Slovenija

Hudo trpljenje mucke, ki so ji dali človeško zdravilo. 'Dori je mali čudež'

Ljubljana, 07. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
69

Uporabnike družbenih omrežij je minuli teden ganila zgodba male mucke Dori. Kosmatinko so namreč v zavetišče prinesli s hudimi nevrološkimi napadi, ki jih je povzročila zastrupitev. "Muci je lastnica dala zdravilo Daleron, ki ima učinkovino paracetamol, ki je še posebej za mačke izredno toksičen. Večina takšnih primerov se konča smrtno," so nam povedali v zavetišču Mačja hiša, kjer so sicer nemudoma začeli s terapijo, mucka, ki so jo poimenovali Dori, pa je pokazala, da je prava mala borka. Teden dni kasneje se namreč že sama postavi na tačke in sama uživa hrano.

Zavetišče Mačja hiša je minulo soboto v oskrbo prejelo majhno, komaj šest ali sedem tednov staro muco s hudimi nevrološkimi znaki in napadi. "Mucka je bila ob prihodu v zavetišče v nezavestnem stanju, težka le 300 gramov, bila jo je le kost in koža, na glavici pa je imela velik absces," so nam povedali. Kot so zapisali na spletu, je bila mucka, ki so jo v zavetišču poimenovali Dori, tudi podhlajena.

'Mali čudež', na katerega si niso drznili upati

Kot so nam povedali, jim je nekdanja lastnica mačke veliko stvari zamolčala, povedala polresnice ter da so pravi razlog muckinega stanja izvedeli šele z izvidov veterine, kjer jo je zdravila nekaj dni pred tem. "Svojo hudo napako, zaradi katere je Dori skoraj izgubila življenje, finančne in druge posledice te napake pa je gospa preložila na že tako preobremenjeno zavetišče."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Ženska se jim je ob prihodu predstavila kot najditeljica mačke. "Povedala nam je, da je muco našla pred nekaj dnevi, da je pri njej padla na glavo ter da ima zato hude nevrološke težave," so opisali v Mačji hiši. Na družbenem omrežju so zapisali, da so se njeni najditelji najprej odločili, da jo bodo imeli za svojo, a da jim je vmes padla s stola.

Ker se je lastnikom uboge živali zdelo, da jo boli, so ji nekaj dni pred sprejemom dali humano zdravilo Daleron, ki ima učinkovino paracetamol, s tem pa so povzročili hudo zastrupitev mačke. "Mucko Dori smo z intenzivno terapijo nemudoma pričeli zdraviti; še vedno smo ob njej 24 ur na dan, saj se lahko vse hitro spremeni, tudi na slabše," so nam povedali. Njeno zdravljenje zahteva veliko naporov in tudi stroškov, a kot so poudarili v zavetišču, so najhujši čustveni napori, "saj je resnično težko gledati ubogo malo, nič krivo bitje, ki zaradi človeške malomarnosti tako hudo trpi". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A mala kosmatinka je, čeprav so tudi njeni oskrbniki le v strahu kazali kapljice optimizma, pokazala izjemno voljo do življenja. Teden dni kasneje in po neumornem trudu veterinarjev ter zaposlenih v zavetišču se lahko namreč Dori že sama postavi na noge in pristopi do posodice s hrano. "Dori je resnično en mali čudež, saj si nismo drznili niti malo upati, da ji bo uspelo. Danes se že postavlja na tačke, nevrološki znaki so že skoraj preteklost," so dejali v torek.

'Že najmanjši odmerek paracetamola je za mačko toksičen'

V zavetišču večkrat sprejmejo zastrupljeno žival, a te so običajno zapuščene in lahko tako le ugibajo, kdo in s čim jo je zastrupil. Zastrupitev pri živalih namreč ni malo, večinoma pa so smrtne. "Smo pa pred časom imeli na eni od naših veterin tudi mačko, ki ji je lastnica dala lekadol, v katerem je ravno tako paracetamol. Mački je dala le eno tableto, kljub veterinarski pomoči pa je muca zaradi zastrupitve umrla," so povedali.

"Živalim ne dajajte zdravil na lastno pest nikoli in nikdar."
"Živalim ne dajajte zdravil na lastno pest nikoli in nikdar." FOTO: Shutterstock
Če lastniki posumijo, da je njihova mačka zaužila paracetamol, pa naj jo takoj odpeljejo k veterinarju.  

In kaj ob tokratnem primeru poudarjajo v Mačji hiši? Živalim ne dajajte zdravil na lastno pest nikoli in nikdar, so jasni. "Niso vsa humana zdravila toksična za pse in mačke, a paracetamol je zdravilo, ki je za pse, posebno pa še za mačke, izredno toksičen. Večina takšnih primerov se za mačke konča smrtno."

