Slovenija

Iskali bodo nevarne odpadke

Ljubljana, 23. 04. 2007 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Divja odlagališča, na katerih končajo azbestne plošče, barve in akumulatorji, so nevarna tako okolju kot zdravju ljudi.

V okviru projekta bodo evidentirali nevarna odlagališča
V okviru projekta bodo evidentirali nevarna odlagališča FOTO: M.K.
Akcija je v prvi vrsti namenjena ozaveščanju javnosti in ne čiščenju odlagališč.

Začela se je akcija Očistimo Slovenijo nevarnih odpadkov, ki bo trajala vse do konca oktobra. V tem času naj bi evidentirali divja odlagališča, ki predstavljajo velik problem za okolje in zdravje ljudi v Sloveniji, ter javnost poučili o opomnu okolja. Po besedah nacionalne koordinatorke ekošol Nade Pavšer bodo iskanje in popisovanje črnih odlagališč opravljali učenci ekošol v sodelovanju z mentorji in lovci. Posebej bodo pozorni na odlagališča azbestnih plošč.

Pri projektu poleg ekošol sodelujejo tudi ministrstvo za šolstvo in šport, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za zdravje, Lovska zveza Slovenije in revija Zdravje. Njena urednica Metka Krpič je kot cilj akcije izpostavila ozaveščanje za boljše in bolj zdravo okolje. Mladi bodo poiskali odlagališča, jih izmerili in fotografirali ter jih vrisali na zemljevid in tako pripravili podlago za sanacijo odlagališč, ki naj bi se začela v naslednjem letu.

Azbestne plošče so med najnevarnejšimi odpadki
Azbestne plošče so med najnevarnejšimi odpadki FOTO: Reuters
Minister za šolstvo in šport Milan Zver je povedal, da so lani s streh vrtcev in šol odstranili približno 30.000 kvadratnih metrov zdravju škodljivih azbestnih plošč.

Po besedah ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika so nevarni odpadki predvsem azbestne plošče, avtomobilski motorji, akumulatorji, baterije in barve. Ker ti vsebujejo okolju zelo nevarne snovi, je po njegovem nujno, da se jih odlaga na primerna odlagališča in zbirne centre. Podobnik si sicer želi, da bi v okviru akcije na lokalnih ravneh zmanjšali število odpadkov za pet do deset odstotkov letno.

"Zdravstveni sistem lahko zdravje prebivalcev izboljša le za okoli 20 odstotkov, ostalo je odvisno od okolja," meni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič. Prepričan je, da je pomembno promovirati zdrav odnos do okolja.

Predsednik Lovske zveze Slovenije Bogdan Mahne pa je poudaril, da so lovci v preteklosti že sami organizirali čistilne akcije divjih odlagališč. Ob tem je povedal, da je z ozaveščanjem potrebno začeti pri mladih, saj tako obstaja možnost, da se bodo skozi življenje do okolja obnašali, kot je to potrebno.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veljo@email.si
23. 04. 2007 21.16
ma svaka vam čast da je sej neka organizacija za ćiščenje okolja...a kaj vam to pomaga ko pa bodo začetek novembra vse slo jovo na novo...boste morali malo bolje ukrepati glede tega...seveda se nikjer ne najde budala da bo odpeljal stari avto na odpad in ga placal nevem koliko €...rajši ga zavrže na nekem prostoru..u starih časih kolikor se spominjam si dobo plačano za odpad sedaj ga mores pa placat da ga oddas...pa ki vam je logika...s tem bore malo resujete probleme.. lp...veljo