne države, gre za to, da ne bi bil študij le privilegij bogatih". "Tu gre za naše otroke. Tukaj smo, ker smo solidarni s ŠOS," je podporo izrazil Semolič.

Eden izmed mnogih izvirnih transparentov
Eden izmed mnogih izvirnih transparentov FOTO: Dare Čekeliš

Član ožjega odbora za organizacijo francoskih študentskih protestov ter član izvršnega odbora Nacionalne zveze francoskih študentov Victor Vidilles je v imenu francoskih študentov slovenskim študentom in dijakom izrekel podporo. Kot je dejal, se je v Franciji sprva zbralo le pol milijona mladih, a se je število povečevalo in na koncu so zmagali. "Danes se borite, ker želite boljši sistem," je dejal in izrazil upanje, da bodo slovenski študenti uspeli, tako kot so uspeli mladi v Franciji.

Nemški študent Colin Tuck, član vodstva Združenja nacionalnih študentskih organizacij Evrope, je med drugim dejal, da se slovenski študenti danes borijo za boljši sistem izobraževanja. Obenem je pozval ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana in premiera Janeza Janšo, naj sodelujejo s študenti in podpišejo sporazum.

Današnji dijak je jutrišnji študent

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Jernej Štromajer pa je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da je današnji dijak jutrišnji študent, zato je rešitev problematike nujna. Obenem je dejal, da si dijaki in študenti želijo boljši in kvaliteten sistem izobraževanja.

Podmladki pomladnih strank proti

Predsedniki podmladkov treh koalicijskih strank SDS, NSi in SLS medtem ocenjujejo, da je opozorilni protestni shod ŠOS nepotreben in preuranjen. Slovensko demokratsko mladino (SDM) skrbi, ker ŠOS na reforme gleda kot na zmanjševanje privilegijev, ne pa kot priložnost za mlade. Ob tem ocenjujejo, da večina študentov protesta ne podpira, kar sklepajo na podlagi odzivov na napoved demonstracij.

Študenti in dijaki so si v znak podpore nadeli oranžne trakove.
Študenti in dijaki so si v znak podpore nadeli oranžne trakove. FOTO: Dare Čekeliš
Predstavniki Mlade Slovenije, Nove generacije SLS in SDM v ozadju demonstracij vidijo "politično motivirano dejanje". Po njihovem mnenju gre za nasprotovanje sedanji vladi in njenim prizadevanjem za izpeljavo reform.

Tudi predsednik Mlade Slovenije Robert Ilc je prepričan, da so demonstracije preuranjene, saj gre za zadnjo skrajno možnost, ki se jo uporabi, ko so vse ostale možnosti v dialogu z vlado izčrpane. Medtem ko ŠOS v javnosti zavrača "konstruktivni dialog", se z vlado že pogaja o vsebini sporazuma, je dejal Ilc in dodal, da ŠOS v javnosti trdi, da jim vlada ne prisluhne. "Mislim, da gre za dvojno igro," ocenjuje Ilc.

V podmladku NSi menijo, da ŠOS ni uspel doseči neke kritične mase, zato so se obrnili tudi na dijake srednjih šol in vodstva šol. "Imamo številne informacije, ki govorijo o tem, da so mnoga vodstva šol, dijakom omogočila, da se namesto pouka, udeležijo demonstracij. Nekatere šole pa bodo celo zagotovile prevoz," je zatrdil Ilc. Na novinarsko vprašanje, katere šole so organizirale prevoze, pa Ilc ni postregel s podatki.

Množica na Kongresnem trgu.
Množica na Kongresnem trgu. FOTO: Dare Čekeliš

ŠOŠ: Shod ni spolitiziran

Od študentskih zahtev nobena nima političnega značaja. Zato je pravzaprav smešno, da nam političnost očitajo tisti, ki so sami politično opredeljeni. Miha Ulčar, predsednik Študentske organizacije Slovenije.

Kljub veliki podpori s strani študentov in dijakov se v javnosti nadaljujejo napadi različnih političnih skupin, ki poskušajo diskreditirati celotno študentsko organiziranje, so zapisali v sporočilu za javnost na ŠOS-u. V njem so zapisali da ŠOS obžaluje prizadevanja nekaterih političnih strank ali njihovih podmladkov, da bi spolitizirali opozorilni shod.

