Slovenija

'Hrvati prodajajo našo zemljo'

Ljubljana, 13. 07. 2007 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zunanje zadeve je protestiralo zoper hrvaški poskus nezakonitega razpolaganja z zemljišči.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) Republike Slovenije je protestiralo zoper hrvaški poskus nezakonitega razpolaganja s kmetijskimi zemljišči na levem bregu Dragonje. Občina Buje naj bi nepooblaščeno in nezakonito razpolagala z zemljišči, ki ležijo na državnem ozemlju Republike Slovenije in so v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

MZZ je ponovno pozvalo Hrvaško, da nemudoma vzpostavi prvotno stanje in da se vzdrži vseh dejanj, ki bi predstavljala enostranske posege
MZZ je ponovno pozvalo Hrvaško, da nemudoma vzpostavi prvotno stanje in da se vzdrži vseh dejanj, ki bi predstavljala enostranske posege FOTO: POP TV

"Opozorili smo, da so omenjena zemljišča v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije in temu ustrezno vpisana v uradne in zakonite katastrske evidence in v zemljiško knjigo. Zemljiška knjiga se za ta zemljišča od prvotne nastavitve vodi pri pristojnih organih v Republiki Sloveniji“, so zapisali v sporočilu za javnost.

MZZ je tako opozorilo hrvaško stran, da Republika Slovenija šteje za nične vse pravne posle, ki bi jih hrvaški organi morebiti enostransko in nezakonito sklenili v zvezi z omenjenimi zemljišči.

Šter je še dejal, da "tokratno nadaljevanje tovrstnih poskusov razpolage vzbuja močan dvom o tem, ali in kako hrvaška stran zares prevzema evropske standarde ravnanja v politiki in dobrososedskih odnosih". Šter je izrazil še posebno začudenje zaradi takšnega ravnanja hrvaških oblasti v kontekstu dejstva, "da hrvaška stran opozarja na to, da Slovenija ovira in zavira hrvaška pogajanja o vstopu v Evropsko unijo".

MZZ je v zvezi z omenjenimi zemljišči in hrvaškimi posegi v pravice njihovih lastnikov že večkrat uradno posredoval pri hrvaški strani. V zvezi s tem je konec maja Zagrebu izročil uradno protestno noto, v kateri so protestirali proti poskusu enostranskega in protipravnega razpolaganja z omenjenim zemljiščem, je dejal generalni sekretar na MZZ Andrej Šter.

Ministrstvo za zunanje zadeve je še poudarilo, da hrvaški organi na dan 25.6.1991 za omenjena zemljišča niso vodili zemljiške knjige. Republika Hrvaška je namreč svojo zemljiško knjigo za omenjena zemljišča enostransko in nezakonito nastavila kasneje. Poskusi razpolaganja z omenjenimi zemljišči med drugim predstavljajo kršitev Brionske izjave o izogibanju incidentom, ki je bila podpisana 10. junija 2005.

MZZ je ponovno pozvalo Hrvaško, da nemudoma vzpostavi prvotno stanje in da se vzdrži vseh dejanj, ki bi predstavljala enostranske posege v pravice lastnikov zemljišč oz. posege na območju, kjer meja med državama še ni sporazumno in dokončno določena.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

