Slovenija

'Zakon je padel, ker sta mu mino nastavila SDS in del sindikatov'

Ljubljana, 11. 11. 2011 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J./U.Z./D.L.
Komentarji
98

Potem ko interventni zakon in zakon o javnih financah nista bila uvrščena na izredno sejo DZ, je Gantar zapisal, da je prizadevanja za zdravje javnih financ uničil politični prestiž in znana politika SDS: 'čim slabše, tem bolje'.

Poslanec Zares Pavel Gantar
Poslanec Zares Pavel Gantar FOTO: Aljoša Kravanja

Kolegij predsednika državnega zbora predloga zakona o interventnih ukrepih ni uvrstil na naslednjo izredno sejo. Njegovo obravnavo in sprejetje še v tem mandatu je predlagal poslanec Zares Pavel Gantar, pri čemer ga je podprla tudi vlada. 

 

Za uvrstitev interventnega zakona na izredno sejo so glasovali predstavniki poslanskih skupin SD, DeSUS, SLS, Zares, LDS ter nepovezanih poslancev, ne pa tudi predstavnika SDS in SNS. V poslanskih skupinah, ki so bili za obravnavo, imajo skupaj 55 poslank in poslancev. Vendar v času po razpustu parlamenta kolegij o vsebini izrednih sej odloča z dvotretjinsko večino.

Ob zavezi politični sil bi bili tudi sindikati za

Pobudo, da bi interventni zakon vendarle obravnavali še v tem mandatu, je Gantar sprožil na eni prejšnjih sej kolegija, pri čemer je predlagal nekoliko omiljeno različico vladnega predloga, nato pa je o možnosti dogovora opravil pogovore še s socialnimi partnerji. Kot je povedal tokrat, bi bili ti večinoma pripravljeni sprejeti nekoliko omiljen zakon, vendar ob zavezi političnih sil, ki računajo, da bodo imele v naslednji sestavi DZ pomembno vlogo, da brez soglasja socialnih partnerjev ne bodo enostransko posegale v plačna razmerja v letu 2012.

Pahor in Gaspari: Treba je ukrepati takoj

Premier Borut Pahor je napovedal, da bomo v primeru nesprejetja interventnega zakona imeli izjemno velike težave ob zaostrovanju dolžniške krize v Evropi. Sprejem interventnega zakona bi namreč finančnim trgom dal jasen signal, da država ukrepa in obvladuje svoje stroške.

Če poslanci ne bodo sprejeli interventnega zakona, bomo imeli izjemno velike težave ob zaostrovanju dolžniške krize v Evropi, je ob robu predstavitve svoje kandidature v Novi Gorici dejal predsednik vlade Borut Pahor. To ima po njegovem mnenju neposredno vplive na prihodnji standard Slovencev.

Člane kolegija je poskušal prepričati tudi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. Po njegovem ne bi smeli čakati na oblikovanje nove vlade. Zaradi ocene finančnih trgov, da se Slovenija ni sposobna hitro odzivati na razmere v okolju, se namreč položaj na finančnih trgih zaostruje in pribitki na slovenske državne obveznice so že presegli magično mejo sedmih odstotkov. "Čakanje brez aktivnosti, ki bi bilo daljše od nekaj dni, lahko položaj še dodatno poslabša," je poudaril.

SDS kljub argumentom proti

A tudi ta argument ni prepričal predstavnikov SDS in SNS. Očitno je, da predlog zakona ni usklajen z večino ekonomsko-socialnih partnerjev, je namreč ugotavljal vodja poslancev SDS Jože Tanko. Nadaljevanje postopka na tak način pa se mu ne zdi primerno. Vlada naj se usede z ekonomsko-socialnimi partnerji, uskladi rešitve in s takimi rešitvami pride v DZ, je dejal Tanko. 

Oster odziv Gantarja

Gantar je po seji kolegija ocenil, da je prizadevanja za zdravje javnih financ uničil politični prestiž. Prepričan je, da se bo nadaljnja "skrb" za usodo javnih financ nadaljevala kot del volilne kampanje SDS in dodal, da Zares pri teh igricah ne bo sodelovala. Gantar je zapisal, da je državni zbor zapravil "pomembno in nemara tudi zadnjo priložnost", da bi še pred volitvami decembra 2011 in sestavo nove vlade prispeval k stabilizaciji javnih financ v razmerah, ko je v Evropi že na delu nova recesija, finančni trgi pa so močno vznemirjeni. "Omenjena dva zakona sta padla izključno zaradi prestižnih političnih vprašanj in zaradi znane politike SDS: 'čim slabše, tem bolje'. Zakon je padel, ker mu je v DZ in v politiki mino nastavila SDS, med socialnimi partnerji pa del sindikatov, ki je pod vplivom Janeza Posedija, kar je privedlo tudi do odstopa vodje pogajalske skupine Dušana Miščevića," je oster Gantar.