Kljub veliki podpori s strani študentov in dijakov se v javnosti nadaljujejo napadi različnih političnih skupin, ki poskušajo diskreditirati celotno študentsko organiziranje, so zapisali v sporočilu za javnost na ŠOS-u. V njem so zapisali da ŠOS obžaluje prizadevanja nekaterih političnih strank ali njihovih podmladkov, da bi spolitizirali opozorilni shod.

Kljub veliki podpori s strani študentov in dijakov se v javnosti nadaljujejo napadi različnih političnih skupin, ki poskušajo diskreditirati celotno študentsko organiziranje, so zapisali v sporočilu za javnost na ŠOS-u. V njem so zapisali da ŠOS obžaluje prizadevanja nekaterih političnih strank ali njihovih podmladkov, da bi spolitizirali opozorilni shod.

Kljub veliki podpori s strani študentov in dijakov se v javnosti nadaljujejo napadi različnih političnih skupin, ki poskušajo diskreditirati celotno študentsko organiziranje, so zapisali v sporočilu za javnost na ŠOS-u. V njem so zapisali da ŠOS obžaluje prizadevanja nekaterih političnih strank ali njihovih podmladkov, da bi spolitizirali opozorilni shod.

Kljub veliki podpori s strani študentov in dijakov se v javnosti nadaljujejo napadi različnih političnih skupin, ki poskušajo diskreditirati celotno študentsko organiziranje, so zapisali v sporočilu za javnost na ŠOS-u. V njem so zapisali da ŠOS obžaluje prizadevanja nekaterih političnih strank ali njihovih podmladkov, da bi spolitizirali opozorilni shod.

Kljub veliki podpori s strani študentov in dijakov se v javnosti nadaljujejo napadi različnih političnih skupin, ki poskušajo diskreditirati celotno študentsko organiziranje, so zapisali v sporočilu za javnost na ŠOS-u. V njem so zapisali da ŠOS obžaluje prizadevanja nekaterih političnih strank ali njihovih podmladkov, da bi spolitizirali opozorilni shod.