p0mijek
16. 07. 2007 17.52
bravo j_erry2002, veliki umi enako ramišljajo
j_erry2002@hotmail.com
16. 07. 2007 12.01
maliprco | 14.07.2007 | 12:09 zanimivo kako so vsi slovenci glasni na forumih, na cesti pa vsi tihi ko miške. dej zamislite se mal Ja res je, največji problem Slovencev je neenotnost, zato lahko vsak serje po nas kokr hoče. Tle vsi lajamo pa tulimo, ko se pa na ulici kaj zgodi, pa vsak v svoj kot in čakat da mine. Malo nas je takih, ki res kaj probamo naredit . Ampak ko vidiš da ni podpore in koristi se ti počasi zdi brez veze... Jelinčiča za predsednika? Zakaj, a da bo vse dal Srbom?
Prvo Bore
15. 07. 2007 22.29
cikular nekaj so podpisali v Ogleju, sedaj pa je že prepozen. Samo vlečejo nas naši politiki za nos, ker so zafural. Ja Lojzek je bil takrat zunanji minister, bprašite njega in ga sedaj tudi volite za njega, ker čez deset let več ne bo Slovenije.
Pygmalion
15. 07. 2007 22.06
No ja, koncno spet ena novica iz Hrvaske, da se lahko razni zavrtezi dajo duska!
Profet
15. 07. 2007 09.30
Poraja se logično vprašanje zakaj se ne gre na sodišče?Zakaj se Slovenija izogiba-Hrvaška pa vabi in ima ta argument tudi pred EU-želimo rešiti po mednarodnem pravu pa Slovenija ne želi torej et o samo nabijanje brez veze s pritiski iz ovinkov in preko EUne bo nič in ne bo rešitve.Kaj je afera potihnila-nobeden noč ne ve nobeden se nič ne spni kaj je že bilo????Ovce hitro pozabljajo.
Torpedo
14. 07. 2007 19.58
da ne bodo čez nekaj let govorili: "si nestrpen kot slovenc"
p0mijek
14. 07. 2007 12.09
zanimivo kako so vsi slovenci glasni na forumih, na cesti pa vsi tihi ko miške. dej zamislite se mal
doki007@email.si
14. 07. 2007 12.06
ta naša diplomacija je vredna pol mišjega k*rca,......sam budale še hodjo na dopust na cigansko območja,..... SM MNENJA DA TREBA POSTAVT ZA PREDSEDNIKA JELINČIČA ,....IN SKUPAJ BI ŽE REŠIL TO ZADEVO ,....KI SE VLEČE TUT V TEJ CERKVENI VLADI ....!!!!!!
matekolovrate
14. 07. 2007 11.59
Zmago Jelinčič za predsednika;) tako je
true.future
14. 07. 2007 10.32
prokleti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vborut@siol.net
14. 07. 2007 10.00
sam dva pregovora hrvat ti bo skodo naredu tud ce ga v vreci neses cez polje, ce ne drugega se ti bo v zakelj usral v kanadi ko nekdo laze mi recejo :lazes kot hrvat
bnam 2707
14. 07. 2007 09.31
boštjan 1978: se morda ti?Morda pa ti rabiš pomoč!
surfordie
14. 07. 2007 09.26
@bnam2707 Dej si mal pomoč poišči... A se ti kej sovražiš?
bnam 2707
14. 07. 2007 09.22
smash2004:tvoje pisanje je pač odraz mušje intelegence.v mojem postu je omenjena država hrvaška o hrvatih kot ljudeh ni bilo govora.To kar sem napisal drži,da je stanje tako kot je pa so krivi tisti,ki so podobni kot ti,torej tudi v tvojem pisanju omenjeni.... In taki kot si ti, me ne bodo metali iz Slovenije-V mojem postu ni nkjer zaslediti,da naj se tvoji prijatelji hrvati poberejo iz Slovenije pač pa,da bi morala biti meja povsem drugje,kar je zgodovinsko več kot upravičeno.Taki kot si ti,pa bi pometali take kot sem jaz iz Slovenije ? Če bi tvoji dobrotniki priznali mejo tam,kjer dejansko mora biti nebi bilo nobenih problemov več,tako pa bom vztrajal in upam da tudi večina Slovencev,ki jih pošiljate v Philadelphijo tudi,da se kot pogoj za vstop HR v EU postavi rešitev tega vprašanja v korist RS.Tako naj tudi bo!!!!!!
korazija_marjan@email.si
14. 07. 2007 09.10
