Slovenija

Prva izplačila prizadetim v višini sedemkratnika minimalnih življenjskih stroškov

Ljubljana, 21. 08. 2023 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.L., STA, T.H.
Komentarji
253

Tudi v novem tednu se nadaljujejo sestanki in srečanja, na katerih pristojni skušajo pripraviti ukrepe za pomoč ljudem, ki so v nedavni vodni ujmi utrpeli škodo. Premier Robert Golob in ministri so se popoldne srečali s predstavniki humanitarnih organizacij. Po sestanku je minister Luka Mesec napovedal, da bo s 1. septembrom v veljavo stopil interventni zakon, ko bodo najbolj prizadete družine upravičene do enkratnega izplačila sedemkratnika minimalnih življenjskih stroškov, kar znaša slabih 11.500 evrov, nekaj manj za samske osebe. Pred tem bodo manjše zneske razdelile humanitarne organizacije. V tretji fazi sledi razdeljevanje sredstev 'za postavitev domov', prek solidarnostnega sklada Sklad za obnovo Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srečanje vlade in humanitarnih organizacij
    03:05
    Iz 24UR: Srečanje vlade in humanitarnih organizacij
  • Iz 24UR: Pomoč ljudem
    01:39
    Iz 24UR: Pomoč ljudem
  • Iz SVETA: Vladna humanitarna pomoč
    03:14
    Iz SVETA: Vladna humanitarna pomoč
  • Luka Mesec o denarni pomoči gospodinjstvom in srečanju s humanitarci
    05:50
    Luka Mesec o denarni pomoči gospodinjstvom in srečanju s humanitarci

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je po sestanku povedal, da bodo naslednji teden sprejeli interventni zakon, ki bo začel veljati s 1. septembrom, ko bodo ljudje lahko prišli do prvih podpor, je napovedal Mesec. V prihodnje sledi še sanacijski zakon, ki bo srednjeročni. "Določili bomo, kako posledice sanirati in kako sistem narediti bolj odporen, da bomo na krize bolje pripravljeni."

Tisti, ki so jih poplave najbolj prizadele, bodo v skladu z interventnim zakonom v prvem paketu prejeli sedemkratnik minimalnih življenjskih stroškov v enkratnem izplačilu, je napovedal Mesec. Po pojasnilih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gre za dvig cenzusa izredne denarne socialne pomoči. Posameznik lahko namreč zdaj petkrat na leto prejme pomoč v višini minimalnih življenjskih stroškov, prizadeti v poplavah pa bodo lahko zdaj dobili sedemkratnik v enkratnem znesku.

 "Za štiričlansko družino z dvema zaposlenima staršema in dvema mladoletnima otrokoma to znaša sedem krat 1639 evrov v enkratnem znesku." Za samsko osebo pa to pomeni sedem krat 465. Sredstva bodo prejeli vsi, ki so jih poplave prizadele in ne le tisti, ki so že prejemniki socialnih transferjev, obljublja Mesec.  Z ministrstva so za STA sicer sporočili, da bodo točne zneske oz. sheme pomoči posredovali v torek. Prav tako se v torek sestane tudi vlada, ki bo nadaljevala razpravo o ukrepih, ki jih bodo vključili v interventni zakon. Vlada naj bi predlog zakona dokončno oblikovala v četrtek, nato pa naj bi bil že prihodnji teden potrjen v DZ. Mesec predvideva, da bo začel veljati s septembrom. Podrobnosti meril za dodelitev pomoči sicer še niso znane.

Oddanih že 1700 vlog

Sredstva bodo razdeljevali Centri za socialno delo. "S tistimi centri, ki delajo na poplavljenih območjih, sem se sestal, da smo se dogovoriti, kako pomoč spraviti do ljudi. Tudi ta sredstva ne bodo namenjena le prejemnikom socialnih transferjev." Po njegovih besedah socialni delavci že hodijo po terenu, kjer izpolnjujejo obrazce. "V Savinsko-Šaleški regiji je bilo oddanih že 750 vlog, v osrednje Slovenski 600 vlog, na Gorenjskem 150 in na Koroškem 200." 

Mesec je vse, ki so utrpeli škodo, pozval, naj na centre za socialno delo oddajo vlogo za izredno denarno pomoč, po 1. septembru si tako lahko v skladu z interventnim zakonom obetajo prvo nadomestilo škode. 

