Slovenija

(Pre)dragi boxerji in vrnitev k Patrii

Ljubljana, 11. 07. 2024 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Saga z osemkolesniki boxer, ki se je začela ob koncu leta 2021 in v času ministrovanja Mateja Tonina, je skoraj zaključena. Oklepniki 8x8 so bili predragi, je ocenila vlada. Ker pa Slovenija potrebuje oklepnike za izgradnjo srednje bataljonske skupine, je država že pred časom začela pogledovati drugam. In trenutno je, glede na izjavo predsednika vlade, v vodstvu finska patria. V skladu z dopolnili Načrta razvojnih programov 2023–2026 bi Slovenija precej privarčevala z alternativo boxerjem, ki pa so v medčasju pokazali tudi nekatere pomanjkljivosti.

Po tem, ko je Slovenija odstopila od pogodbe za nakup oklepnikov boxer 8x8, je morala poiskati alternativo. Najprej se je govorilo o poljskih rosomakih. Zapletlo pa se je pri tem, ko Poljaki slovenski strani niso dali certifikata za podvozje. Tu sta bila še romunska prianha 5 in italijanska frecia. Na koncu je Slovenija pristala pri finski ponudbi oklepnikov patria XP, ki je po ocenah finančno najugodnejša od vseh. 

Prednost patrij je tudi v njihovem lažjem vzdrževanju, saj ima Slovenija zanje že vzpostavljen servis in logistiko. Med drugim oborožitvene postaja sedaj izdeluje slovenskih proizvajalec Valhalla Turrets, medtem ko je med famozno afero Patria precej prahu dvigoval načrt, da vozila opremlja izraelska postaja podjetja Elbit, ki je imela hude težave z delovanjem sistema. 

Predsednik vlade Robert Golob je spogledovanje s Patrio – ki se je sicer že od začetka omenjala kot konkurent boxerju – naznanil ob robu vrha zveze Nato v Washingtonu. "Procesi znotraj vojske in ministrstva za obrambo, ki so trajali skoraj dve leti, so pripeljali do izbora – favorita oziroma najugodnejšega ponudnika, to je finska Patria." Pogodba, ki naj bi jo podpisali do konca leta, saj pogovori še potekajo, naj bi predvidevala izvedbo plačila neposredno med ministrstvoma, s tem pa naj bi tudi odpravili zgodovinski madež izpred 15 let. Golob je sicer dejal, da postopki še potekajo in ni želel govoriti o številu oklepnikov ter njihovi ceni. 

Oklepnik Patria med vajami na Švedskem
Oklepnik Patria med vajami na Švedskem FOTO: AP

Odstop od boxerjev: penali nižji, prihranek večji

V skladu s projektom Bojna kolesna vozila za izgradnjo srednjih sil Slovenske vojske si Slovenija prizadeva za nakup 106 bojnih kolesnih vozil 8x8 "za vzporeden razvoj in izgradnjo dveh ključnih zmogljivosti za bojevanje Slovenske vojske, in sicer srednjega pehotnega bataljona kot osnovnega gradnika srednje bataljonske skupine in srednjega bojnega izvidniškega bataljona".

Prejšnja vlada, v kateri je obrambni resor vodil Matej Tonin, se je odločila za nakup 45 vozil boxer 8x8 ter za ta namen konec leta 2021 ratificirala sporazum med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Sporazum je nato sklenil odbor za zunanjo politiko, vrednost nakupa pa je bila takrat ocenjena na 412 milijonov evrov. Poslu so nasprotovali v stranki Levica in zahtevali razpis posvetovalnega referenduma, kar pa sta vlada in parlament zavrnila. Kasneje je tudi ustavno sodišče sporočilo, da prepoved referenduma o ratifikaciji sporazuma ni bila v neskladju z ustavo. 

