Slovenija

Intenzivneje o EU in Natu

Ljubljana, 04. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času pred referendumoma o vstopu v EU in Nato, želi vlada javnost seznaniti s spremembami, ki bodo nastopile po vstopu Slovenije v EU in odgovoriti na vsa vprašanja, ki si jih zastavlja. O tem so govorili premier Rop, zunanji minister Rupel in minister za evropske zadeve Potočnik.

referendum za Nato in EU
referendum za Nato in EU FOTO: POP TV

Slovenski državljani in državljanke se bodo 23. marca na referendumih o vstopu v Evropsko unijo in Nato odločali o zgodovinski priložnosti za Slovenijo, da si utrdi položaj v mednarodni skupnosti in odgovorno ter enakopravno soodloča o prihodnosti Evrope in čezatlantskega sodelovanja. Vlada verjame, da bodo Slovenci na referendumih vstop države v obe organizaciji podprli, v sklepnem delu javne razprave z geslom Slovenija, doma v Evropi, varna v Natu, pa želi ljudem predstaviti glavne argumente za članstvo Slovenije v EU in Nato. To je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal premier Anton Rop, ki je vladne aktivnosti pred referendumoma - mednje sodijo poleg javnih razprav po vsej državi tudi obiski uglednih evropskih politikov v Sloveniji - predstavil skupaj z vodjo diplomacije Dimitrijem Ruplom in ministrom za evropske zadeve Janezom Potočnikom.

Referenduma sta po Ropovih besedah pomembna dogodka, na katerih bodo Slovenci odločali o svoji prihodnosti, vlada pa verjame, da se bodo odločili pozitivno, torej za vstop v EU in Nato. Tudi nedavno sprejete ustavne spremembe kažejo na veliko politično soglasje in zrelost v Sloveniji v zvezi z vstopom v evroatlantske integracije, je menil premier.

Potočnik pa je povedal, da bosta v ta namen ta teden izšli tudi dve novi publikaciji o vseh pogajalskih dogovorih in praktičnih vidikih sprememb po pristopu Slovenije v EU. Vsa s tem povezana vprašanja pa lahko državljanke in državljani še naprej postavljajo na brezplačni evrofon.