"Predstavniki študentov opozarjajo, da je Študentska organizacija Slovenije nestrankarska predstavniška organizacija vseh študentov v Sloveniji, opozorilni shod pa je povsem legitimna oblika kritike sodelovanja z vlado in njenimi institucijami ter izražanja nestrinjanja z napovedanimi ukrepi države na področju študentske in dijaške problematike. Študentska organizacija Slovenije pri tem opravlja vlogo študentskega sindikata, ki zagovarja interese študentov in dijakov. Zato so tudi njene aktivnosti usmerjene v to, da se prepreči poslabšanje položaja te populacije. Enako pravico do zagovarjanja svojih interesov imajo tudi predstavniki drugih družbenih ali interesnih skupin. Predstavniki študentov so še prepričani, da živimo v odprti družbi, kjer ima civilna družba pravico do svobodnega izražanja. Poskus utišanja študentov pa lahko razumemo kot simptom premika v totalitarnost", so zapisali v sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mlojak@gmail.com
21. 04. 2006 09.28
Kaj želite? Do sedaj je bil pri nas sistem za studente zelo socialen. Odlocitev je na studentih, kaj si zelijo, da ostane tak ali da se spremeni v ameriskega? vsak student bi zelel da ostane tak. tisti ki vam je pa studij mimo, pa gledate drugace. pomislite na svoje otroke, ki bodo studirali?
Tone Anžlovar
21. 04. 2006 01.24
Naša država nima dosti denarja - ima ga toliko, kolikor ga pobere z davki. Bolje je torej govoriti o tem, koliko davka so ljudje pripravljeni plačati v proračun. Želja tistih, ki davke plačujejo je, da se s tem denarjem dobro gospodari. Eden od načinov dobrega gospodarjenja je tudi "ustvarjanje" novih davkoplačevalcev. V normalnih razmerah so boljši davkoplačevalcev bolj izobraženi ljudje, pri nas pa se je to precej izrodilo, saj v takem visokošolskem izobraževalnem sistemu ne ustvarjamo "dobrih davkoplačevalcev", ampak precej večnih študentov in brezposelnih ljudi (čeravno z diplomo v žepu). Kako pa naj država nameni denar za izboljšanje kakovosti? Predvsem mora sprostiti konkurenco. Če lahko študent izbere, kateri fakulteti bo dal vaučer, s tem dela naravno selekcijo med slabimi in dobrimi profesorji in fakultetami. Slabe fakultete propadejo, prosperirajo pa dobre. Od tega imajo vsi največjo korist. Da pa ne bi obenem revnejšim študentom onemogočili študija, jim vaučer lahko poklonijo ob pogoju, da študij končajo v doglednem času (npr. 6 let), sicer ga morajo plačati sami. Tako postane jasno, zakaj se Ulčar pravzaprav bori proti izboljšanju kakovosti visokošolskega študija - namesto izdatnih prihodkov bi ob svojem neresnem študiju bil že nekaj let krepko v minusu, če bi denar davkoplačevalcev tako zafural, kot ga je.
blum
21. 04. 2006 01.22
Veliko se opravičuje tale (absurden) protest z vzrokom, da si študentje zaslužijo financiranje s strani države v največji možni meri češ, da je to še vedno manjši zahtevek kot pa od tistih, ki ne delajo nič in živijo od socialne podpore.... Dragi moji, a se vi sploh zavedate kaj govorite? saj ne, da so ljudje na socialni podpori morda ravno zaradi nas študentov? vsak delodajalec bo rajši vzel študenta, da opravlja neko delo, kot pa da bi nekoga redno zaposlil. o prekupčevanju z napotnicami pa sploh ne mislim omenjati! prav tako tudi ne prekupčevanja s študentskimi boni.... In zakaj je že po vašem država dolžna na veliko financirati študente? se vam ne zdi, da imajo prednost pred nami morda bolani, invalidni, mlade družine, družine z velikim številom otrok, ljudje v socialni stiski in ostareli? tisti, ki zagovarjate te blamaže, se vam prav vidi, da ste razvajeni, egocentrični in pričakujete, da se vam bo vse k riti prineslo! cena drugih ni važna - važni ste le vi!
Ljupka Radeljak
20. 04. 2006 23.29
