Slovenija

Legendarno ljubljansko kopališče bo postalo velik športni kompleks

Ljubljana, 28. 12. 2021 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tina Hacler
Komentarji
72

Ljubljanska občina je po pogajanjih za izvajalca za gradnjo Kopališča Ilirija izbrala podjetje Makro 5, je na novinarski konferenci sporočil župan Zoran Janković. Ta je pred natančno tremi leti podpisal pogodbo za izdelavo projekta faz za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta, ki bo obsegal precej več od bazena. Takrat je napovedoval, da bo prenovljeno športno središče na obrobju Tivolija nared do leta 2021, zdaj pa je nova časovnica postavljena na leto 2024. Medtem pa je slišati tudi očitke o večmilijonski podražitvi projekta. Kopališče v samem osrčju prestolnice bilo sicer odprto spomladi 1929 in je bilo takrat eno najmodernejših v Evropi.

Kopališče Ilirija leta 2009
Kopališče Ilirija leta 2009 FOTO: Bobo

Mestna občina Ljubljana (Mol) in direktor družbe Elea iC Angelo Žigon sta 28. decembra 2018 podpisala pogodbo za izdelavo projekta faz za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta. "Temeljni kamen je bil položen že v času Vike Potočnik. Toliko časa čakamo na pokrit olimpijski bazen in toliko časa je Ilirija sramota za Ljubljano. Plavalci bodo pokrit olimpijski bazen končno dobili do leta 2021," je takrat župan Janković pospremil začetek projekta. "Elea in gospod Žigon sta jamstvo, da bo projekt stekel, čeprav je zamisel stara že 20 let," je še dodal župan, ki pa ni želel razkriti finančnih podrobnosti: "Špekulacije o ceni so prezgodnje, pravo ceno bodo pokazala pogajanja, a bom tudi to oceno izpustil. Če bodo na voljo kakšna evropska sredstva, bomo veseli, sicer pa bo šlo za sredstva iz proračuna."

Ponudba je znašala  43,5 milijona evrov brez DDV

Danes pa je Janković na novinarski konferenci sporočil, da je Mol po pogajanjih za izvajalca za gradnjo Kopališča Ilirija izbral podjetje Makro 5, ponudba pa znaša 43,5 milijona evrov brez DDV. Po preteku roka za pritožbe bo tako po njegovih besedah sledil še podpis pogodbe, sam pa pričakuje, da bi lahko dela stekla konec januarja.

Mol je v četrtek po že predhodno neuspelem javnem razpisu zaključil pogajanja, s katerimi je izvedel nov postopek za izbiro izvajalca, občina pa je istega dne dobila gradbeno dovoljenje, je pojasnil župan. Projekt zajema rekonstrukcijo obstoječega objekta ter izgradnjo bazenskega dela z olimpijskim bazenom in spremljajočim programom, športne dvorane in podzemne garaže, pa tudi zunanjo ureditev kompleksa.

Kopališče Ilirija po osvežitveni prenovi leta 2016.
Kopališče Ilirija po osvežitveni prenovi leta 2016. FOTO: Bobo

Občina namerava novi športni center Ilirija graditi do leta 2024. Ta bo, kot napovedujejo, poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena z vsemi spremljajočimi prostori obsegal še Muzej Stanka Bloudka, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. V podzemni garaži bodo uredili parkirna mesta, na novo pa bodo uredili tudi zeleno okolico. Hkrati bodo z novogradnjo sledili zahtevam varovanja kulturne dediščine in ohranili pročelje sedanje stavbe ter z oživitvijo Lattermanovega drevoreda na novo povezali park Tivoli z mestom, izhaja iz razpisne dokumentacije. Gradbišče bo obsegalo površino približno 26.560 kvadratnih metrov, je zapisano.

V neposredni bližini je sicer že zdaj podoben kompleks, Park Tivoli, ki sodi pod okrilje Javnega zavoda Šport Ljubljana. Tudi tam so bazen, dvorana, fitnes in vodene vadbe, teniško igrišče, kotalkališče ....

