Slovenija

Italijanske olive so nevarne

Ljubljana, 05. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Italije uvožene konzervirane pečene črne olive je Republiški zdravstveni inšpektorat zaradi suma vsebnosti toksinov umaknil iz prodaje.

Pri kupovanju delikatese je treba biti pazljiv
Pri kupovanju delikatese je treba biti pazljiv FOTO: Reuters

Republiški zdravstveni inšpektorat je za pošiljko uvoženih oliv italijanskega proizvajalca Consorzio DIAS iz Vicenze, ki jih je žalsko podjetje Arka uvozilo leta 2001, odredil umik iz prodaje. Za to potezo so se odločili po prejemu obvestila iz evropskega sistema hitre izmenjave informacij o zdravstveno neustreznih živilih. V enem od analiziranih vzorcev iz navedene serije so namreč v Italiji naknadno ugotovili prisotnost toksina, ki ga tvori bacil Clostridium botulinum, ki lahko povzroči bolezenske težave.

Olive so pakirane v 190-gramske steklene kozarce, številka serije je 176, rok uporabnosti pa je junij 2006. Za dodatne informacije se potrošniki lahko obrnejo na center za nalezljive bolezni pri inštitutu za varovanje zdravja, na telefon 01 244 15 28.

Po podatkih uvoznika je bila sicer celotna pošiljka navedenega živila prodana že leta 2001, ker pa še vedno obstaja možnost, da se zaradi dolgega roka uporabe proizvod še nahaja pri potrošnikih, na zdravstvenem inšpektoratu potrošnikom odsvetujejo njihovo uživanje in priporočajo, naj ga v trgovini zamenjajo oziroma o tem obvestijo uvoznika.

Čas od zaužitja okužene hrane do nastanka bolezenskih znamenj je običajno zelo kratek, najpogosteje od 12 do 36 ur, največ do 8 dni. Pri večini bolnikov so prvi znaki bolezni prebavne težave, ki jim sledijo pojav utrujenosti, nemoči, zamegljen in dvojen vid, občutek suhih ust, težko požiranje. Pri resni obliki bolezni se pojavi nerazumljiv govor, mišična šibkost, oteženo odvajanje vode in zaprtje, pojasnjujejo na zdravstvenem inšpektoratu. V primeru pojava težav, ki bi lahko bile posledica zaužitja omenjenih konzerviranih oliv, pa svetujejo, naj se posameznik obrne na svojega zdravnika.