Slovenija
Oglas

Inženirski poklici: Ključ do uspeha v sodobnem gospodarstvu

Ljubljana, 09. 09. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Inženirski poklici so zelo iskani. Ponujajo visoke plače, stabilno zaposlitev in možnost pozitivnega vpliva na svet. Pomanjkanje inženirjev je velika priložnost. Študiraj inženirstvo in oblikuj prihodnost!

V dobi hitrega tehnološkega napredka in digitalizacije se vse pogosteje pojavlja vprašanje Kako se bo razvoj tehnologije odražal na mojem delovnem mestu? V Sloveniji je povpraševanje po tehničnih kadrih v stalnem vzponu. Digitalizacija, avtomatizacija in prehod v zeleno gospodarstvo ustvarjajo nova delovna mesta, še posebej v sektorjih, ki zahtevajo inženirske kompetence. Vloga inženirjev postaja vse bolj nepogrešljiva, saj so ključni za trajnostni gospodarski razvoj.

Vloga inženirjev: Ključni gradniki prihodnosti

Inženirji so danes mnogo več kot zgolj tehnični izvajalci – so vizionarji, ki oblikujejo prihodnost. S svojim delom presegajo meje inovacij, optimizirajo procese in prispevajo k trajnostnemu razvoju. Njihova vloga se razteza od razvoja in implementacije naprednih tehnologij do sodelovanja pri strateških odločitvah znotraj podjetij. Zlasti pomembni so v panogah, kjer je potrebna kombinacija tehničnega znanja in strateškega razmišljanja, kot so logistika, strojništvo in elektroenergetika.

Inženirski poklici
Inženirski poklici FOTO: Arhiv naročnika

Zakaj izbrati inženirski poklic?

- Konkurenčne plače: Inženirji so med najbolje plačanimi strokovnjaki. Z dodatnim izobraževanjem in pridobivanjem izkušenj lahko njihovi dohodki dosežejo tudi do 65 % več kot pri drugih strokovnjakih v tehničnih panogah.

- Stabilnost zaposlitve: Inženirji so izredno iskani tako v Sloveniji kot v tujini, kar jim zagotavlja visoko stopnjo zaposljivosti. Panoge, kot so logistika, strojništvo in elektroenergetika, se še naprej širijo, kar ustvarja trdne temelje za dolgoročno kariero.

- Priložnost za vodstvene položaje: Mnogi izvršni direktorji svetovno priznanih podjetij imajo diplome iz inženirstva. Tehnično znanje in veščine, ki jih pridobijo med študijem, jim omogočajo hitro napredovanje na vodstvene položaje.

- Raznolikost znanj: Inženirski študij ne zajema le tehničnih vsebin, temveč tudi poslovna znanja, kar omogoča takojšnjo uporabo pridobljenega znanja v praksi. Posebej pomembna je ta kombinacija v logistiki, kjer se prepletajo tehnične in operativne zahteve.

- Priložnost za pozitiven vpliv: Inženirji igrajo ključno vlogo pri reševanju globalnih izzivov, kot so onesnaževanje, energetska učinkovitost in razvoj novih tehnologij, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja.

- Dolgotrajna stabilnost poklica: V času gospodarskih kriz se inženirski poklici izkažejo za stabilne, saj podjetja tudi v težkih časih potrebujejo tehnično podporo za optimizacijo in inovacije, zlasti v panogah, kot je elektroenergetika, kjer so stabilne rešitve ključne.

Pomanjkanje tehničnega kadra – priložnost za nove talente

Raziskave kažejo, da je povpraševanje po tehničnih kadrih, še posebej v inženirskih panogah, kot so strojništvo, logistika in elektroenergetika, izjemno visoko. Kljub temu pa se v Sloveniji za študije STEM še vedno odloča manj deklet kot fantov, čeprav so to področja z velikim potencialom in pomembnim vplivom na družbo. Povečanje števila diplomantov na teh področjih bi lahko prispevalo k večji inovativnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Pomanjkanje tehničnega kadra negativno vpliva na produktivnost in konkurenčnost podjetij, zato bodo v prihodnosti potrebne nove strategije za privabljanje in usposabljanje tehničnih talentov.

B&B Višja strokovna šola
B&B Višja strokovna šola FOTO: Arhiv naročnika

Postanite inženir/ka – študirajte na B&B Višji strokovni šoli

Izkoristite priložnost in se vpišite v enega izmed študijskih programov na B&B Višji strokovni šoli, kjer lahko študirate strojništvo, elektroenergetiko, logistiko ali ekonomijo. S pridobitvijo tehnične izobrazbe boste pripravljeni na prihodnost in postali del generacije, ki bo oblikovala svet jutrišnjega dne.


Naročnik oglasne vsebine je B&B d.o.o.