Slovenija

Infond Holding: Prevzem financirali z lastnimi sredstvi

Ljubljana, 22. 08. 2008 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Infond Holding, ki ima v lasti 37 odstotkov Pivovarne Laško, zanika, da je bilo financiranje prevzema Laškega nezakonito. Z depoziti niso zavarovali posojil, pač pa bančne garancije, zatrjujejo v družbi.

V Pivovarni Laško so prepričani, da je bilo financiranje prevzema zakonito.
V Pivovarni Laško so prepričani, da je bilo financiranje prevzema zakonito. FOTO: POP TV

Družba Infond Holding je prevzem Pivovarne Laško financirala z lastnimi sredstvi in sredstvi, ki jih je pridobila pri poslovnih bankah in od nepovezanih družb. V danes objavljenem sporočilu na spletnih straneh Ljubljanske borze Infond Holding, ki ima v lasti 37 odstotkov Pivovarne Laško, zanika navedbe, da je bilo financiranje prevzema nezakonito.

Časnik Dnevnik je namreč v četrtek poročal, da je Infond Holding posojila za prevzem Pivovarne Laško zavaroval z depoziti, pri čemer naj bi mu sredstva neposredno zagotovila hčerinska družba Laščanov, Pivovarna Union. S tem naj bi Union kot odvisna družba Laškega finančno pomagala prevzemnikom Pivovarne Laško.

"Infond Holding ni nikoli zavaroval posojil z depoziti, kot se napačno navaja v članku, pač pa je z depoziti zavaroval le bančne garancije, izdane za potrebe prevzema," poudarjajo v družbi. Skoraj mesec pred objavo prevzemne namere - ta je bila objavljena 1. februarja - je Infond Holding prodal 1.922.321 delnic družbe Elektro Maribor družbi Pivovarna Union, za kar je prejel večji del kupnine v višini približno 18,17 milijona evrov.

Del sredstev za prevzem Laškega naj bi bil zavarovan z depozitom, sredstva v višini okoli 20 milijonov evrov, s katerimi je Infond Holding zavaroval posojila, pa naj bi mu zagotovila neposredno Pivovarna Union. Union kot odvisna družba Laškega naj bi finančno pomagala prevzemnikom Pivovarne Laško.

O vsem tem so bili delničarji družbe, javnost in organi nadzora seznanjeni, med drugim tudi v letnem poročilu družbe za leto 2007, ki je dostopno na spletni strani družbe, navajajo v družbi. Kot še dodajajo, ostro nasprotujejo temu, da "se z nepreverjenim pisanjem in insinuacijami povzroča škoda družbi, ne glede na to, koliko in katera politična opcija si tega želi in za to izkorišča medije."

ATVP: Financiranje je bilo nezakonito

ATVP naj bi s pomočjo Banke Slovenije pridobila informacije, da je bilo financiranja prevzema Pivovarne Laško nezakonito. Policija je julija prejela naznanilo o sumu nezakonitosti pri lastninjenju Pivovarne Laško in zadeve preučuje, o ugotovitvah pa bo seznanila pristojno tožilstvo. Kot so povedali na ljubljanski policijski upravi, podrobnosti zaradi interesa preiskave na policiji ne morejo razkriti. V Laškem zanikajo, da bi prejeli kazenske ovadbe.

Odgovorne osebe sedmih družb (Atka-Prima, Kolonel, Center Naložbe, Infond Holding, Fidina, Koto in Cestno podjetje Maribor), ki so sodelovale v finančnih transakcijah pri odkupu Pivovarne Laško ATVP tako sumi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po 244. členu kazenskega zakonika.

Zbiranje sredstev za prevzem Laškega naj bi potekalo po dveh tirnicah: po eni strani so sredstva zagotavljale družbe Atka-Prima, Kolonel, Center Naložbe, Infond Holding in Pivovarna Laško, ki so med seboj tudi lastniško prepletene, po drugi strani pa družbe Fidina, Koto in Cestno podjetje Maribor.

Tako naj bi podatki Banke Slovenije o denarnih tokovih pokazali, da naj bi prva skupina podjetij verižila sredstva z najemanjem posojil, zato da je najprej konsolidirala lastništvo Centra Naložb in Infond Holdinga, na koncu pa je Infond Holding skupaj s Fidino, Kotom in Cestnim podjetjem Maribor v začetku leta prevzel Pivovarno Laško.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
22. 08. 2008 17.14
Kakšna logična razlika je med posojilom in bančno garancijo. Z 20 milijoni € zavarovati posel v kakšni vrednosti ?? Tako "mučkajo", da se že kar poščijem na njihove diplome, če mislijo, da nas lahko nategnejo in da jih bomo razumeli.
Mali_Piko
22. 08. 2008 13.45
vse je blo zakonito! Eni sparajo in pridno delajo ane.
Naglas
22. 08. 2008 12.39
Ja kaj se pa greste!? Seveda je bilo zakonito... v Sloveniji so vsi dosedajšnji prevzemi bili zakoniti! Raje poglejte, kaj so Volk family naredili iz MIP-a, da ga bo lahko sedaj Agrokor brez težav za malo denarja kupil! Naj se novinarji še na to fokusirajo!!!