Paracetamol se na primer nahaja v vrsti zdravil, kot so Lekadol, Daleron, Panadol, Calpol itd. Vsa ta zdravila so registrirana le za uporabo pri ljudeh in so v prosti prodaji v lekarni (brez recepta). A že najmanjši odmerek paracetamola, ki je namenjen dojenčku, je za mačko toksičen.

"Mačke se najpogosteje zastrupijo s paracetamolom, ker jim želijo lastniki dobronamerno olajšati bolečino ali omiliti znake infekcije zgornjih dihal pri t. i. felinem respiratornem kompleksu zgornjih dihal (FRC). Pa čeprav med boleznijo pri mački in prehladom pri človeku, razen nekaterih kliničnih znakov, ni nobene povezave," so povedali. Če lastniki posumijo, da je njihova mačka zaužila paracetamol, pa naj jo takoj odpeljejo k veterinarju.  

'Namerna ali nenamerna zastrupitev, zaključek pa enak: boleč, trpeč, pogosto usoden'

Dodajajo, da so nekatera humana zdravila za živali strupena, druga ne. A v nobenem primeru se kakršno koli zdravilo ne sme uporabljati na lastno pest brez natančnega navodila veterinarja. "Lahko se na primer zgodi, da je zdravilo nestrupeno, a žival pokončamo s preveliko dozo."

Težavo pa dandanes predstavlja tudi internet: "V časih interneta žal veliko ljudi zdravstvene težave svojih živali rešuje z brskanjem po spletu, z nasveti laikov na družbenih omrežjih ... Naj bo edina pot pri oboleli živali dobra veterinarska oskrba pri veterinarju, ki mu zaupamo."  Ljudje pa naj na lastno pest uporabljajo le kakšne vitaminske pripravke za živali in običajne prehranske dodatke za živali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred uporabo zdravil pa je za to nujno potreben posvet z veterinarji. "Namerna ali nenamerna zastrupitev je za žival, ki se zastrupi, popolnoma enaka: boleča, trpeča, večinoma usodna," dodajajo.

Podobno pa naj bodo lastniki domačih živali previdni tudi pri uporabi izdelkov za nego živali, kot so na primer šamponi. "Za nego naj se uporabljajo izdelki, ki so primerni za uporabo na živalih in ki so primerni za uporabo na točno določeni živalski vrsti." Ni namreč vsak izdelek, ki je primeren za pse, primeren tudi za mačke, kunce, hrčke itd.

