Slovenija

Interpelacija vse bliže

Ljubjana, 03. 07. 2007 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS in združenje Zares želita sodelovati pri pripravi interpelacije zoper Bručana, ki so jo napovedali v SNS.

V SNS Bručanu očitajo, da deluje v škodo celotnega javnega zdravstva.
V SNS Bručanu očitajo, da deluje v škodo celotnega javnega zdravstva. FOTO: POP TV

Poslanski skupini LDS in nepovezanih poslancev so vsak na svoji seji sklenili, da bodo sodelovali pri pripravi interpelacije zoper ministra za zdravje Andreja Bručana, ki jo je konec junija napovedala parlamentarna stranka SNS.

Poslanci LDS so poudarili, da so pripravljeni podpreti interpelacijo zoper delo in odgovornost ministra Bručana, vendar pa pričakujejo, da bodo pri njeni pripravi tudi sodelovali. Prepričani so, da je argumentov za razpravo o slabem stanju na področju zdravstva in odgovornosti več kot dovolj.

"Na vrsto nepravilnosti smo opozorili že ob prvi interpelaciji, ki smo jo vložili jeseni 2006. Od takrat se stanje na področju zdravstva kljub ministrovim obljubam ni izboljšalo. Bili pa smo priča novim spornim odločitvam ministra in aferam na področju zdravstva - od afere s pediatrično kliniko do onkološkega inštituta in sage z operacijskimi mizami," so poudarili v LDS.

Nepovezani poslanci ne bodo podprli interpelacije zoper ministra za zdravje Andreja Bručana, če bo vključevala tudi vprašanje načina preoblikovanja zavarovalnice Vzajemna, kot je to do zdaj zagovarjala nacionalna stranka.

Tudi vodja nepovezanih poslancev Matej Lahovnik je poudaril, da pol leta po prvi interpelaciji minister ni poskrbel za razrešitev očitanih nepravilnosti, zato je po Lahovnikovem mnenju vnovično ugotavljanje ministrove odgovornosti za nastali položaj še posebej upravičeno. Lahovnik še meni, da je vedno več razlogov za ponovni razmislek o odgovornosti ministra za zdravje, prepričan pa je tudi, da Bručan ni kos vse številnejšim problemom in izzivom na področju zdravstva.

SNS lahko pričakuje zadostno podporo

Včeraj je svojo pripravljenost za sodelovanje pri interpelaciji napovedala tudi največja opozicijska stranka SD, kjer so enotno ocenili, da je delo ministra za zdravje neustrezno. Glede na napovedi opozicijskih strank je tako pričakovati zadostno podporo za vložitev interpelacije v postopek v državnem zboru.

V SNS so se 22. junija tudi zaradi neodzivnosti predsednika vlade Janeza Janše na njihov poziv po zamenjavi Bručana odločili, da pristopijo k pripravi nezaupnice o ministrovem delu. Ocenjujejo, da delo ministra poteka na škodo celotnega sistema javnega zdravstva, predvsem pa na škodo uporabnikov zdravstvenih storitev.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je podpore vesel. Napovedal je, da bodo interpelacijo vložili jeseni oziroma začetek septembra, ko jo bodo pripravili. Poslanskim skupinam, ki so pokazale zanimanje za pripravo interpelacije, so že poslali vabilo na sestanek, ki bo prihodnji teden in na katerem se bodo dogovorili, kako izpeljati zadevo, je še dejal Jelinčič.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
04. 07. 2007 07.18
Tega bi kar lahko nagnali, saj je naredil precej skode a kaj, k moramo biti nezni in poslovni. Z divjadjo ni diplomacijskih ukrepov iskati. Gospod minister niste za to sposoben in konec. Resnicno, clovek mora narediti veliko skode, predno se kaj premakne.
POP1
03. 07. 2007 22.40
tomi ne se sekirat, drugo leto v jeseni bo interpelacija za celotno vlado.
yanker007@gmail.com
03. 07. 2007 19.35
kaka pogodba, kakšen žig... gremo stavt da jih ni več!
xuxu
03. 07. 2007 17.59
Žigosana pogodba torej ni dosti?
tomi.passion@gmail.com
03. 07. 2007 17.42
Edino opozicija je tistak, ki si zasluži interpelacijo. Do danes so samo podtikali, postregli pa niso še z nobenim dokazom.
kandazar@gmail.com
03. 07. 2007 17.14
Le tako naprej. Pa še za kakega zupana vložite interpelacijo.
kandazar@gmail.com
03. 07. 2007 17.09
Ja pa še za kakega zupana bi lahko vložili interpelacijo. Škoda da jo bo vladna večina zavrnila.