Slovenija

Iskanje guvernerja se nadaljuje

Ljubljana, 18. 05. 2007 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik države je Cukjatiju pojasnil, da ni opustil iskanja primernega kandidata za guvernerja Banke Slovenije.

Predsednik Drnovšek je že našel novega kandidata. Če bo ta kandidaturo sprejel, je drugo vprašanje, pravi Drnovšek, ki o imenu še ne govori
Predsednik Drnovšek je že našel novega kandidata. Če bo ta kandidaturo sprejel, je drugo vprašanje, pravi Drnovšek, ki o imenu še ne govori FOTO: Kanal A

Predsednik države Janez Drnovšek je danes predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju poslal odgovor na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, NSi in SLS v zvezi z imenovanjem guvernerja Banke Slovenije. Drnovšek v svojem odgovoru poudarja, da v nobenem trenutku ni opustil iskanja primernega kandidata, da so vsi postopki popolnoma skladni z zakonodajo na tem področju, javnost pa je z njimi sproti seznanjena.

Javnosti je bilo sporočeno, da bo šel skozi samo njihov kandidat in pika. Dokler se jaz temu ne bom uklonil, bo vsak kandidat diskvalificiran, zavrnjen. Predsednik Janez Drnovšek

V dosedanjem ravnanju predsednika republike ni nič nemodrega in neodgovornega, kot je navedeno v predlogu, so sporočili iz urada predsednika države. "Predsednik republike je doslej ravnal preudarno in popolnoma zakonito ter si bo še naprej prizadeval, da predlog kandidata za guvernerja čimprej posreduje državnemu zboru," so še dodali.

"Glede odgovornosti pa se velja spomniti na dejstvo, da je, tako kot poslanci, tudi predsednik republike predstavnik vseh državljank in državljanov Slovenije, ker je izvoljen na neposrednih volitvah," še poudarjajo.

Poziv koaliciji naj dopolni predlog

Predstavniki poslanskih skupin na današnji seji kolegija predsednika DZ po dolgotrajni razpravi predloga sklepa koalicijskih poslanskih skupin, naj se predsednik republike izreče oz. posreduje mnenje o imenovanju guvernerja Banke Slovenije, še niso uvrstili na majsko zasedanje. Koalicijski predlog namreč ni dovolj natančno opredeljen, zato je predsednik DZ France Cukjati predlagatelje pozval, naj ga dopolnijo. Pravni svetovalec DZ Miroslav Cerar je opozoril, da mora biti takšna zahteva čim bolj določna in jasna, kar pa za koalicijski predlog ne velja. Formulacija, ki od predsednika republike zahteva, naj posreduje mnenje glede imenovanja guvernerja, je preširoka, pravi Cerar.

Poslanci se še niso dogovorili, ali bodo drugič v zgodovini Slovenije poklicali na zagovor predsednika republike, tokrat zaradi guvernerja
Poslanci se še niso dogovorili, ali bodo drugič v zgodovini Slovenije poklicali na zagovor predsednika republike, tokrat zaradi guvernerja FOTO: POP TV

Poslanske skupine SDS, NSi in SLS namreč DZ predlagajo sprejem sklepa, s katerim bi predsedniku Drnovšku naložili, naj se izreče oz. posreduje mnenje glede imenovanja guvernerja Banke Slovenije. Kot je v imenu predlagateljev pojasnil Jože Tanko (SDS), je predsednik Drnovšek dolžan pojasniti zaplete pri imenovanju guvernerja in razloge, zakaj ne predlaga novega kandidata.

Kriteriji za kandidata ostajajo enaki

Predsednik države je v sporočilu za javnost še pojasnil, da je potem, ko dosedanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari in viceguverner Andrej Rant nista dobila zadostne podpore v DZ, nadaljeval z iskanjem primernih kandidatov za guvernerja. Kriteriji so pri tem ostali nespremenjeni: dobro poznavanje tega področja, visoka strokovnost in politična nevtralnost.