Mesec je izpostavil še, da bo v novem interventnem zakonu tudi določba, da bodo tisti, ki so pomagali pri čiščenju svojih podjetij v avgustu, prejeli 100 odstotkov plače, od tega bo 80 odstotkov nadomestila država.

Prva pomoč v manjših zneskih preko humanitarnih organizacij

Po omenjeni ujmi je vlada Rdečemu križu in Karitasu za pomoč prebivalcem na prizadetih območjih namenila po pet milijonov evrov pomoči. 

Denar, ki ga bodo najprej razdelile humanitarne organizacije, je namenjen, da bi se gospodinjstva čim prej vsaj postavila na noge. "Kupili si bodo lahko ozimnico, nadomestili hladilnik." Organizacije bodo prizadetim lahko nakazale denar ali pa zagotovile materialne dobrine. Vlada je humanitarce pozvala, naj sredstva razdelijo čim prej, brez strogih kriterijev in tistim, ki jo najbolj potrebujejo. "Humanitarne organizacije pomagajo z manjšini zneski, saj gre za prvo pomoč." 

Obrazci za to pomoč so že dostopni, rok za prijavo je do 28. avgusta. 

Humanitarne organizacije, ki so prve zneske za pomoč prizadetim že prejele na svoje račune, so vlado opozorile še na velike psihosocialne stiske starejših. "Gre za starejše od 70 let, ki niso več v letih, da bi na novo začenjali svoje življenje," je opozoril Mesec. 

Sredstva za postavljanje domov v tretji fazi 

"Resno povračilo škode si lahko obetajo v tretji fazi, ko bo sprejet sanacijski zakon." Časovni okvir zakona je do dveh mesecev, napoveduje Mesec. 

Povračila škode bodo izplačana preko izvenproračunskega sklada, namenjenega odpravi posledic vremenske ujme, ki ga bodo ustanovili do konca leta. V skladu se bodo zbirala sredstva, poleg proračunskih in evropskih še iz drugih virov, tudi donacij. "Pri povračilih škode pa bo veliko odvisno od tega, koliko denarja bomo uspeli solidarnostno zbrati v namenski sklad," je dodal. "Solidarnostni sklad bo Sklad za obnovo Slovenije, s kratico SOS, kjer se bodo zbirala sredstva za postavljanje domov."

Na sestanku so razpravljali tudi o kriznih namestitvah, kako bodo s krizo upravljali v prihodnje in kako bo z začetkom pouka. "Prostovoljstvo na terenu že usiha, zato opozarjam, da se moramo zavedati, da težave po poplavah ne bodo trajale par tednov in bomo morali za to nameniti naslednje mesece, celo leta,"  je dejal Mesec in se zahvalil prostovoljcem, ki so že pomagali. 

Enotna merila, s katerimi bodo preprečili podvajanja pri razdeljevanju pomoči

Humanitarne organizacije so ob nedavni ujmi s poplavami in plazovi, ki naj bi po nekaterih ocenah prizadela od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, odigrale bistveno vlogo pri zagotavljanju pomoči. Nekatere so zagotavljale osnovne življenjske potrebščine in opremo, potrebno za intervencijska dela, nekatere še vedno zbirajo tudi finančna sredstva za pomoč prizadetim v ujmi. Otrokom s poplavljenih območij in otrokom prostovoljcev, ki so pomagali pri odpravi posledic, so ponudile brezplačna letovanja.

Po omenjeni ujmi je vlada Rdečemu križu in Karitasu za pomoč prebivalcem na prizadetih območjih namenila po pet milijonov evrov pomoči. Še pred tem je vlada 1,1 milijona evrov sklenila nameniti pomoči prizadetim v neurjih med 12. julijem in 2. avgustom.

Generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Breda Krašna je kot najbolj pomembno izpostavila dogovor, da se humanitarna pomoč, ki jo humanitarne organizacije delijo v materialni obliki in tudi že v finančni, ne izključuje s finančno podporo, ki jo bodo ljudje dobili pri Rdečem križu ali Karitasu. 