Upam, da bo slovenska oblast spremenila svoj odnos in zaščitila slovensko ozemlje in slovensko morje in ne bo potrebno tega problema izpostavljati pred vso evropsko javnostjo v času predsedovanja Slovenije EU.
Torpedo
14. 07. 2007 08.55
bnam 2707: taki kot si ti se naj cimprej poberejo iz slovenije ker me je sram, da se nek slovenec spusti na nivo mušje inteligence seveda je večina hrvatov ok..problematični so samo tisti, ki so dejansko vpleteni v te medsosedske spore..prav te podpira njihova politika na veliko, za razliko od naše, ki se ji je**** za nas... to kdo provocira, sedaj vemo in tudi vemo zakaj...tko da vse ostalke buloze propadejo...na oblasti imamo človeka, ki ima veliko problemov in bi bilo najbolje, da bi se oglasil pri dr. ruglju, da ga malo poštima - to, da je meja kjer je, smo krivi sami (oz Janša) - to, da imamo premalo nacionalne zavesti, smo spet krivi sami oz. država ker nič zato ne naredi..torej Janša - to, da so incidenti, je kriv Janša - to, da hodimo tja na morje, smo "krivi" spet sami - to, da smo fouž hrvatom ,ker imajo 3x bojše politike z jajci, smo si spet krivi sami kakor vidiš, smo si vse krivi sami, ne pa hrvati.. skratka...da bi zaradi naših nesposobnosti sedaj prepovedali hrvatom u EU, je pa največji shit kar sem jih slisal..in to samo zaradi užaljenosti oz. parih mejnih incidentov, ki so namerno povzroceni oz. dogovorjeni... a se ljudje sploh zavedate, koliko stvari imamo skupnih s hrvati, bosanci, srbi za razliko od italijanov in avstrijcev, ki pa nas resno zaje*** od kar vemo zase skratka...ne sejat sovraštva po forumih, raj napišite pismo vladi, oz kakšnemu politiku pa se izpovejte, ker take izjave na forumih pač enostavno zgledajo debilno...
grizzly
14. 07. 2007 07.21
Zmago Jelinčič za predsednika;)
Dolfe@walla.com
14. 07. 2007 05.54
Še en dokaz da drži pregovor "Hrvat je tat. Spredaj lakota, zadi glad."
kriss714@amis.net
14. 07. 2007 03.22
Če se s hrvati ne moremo zmenit za mejo, se bomo pa s srbi. ;-)))))))
bnam 2707
14. 07. 2007 02.52
Začuda koliko pisunov zagovarja HR zdaj,ko gredo tja na počitnice.Takih neumnosti,kot jih pišejo nekateri,že dolgo nisem bral.Pa tisto o rdečkarjih,nasprotna stran so pa belčki in ti so postavili mejo tam,kjer je sedaj!Ćemu le,ko pa vsi vemo,da je meja reka Mirna! HR ima itak ves čas figo v žepu in tistim,ki zagovarjajo to njihovo politiko naj povem,da Slovenija ne prodaja hrvaške zemlje niti ne provocira.Kriza pa je na hrvaški strani,saj so interperelali vlado.In...zato je treba izzivat in prodajat slovensko zemljo?Dokler ni rešen spor nimajo kaj prodajat,a ne!Odločen NE HR za vstop v EU,bi jih malo streznil,ker pa ima naša vlada hlače dol,tega ne stori! Kdorkoli priznava mejo tam kjer je danes nima nič skupnega z slovenstvom! To je veleizdaja.Hrvaška namreč natanko ve,kje je prava meja.To ni prijateljska država ampak zadnja okupacijska sila na slovenskem ozemlju,ki traja že od leta 1943 oz.1945.,ko so zadnji tuji okupatorji zapustili to območje in podpisali kapitulacijo,hrvaška pa tega ni storila.torej sporno območje ostaja pod tujo okupacijo še naprej z žegnom vseh dosedanjih slovenskih vlad.Vsak Slovenec bi moral doma imeti ustavo RS in knjigo Franca Kuneja "Zamolčana Istra" !Hrvatofili uživajte na okupiranem območju svoje počitnice in namakajte svoje tace v slovenskem morju,ki je še vedno okupirana cona iz druge svetovne vojne v posmeh vsem tistim,ki so vojno dobili in ne izgubili!!!!