sploh je brezveze govort o temu, da bi študentje dobili zastonj javni prevoz. kdo se je to spomnu? sej ga upokojenci tud nimajo, majo popuste, tako kot mi. a niso boni dost ugodni? da jst jem kosilo za 500 sit, se meni zdi poceni. naša država ima kar dosti denarja,zakaj pa ga ne nameni za kakovostnejše izobraževanje, da dobimo prakso v šoli. kot dijakinja ekonomske šole nisem imela nobene prakse, edina praksa ki jo bom vidla bo ta na faksu, pa še ta ni za ziher, ker me lahko vzamejo recimo na kakšnem ministrstvu pa kuham kavico (punce so to res doživele)... srečo imajo tisti ki jim starši kaj zrihtajo. res bomo vsi tupavi prišli s teh fakultet, polni teorije. zakaj se kdo za to ne zavzame?
Tone Anžlovar
20. 04. 2006 21.59
radenko: ja, dejansko je tudi dobra le ena stvar, le ena zahteva: "kakovostnejše visoko šolstvo". Žal se avtorji te zahteve niso lotili niti malo resno, saj je to obširna zadeva, ki bi jo morali pojasniti - navesti razloge za nekakovostno visoko šolstvo in konkretne predloge, kako jih odpraviti. Ker se igrajo branjevke v stilu "nekaj od tega se bo že uresničilo", so izpadli neumno in izgubili javno podporo. Verjetno bodo izsilili kakšno od zahtev, po možnosti kakšno nepomembno, a populistično (npr. večje subvencije za prehrano in prevoz). V zgodovini bodo ostali zapisani kot tepci, ki niso storili nič za izboljšanje kakovosti visokega šolstva. Dokler jih študentje ne vržejo iz njihovih položajev, bodo razklani, neenotni in zato nemočni, da dosežejo pomembne izboljšave. Še ena lastnost ŠOS daje misliti - ne marajo reform, želijo ohraniti trenuten bolni sistem. To je v svetovnem merilu gledano posebnost, ki ji ni para - navadno se je oblast "bala" študentov zaradi njihove naprednosti in želje po spremembah, ne pa zato, ker bi bili glasniki zaviranja napredka.
docent
20. 04. 2006 20.45
Jaz bom povedal sam eno stvar. Vedno se vsak vpikne v eno stvar, vzamite vse točke, premislite in potegnite črto pa boste videli katere točke so res prave in katere so nujno potrebne. Nihče ni nikoli rekel, da se mora vse uresničiti!!!
Tone Anžlovar
20. 04. 2006 19.06
ljupka: najbrž veš, da je poleg vseh unikatov naše zakonodaje tudi bruto plač več (razni bruto II, bruto bruto in podobno). Ne glede na poimenovanje pa si mora vsak delavec denar za malico in prevoz zaslužiti sam, ga ni možno od nikoder vzeti. Res pa je, da je ta del plače neobdavčen, kar je spet svojstvena anomalija. Veliko bolj pregledno in logično bi bilo, če bi bili davki nižji in procentualno enaki za vse, v osnovo za obdavčenje pa bi se šteli vsi prejemki. Vseeno še nisi odgovorila na najpomembnejše - kdo je po tvojem mnenju *dolžan* komurkoli, ne le študentom, plačevati prehrano in prevoz? Nihče, razen če izrecno tako želi in nekomu denar, sendvič ali žeton za avtobus dejansko pokloni. Floskule o solidarnosti so izmišljene - izmislili so si jih politiki, ki so hoteli imeti mir pred nerganjem ulčarskih roparjev in tako brez soglasja plačnikov okradli njih same. Sam sem brez problema doštudiral brez bonov in subvencioniranega prevoza, pa nisem imel bogatih staršev. Da bi pa na koncu še od koga zahteval, da me zaposli samo zato, ker sem končal fakulteto, mi še na misel ni prišlo (Ulčarjeva 8. zahteva). Da je ta zahteva v nasprotju z eno drugo zahtevo (ohranitev študentskega dela), najbrž tudi ni težko razumeti. Skratka, popolna polomija. Če si študentje želite izboljšanja svojega položaja - pri čemer je prehrana in prevoz postranska zadeva - zamenjajte predstavnike ŠOS in izvolite takšne, ki se bodo zavzemali za to, da boste po fakulteti konkurenčni tujim diplomantom. Edino to je nekaj, kar šteje.
marjeta.pipp@gmail.com
20. 04. 2006 18.19
NEKATERI ŠTUDENTJE ŠTUDIRAMO RESNO, in mislim, da se tega vsi zavedamo. Takšne ugodnosti si zaslužijo tisti, ki zaradi obveznosti faksa nimajo časa delati prek študenta. Tukaj res ni pravice, zakaj vsi spadamo v isti koš?
Ljupka Radeljak
20. 04. 2006 17.37
Tone Anžlovar: tvoja bruto plača ne vsebuje prispevkov za malico in prevoz. te prispevki so neobdavčeni. res je, nehite težit študentom, ker eni zares študiramo. pa ne mečite vse v isti koš. Ne vem če je točno sam sem slišala da nov zakon pravi da bodo študentje lahko redno študirali samo do 26 leta. popravite me če se motim.sama se nisem udeležila prosesta, vendar je prav da so bili tam tudi dijaki, saj morajo misliti na svojo prihodnost.