Kandidaturo je kot tretjemu kandidatu ponudil ekonomistu Jožetu Mencingerju, ki jo je sprejel. Po posvetovanju z vodjem koalicije Janezom Janšo, ki je tej kandidaturi nasprotoval, pa se je predsednik odločil, da Mencingerja ne predlaga državnemu zboru.

Banka Slovenije je še vedno brez prvega moža
Banka Slovenije je še vedno brez prvega moža FOTO: Dare Čekeliš

Naslednji kandidat, ki ga je predsednik povabil h kandidaturi, je bil ekonomist Velimir Bole. Po daljšem premisleku je tudi ta odklonil kandidaturo. Drnovšek je nato opravil pogovor z ekonomistom Mojmirjem Mrakom z ljubljanske ekonomske fakultete. Po nekajdnevnem premisleku je Mrak kandidaturo odklonil.

Ker Drnovšek želi, da bi Banka Slovenije čim prej dobila novega guvernerja, nadaljuje z iskanjem primernega kandidata, poudarjajo v Drnovškovem uradu.

Zakaj ni predlagal Jazbeca oz. se posvetoval z vodji poslanskih skupin?

Drnovšek sicer odgovarja tudi na nekatere očitke s strani poslanskih skupin SDS, SLS, NSi, med drugim na tistega, da ni predlagal drugega kandidata, ki se je javil na razpis za guvernerja, Boštjana Jazbeca. "Zakon o Banki Slovenije predsedniku republike ne predpisuje načina predlaganja, omogoča mu svobodno izbiro kandidata z ali brez razpisa. Vsi kandidati so torej izenačeni. Pojasnjevanje o kandidatu, ki ga ni predlagal, bi bilo skrajno nenavadno in mimo ustaljene prakse doma in po svetu."

Na očitek, da se Drnovšek o kandidatih za guvernerja ni posvetoval z vodji poslanskih skupin, čeprav naj bi to bila ustaljena praksa, v uradu odgovarjajo, da je predsednik republike v začetku svojega mandata to prakso upošteval, vendar žal ni obrodila sadov. "Ob tem velja ponovno poudariti, da je predsednik republike ravnal povsem zakonito, saj ni dolžan opravljati posvetov s poslanskimi skupinami pri predlaganju kandidata za guvernerja Banke Slovenije."

Predsednik bo še naprej upošteval zakon

Drnovšek bo sicer tudi vnaprej uveljavljal pravico, da kandidata predlaga na način, ki mu ga določa zakon o Banki Slovenije. "V primeru, da bi predsednik moral upoštevati predlog poslanskih skupin, posredovan na predhodnih posvetovanjih s predsednikom republike, bi se njegova vloga zmanjšala zgolj na posredovanje tako oblikovanega (političnega) predloga v državni zbor," poudarjajo v predsednikovem uradu.

Ob tem še navajajo, da predsednik republike na poslance ne izvaja nikakršnega pritiska, kar mu je v pismu očitano, in povsem spoštuje 83. člen ustave, ki pravi, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