Lastnikom živali pa ob tem v Mačji hiši predlagajo še, da se v primeru zdravstvenih težav njihovih živali obračajo po nasvete in zdravljenja na usposobljene ljudi. To so zdravniki za živali, veterinarji.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
07. 09. 2024 18.46
+0
Isto jaz ne prenesem Daleron! Pri nas delajo poizkuse na mački v ameriki na miši! Če bi dal miši Daleron bi glih tako okol padla! Daleron ni hec sploh pa Daleron +C
periot22
07. 09. 2024 17.51
+7
Ta lastnica naj sebi da strihin ne bo nobene škode!
XVXC
07. 09. 2024 16.14
+18
Uboga muca. Folk dal živali lekadol. Folku se trga. Dejansko !!!
flojdi
07. 09. 2024 15.58
+8
Nobena zivalca ni neumna..Razen ene same
brusilec
07. 09. 2024 15.09
+5
za vsako stvar it zivinozdravniku je res drago.. amoak dajte vsaj uporabit google preden pojeste kaksno tableto.. ali pa vprašajte UI... na forumih raje ne spraševati ali pa gledati.. tam je vsak expert
brusilec
07. 09. 2024 15.27
-2
na guglu je lepo napidano da te tablete niso za mačke in pse... tolk za info... kdor ima pa fetiš hodit 1x na teden živinozdravniku za vsako krasto.. pa kr naj..
flojdi
07. 09. 2024 16.04
+3
..eni pa tistih prilozenih navodil Ne preberejo..in jemljejo vsesorte tablete tudi od sosed..prjatlnov...
stumfeta
07. 09. 2024 16.05
+8
Odgovoren lastnik rabi za take zadeve samo enkrat do veterinarja, si lepo zapiše, pa si zapomne še za vse ostale živali naprej. Pa ni spet tok drago, da bi se človek po tleh metal, če nekdo ni pripravljen finančno poskrbeti za žival naj je pa pač nima.
Peter Jurcek
07. 09. 2024 16.10
+0
Smo med korono opazili. Celk kup facebook specialistov.
brusilec
07. 09. 2024 16.30
-1
aha stumfeta.. ti greš enkrat veterinarju, vse vprašaš, si zapišeš, zapomniš... aha, superca.. vsi pozabljamo, ti pa ne.. pa drgač je tko, smo rešili že dva psa, tri mačke, iz ulice.. ne umišljamo si nekih pasemskih luxuzov.. tudi peljemo vsakič živinozdravniku ko je treba.. amlak včasih je pa tudi google ok.. ampak drugič bom pa tebe poklical, ker vse veš.. najbolj da tudi ti ponujaš resitve na forumih..
1.maj
07. 09. 2024 17.44
-1
Ne vem za kaj bi mačka peljal h živinozdravniku?! Saj ni krava. Ponavadi je za mačke in pse veterinar!
Qwertzuiop
07. 09. 2024 14.50
+31
Ne pozabite: Robi Kališnik, Blaž Erjavšek in Gašper Sajovic hodijo med nami. Pred 20+ leti so kot 19-letni odrasli "moški" sadistično mučili in umorili 42 mačk ter pri tem vodili podroben dnevnik. Kaznovani pa z družbenokoristnim delom, zdaj pa svobodni, po možnosti imajo otroke. Ne pozabite!
MojsterSplinter
07. 09. 2024 14.53
+18
Tale komentar bo izbrisan preden bo maček zamijavkal. Ker omenjeni "gospodje" so danes pri koritu tako zelo kot so bili pri koritu leta 2000 njihovi starši.
Geres
07. 09. 2024 16.38
+9
Hvala za opomnik in jasno navedena imena. Imena takih sadistov morajo biti javna.
1.maj
07. 09. 2024 17.45
+5
Qwertzuiop
08. 09. 2024 18.17
+1
York
07. 09. 2024 14.32
+2
Nekateri komentatorji pozabljajo, da so veterinarske usluge vse po vrsti plačljive. In tudi zavoljo tega mnogo živali ostane brez primerne oskrbe. Primerjati javno zdravstvo z veterino pomeni, da so zelo neuki.
ssecnik
07. 09. 2024 14.35
+8
Sej javnega zdravstva ni več,al plačaj al pa umri!
brusilec
07. 09. 2024 15.50
+1
ssecnik.. pojdi v zda pol pa pametuj.. nujno zdravstvo za nas je še na voljo brezplačno, večinoma
stumfeta
07. 09. 2024 16.11
+3
nekateri komentatorji ne dojemajo, da so živali živa bitja, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Če ni denarja za zdravstveno oskrbo, potem se ne more imeti živali.
Geres
07. 09. 2024 16.39
+2
Pri nas stane mali veterinarski posvet - ne po telefonu, pac pa je macko veterinarka pogledala, 15 eur. Ja, celih 15 eur. Dva meseca nazaj. Kdor si tega ne more privoscit, naj nima zivali.
flojdi
07. 09. 2024 17.58
+1
Dinho8O
07. 09. 2024 14.04
+7
Nekateri se vedno ne razumejo, da so veterinarske službe z razlogom, ki vedo kaj delajo.
brusilec
07. 09. 2024 15.36
+2
za vsako stvar tufi ni treba veterinarju.. mal pobrskaš po netu.. in za to zdravilo jasno piše da ni za mačke.. in to ne na forumih.
stumfeta
07. 09. 2024 16.11
+1
Ne ne pobrskaš mal po netu, če ne veš, kaj je z živaljo narobe.
Jože50
07. 09. 2024 13.50
-12
Moja mačka je vegeterijanka,ne je mesa,po vereizpovedi ne vem kaj je,drugače je pa prepričana levičarka.
