Slovenija

Plaz v Idriji ogrožal Rudarsko hišo, občanki evakuirali

Idrija, 15. 08. 2023 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V začetku avgusta je neurje z obilnimi padavinami zajelo tudi območje Idrije. Naraslo je več hudournikov, sprožili so se tudi zemeljski plazovi. Eden je resno ogrozil Rudarsko hišo na Bazoviški ulici v Idriji, ki spada v kulturno dediščino Idrije, in še dve sosednji stanovanjski hiši.

Zaradi neposredne nevarnosti za življenje in premoženje v obeh hišah sta bili na pobudo Policije iz ogroženih objektov evakuirani dve starejši občanki, ki sta noč preživeli pri sorodnikih. 

Ko so se vremenske razmere umirile, zemeljska plazina pa ni več ogrožala objektov, sta se obe stanovalki vrnili domov. V vmesnem času so policisti nadzirali plazišče in izpraznjeni hiši pod njim, saj prazne hiše in nezavarovano premoženje predstavljajo priložnost za tatove, so opozorili na Policiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek so policisti Policijske postaje Idrija obiskali obe občanki, ki sta izrazili hvaležnost za odzivnost in požrtvovalnost pristojnih služb v skrbi za zagotovitev njune varnosti. "Ena je še posebej izpostavila, da je bila zaradi razmer zelo prestrašena in se je bala za svoje življenje, pa tudi za 300 let staro hišo, saj je že več generacij v lasti njene družine in ima zanjo veliko sentimentalno vrednost," so še sporočili s Policije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.