Oklepnik Boxer
Oklepnik Boxer FOTO: Shutterstock

Državni zbor je nato 2. februarja 2022 sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer. Minister Tonin je takrat dejal, da bo "načrtovan nakup 45 oklepnih vozil zagotovil temelje za vzpostavitev ene srednje bataljonske bojne skupine in ne dveh, kot so načrtovale predhodne vlade, kar kaže na racionalen pristop pri porabi razpoložljivih sredstev." Poudaril je, da gre za varna in tehnično dovršena vozila, s katerimi ima dobre izkušnje več zavezniških držav kot so Španija, Nemčija, Nizozemska in tudi Združeno kraljestvo. Kasneje se je sicer izkazalo, da imajo vojske, ki uporabljajo boxerje nekaj težav z njihovo operativnostjo, med drugim je bilo slišati pripombe iz nemške vojske, ki jih uporablja na Natovem vzhodnem krilu v Litvi. 

Nova vladna koalicija se je že pred nastopom mandata zavezala, da bo iz programa Boxer izstopila. In ta sklep je sprejela 15. septembra 2022, potem ko se je seznanila z revizijskim poročilom o smotrnosti nabave. Tonin je vladi očital izgubo mednarodnega ugleda in stroške, ki bi nastali ob odstopu od pogodbe, vendar je vlada nato ocenila, da bodo ti precej manjši od pričakovanih – namesto 70 milijonov evrov, "zgolj" 4,15 milijona. 

Vlada je nato izvršila nov izračun in sprejela dopolnila Načrta razvojnih programov (NRP) 2023-2026. Namesto 412 milijonov vrednega nakupa boxerjev, so v NRP uvrstili nov projekt, ki predvideva nakup 106 bojnih kolesnih vozil 8x8 z izhodiščno ceno 695,2 milijona evrov z DDV. S tem naj bi, po izračunih vlade, prihranili 498 milijonov evrov, oz. približno 3,5 milijona na vozilo, če bi se odločili za nakup finskih patrij. 

Stroškovnik nakupa oklepnih vozil 8x8 po izračunih vlade
Stroškovnik nakupa oklepnih vozil 8x8 po izračunih vlade FOTO: Vlada RS

V primerjavi s cenami boxerjev bi bil prihranek samo pri nakupu 106 vozil po ocenah vlade 281 milijonov evrov z DDV. Ob tem vlada dodaja še racionalizacijo pri količini, ki je bila sprva predvidena za 136 kosov vozil 8x8, sedaj pa bo 30 vozil na platformi 4x4, s čimer bo država prihranila še 217 milijonov evrov z DDV.

Financiranje novega projekta se bo zagotavljalo v okviru finančnega načrta Ministrstva za obrambo na proračunski postavki Slovenska vojska. "Na podlagi izvedene raziskave tržišča in pridobljenih ponudb bodo stroški izgradnje obeh bataljonov na novi platformi bistveno nižji v primerjavi s projektom nakupa 45 bojnih kolesnih vozil Boxer. Tako so stroški nakupa 45 bojnih kolesnih vozil po projektu nižji za vsaj 109 milijonov evrov z vključenim DDV. Pri tem so upoštevani vsi stroški nakupa bojnih kolesnih vozil, vstopni, razvojni, administrativni stroški ter stroški logistične podpore. Natančna vrednost projekta pa bo znana ob podpisu pogodbe za nakup 106 bojnih kolesnih vozil 8x8."

Naznanitvi Goloba, da Slovenija razmišlja o nakupu finskih oklepnikov, je sledil zapis predsednika SDS in nekdanjega premierja Janez Janša, ki je moral prav zaradi dogodkov pred desetletjem in pol za nekaj časa v zapor. "Ironija zgodovine. Po 15 letih nazaj na Patrio. Vmes pa sabotaža razvoja, demokracije in Slovenske vojske," je zapisal na družbenem omrežju. 