Sindikati: Štrukelj obžaluje, Posediju se vse skupaj zdi predvolilna igra

Posedi odgovarja, da se mu predlog za obravnavo interventnega zakona v DZ zdi bolj predvolilna kampanja kot pa resen poskus, da se nekaj stori za državo. Kot je ocenil, so poslanci skušali urejati nekaj, za kar so že prej, pred razpustom DZ, imeli možnost, a niso. Pojasnil je, da ni "proti vsemu", ampak nasprotuje temu, da se pogajalska skupina javnega sektorja izreka o celotnem zakonu. Razložil je, da interventni zakon opredeljuje tudi zamrznitev pokojnin ter zamrznitev in tudi znižanje socialnih transferjev, kar pa ni stvar sindikatov javnega sektorja, ampak Ekonomsko-socialnega sveta.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja so po drugi strani zapisali, da obžalujejo, da je bil zavrnjen predlog interventnega zakona, saj so ga razumeli kot sprejemljiv kompromis, ki bi javnim uslužbencem zagotovil, da v prihodnjem letu ne bi bilo zniževanja plač. Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj je ob tem še zapisal, da se bojijo, da bodo spomladi prihodnje leto razmere še bolj zaostrene in bo cena za javne uslužbence še višja. "Obžalujemo, da so pri zavrnitvi interventnega zakona prevladale ozke koristi nekaterih, ki so zavrnili uvrstitev zakona na dnevni red DZ, in tistih, ki so ga zavračali na sindikalni strani,“ še pravi Štrukelj.

Zamrznitev plač, pokojnin in socialnih transferjev

Če nov interventni zakon ne bo sprejet, se bodo v prihodnjem letu povišale plače v javnem sektorju, pokojnine in socialni transferji, za štiri odstotke bodo višje tudi plače funkcionarjev. Finančne posledice nesprejetja zakona so ocenjene na 300 milijonov evrov.

Vlada je tako septembra predlagala, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom v prihodnjem letu ne bi uskladili z inflacijo, prav tako se ne bi uskladile pokojnine in drugi prejemki, bi se pa zvišal minimalni dohodek oziroma denarno nadomestilo, in sicer z 230 na 260 evrov. Tudi plače javnih uslužbencev se ne bi uskladile z inflacijo, regres pa ostaja v enaki višini kot letos, torej 692 evrov. Za funkcionarje bi tudi v prihodnjem letu veljalo štiriodstotno znižanje plač, prav tako bi bila v prihodnjem letu še vedno zamrznjena napredovanja uslužbencev v javnem sektorju.

