Slovenija

Inšpekcija na Onkološkem inštitutu

Ljubljana, 10. 03. 2008 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kartoteke na Onkologiji ležijo na hodniku in so dostopne vsakomur. Pooblaščenka je ukrepala.

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) so danes obiskali predstavniki Urada informacijske pooblaščenke. V uradu informacijske pooblaščenke so pojasnili, da so se za pregled stanja na OI odločili po prijavi, ki so jo prejeli s strani Kanala A. Dve državni nadzornici sta v okviru inšpekcijskega nadzora danes odšli na Onkološki inštitut, o ugotovitvah pa bodo v uradu pooblaščenke spregovorili šele, ko se bosta nadzornici vrnili.

"To je klasičen inšpekcijski pregled, katerega namen je preveriti, ali so bili osebni podatki - v tem primeru zdravstvene kartoteke, res nezavarovani, dostopni na hodnikih oz. ali ni bil ustrezno preprečen dostop nepooblaščenih oseb," so pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke. Urad se ukvarja izključno s tem, ali je zdravstvena dokumentacija na OI ustrezno zavarovana oz. hranjena, so še pojasnili.

Onkološki inštitut je danes obiskala inšpekcija.
Onkološki inštitut je danes obiskala inšpekcija. FOTO: Kanal A

Onkološki inštitut Ljubljana je v soboto sprožil ukrepe za interno preiskavo petkovega dogodka, v katerem so nepooblaščene osebe vstopile v prostore OI in se v njih zadrževale kljub opozorilom varnostnikov, brez dovoljenja posnele medicinsko dokumentacijo Onkološkega inštituta, jo odtujile in javno prikazovale, so danes sporočili z Onkološkega inštituta.

Poudarjajo, da je bila omenjena medicinska dokumentacija fizično in tehnično varovana ter, da bo vodstvo zavoda "konstruktivno sodelovalo z vsemi državnimi organi, ki bodo sodelovali v preiskavi".