Kopališče Ilirija iz ptičje perspektive. V ozadju že obstoječi športni center Park Tivoli.
Kopališče Ilirija iz ptičje perspektive. V ozadju že obstoječi športni center Park Tivoli. FOTO: Bobo

Finančna sredstva bo krila občina iz proračuna

Nov športni center, ki bo omogočal izvedbo vseh največjih športnih tekmovanj, naj bi bil končan v letu 2024. Finančna sredstva bo krila občina iz proračuna, za letošnje in prihodnje leto je za športni center rezerviranih približno 2,1 milijona evrov, za leto 2023 pa okoli 15 milijonov evrov, medtem ko bodo preostanek zagotovili v letu 2024.

Ljubljanski mestni svet je sicer sredi novembra letos potrdil rebalans letošnjega proračuna in proračuna za prihodnji dve leti. Občina bo namesto z 1,2 milijona presežka letošnje leto sklenila s 5,3-milijonskim minusom. Kljub opozorilom iz vrst opozicijskih svetnikov o nerealnem načrtovanju je župan Janković že napovedal tudi rebalanse proračunov za leti 2022 in 2023.

Svetnica Ksenija Sever (SDS) pa je med drugim izpostavila prav zvišanje sredstev za kopališče Ilirija, pri čemer je bila okvirna cena projekta v proračunu leta 2019 35 milijonov evrov. V lanskem rebalansu se je po njenih besedah dvignila na 37 milijonov, z letošnjim rebalansom pa na 63,5 milijona. "Moje mnenje je, da se za tak denar zgradi nov plavalni bazen, ki naj bo namenjen res samo za treninge plavalcev, kopališče Ilirija pa naj se obnovi, da bo služilo meščanom, starejšim in otrokom v središču mesta," je dejala."Ne vem, kje ste zasledili, da bo Ilirija le za klube. Namenjena bo vsem," ji je na novembrski seji odgovoril Janković.

Dela na območju, pod katerim je neoporečna podzemna voda

Na občini sicer izpostavljajo tudi, da bodo dela potekala na območju, pod katerim je neoporečna podzemna voda, ki jo Pivovarna Laško Union uporablja kot ključno surovino za proizvodnjo pijač. Zato je nujno, da bo izvajalec del v času gradnje upošteval vsa priporočila, ki jih je podala pivovarna.

Izvajalec bo s prevzemom gradbišča prevzel tudi že izvedene ponikovalne vodnjake, teh je šest, ki jih mora v sklopu izvedbe del dokončati (vgradnja opreme, testiranje idr.) skladno s projektno dokumentacijo. Zemeljska dela, ki se bodo izvajala v neposredni bližini obstoječih vodnjakov, bo treba izvajati z izredno previdnostjo, da se ne poškoduje ustja vodnjakov.

Če se izkaže, da bo za izvedbo varovanja gradbene jame vodnjake treba dodatno zaščititi oz. morebiti skrajšati, bo treba vse morebitne spremembe na vodnjakih predpisati v konsenzu z naročnikom, nadzorom, projektanti vodnjakov, pivovarno in izvajalcem vodnjakov. Ves čas izvajanja del na ustjih vodnjakov bo potrebno obvezno izvajanje ustreznih varnostnih ukrepov zaščite vsled preprečitve morebitnega onesnaženja podzemnih vod.

Gradnja je načrtovana v dveh fazah, A in B. Za sklop A se bodo dela začela izvajati skladno z veljavnostjo gradbene pogodbe in bodo trajala 10 mesecev, začetek faze B pa je vezan na zagotovitev sredstev v proračunu občine. Vsa dela faze A in B, vključno s pridobitvijo uporabnega dovoljenja za obe fazi, pa morajo biti zaključena v 18 mesecih od podpisa pogodbe. Izvajalec del bo moral gradnjo organizirati tako, da bo ves čas gradnje zagotovljen nemoten dostop do Narodnega doma.

Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 in je bilo takrat eno najmodernejših v Evropi. Kopališče je bilo v letu 2016 deležno osvežitve, prenovili so namreč fasado, tuše, toalete, ploščad, bazensko školjko, teraso za sončenje in kabine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilihip
15. 05. 2023 14.03
-4
haha ''Stožice II'' pa pa to nje Zoki?
visoki
29. 12. 2021 10.20
+2
43 milijonov evrov,pa kaj je človek znorel,v evropi naredijo takšen bazen za 10 milijonov,ne potrebujemo še ene stožice
ZIPPO
28. 12. 2021 21.55
+11
1. kopališče Ilirija ni nobena sramota mestu, ampak je res ponos kulturne dediščine v Ljubljani. Res, da je bazen star a je bil vedno urejen, čist in obnovljen. Čistoča vode je bila daleč najboljša od ostalih bazenov, brez dodanih ogromnih količin klora. Cena vstopnice na Iliriji je bila vedno prijazna ljudem, in za to ceno si lahko na Iliriji užival na toboganu, ob skakanju v vodo, žoganju v bazenu, rekreativnem plavanju. Tudi mi smo redni obiskovalci Ilirije, zato vse pohvale klubu Ilirija za omogočanje letne kopalne sezone v razgreti Ljubljani! In upam, da bo po prenovi ostal vsaj en del tega nostalgičnega kopališča 🏊‍♀️🏊‍♂️😄
Senzor
28. 12. 2021 21.30
+0
Škodljive tudi stranske učinke ni treba pometati in skrivati pod preprogo.
Senzor
28. 12. 2021 21.27
+0
Negativna cenzura je prikrivanje resničnih dejstev.
Senzor
28. 12. 2021 21.25
-4
Zakaj dajete minus na ameriškega strokovnjaka, ki je izumil prav to mRNA cepivo. Njegove trditve so strokovne in relevantne. Zakaj nekateri prikrivati resnico.?
Utišani
28. 12. 2021 21.19
+3
Zoki zida in pika DE
Senzor
28. 12. 2021 21.17
-3
Na Googlu plan et lepote dr. Malone izumitelj mRNA cepiv: OPOZORILO VSEM STARŠEM.!! (poglejte razlago ameriškega virologa in imunologi ).
User2127030
28. 12. 2021 21.08
+3
Od temeljnega kamna do namišljene izgradnje športnega kompleksa 7 let. Cena neznana.
Švejk 123
28. 12. 2021 20.51
-1
Volilna baza Ljubljane, vemo od kje prihaja. Od kam si pa ti doma?Ajd sad pa grem doma na stanovanje. Moja doma je Slovenija.
LedenaGora
28. 12. 2021 21.01
+1
Sem Ljubljančan in sem volilec Jankoviča... Ampak sem čistokrvni priseljeni gorenjc zgleda smo res vsi volilci Jankoviča priseljenci v Ljubljano 🤣😂😜
Švejk 123
28. 12. 2021 21.04
+2
Če si iz Jesenic, potem si res pravi gorenjc.
LedenaGora
28. 12. 2021 21.10
-1
kej tajga.. kej pa če sn rojen spolanske doline? to pa že ne?
Utišani
28. 12. 2021 21.21
+5
Se vidi, da si en zahojen kmet, ki ne vidi dlje od svojega nosa.
LedenaGora
28. 12. 2021 21.23
-3
Neboj se če bi bil zahojen kmet nebi podprial zapiranja gorskih kmetij
dirtmcgirt
28. 12. 2021 20.46
+4
če ga bodo pokrili ne bodo s tem nič rešili samo še odvrnili bodo dosedanje obiskovalce saj je bil bazen odličen za se kopat in sončit.
LedenaGora
28. 12. 2021 20.45
-10
Bravo ljubljana bravo zoki... edini župan ki res dela
LedenaGora
28. 12. 2021 20.49
-2
ljudje izven ljubljane nebojte se ne krade vašga denarja ;) ampak mi iz ljubljane ga bomo še vseeno volili ("kljub temu da krade naš ljubljanski denar")
Vklopirazum
28. 12. 2021 21.03
+3
Torej boste minus od stožic plačali ljubljančani. Nisem vedu
marker1
28. 12. 2021 21.05
+4
LedenaGora
28. 12. 2021 21.11
+3
parkirnine lahko da zaradi mene tud 50€ na uro te parkirnine itak plačajo ljudje izven ljubljane če še neveste
