Slovenija

Imenovali občinske komisije

Ljubljana, 21. 12. 2005 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Republiška volilna komisija je imenovala volilne komisije območij, kjer bodo potekali referendumi za ustanovitev občin

Občine naj predlagajo svoje kandidate
Občine naj predlagajo svoje kandidate FOTO: POP TV

Republiška volilna komisija (RVK) je imenovala posebne volilne komisije referendumskih območij, kjer bodo potekali referendumi za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij. RVK je razrešila tudi dilemo glede odločitve Mestne občine Koper, ki je sprejela odlok o spremembi naselij na območju koprske občine. Člani komisije so se soglasno odločili, da bodo spoštovali odlok DZ, je pojasnil namestnik predsednika RVK Janez Srebot.

Člani RVK so na podlagi prejetih predlogov političnih strank, občanov in organizacij občanov sestavili volilne komisije posameznih referendumskih območij. Politične stranke, občane in organizacije občanov pa bodo še enkrat pozvali, da predlagajo svoje kandidate v komisije, ki še niso popolne. Volilne komisije morajo dopolniti še s člani iz vrst LDS in SDS. Na seji RVK so se namreč dogovorili, da bosta imeli LDS in SDS po enega člana v posamezni volilni komisiji.

Financiranje izvedbe referenduma pa bo potekalo tako kot pri nedavnem referendumu o zakonu RTV Slovenija. Tako si bodo predsednik in člani volilnih komisij razdelili 760.000 tolarjev neto. Člani volilnih odborov bodo prejeli vsak po 10.800 tolarjev, kar ustreza višini treh dnevnic, predsednik volilnega odbora pa bo prejel tri dnevnice in pol, torej 12.400 tolarjev neto.


Rok za dopolnitev predlogov za sestavo volilnih komisij je petek ob 13. uri. Člani RVK naj bi v torek na korespondenčni seji dokončno uskladili sestavo volilnih komisij in jih nato objavili v uradnem listu. Roki za opravila, povezana z izvedbo referendumov, bodo začeli teči v četrtek.

V zvezi z odločitvijo Mestne občine Koper, ki je sprejela odlok o spremembi naselij na območju koprske občine, so člani RVK sprejeli enotno stališče, da bodo upoštevali odlok DZ. Odločitev koprske občine je bila objavljena v isti številki uradnega lista, v kateri je tudi odlok državnega zbora o razpisu referenduma za izločitev območja Ankaran-Hrvatini iz Mestne občine Koper.