"Pričakovati je, da bodo tudi poslanci spoštovali zakon, ki predsedniku republike daje pravico oblikovati predlog za kandidata za guvernerja državnemu zboru. Tako kot doslej bo poslancem ob predlogu posredovana tudi utemeljitev predloga in prošnja za njihovo podporo," so še sporočili iz urada predsednika države.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
18. 05. 2007 23.52
G predsednik lepo naprej, čeprav mi je žal Gasparija, ki je vodil uspešno finančno politiko do danes in si jo drugi lastijo.
kosir_maks
18. 05. 2007 18.50
Po nekaj urnem spremljanju plesnih vaj našega presidenta ugotavljam ,da nikakor ne obvlada prvega koraka z DESNO nogo naprej ! Stalno se moti in kar naprej začne plesni nastop z LEVO nogo ! Potrebna bo obtežitev leve noge z zaporniško 20 kilsko kroglo, ki mu jo bo na levi gleženj pritrdil DR. Šturm ! he,he
kosir_maks
18. 05. 2007 18.44
Hinko Murovec : Ni me potrebno nazivati s takimi laskavimi nazivi kot so " globoko spoštovani " drgač se bom prevzel ! Tako visoko kulturno izobrazbo lahko pridobiš v vsaki vaški gostilni ! Raven kulturnega izražanja določim sproti . Včasih sem še hujši ! verjemte ! Čudim se , da sploh preberete kaj pišem , mogoče pa je moj namen, da koga zrevoltiram !
Tonček Balonček
18. 05. 2007 18.06
Še kak teden ali dva in bo tudi s tem dogodkom konec, kot s Strojanovimi, ki s eže pripravljajo na pošitnice in so izginili iz vseh medijev.
hinko.murovec@siol.net
18. 05. 2007 17.37
Hinko MUROVEC, Globoko Spoštovani g. Kosir_Maks , mi lahko poveste odkrito, kje je možno pridobiti tako visoko kulturno izobrazbo, zelo rad bi vedel saj kljub poznavanju kar nekaj evropskih narodov ne morem izslediti prave podlage za tako bogat in kultiviran besedni zaklad kot je Vaš. Ali pa je tudi to delo sedanjih svetovalcev izbranih po visokih kriterijih sedanje vlade. Hvala za informacijo. LP
doki007@email.si
18. 05. 2007 15.50
to ti misliš Košir ,....ampak koalicija je pa zelo živčna ker tega ne more sprovest ,...pa tut ugled v Evropi je mal čudn ,...?? je pa tut res da je vršilec dolžnosti guvernerja ki je v centralni banki ,... pravi strokovnjak ::::
kosir_maks
18. 05. 2007 15.45
He,he anomalija ! he,he Takoj ko se je Drni odloču, da ne bo več presidente vsem državljanom je postal anomalija, tumor v organizmu države ! Koga briga guverner. še bolš da ga ni ! Sej banka funkcionira tut čega ni !
Vegos
18. 05. 2007 15.45
AAAA! Zdaj pa vem zakaj Drni noč predlagat Jazbeca! Mislim da ima vladni veterinar dovolj dela že z jarci, zvermi, sovami in kosi, tako da še ene zverinice iz živalskega cesarstva ne bi mogel folgat...in Drni mu noče oteževat življenja. Ja, to bo to.
doki007@email.si
18. 05. 2007 15.41
ta Jazbec verjetn nov dočaku kandidature za guvernerja ,..ker Drni to ne bo odloču ,...ha ha
Vegos
18. 05. 2007 15.40
Hja izgleda je Drni anomalija v sistemu, ki njegovemu arhitektu dela sive lase...
kosir_maks
18. 05. 2007 15.38
Presidente se bo lepo navadu plesat po sistemu : DESNA naprej, leva in vstran ! in ne kot včasih LEVA naprej, desna in vstran Maestro JJ , glasba prosim !!! he,he
Vegos
18. 05. 2007 15.37
Ali hočeš reči, da bodo odvzeli Janezu D. in to samo za čas ko je predsednik republike?
kosir_maks
18. 05. 2007 15.34
Janezku ! Presidente bo pa katapultiran ! he,he
Vegos
18. 05. 2007 15.32
Košir maks, odvzeli komu? Janezu Drnovšku ali predsedniku republike?
Vegos
18. 05. 2007 15.31
Hja če bi bral SAMO vaše komentarje, ne pa novic, bi si človek mislil, da se pri nas sploh nič ne dogaja. Same old sh*t...
kosir_maks
18. 05. 2007 15.31
Itak pa mu bodo vsak hip , oduzel opravilno sposobnost tako bo lahko precedoval njegovim miškam v bajti na Zaplani ! he,he
?rni panter 1
18. 05. 2007 15.29
@ malasutra a se nisi še odpravu igrat v peskovnik, malosutra?
malasutra@gmail.com
18. 05. 2007 15.07
bravo, drnovšek. očitno je koalicijskim hijenam treba sproti razlagati zakon, ker ga sami bodisi ne razumejo bodisi ne znajo prebrati. kar so skuhali, to naj jejo. le kdo pa bo šel v to parlamentarno natezalnico po vsem, kar so naredili gaspariju in rantu. bedniki.
maynike1@gmail.com
18. 05. 2007 13.54
Janez,Janez pohiti ze vendar.