Slovenija

Inšpektorji preiskujejo evidence

Ljubljana, 11. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Čurkovič
Komentarji
0

Agencijo za kmetijske trge in Kmetijsko ministrstvo so po medijskem razkritju, da nimata evidenc o delitvi proračunskega denarja kmetom, obiskali upravni inšpektorji. Na ministrstvu in Agenciji se izgovarjajo, da evidenc nimajo, ker jih predhodnik agencije, Poslovno združenje za prehrano, pač ni vodilo. Nerazumljivo ob tem pa je, zakaj na uničene evidence o milijardah nepovratnih sredstev niso opozorili že pred petimi leti, ko so prevzeli dokumentacijo Združenja.

Gorazd Perenič
Gorazd Perenič FOTO: POP TV

Vse se je začelo z odločbo pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja, da so podatki o prejemnikih nepovratnih proračunskih sredstev v kmetijstvu javni, kmet ki jih je zahteval, pa jih mora dobiti. A jih ni. Ker evidenc, ki bi jih morali hraniti trajno, z izjemo zadnjih let, na ministrstvu nimajo. Kar je zdaj ugotovil tudi inšpektor. Agencija pa je dokumentarno gradivo, ki mu je potekel rok hrambe, čisto legalno uničila.

Franci But
Franci But FOTO: POP TV

Državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Gorazd Perenič je povedal: "Edino vprašljivo dejstvo je, kako so lahko odbrali gradivo in kako so zares vedeli, kaj uničujejo, če evidence tega gradiva sploh ni bilo. Objektivno odgovornost nedvomno nosijo vsi kmetijski ministri pred letom 2000, delno pa seveda nosi odgovornost tudi vodstvo agencije, ki je prevzelo od PZP-ja tako neurejen arhiv in ni ukrepalo, da bi stanje uredilo."

Franci But, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, objektivno odgovornost priznava. "Popolnoma je jasno, da kot v.d. direktorja agencije tistih šest ali sedem mesecev, ko sem bil tudi državni sekretar, sem za tisto, kar je vezano na agencijo, nesporno odgovoren, verjetno pa je zraven še minister, ki pa je hkrati odgovoren še za agencijo in vse ostalo," je povedal But.

Alojz Sok
Alojz Sok FOTO: POP TV

Kakor koli že, s primerom se bo ukvarjal tudi parlamentarni odbor za kmetijstvo, kjer menijo, da je šlo ali za izredno nepazljivost ali pa je nekdo namerno poskrbel za to, da evidenc ni. Predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo Alojz Sok je ob tem povedal: "Če bo potrebno razmislili o eventualno tej možnosti, ki jo ima Državni zbor, to pa je lahko tudi ustanovitev še ene preiskovalne komisije, ki bi se natančnejše pozanimala in pogledala v ozadje tega problema."

Na kmetijskem ministrstvu so zdaj ugotovili celo to, da bi lahko bila evidenca na finančnem ministrstvu, ki je prej izplačevalo nepovratna sredstva. Ministrstvo za javno upravo pa pričakuje, da bo inšpekcijski nadzor poskrbel vsaj za to, da se v prihodnje takšno neodgovorno kršenje predpisov ne bi več dogajalo.