Medtem je Tonin v nekoliko daljšem zapisu ocenil, da se pri izgradnji srednje bojne bataljonske skupine po tem, ko je Golobova vlada pred dvema letoma "proces grobo zaustavila, končno nekaj premika". A sam meni, da je Slovenija še daleč od cilja, vlado pa da bodo lovile njene obljube in prinesle kar nekaj "zarečenega kruha". Ob tem je v zapisu namignil, da naj po njegovih informacijah Finska ne bi bila naklonjena nakupu po sistemu vlada vladi in naj bi vztrajala pri sklenitvi posla neposredno s podjetjem Patria.

Tonin je izrazil tudi dvom, da bo končna cena vozila nižja od cene nakupa vozil boxer, ki ga je Slovenija začela prav v času, ko je obrambno ministrstvo, sicer že v izteku mandata, vodil sam. Po Toninovi oceni bo tako "zanimivo opazovati, kje bo vlada pri nakupu našla obljubljenih 400 milijonov evrov prihranka". Ocenil je še, da gre za nove patrie, ki še niso bile v uporabi, svojevrsten izziv pa bo po njegovem mnenju predstavljala tudi montaža morebitnih Valhalinih kupol ter zagotavljanje standardov balistične zaščite. "Zaradi Slovenske vojske in slovenske kredibilnosti v zavezništvu Nato želim, da bo projekt uspešno končan," je svoj zapis sklenil Tonin.

Odzvala se je sicer tudi Levica, ki pričakovano nakupu nasprotuje. Želijo pa tudi, da Slovenija izstopi iz Nata. 

