Slovenija

Isti cilj, različne poti

Ljubljana, 17. 01. 2006 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SNS in vlada sta v parlament vložila vsaka svoj predlog za preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo.

Tako vlada kot SNS želita z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju doseči isti cilj - omogočiti preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da s predlogom onemogočajo "revolucionarno pravo" in uveljavitev zasebnih interesov. Minister za zdravje Andrej Bručan pa je kot osnovni namen zakona omenil preprečitev oškodovanja zavarovancev in države.

Andrej Bručan
Andrej Bručan FOTO: POP TV

Bručan za obravnavo po hitrem postopku

Minister za zdravje je ob predstavitvi novele pojasnil, da so predlagali obravnavo v DZ po nujnem postopku, in sicer že konec tega tedna na izredni seji. Zakon mora namreč začeti veljati pred skupščino Vzajemne, ko naj bi njeni člani odločali o preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo.

Predlog novele med drugim določa preoblikovanje statuta in pravilnika o volitvah zastopnikov v skupščino zdravstvene zavarovalnice Vzajemna do 1. maja letos. V roku enega leta pa predvideva tudi sprejetje posebnega zakona za preoblikovanje Vzajemne, pri čemer bodo imeli zavarovanci Vzajemne možnost odločanja o preoblikovanju.

"S tem zakonom in njegovo objavo v Uradnem listu preoblikovanje Vzajemne ni več mogoče," je prepričan minister, ki upa, da bo zakon o preoblikovanju Vzajemne pripravljen prej kot v enem letu. Kako bo na sprejem vladne novele zakona vplivalo dejstvo, da je SNS vložila svoj predlog v parlamentarno proceduro pred vlado, minister ne ve. Pravi, da bo vse odvisno od zakonodajno-pravne službe DZ, kateremu zakonu bo dala prednost. Če bodo najprej po rednem postopku obravnavali predlog SNS, potem vladani predlog ne bo mogel biti sprejet pred 1. februarjem.

SNS: Ne pristajamo na revolucionarno pravo

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: POP TV

Predsednik SNS Zmago Jelinčič o podrobnostih zakona, ki ga bo moral državni zbor obravnavati pred vladnim zakonom, ni želel govoriti, ker ga bodo predstavili na sredini novinarski konferenci. "Gre za to, da smo na strani ljudi, zavarovancev, in ne pristajamo na to, da bi kakšen polprivatni ali privatni interesi krojili urejanje področja zavarovalnic po t.i. revolucionarnem pravu, kjer bi zakon pripravljali le za en gospodarski subjekt. To je nedopustno. Smo za zaščito vlaganj zavarovancev, ker je to denar zavarovancev, ki ga nima nihče pravice izpuliti iz njihovih rok," je povedal Jelinčič.

Po njegovih besedah vladni predlog ne gre v prid Vzajemni, ampak "določenim drugim subjektom, ki so pripravljeni zrušiti in sesuti Vzajemno", a konkretnejši predsednik nacionalne stranke ni bil.

V zunajparlamentarni stranki Aktivna Slovenija (AS) podpirajo aktivnosti ministra za zdravje Andreja Bručana glede lastninjenja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna. Slednja namreč po mnenju AS ni tipična gospodarska družba, saj je v drugem členu statuta Vzajemne zapisano, da njen cilj ni ustvarjanje dobička, so sporočili iz AS. Zato v stranki nasprotujejo odločitvam uprave Vzajemne glede lastninskega preoblikovanja.

Tega pa ni želel komentirati niti minister Bručan, ki sicer zakonski predlog SNS ocenjuje kot poskus, da bi prišli do drugačnih rešitev, kot jih je sprejela vlada. V nadaljevanju je še zavrnil očitke, da s finančnim ministrstvom in Agencijo za zavarovalni nadzor ne delujejo usklajeno.

Predsednik DZ France Cukjati je danes skupino poslancev s prvopodpisanim Sašom Pečetom (SNS) pozval, naj v roku 15 dni dopolni svoj predlog, ki so ga dopoldne vložili v zakonodajno proceduro. Kot je Cukjati zapisal v dopisu, predlog zakona namreč ne navaja drugih posledic, ki jih bo imel sprejem zakona, čeprav poslovnik DZ to zahteva. Če tega ne bodo storili, se bo štelo, da predlog zakona ni bil vložen.

SORODNI ČLANKI