manchesterisred
07. 09. 2024 12.47
+29
To kar počne Mačja hiša je nekaj izjemnega, neverjetnega, najlepšega,...in si res zaslužijo vse pohvale in vso podporo tega sveta. Hvala, ker ste.
neobremenjen_
07. 09. 2024 14.17
+13
Mačja hiša že nekaj let prejema odstotek moje dohodnine. In vesel sem da je tako.
Tičfirič
07. 09. 2024 12.12
-3
Paraceptomol-skriti zastrupljevalec
Janez_53
07. 09. 2024 13.02
+14
No, in ti boš sedaj iz tega napravil fantastično zgodbo, kako farmacija s paracetamolom namerno na veliko zastruplja ljudi! Mogoče tiste z mačjimi možgani.
Ana15
07. 09. 2024 12.07
+19
Kdaj bojo ljudje kazensko odgovarjali, za mučenje živali?
Important notice
07. 09. 2024 11.53
+16
Daleron!!!! Še dobro, da ji niso dali Ketonala!
-stalker-
07. 09. 2024 14.46
+4
ali tramala. jj bi ji npr. dal lahko banane, ker je tega v izobilju tam...
štajerc65
07. 09. 2024 11.17
-17
Človek na onkologiji pa leži na hodniku in prejema kemoterapijo. Bravo zdravstvo.
Mau83
07. 09. 2024 11.46
+37
Ja, grozno, zares, ampak nima nobene povezave z zgornjim člankom.
štajerc65
07. 09. 2024 11.49
-34
Ima. Očitno bolj skrbimo za živali kot za ljudi.
Buča hokaido
07. 09. 2024 13.40
+16
Štajerc, v Mačji hiši skrbijo za živali, niso zdravniki za ljudi. Primerjava brez smisla.
G. Papež
07. 09. 2024 13.57
+9
Mogoče primerjava res, ampak če bi lepe prakse veterine ( govorim iz lastnih izkušenj ), prenesli v zdravstvo, slabše ne bi bilo.
Mau83
07. 09. 2024 16.07
+2
G. Papež, res so nekateri veterinarji čudoviti in požrtvovalni. Ne pozabi pa, da na koncu storitve dobiš račun. V našem zdravstvu je podobno. Ko si samoplačnik s taboj delajo zelo lepo. in to taisti specialisti, ki bi te dopoldan v javni ustanovi odpikali na hitro. Tako da ta članek res nima nobene veze s stanjem v našem zdravstvu
Mau83
07. 09. 2024 16.28
+1
Pa se nekaj se ne sme pozabiti. Mačja hiša bo tista, kateri je veterinarska služba, ki je reševala Dori izstavila račun. Dvomim, da bo nizek.
1.maj
07. 09. 2024 17.49
In tudi zaslužijo boljše zdravstvo! Človek je največji škodljivec na tem planetu!
Morgoth
07. 09. 2024 11.10
+33
Marsikdo kdo ne bi smel imeti živali
flojdi
07. 09. 2024 16.01
+6
Quatflow
07. 09. 2024 11.04
+11
Za živali se uporablja Rycarfa , zdravilo se dobi pri veterinarju
Voyager3000
07. 09. 2024 10.55
-18
Ali veste kako se živali v naravi zdravijo? Ali se hodijo cepiti po rojstvu, ali obiskujejo ambulantnega zdravnika? Ali uživajo lekadole? Če je odgovor ne, se zamislite nad ravnanjem živali Homo sapiens.
Quatflow
07. 09. 2024 11.02
+29
Ja ampak te živali so udomačene in jim ljudje pomagajo. Te živali tudi jedo drugačno hrano kot bi jo v naravi
Voyager3000
07. 09. 2024 11.05
+9
stumfeta
07. 09. 2024 16.13
+1
Udomačena žival: divja žival. In ne boš verjel, vsako leto poteka cepljenje lisic proti steklini.
brusilec
07. 09. 2024 10.35
+17
če bi gospa uporabila internet bi dobila info da to zdravilo ni za mačke in pse... tud jaz nisem tega vedel... najbrž bi lahko to bilo napisano, narisano v navodilih.. internet da vse info, pa ne v forumih, ampak so aplikacije za vse. . in tle bi ji ai takoj povedal da to zdravilo ni primerno
stumfeta
07. 09. 2024 16.14
+1
Zakaj bi bilo to napisano v navodilih? A je bilo zdravilo izdano zate al si šel v lekarno in rekel, da je za mačka? Ker v tem primeru bi ti v lekarni povedali, da tega na narest.
1.maj
07. 09. 2024 17.53
Če imaš žival si zanjo odgovoren in se v naprej pozanimaš o teh stvareh! Če se ti pa ne ljubi, pa nebi smel imeti pravice do lastništva!
Chrome
07. 09. 2024 10.31
+22
Vsak vse ve, vsak vse zna, to je največja škoda korone. Takrat so se ljudje filali s konjskimi zdravili…. Vsaj živali pustite pri miru, ne potrebujejo vašega pametovanja!
Ramzess
07. 09. 2024 10.37
-8
Ker je različico za ljudi big farma skrila in zatajila, ker je bila predobra. Ni bilo v skladu z agendo.
Stauffenberg
07. 09. 2024 10.37
-3
Tebe pa so filali z neznano snovjo in verjel si, da so te zaščitili. Kdo je bolj nor?
Regina00
07. 09. 2024 10.56
+5
Hahaha kašna korona lepo te prosm, ldje so pač bolni v glavo, korona gor dol
Uporabnik1921539
07. 09. 2024 10.26
+10
ljudje v vecini niso najbolj pametni.V vsaki skupini,tudi v zivalskih,je talo.Povprecja je najvec,manjsi del odstopa v + ali v ~.Ta zenska je pac med spodnjimi 10% svoje vrste,macka oa v zgornjih 10% svoje vrsta