Dostava pomoči poljskega Rdečega križa po poplavah.
Dostava pomoči poljskega Rdečega križa po poplavah. FOTO: Luka Kotnik

Predstavniki teh dveh organizacij, občin in uprave za zaščito in reševanje so se sicer dogovorili, da bodo za razdeljevanje pomoči oblikovali enotna merila in s tem preprečili podvajanja pri razdeljevanju pomoči.

Vlada se bo sestala še s predstavniki bank in zavarovalnic

Vlada je sicer prve interventne ukrepe za pomoč po zadnji ujmi združila v noveli zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč, ki je ob soglasni podpori državnega zbora že začel veljati. Ta teden pa naj bi oblikovali tudi predlog posebnega interventnega zakona.

V naboru ukrepov bi lahko bili pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, izredna solidarnostna pomoč, moratorij na posojila oziroma subvencioniranje obresti posojil pri nakupu novih strojev in opreme, izdaja državnih obveznic, solidarnostne delovne sobote ... Omenjeni ukrepi so bili namreč v naboru možnih ukrepov, ki so jih prejšnji teden opredelile vlada in parlamentarne stranke.

Po napovedih podpredsednice vlade Tanje Fajon naj bi se vlada ta teden srečala tudi  s predstavniki bank in zavarovalnic. Želijo namreč čim prej sestaviti finančno konstrukcijo sanacije po poplavah.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
21. 08. 2023 21.59
-3
Nafilal so rk to pa je tud vse
Mendeska
21. 08. 2023 21.55
-5
Za Ukrajinsko vojsko 100 milijonov, za njihove otroke 40, poglejte ta drobiž za Slovence, da jih sram ni bolj jih zanima zaposlovanje tujcev in kompletiranje njihovih ter sociale kot za Slovence.
asdfghjklč
21. 08. 2023 21.50
-1
Take priložnosti vlade čakajo, ko lahko nekontrolirano kradejo, dokler je železo vroče ...
Rdečimesečnik
21. 08. 2023 21.16
-1
A mate jaja kok je to na gospodinjstvo napisat
MOJSTER SQIRTINGA
21. 08. 2023 21.12
+2
Kaj bi brez te vlade.💪💪💪
Dolar Kramp
21. 08. 2023 21.04
+4
Nekateri so celo življenje garali za hiše v katerih živijo. Sedaj pa so zaradi neodgovornosti vladajočih brez strehe nad glavo. Tistih 7x ni še za osnovno obnovo, kaj šele za dostojno življenje. 🤔🫤
avgust.
21. 08. 2023 21.00
+1
Iz teh obljub bo bolj malo v realnosti.
Mendeska
21. 08. 2023 20.51
+3
Vse družine skupaj ne bodo dobile niti ž toliko koz Ljubljanski šerif, predcenik države niti toliko kot njegov mulo, saj so mu podarili obema kar 45. milijonov evrov, da Ukrajino in Migrante ne omenjamo.
bodi
21. 08. 2023 20.56
-1
narod je treba jahati da so še boljši še bolj poskočni ker ne uvidijo da se delajo norca iz njih
Abigaail
21. 08. 2023 20.50
+6
"Tisti, ki so jih poplave najbolj prizadele, bodo v skladu z interventnim zakonom v prvem paketu prejeli sedemkratnik minimalnih življenjskih stroškov v enkratnem izplačilu, je napovedal Mesec. "Za štiričlansko družino z dvema zaposlenima staršema in dvema mladoletnima otrokoma to znaša sedem krat 1639 evrov v enkratnem znesku." Za samsko osebo pa to pomeni sedem krat 465. Sredstva bodo prejeli vsi, ki so jih poplave prizadele in ne le tisti, ki so že prejemniki socialnih transferjev, obljublja Mesec." Vse lepo in prav bi bilo, vendar zadeva ni tako enostavna. O višini pomoči in o tem, ali bo pomoč sploh odobrena, bo odločal posamezen CSD, glede na vsak primer posebej. Po upravnem postopku in Zakonu pa je potrebno upoštevati premoženje, prihranke. Lahko sicer, da se to ne bo upoštevalo