Špela Ilar
20. 04. 2006 16.37
Rada bi še enkrat poudarla, da sm iz ene od gimnazij, pa smo mi dijaki presnet dobr vedl, kaj je biu razlog, da smo bli na tem shodu. Poleg tega, a lahko že enkrat nehate težit z vsemi temi opravičili, svojimi komntarji, da bi mogu Zver mal pomislt, kaj bi s temi ravnatli naredu in take ... a se vi dejansko ne zavedate al pa nočte zavedat, da smo mi BODOČI študentje, ki bomo čez dve leti na faksu .. in nekak se nm gre, JA, GRE za to, kako bo blo takrt. Zato lepo prosm, ne mečte nč teh opravičil v obrz, ker se mi zdi edino prou in smiselno, da smo bli tm. Poled tega ... nekaterim še vedno ni jasn, da študentje MORJO postavt ostre meje in zahteve, da bodo potem mogoče sprejel vsaj 10% napisanga. Pa še tretja stvar ... to, da in če imajo študentje dobre avtomobile je njihova stvar. Nehite govort o študiju, ki naj bi bil v današnjem času mala malca, sej itq žuraš vsak dan, pa še z bmwjm se okol vozš. Lepo vs prosm .. Sm za to, da bi mel pač redni študentje več pravic in tako dalje .. sam lepo vs prosm no. Če sami niste mel možnosti, al pa pač takrt niste hotl študerat, to še ne pomen, d zdej zajebete vse ostale. Glejte na večino!!
iSab
20. 04. 2006 15.14
marjan.vracko za tvojo informacijo piše v pravilniku da se vsajk dijak lahko udeleži protesta in ima opravičene ure...... pravilnik pa ministrstvo za šolstvo ureja a ne ??
jsmazarot@email.si
20. 04. 2006 14.34
Ja, je hudo ce si student. Posebno ce luftas 3 leta pol pa se 3 leta delas faks, pa dobis 6 1 leto za diplomo. Ce se tega resimo, bo vec postelj, ker nataliteta itak pada! Ker 6 1 leto studirate, pol 2 leti delo iscete, ki vam ga (neboste verjeli) prav drugi studenti z napotnicami jemljejo( boljš za delodajajlca), si star cca 27-30 let ko ga dobis in bos do 70 al pa še več delu da bos 40 letno dobo naredil. In ta problem da takoj novega! Dela je dosti, le delati se vam ne da, ker je boljse od socialne zvet kot pa it magari jarke kopat! Sem se razpisu! Po eni strani pa je prav da se puntate, dokaz da je demokracija! Kar se pa plakatov tice: smeh, smeh, smeh, smeh!
helena.zagar@siol.net
20. 04. 2006 13.31
Jaka37, kot prvo, ne nas žalit, ker če jih nimamo 50 še ne pomeni, da smo nevedna mladina! Mislim (upam), da je večina dobro vedele zakaj je tam, dijaki pa so tisti, ki so bili povsem upravičeno prisotni. Večina njih je namreč bodočih študentov, torej so protestirali za svoje bodoče pravice in ne kar nekaj, kot skušate nekateri prikazati. Ni mi tudi čisto jasno, iz kakšnih socialnih okolij izhaja večina pišočih, ampak 300-500.000 je za večino študentov )staršev) prekleto težko zbrati (poleg vseh ostalih stroškov, ki jih študij prinaša), tudi če dobiš potem vrnjeno. Strinjam se z ukinitvijo ugodnosti za tiste, ki študirajo predolgo, se vpisujejo na faks samo zaradi koriščenja ugodnosti, da imajo status. Za vse tiste, ki pa delajo redno, bi morale ugodnosti ostati! Pa še kar se tiče študentskih servisov: večina študentov bi raje, kot da dela, prosti čas namenila učenju, zabavi,...pa si tega žal ne moremo privoščiti! Delamo zato, ker večini starši ne morejo vsak mesec dati 100.000 za prevoz, bone, stanovanje, obleko,... Z ukinitvijo te pravice bodo (bomo) prikrajšani zgolj tisti iz manj premožnih okolij, otrokom premožnih itak ni potrebno delati, lahko zgolj študirajo! Petra, kolk ti Janša plača, da kvsiš take neumnosti?
MaVra55
20. 04. 2006 11.11
'Današnji shod je miren, naslednjič morda ne bo več' Bodo tudi takrat srednješolci (gimnazijci) oproščeni pouka? Ali se naša bodoča elita (gimnazijci) vzgaja tako, da bo na ulici (in morda kasneje v gozdovih) iskala 'svojo pravico'? Ministru Zveru priporočam, da najstrožje postopa proti ravnateljem šol, ki so dopustili dijakom udeležbo na demonstracijah.
jungle@email.si
20. 04. 2006 10.10