Spomnimo. V petek so v oddaji Svet na Kanalu A predvajali posnetek, v katerem so pokazali zaupne medicinske dokumente, ki so jih vzeli na Onkološkem inštitutu. Vodstvo inštituta je še isti dan zaradi predvajanja zaupne medicinske dokumentacije inštituta policiji ovadilo omenjeno oddajo. Inštitut je oddajo ovadil tudi zaradi neupravičenega vstopa v prostore inštituta in zadrževanja v njem.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
11. 03. 2008 17.59
mihey81: odlično. Vidiš, prašek, kako lepo ti je mihey81 odgovoril. Ti butasti nagec!
strelka23
11. 03. 2008 17.45
Bessni_m preberi kaj je napisal gvinko in boš našel odgovor.Za vladno palačo se najde denar takoj in je gotova in opremljena v pol leta.Za bolnišnice pa.... Prejšnja vlada je samo obljubljala nove bolnišnice ta pa ji lepo sledi in podpira razne izvajalce in njihovo nedelo ter jim za slednje še mastno plačuje.
preprostež
11. 03. 2008 15.55
Grem takoj za novinarja... pa preverjal bom varnost zasebnih objektov! Če ne zaklepate svoje hiše, bom preveril, kako varno je v vaši hiši! Brskal bom po vaših predalih, prelistal dokumentacijo, če hranite račune, kot bi jih morali, gotovo je še kaj zanimivega in občutljivega not... Novinarka je prekršila zakon, ko je kljub svarilu varnostnikov vdrla na zaprt oddelek in posnela tisto, kar NI za javnost. Dobro je vedela, da so zaupni dokumenti ZAUPNI, kljub temu jih je dala v javnost. Zakon je zakon, častihlepna novinarka bo dobila svoje tako kot bo Onkologija. Ne branite novinarke, sicer bodo vsi novinarji postali taki kot paparaci. PAPARACI. NOBENEGA SPOŠTOVANJA ZASEBNOSTI.
exim@t-2.net
11. 03. 2008 15.18
PRAŠEK: IN KAJ IMA NOVINARKAZA ISKATI NA HODNIKU B NA ONKOLOGIJI? BESSNI-M TI JE PA TUDI ODGOVORIL. TOLIKO ZA ZAČETEK, TI BUTASTI NAGEC.
realen@email.si
11. 03. 2008 14.04
Predlagam, da se pooblaščenkina pisarna preseli na POPTV in ji novinarji dajejo delo direktno. Svet na kanalu A pa namesto takega prispevka vstavi kak dober porno vložek. Gledanost bi ostala ista.
Šumadinac
11. 03. 2008 11.32
pikam_dopust | 11.03.2008 | 09:17 - sprevrženost?dokumentacija je ležala na tleh stavbe B, ki je zaprta za javnost in tudi bolnikov ni v njej. kaj ima novinarka tam za počet oz. s kakšno pravico vzame stvari, ki niso njene in se je ne tičejo?logika!! DDDD!!
Šumadinac
11. 03. 2008 11.26
strelka | 10.03.2008 | 21:53 - lahko malo bolje razložiš svojo pripombo?ker jaz imam tudi denarnico..
eBuddy
11. 03. 2008 09.58
zavarovano ali nezavarovano - kraja je kraja in se mora kaznovat.
pikam_dopust@yahoo.com
11. 03. 2008 09.21
Se pa z nečem strinjam - DNEVNO se krši zasebnost ŽIVIH bolnikov!!! Tole šarjenje po 20 let starih datotekah ni prav noben problem v primerjavi s tem, kaj vse počne medicinsko osebje danes! In če na to opozoriš, češ da soseda res ne zanima, kaj imaš ti, takoj dobiš pod nos, da lahko greš pa drugam, če ti kaj ne paše. Varovanje osebnih podatkov v medicinskih ustanovah in s strani zdravnikov.... ja, še opice se tem trditvam smejejo, ne samo pacienti!
pikam_dopust@yahoo.com
11. 03. 2008 09.17
Kakšna sprevrženost! Kot bi človek nastavil denar na tla sredi Dunajske, potem se pa cmizdil, češ kakšna sprevženost, da so ga ljudje celo pobrali! Zdravniška pamet je očitno res silno omejena in tako vase zaljubljena, da ne dopušča niti najmanjšega dvoma, da oni morebiti kakšno malenkost pa vseeno delajo narobe. Novinarka je res ravnala narobe, a nikamor ni vlamljala - kartoteke so ji lepo ležale pred nosom, saj so jih tja nastavili zdravniki! Do tega prispevka se ni prav nihče sekiral, ko so po njih zelo verjetno brskale horde ljudim, ki so v tistem hodniku slučajno zabijale čas!
jurrr
11. 03. 2008 09.02
ta ženska nima tri čiste...
exim@t-2.net
11. 03. 2008 08.39
K sreči nisem videl, kako novinarka na SvetunakanaluA šari po dokumentaciji in ruši zasebnost bolnikov. Take sprevrženosti pa ne zaslediš niti v najbolj mafijski banana republiki. In vrli novinar-pohvaljen, da je to naredil. Jaz, kot zdravnik, čeprav besen ko ris, si ne dovolim vdiranja v zasebnost g. Travna, ge. Žagarjeve, g. Potrča,.. in ostalih -istih. Preprosto-imam pamet in imam vest!
euro
11. 03. 2008 07.50
V Novem mestu v urološki ambulanti v treh kabinah (sestavljene iz zaves) zdravnik pregleduje vse tri bolnike in se z njimi pogovarja o boleznih, ter glasno sporoča sestri diagnoze o vseh treh bolnikih. Varovanje bolnikove zasebnosti tukaj očitno ni pomebno?
preprostež
10. 03. 2008 22.07
>>Onkološki inštitut Ljubljana je v soboto sprožil ukrepe za interno preiskavo petkovega dogodka, v katerem so nepooblaščene osebe vstopile v prostore OI in se v njih zadrževale kljub opozorilom varnostnikov, brez dovoljenja posnele medicinsko dokumentacijo Onkološkega inštituta, jo odtujile in javno prikazovale, so danes sporočili z Onkološkega inštituta.<< Saj sem rekel...! Novinarka, njen tim, urednik, ki je dovolil objavo itd. so ravnali napak! To se ne dela! Kaj bo naslednjič? Bodo novinarji pretepli koga in potem posneli prispevek o nasilju?
strelka23
10. 03. 2008 21.53
Bessni_m,mogoče denarnico zadnja tri leta in pol.
Šumadinac
10. 03. 2008 18.30
gvinko | 10.03.2008 | 17:31 - pritožuje se nad neodgovornom zdravniškim osebjem, ki je tako (tudi po tvojih besedah) že mnogo časa..kaj ima j.j. tukaj?
pikam_dopust@yahoo.com
10. 03. 2008 17.32
Očitno nezavarovane kartoteke z osebnimi podatki po hodnikih sploh niso problem. (mimogrede, to sploh ni edini primer - ogromno ZD ima kartoteke pacientov nezavarovane na hodnikih. Že samo v Ljubljani.). Problem je, ko nekdo na to malomarno ravnanje z osebnimi podatki s prstom pokaže, ga posname in javno objavi. Komentar je popolnoma odveč. PS: Sicer pa se človek sploh ne rabi matrat z brskanjem po kartotekah. Samo v čakalnico se vsede in počaka sestro. Ni hudič, da v uri ne bo vsaj enkrat deležen informacij iz prve roke o ostalih čakajočih kot npr. "Ja, gospod Francelj, spet tukaj? A se vam prst na nogi spet gnoji?"
gvinko@email.si
10. 03. 2008 17.31
Hja, to je pa pri nas že kar praksa - tistega, ki pokaže na očitno napako je potrebno ovaditi, namesto, da bi se opravičili in nepravilnosti odpravili! Ko pomislim, v kakšnih pogojih čakam na rentgen v nekdanji konjušnici, se kar naježim! Sediš na hodniku, kot odpisan, na eni strani omare in škatle s kartotekami, hodnik prometen, vsesti se največkrat nimaš kam, samo še direktno po trugo te ne pošljejo! Pozor - zaposlenim klobuk dol, saj morajo v takšnih nemogočih razmerah delati z ljudmi, katerih večina je psihično na psu! "Bajta" na Brdu je zaradi predsedovanja zrasla v pičlih 20 mesecih, onkološki inštitut, pediatrična klinika, NUK - afera na afero "her" Janša pa nič! Za koga se pravzaprav bori? Hja za svojo rit, pa za Urško! Bravo JJ!!!