in se bo na zadevo gledalo življenjsko, vendar Mesec ne more vnaprej obljubljati nečesa, na kar nima direktnega vpliva. Tukaj ne gre za samodejno izplačilo, ampak za upravni postopek. Torej lahko se zgodi, da ima neka družina prihranke in bo delavec, ki vodi postopek to upošteval in izdal negativno odločbo. Tako bo družina izgubila vse prihranke za sanacijo škode in se bo obrisala pod nosom. Torej so obljube Mesca lahko posledice ali populizma, ali nepoznavanja tudi lastnega resorja dela. Oboje je obsojanja vredno.
bodi
21. 08. 2023 20.59
+1
hehe še vedno so tako obljubili da dobijo vedno eni in isti kateri se vozijo z dobrimi vozili in so na socialni ter so brez lastnine in brez prihrankov ker so reveži na papirju
2fast4
21. 08. 2023 20.26
+1
Mojstri komu niz ma...
Harpuna
21. 08. 2023 20.15
+0
Čisto na vse se zgovarjajo,kje dobiti denar za sanacijo,nihče pa ne omeni,da bi ukinili pomoč Ukrajini z orožjem,potem Nvo,katere ne vemo zakaj sploh so, prenehati investirati,iz države napoditi deset tisoče ilegalcev,ki nam žrejo milijone,ki jih nikdar niso zaslužili in se da ta sredstva našim ljudem,ki so tukaj ustvarjali,pa delovno sposobnim socialcem ponuditi delo,ali pa odvzet socialo in še bi se našlo milijonov,ne pa da jih hočejo na vsak način spuliti našim delavnim ljudem.
kakorkoliže
21. 08. 2023 19.39
-1
Še leto nazaj niste vedeli kako bi razmetali denar, ko ste delili razne bone med drugim za slušalke, danes tem nekaj revežem ne morete postavit nekaj hiš, ki jim jih je odneslo.
patogen
21. 08. 2023 19.50
+0
lani ni bilo "naših dilerjev" zraven. Zato je denar ostajal. Letos ne bo problema.
patogen
21. 08. 2023 19.36
+2
Na RTV dnevniku je Mesec že obtožil banke za pol milijarde dobičkov v tem letu. Pač niso več "naše", zato dobički. Stem Mesec zvesto sledi naukom svojega ideolioškega prednika mohameda, ki je prepovedal dobičke bank in posojil z obrestmi in to zapisal v Koran.
Top Gun
21. 08. 2023 19.34
+1
Spet csdji, spet te Lene opravljive pokvarjene kofetkarice🤮
Mukec
21. 08. 2023 19.11
+9
Vsako uro drugače. Ko borza.
St. Gallen
21. 08. 2023 19.04
+5
na casovnici je bila bolnisnica Franja prej
jank
21. 08. 2023 19.13
+3
Kateri plan je to predvideval? Samo na živce ti gre ta partizanska bolnišnica, ki je seznamu UNESCOVIH objektov posebne pozornosti in vrednosti. Kaj pomeni biti neveden?
patogen
21. 08. 2023 19.37
+0
Đank, Unesco ni proučeval nekoč zapuščino teh istih partizanov....
jank
21. 08. 2023 21.56
+3
Proučeval je domobrance in zato je to bolnišnici uvrstil na spisek svetovne kulturne dediščine.
ssbobo
21. 08. 2023 18.49
+1
Bravo.... a NVO aparatčike vekajočo niko, člowekaNulo pa čajko je pa na partijski dopust poslal boh soli pa sonca..... al tko lopate pa šatrge gonjo naokol k jih ni več po javno komsomoljatskih občilih
jank
21. 08. 2023 19.03
+2
NVO- so mantra janšistov. Farbajo narod in sebe. Ne povedo pa za kakšna sredstva gre in katere so. Med te sodijo gasilci, GRS, RK, Karitas in številne humanitarne organizacije. Najbolj jih muči ubogi 8. marec. Janša že piše knjigo z naslovom Kdo se boji Nike Kovač. Komaj čakamo izdajo.
Skinwalker
21. 08. 2023 18.36
+1
Zakaj ne povprecnih plac??? Ne pa minimalnih..
misterbin
21. 08. 2023 18.05
+9
Ovi Maljevac brezi vratu je tudi za mizo in se dela pametnega
Gorenjski Toncek
21. 08. 2023 18.02
+9
Kolk dobijo ti ki sestankujejo??? 10 kratnik....