Slovenija

"Iščejo strankarsko primernega kupca"

Ljubljana, 30. 01. 2008 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nepovezani poslanci Lipe predlagajo izvzetje Telekoma Slovenije s seznama naložb za prodajo.

Skupina nepovezanih poslancev, poimenovana Lipa, je danes v obravnavo v DZ vložila predlog sprememb odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja za leti 2008 in 2009, s katerim predlagajo izvzetje Telekoma Slovenije s seznama naložb za prodajo.

Lipa je v obravnavo v DZ vložila predlog sprememb odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja za leti 2008 in 2009, s katerim predlagajo izvzetje Telekoma Slovenije s seznama naložb za prodajo.
Lipa je v obravnavo v DZ vložila predlog sprememb odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja za leti 2008 in 2009, s katerim predlagajo izvzetje Telekoma Slovenije s seznama naložb za prodajo. FOTO: POP TV

Vlada prodaja Telekom Slovenije ne glede na ceno in njegovo prihodnost, sploh pa ne upošteva dejstva, da moramo to podjetje razumeti tudi kot infrastrukturo za komunikacije v naši državi, je danes na novinarski konferenci opozoril poslanec skupine nepovezanih poslancev Sašo Peče. Nekaj mesecev pred volitvami ni smiselno na tako hiter in netransparenten način prodajati generatorja telekomunikacijske logistike, je dodal.

Če smo v obdobju velikega bogastva, kar zatrjujejo predsednik vlade Janez Janša, zakaj potem prodajati uspešna slovenska podjetja, je vprašal Peče. Sam sicer ve, da nismo v obdobju velike gospodarske rasti, prav tako ne v obdobju realnega proračunskega presežka.

Po Pečetovem mnenju ni mogoče verjeti Janševim besedam, da proces prodaje Telekoma Slovenije poteka v zasledovanju cilja doseganja najvišje cene. Kot je dejal, bo država Telekom Slovenije prodala islandski družbi Skipti, medtem ko je britansko-nemški konzorcij Bain Capital & Axos Capital & BT "v igri zgolj zaradi števila".

Nekaj mesecev pred volitvami ni smiselno na tako hiter in netransparenten način prodajati generatorja telekomunikacijske logistike, je dejal Peče.
Nekaj mesecev pred volitvami ni smiselno na tako hiter in netransparenten način prodajati generatorja telekomunikacijske logistike, je dejal Peče. FOTO: POP TV

Da bo država prodala Telekom Slovenije Skiptiju, dokazujejo med drugim tudi lani oktobra sprejete spremembe odloka o programu prodaje državnega finančnega premoženja, v katerem se omenja možnost navzkrižnega lastništva. Edini ponudnik za Telekom Slovenije, ki ponuja navzkrižno lastništvo, je Skipti, je ugotovil Peče ter dodal, da ne gre zgolj za naključje. "Vlada si strašno želi najti strankarsko primernega kupca," je dodal.

Ker gre za podjetje izjemnega logističnega pomena na področju pretoka informacij z vsemi hčerinskimi družbami, bi morali v njem ohraniti ne le kontrolni temveč večinski delež, je poudaril Peče. "Telekom Slovenije ne sme postati le podružnica nekega tujega podjetja, ki se ukvarja s sorodno dejavnostjo v tuji državi," je poudaril.

Poleg vložitve predloga sprememb odloka bo skupina nepovezanih poslancev v četrtek začela zbirati tudi podpise poslancev, da se opravi t.i. prva splošna razprava o predlogu odloka. Potrebujejo jih deset, z njimi pa bi ne glede na stališče vlade - to bo po Pečetovih besedah predvidoma negativno - omogočili tudi obravnavo odloka v DZ.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

subv3rz@gmail.com
01. 02. 2008 12.52
Ampak vrednost celega Skiptija je nekje 300 mio EUR, polovica Telekoma, ki jo prodajamo pa 1.5 mrd EUR? NAj mi to nekdo razloži...
matjaz.jah@gmail.com
30. 01. 2008 14.41
V 3 letih tako uničit državo! vsaka jim čast! Vsaj v nečem ste najboljši bravo MJJJ!
coctacola
30. 01. 2008 14.01
Zakaj se Lipovi bogovi tako trudijo ustreči šrotovcem? :-)
hinko.murovec@siol.net
30. 01. 2008 14.00
JJ & Bajuk pač hitita, potrebno je zadevo speljat, sedaj, ko se vedno bolj razkrivajo " poštenna posla velikega osvoboditelja " , sposobnosti izvajanja poštenega dela programov je škoda jemati v obzir, saj nekaj kar ne obstaja ne moreš komentirat. Je pa prvi del uspešen in če mu uspe " urediti " še Telekom in Triglav, je praktično uspel to kar nekoč ni uspelo najmočnejši armadi. Bravo veliki osvoboditelj, Hvala in v večno slavo. LP