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanya12
16. 11. 2011 13.34
+0
Posedi je pristaš SDS-a. Vse kar bo JJ predlagal, bo Posedi sprejel.
drago štubljar
20. 12. 2011 12.47
-1
en in drug bo mogal krenit moguce ih bo sprejel vatikan
resslovenka
14. 11. 2011 09.07
Največje traparije, ki so povzročile ogromno škode slovenskim davkoplačevalcem so se do sedaj dogajale v parlametu z izglasovanjem intervencijskih oz. po domače zakonov po hitrem postopku. Tale slovenska zgodba ne bi potrebovala intervencijskih zakonov, če bi v parlamentu in na vladi sedeli ljudje, ki vedo kaj počno. S svojo zanesenostjo o lastni nezmotljivosti so povzročili neprecenljivo škodo nam vsem. V interesu lastnega prestiža, da se ve!
Buena Vita
13. 11. 2011 22.34
EDINO TO JE NJEGOVA KRIVDA
elephantus
13. 11. 2011 20.08
-2
Kako karakteristično za slovensko samouničevalno naravo.Človeku ni do ničesar drugega kot, da pride na oblast pa četudi država vmes propade, nekateri slovenčki pa ga še vedno podpirajo.
MICLA
13. 11. 2011 19.46
+1
ta gantar sloh ni normalen sedaj ko se mu vse sesuva pa je spet kriv janša in janša je kriv da zares ne bo prišel čez prag perlamenta
elephantus
13. 11. 2011 19.26
+1
Za vsako zlorabo referenduna bi morali v zapor tako kot če zlorabiš pooblastila na primer.
elephantus
13. 11. 2011 19.24
*Samo čas izgubljamo in tudi kreditne bonitete.Zato vsi plačujemo večje obresti in postajamo še manj konkurenčni.*.
nightangel
13. 11. 2011 19.01
Nesposobneži eni! Kako jih ni sram,da svojo nesposobnost vedno obesijo nekomu drugemu?Zakaj so se potem sploh rinili v vlado?Če je bilo pred prevzemom vse res tako v razsulu,kot pravijo,naj bi vse skupaj pustili,pa bi zavladali sposobnejši! Aja,potem ne bi prišli do korita in ne bi mogli krast,v tem je point!
.eu.
13. 11. 2011 18.19
A je spet vse Janša kriv. Hvala bogu vsaj takrat ko bo zmagal volitve ne bo kriv.
drago štubljar
20. 12. 2011 12.39
nigdar vec bog ga bu vzel ksebi tak kot bajuka
Buena Vita
13. 11. 2011 17.26
revčki,kako jokajo za koritom
Buena Vita
13. 11. 2011 17.25
čudno,a vse je kriv janša,po stari slovenski šegi dobro da imam dve roki,te dneve imam ves čas dvignjene v zrak ko pozdravljam levake v odhodu,zbogom vidimo se v peklu
srebrnibreg
13. 11. 2011 13.33
Tomy_the_great 13.11.2011, 11:14 in se vedno je sds vsega kriv hahahahaha Kje pa. Moja pokojna babica je bila proti ne sds. Sprenevedneži.
King_of_Gonzo
13. 11. 2011 11.14
in se vedno je sds vsega kriv hahahahaha
drago štubljar
20. 12. 2011 12.41
dule100
13. 11. 2011 08.24
Tri leta niste naredili nič ! Zdaj bi pa kar nekaj na hitro. Saj ste vendar v odhajanju. Vi pa kar nekaj ad hoc. To naj lepo v miru uredi nova vlada, tako kot ona misli, da je prav !
M_teorija
12. 11. 2011 21.56
saintjozef12.11.2011, 19:59 En drug je trojanski konj!
bolimepatak
12. 11. 2011 21.09
G. Gantar....Žal ste vsi Slo politiki, politiki kova "nikoli nič delal, sem brez izkušenj". Prav zaradi tega dejstva smo danes Slovenci tam, kjer smo že bili takoj po 2. svetovni vojni, ko so oblast prevzeli tisti, ki niso bili dobri niti kot hlapci na kmetijah. Žal ste nas pripeljali na kraj poti zaradi blazne želje po tujem denarju, kar vam je tudi uspelo....politika je pokradla vse tisto, kar so delavci v povojnem času ustvarili. Vi pa o tem niste rekli nič ! Pa naj povem jaz svoje mnenje......tisti, ki so nas pokradli, nas pripeljali na "beraško" palico, si ne zaslužijo, da so del te družbe
GSMG
12. 11. 2011 21.03
+1
3 leta so minirali vso državo, hujskali državljane na referendumih, ponarejali in kopirali dokumente, sedaj pa naj bi dobili volitve! To bi bilo možno samo če so volivci slepi.
1943
12. 11. 2011 20.20
+1
Značilna politika SDS -a in JJ ,kako priti na oblast.Podmukli in nizki udarci za vsako ceno ,le tako se pridobivajo volilne točke. Upam da jim Slovenski narod ne bo več nasedel. Kako verjeti ljudem ,ki so tako vneto nosili rdečo srajco in so zaradi pohlepa po oblasti to zamenjali in pričeli pljuvati vtisto skledo iz katere so leta in leta jedli sami ,ter jo ponujali drugim ,pri tem pa ne izbirajo načina pa če tudi je treba uničevati in spreminjati ,ter prilagajati dokumente.
saintjozef
12. 11. 2011 19.59
Semolič se je Janši prodal, ali pa pokoril.
saintjozef
12. 11. 2011 19.58
Vsak, ki ima le pol možgan, je to videl in vedel.