gggg1
28. 12. 2021 21.15
+3
Sem Ljubljančan, pa ne vidim, da bi se kaj uporabnega delalo v Ljubljani. Ne vem xe je učinkovito narejeno to, da so v šestih letih dvakrat popravljali tako Dunajsko kot Tržaško. Zdaj sta obe ožji in slabše pretočni kot prej.
LedenaGora
28. 12. 2021 21.19
-1
gggg1 moje mnenje je da bi te glavne ceste morali naredit v enopasovnice en pas pa rezervirati le za avtobuse. stem bi 1. ljudem pokazali naj raje javni prevoz uporabljajo in parkirajo na parkirišču p+r 2. rešili se problema parkiriš kot drugo stvar bi pa x5 dal parkirnine v centru mesta na dunaju naprimer v centru je parkirnina 6€ na uro v berlinu pa 5€ in kakor je zgledalo je veliko manj ljudi tiščalo v center
Tone 12345
28. 12. 2021 20.43
+2
43 milijonov evrov za kopališče! Pa eno trim stezo okrog!a si vi predstavljate kaj je 43 milj. Eur!!??
LedenaGora
28. 12. 2021 20.46
+2
43 miljonov za kopališče sploh ni veliko...... vidim da ti dlje od zidanje hiš nisi videl cen
Tone 12345
28. 12. 2021 21.01
+4
Povejte mi kje so naračunal 43 milijonov eur za 2000 m2 zemljišča???
Tone 12345
28. 12. 2021 21.01
+3
ijsales
28. 12. 2021 21.03
+5
Ja ledenagora bom pil tudi s fekalikami onesnaženo vodo ko bo moj zoki naredu co kanal Ker on dela in ne krade, pa pridna sinova ima...
LedenaGora
28. 12. 2021 21.09
+0
za 3 miljone? sem brez besed podaj mi en podatek kje v evropi se je kdaj zgradil za 3 miljone vreden športni kompleks srečo z iskanjem kakor vem mini stadionček v šiški ki ni nič kaj kompleksna zgradba bo stala 21 miljončkov
Tone 12345
28. 12. 2021 21.34
+4
Gora nisem mislil 3miljone ampak 3 tisoč m2!je pa res da vzamem napisano nazaj!nisem vedel da gre za 24 tisoč kvadratnih metrov površine!!potem pa je realna cena okrog 50 milijonov in se opravičujem za napisano!!!
fverdi
28. 12. 2021 20.41
+7
30 miljonska podražitev, ja tako dela Ljubljanski župan Jankovič, sinonim za korupcijo v Sloveniji, ampak ker je pol Ljubljankičev samih skorumpiranih, zadeva pelje dalje.
Sofijaaaaaa
28. 12. 2021 20.38
+10
Spet bo kapnilo v zep serifu...🙈
Tone 12345
28. 12. 2021 20.36
+6
Ali mi lahko pojasnete kdo je lastnik podjetja makro 5!to bo marsikaj razodelo!!!
antar
28. 12. 2021 20.28
+3
Izgleda, da se pozidava parka Tivoli nadaljuje. Kompleks bi lahko postavili na drugi lokaciji, tako pa bo ostal večni problem dostopnosti in parkiranja.
borut_p
28. 12. 2021 20.57
+2
V sklopu kopalisca bo tudi velika parkirna hisa pod zemljo
Uporabnik1812060
28. 12. 2021 20.27
+0
Kulturna dediščina, ki pa jo bodo uničili, tako kot vse uničijo. Tako kot so Šumija... kakšna grozljiva svinjarija zdaj tam stoji... obup, obup. Uničili so cel becirk. Sicer pa, kaj pa Ljubljana rabi še dodatne športne objekte pri vseh, ki že stojijo? Zakaj raje ta denar ne vržejo v nedokončane Stožice, ki so pravo sr.... ???
borut_p
28. 12. 2021 20.58
+0
RokoG
28. 12. 2021 21.03
+1
Spet neke price na pamet. Stozice so v privat lasti...tko da...jokaj lastniku zakaj jih ne zrihta
Frenki7
28. 12. 2021 20.10
+4
Makro5...zanimivo,da ni na rtv prispevka o tem,kot je bil takoj po tistem,ko niso dobili posla za siritev urgence v Lj (covid) in jih je prehitelo drugo podjetje iz Celja. Je bil takoj prispevek na rtv o povezavah tega podjetja z vlado.
Švejk 123
28. 12. 2021 20.05
+13
Še ena lopovska poteza šerifa. V podražitev ni bila všteta provizija.