Študenti naj se zavedajo, da bodo morali če bodo HOTELI faks končat in se zaposlit to narediti sami s svojo iznajdljivostjo in voljo, ne bodo jim pomagale nobene zahteve pa naj bo kakršna koli vlada rdeča, zelena zmeraj bo isto, to vam povem iz lastnih izkušenj in še nekaj moram priznati, da sedaj vozi svoj avto povprečno vsak drug študent in iz tega lahko zaključim, da ne živijo tako na nizki ravni kot se govori, toliko v razmislek....
piki01
20. 04. 2006 08.28
protestiranja! tole je bilo bolj pijančevanje saj ŠOU ne bi zbral toliko študentov s takimi smesnimi zahtevami kot so delo takoj po diplomi(kaj pa tisti ki niso koncali studija ali pa so ze vec let na zavodu) in pa brezplacni prevoz(lepo vas prosim)..če ne bi bilo po protestiranjih še cvičkarije...in za vse to so dobili še opravičila za izostanek od pouka, predavanj..naj gredo študirat v tujino in bojo videli kako poceni je tam študij..ali pa ob delu(izredno) saj vsi ne morejo priti redno na faks..hvala. alex
_trisha_@email.si
20. 04. 2006 07.31
ej ma vi res nimate pojma... prenosnik in njemu podobni--- a veš da so se študentje včerej borili tudi za tvojo hčer.. že zdaj jamraš kaj bo šele takrat ko ji boš mogu plačat šolnino... pomoje jo sploh ne boš poslal študirat... od zmer je blo d majo eni več keša k drugi, d majo eni lepše avte kt drugi in tko... sam pa res ne vem kje živiš d tega ne veš.????????? namesto d bi podpiral tiste tebi podobne, k "kao" nimajo, pa gledaš sam na te k majo.... in pomoje d si si čist sam kriv d si "zafural" v šoli, zto ne krivi tuki kr vse, kr verjami noben se te ne bo usmilu in ti plačou kr rabš... sploh pa bi se od očeta pričakovalo d želi otrokom vse najboljše, ti pa že zdej nekej upaš d bo pri 32 delala... jst bi pa rajš rekla d upam d bo čim dlje študirala in tudi čim več doštudirala.. ne vem razmisli malo... in če si ti tkoj vse "zafural" to še ne pomeni d morjo usi... eni pa dejansko študirajo, se borijo in trudjo... tko d jst podpiram takšne shode in upam d bo še kak... študenti naj se kar borijo za svoje pravice.... kr tko naprej!!!!!!!!!!!!!!!
pavlek@siol.com
20. 04. 2006 07.20
Bravo študenti ! Nihče vam ne bo podaril ničesar. Sami se morate zavzeti zase - in ste se. Tako je prav. Da ni nas, študente 65-70 podprli sindikati, žal ni bilo mogoče. Vi to podporo imate. Za socialno državo, stopimo skupaj, mladi in stari !
tedek@email.si
20. 04. 2006 03.16
u glaunem največji kreteni ste usi k podpirate to p****** državo! A ne vidte da sam dnar kradejo in se več ga hocjo !? A res mislte da država nebi preživela brez SE VEČJE obdavčitve študentskega dela, uveljavljanja šolnin in podobno !? A ni že dost da ti poberejo 20% od usake pofukane place k jo dobiš, in pa SPET 20% od usake pofukane stvari k jo kupiš !?!?!? sori za izražanje sam jz bi use pubou! Vi pa očitno vidte politike sam o dobri luči, hvalabogu, ko bi jih le jaz tut! Aja, pa še neki, a kdo ve kam gre denar od teh pofukanih davkov pa vsega kar nam poberejo? Ker jz očitno nevem. Oz. slišim ko gospod Janez zapravi nekaj miljonov ko gre obiskat neko državo, full dobro zapravljen davkoplačevalski denar, morm rečt. Raj bi nahranl lačne ljudi! Pa da ne govorimo o nevemkok miljonih zapravlenga keša za avion k ga 1x niso uporabl. Pa nevermind, oni lahko delajo kar hočjo, saj so na položajih. Hvala LP. tedy
srecnii
20. 04. 2006 00.26
Očitno k mate eni pred fakulteto nove avte so jih vam kupl starši sam nočete priznat,delam in delam imam star 20 let avto imam za redne servise,reg.,prvoščim si redkokdaj malico, za nadaljne stroške že zmanjka denarja. ??????????????????????????????????????????????????... je tukaj logika folk dobi avto od stršev oz. jim ga pomagajo kupt....=?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????... bom tako reku da pač v Sloveniji je ratalo preveč študentov ker pol ne bo enakimerno če se boste zaposlil namreč uni s nižjo poklico bodo prišli v poštev saj itak dons v podejtju se izobražujejo in tam narediš kašno višjo stopnjo.....??????????????????????????????????????... ste zahtevni eni mate zelo dobri položaj............................................. '????????????????????????????????eni majo zelo slabbga '''lp