Slovenija

Hrvati pozdravljajo Ruplov predlog

Ljubjana/Zagreb, 26. 07. 2007 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za večino hrvaških strank je pobuda slovenske vlade za reševanje odprtih vprašanj sprejemljiva.

Hrvaška stran ne komentira neuradnih onformacij, da je Badinter že sprejel slovensko ponudbo za posredovanje.
Hrvaška stran ne komentira neuradnih onformacij, da je Badinter že sprejel slovensko ponudbo za posredovanje. FOTO: Reuters

Hrvaški politiki so se končno javno odzvali na predlog slovenske vlade za reševanje dvostranskih vprašanj s Slovenijo s pogajanji. Čeprav je Slovenija prvič prevzela pobudo za arbitražo, hrvaška stran ni zaskrbljena, piše reški Novi list.

Predsednik odbora hrvaškega parlamenta za zunanjo politiko in poslanec vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Gordan Jandroković je za izjavil, da so sprejemljive vse pobude za reševanje dvostranskih vprašanj s Slovenijo s pogajanji, vključno s predlogi o mednarodni arbitraži.

Tudi predsednik največje hrvaške opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović načeloma pozdravlja vse predloge za urejanje odprtih vprašanj, ni pa želel komentirati neuradne informacije, da je predsednik sodišča za pomiritve in arbitražo pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Robert Badinter že sprejel slovensko ponudbo za posredovanje.

Poslanec Istrske demokratske skupščine (IDS) Damir Kajin pa je oceni, da mora Hrvaška sprejeti predlog Slovenije, ki prvič ponuja posredovanje tretje strani. Spomnil je, da je hrvaški predsednik Stipe Mesić že predlagal Badinterja za arbitra. Kajin meni, da je treba izkoristiti priložnost in končno umakniti vse meddržavne probleme - mejo, Ljubljansko banko, jedrsko elektrarno Krško in ekološko ribolovno cono - z dnevnega reda.

Vladna HSLS nasprotuje posredovanju tretje osebe

Predsednica vladne stranke HSLS Adlešićeva pojasnjuje, da koalicija vztraja pri uveljavljenju zakona o razglasitvi ekološko ribolovne cone (ERC) v Jadranu najpozneje do 1. januarja 2008, kot je to sprejel sabor.

Slovensko pobudo je komentirala tudi predsednica vladne Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešić, ki je povedala, da HSLS vnaprej nasprotuje posredovanju tretje osebe v reševanju spornih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo. Ocenila je, da meddržavnih problemov ni možno urejati v paketu. Hkrati je javno pozvala hrvaško vlado, naj pove, ali je sprejela uradni predlog Slovenije za posredovanje francoskega diplomata Roberta Badinterja.

Nekateri hrvaški poslanci si želijo, da bi odprta vprašanja končno umaknili z dnevnega reda.
Nekateri hrvaški poslanci si želijo, da bi odprta vprašanja končno umaknili z dnevnega reda. FOTO: Jani Dolinšek

Precej zadržan do slovenskega predloga je tudi poslanec Hrvaške stranke prava (HSP) Tonči Tadić, ki je dejal, da se je Slovenija leta 2001 izvzela iz pristojnosti arbitraže Združenih narodov za urejanje vrste mednarodnih sporov, vključno z razmejitvijo na morju. "Do takrat je Hrvaška lahko zahtevala arbitražo, poslej pa mora Slovenija za vsak pristop k arbitraži ali sodišču dati dodatno privolitev," je dejal Tadić.

Dodal je, da se stranke v sporu odločijo za arbitražo, ko si želijo čim več fleksibilnosti v pravnem postopku. "Ampak Hrvaška zagovarja dosledno izvajanje prava in se je opredelila za Mednarodno sodišče v Haagu in Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu in ne za arbitražo," je še dejal Tadić.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
27. 07. 2007 08.38
Cigani, prodajajo nas! No ja, bomo pa hodili na letovanje v Piran, ki bo seveda hrvatski!!!!!!
ekolog
26. 07. 2007 20.58
zakaj se strinjajo - zaradi turistične sezone...
muvimen
26. 07. 2007 20.20
Zgleda da so naši dost nalobiral, sam kaj pomaga, ko croatarjem spet neki ne bo všeč in se spet ne bodo držal dogovorjenega.
hinko.murovec@siol.net
26. 07. 2007 20.15
No me pa res zanima na katere limance se bo naša slavna diplomacija ujela to rundo. Če ni vse samo farsa je velika natega. No brez skrbi imamo g. Rupla, ki je zamenjal že toliko barv in strank, da mu bo sigurno uspelo, ko nas hrvati zopet nategnejo komentirati z, to ni nič takega zadevo popolnoma obvladamo. LP
Prvo Bore
26. 07. 2007 18.51
Tudi meni se zdi, da nekaj smrdi, ker tako hitro Hrvati še niso potrdilo. Kaj je Dimsi prodal ?
Jožajoža
26. 07. 2007 18.03
ko začneš nekoga prezirat, se začneš z njim navidezno strinjat.rupelj žal nima nobene veljave kot politik.
yanker007@gmail.com
26. 07. 2007 18.02
Jaz bi temu raje rekel sumljivo ne čudno!
kresni?ka
26. 07. 2007 17.50
Čudno, da jim je enkrat neki všeč?!?!