Euro 2024

Igralec zgodovinske tekme za Slovenijo: Lahko bi pristal tudi v NBA

Ljubljana, 26. 06. 2024 18.15 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gašper Polanec
Komentarji
7

In kdo je bil sinoči igralec tekme? Slovenec Adam Gnezda Čerin. Fant, ki prihaja iz Idrije, mesta, ki je v svet poneslo čipko, žlikrofe, in čigar vrednost je ocenjena na 3,5 milijona evrov. In ki je sinoči odigral proti najvrednejši reprezentanci kot profesor. Danes ga v Idriji ni bilo junaka, ki ne bi vedel vsaj ene zgodbe, povezane z njim.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gnezda Čerin igralec tekme
    02:45
    Iz 24UR: Gnezda Čerin igralec tekme
  • Iz SVETA: Adam Gnezda Čerin
    02:55
    Iz SVETA: Adam Gnezda Čerin

Učiteljica Tina Ferjančič pripoveduje: "Adam je v zadnjem šolskem spisu opisal, kako si želi, da se njegova življenjska pot nadaljuje. Pisal je o tem, da si želi biti profesionalni nogometaš." In sanje so se uresničile, pravi Adamova učiteljica. Od prve brce na igrišču v Idriji, vse do najboljšega igralca na tekmi evropskega prvenstva. Njegov dedek Ivan Čerin razkrije, da še ni zbral vseh misli in vtisov.  Vnuk ga je takoj po tekmi, ki sta jo z ženo spremljala po televiziji, tudi poklical: "Jaz sem včeraj še rojstni dan praznoval in mi je rekel še evo, za darilo." 

Igralec tekme na obračunu z Anglijo je bil Adam Gnezda Čerin
Igralec tekme na obračunu z Anglijo je bil Adam Gnezda Čerin FOTO: AP

V Idriji bi težko našli koga, ki o Gnezdi Čerinu ne govori v presežkih. Priljubljen pa bo vedno ostal tam, kjer je prvič sedel za šolske klopi.

Tina Ferjančič pravi: "Seveda smo ponosni, tudi mi smo včeraj gledali tekmo, še posebej sem ponosna, ker sem bila Adamova učiteljica športa v osnovni šoli. Izstopal je v vseh športnih panogah, rad je tekmoval, še posebej pa pri nogometu." Blestel pa ni le na igrišču. Vedno ga omenjam mlajšim učencem kot zgled, ker kljub svojim športnim obveznostim, je imel čas tudi za šolo. 

Adam pa bi lahko namesto v grški superligi pristal v najelitnejši košarkarski ligi NBA, pravijo učitelji. Učitelj Leon Pisk se spominja: "Naj povem, da se je priključil tudi naši košarkarski ekipi, v tej dvorani je igral finale državnega prvenstva Košarkarski superšolar, in sicer se je pomeril z Luko Dončićem za najboljšega v državi."

A ljubezen je vedno bil nogomet – njegov potencial so hitro opazili pri nogometnem društvu Idrija. Žan Menart, predsednik ND Idrija pove: "Adam je izstopal že od malih nog. Predispozicije je imel, ampak je vse zasluga njegovega trdega dela."

Pri dvanajstih  letih pa je svoj potencial začel razvijati v Ljubljani, a za vedno bo hvaležen tako svojemu prvemu klubu. Odnos je odličen, Adam se tudi večkrat srečuje in pomaga z našimi dečki. Tudi v svoji osnovni šole se odzove ob vsaki dobrodelni akciji, marsikdaj podari dres.

In ostalo je zgodovina. Idrijčan, Adam Gnezda Čerin, za vedno zapisan v zgodovino evropskega  prvenstva v nogometu.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ronaldo9
27. 06. 2024 15.20
+1
Bravo,tehnično superioren! super ponosni smo! po Evropskem prvenstvu si zasluži igrat za klub iz top5lig.
blue3dragon
26. 06. 2024 20.03
+5
Portugalska ali Romunija? Osebno navijam, da izvlečemo Romunijo
Infiltrator
26. 06. 2024 20.02
+1
Butalivud
26. 06. 2024 20.00
+5
Čimveč dobre energije in športne sreče! Slovenija!!!
V SHESHELJ
26. 06. 2024 20.51
+3
Kar jo je bilo, je sla mimo...xas je za realnost 😆
Butalivud
26. 06. 2024 19.59
+1
V NBA? Lahko? Lahko, bolj težko.
Modremisli
26. 06. 2024 19.42
+14
Skromen delaven fant, včerajšnja predstava za čisto desetkrat. Eksplodiral v zadnjih dveh letih.