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
12. 07. 2024 20.52
+2
Če smo res že vse pokrali in se odločili varčevati kupimo fap e iz leta 1950. Drugi formulo 1 mi stoenko in naj bi dosegali iste rezultate na dirki. Če golob res verjame v modrost odločitve naj gre s to patrio na akcijo. Ko bo mimo njegove glave priletel metek iz puške bo začel verjeti. Boxer iz razdalje 500 m topovski izstelek kalibra 25 se samo odbije. Ko otroci dobijo denar se sejmarji veselijo
Smuuki
12. 07. 2024 20.39
+2
Vojska zdaj dobro ve katera vlada ceni in spoštuje vojaka. Za goloba je vojak samo številka. Meni ni prav da za naše vojake ne nabavimo najboljšega možnega. Ti približki ali nadomestki so proč vržen denar
Smuuki
12. 07. 2024 20.32
+3
Ko primerjamo oklepnike dajmo poleg cene na mizo še varnostni standard. Boxer standard b5 in patria b3. Primerjamo jabolka in maline. Vem da so mojstri zavajanja kar je pa preveč je pa preveč. Romunija in Danska kupoju standard 5b. A so res življenja slovenskih vojakov tako malo vredna. Patrije prebijajo skoraj vsa orožja. 5b zmore 25 kg smodnika pod vozilom preživetje posadki. 3b nobene šanse. Toliko o vladi ki ji ni prav nič mar za slovence. Pokvarjeno
frenk707
12. 07. 2024 15.48
+0
janševci so ostali brez provizij pri boxerjih, zato toliko hude krvi in nezadovoljstva pri pacientovih in pri farških.
Smuuki
12. 07. 2024 20.54
+2
Ti ki verjameš golobu pojdi delaz v vojsko. Pojdi na misijo in moli da ne bo nobenega. Ko bodo začeli metki delati zračnike v oklepniku se boš prizemljil
iskriv
12. 07. 2024 10.32
+1
Janša se oglaša , ker mu je žal , da bo izvisel , ker bi lahko zopet dobil visoko provizijo od Patrije !
ROMELS
12. 07. 2024 08.11
-1
ROMELS
12. 07. 2024 08.12
+1
.........da je provizija iz prejšnjega naročila ostala neizkoriščena in to so zavohali svobodnjaki.
Uškakola
11. 07. 2024 21.19
+2
Vse bolj izgleda, da edino JANŠA lahko potegne Slovenijo pravzaprav izvleče iz te rdeče gnile, partizanske greznice.
Dark Knight
12. 07. 2024 08.38
-1
Obi-van-Kenobi
11. 07. 2024 20.58
-4
A bejž no, Janšo pa v zapor zaradi Patrije.
anatomija
11. 07. 2024 21.02
+3
Svetlana na brezovi metli
11. 07. 2024 20.43
+0
Frančka za obrambnega ministra to bi bila bombica smeha in zabave.
NoviceResnice
11. 07. 2024 20.26
+3
Serpentinek in lažnjivi kljukec gresta u pogajanja s Finsko vlado....ahahahahahaaa... bednika....
Herman71
11. 07. 2024 20.26
-3
Kakšni Nato vazali smo mi. Če vsaj malo spremljate potek vojne v Ukrajini boste videli da je prihodnost modernega bojišča dron. Ampak ne, mi bomo še kar naprej kupovali osemkolesnike, ki v Ukrajini gorijo kot konzerve. METANJE DENARJA SKOZI OKNO
Julijann
11. 07. 2024 20.10
+8
A vete kaj je pa totalno bedno? Ko povprašajo koalicijski partnerici kaj menita o nakupu, je SD " previdna", Levica pa pravi, da bi denar raje namenili za izboljšanje življenskih pogojev državljanov. Levica, Levica, zakaj potem ne vztrajate na avojem stališču in grete ven iz koalicije. Erjavec je vedno znal fino izsiljevati, vi ste pa ene prodane riti. Ko se skrajni levičar pogospodi.
CenterDesno
11. 07. 2024 19.52
+2
Malo pogoglaš in hitro ugotoviš da boxer 8x8 apc verzija stane med 3-4 milijone....kje so naši dobili skoraj 10 mi ni jasno ??? Patrija po drugi strani pa stane okol 5milijončkov se pravi spet bomo preplačali 2 milijona na komad ???? Nekdo bo dobr pokasiral
SDS_je_poden
11. 07. 2024 19.42
-4
Jufki se meša, zdej ne bo milijonske provizije. Kako bo futral klet, pa medije, pa podpornike....
Timijanus
11. 07. 2024 19.32
+1
😂😂😂😂Sedaj bo Dr. Galub izvedel "lessons learned in time" za Iveka in njegovo sekto. Puklasi ima enkratno priložnost, da se nauči kako speljati kak posel brez lumparij in podkupovanja.😂😂😂😉
Smuuki
12. 07. 2024 20.36
+3
Preden predstaviš svojo zlobo si vzemi čas in preveri kaj golob sploh kupuje. Nikakršna zaščita za vojaka stane toliko. Oklepnik ki mu 25 kg smodnika pod vozilom omogoča preživetje je pa boxer. Kaj pa zdaj? Jabolka in hruške mešaš a veš ti kekec.
stanga123
11. 07. 2024 19.28
+1
Je bil JJ..sedaj bo pa RG?al i GR? Mal bolj zakomplicirano
slayer2
11. 07. 2024 19.23
+3
Ovce pa se še kar delite na leve in desne,medtem ko vas oboji od zadaj!!!
11. 07. 2024 19.24
+2
Skunk Works
11. 07. 2024 19.09
+0
Če bi gledal samo program, ki ga izvaja vlada, bi bil prepričan, da državo vodi skrajna desnica in ne skrajna levica.....
11. 07. 2024 19.19
+2
Ne....drzave ne vodi noben od totih...ampak ozadje
11. 07. 2024 18.59
-3
Janšeki...zaj bi mogli to pohvalit...ko je vas mutibaric kupoval prsd leti patrie pa so bile super....
Slovenec963
11. 07. 2024 18.57
+3
Buahahahahahaha LEVAKI ja kupujejo alkohol, svinjino, ideologijo kakor 45 leta....!?