Slovenija

Je Rehnova pobuda ogrožena?

Zagreb/Ljubljana, 13. 05. 2009 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./V.L./STA
Komentarji
757

Potem ko je Sanader Slovenijo pozval, naj sprejme Rehnov predlog brez dopolnil, in dodal, da Hrvaška ne bo sprejela pogojevanja, Slovenija odgovarja: Hrvaška je tista, ki želi v Unijo in pri tem bo morala biti bolj konstruktivna.

Premier Pahor poudarja, da predlog mora ščititi slovenske interese.
Premier Pahor poudarja, da predlog mora ščititi slovenske interese. FOTO: Kanal A

Predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader je že včeraj pred sestankom slovenskih parlamentarnih strank, na katerem so večinsko podprli dopolnila k predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, pozval Slovenijo, naj brez dopolnil sprejme Rehnov predlog.

To je zadnji kompromisni predlog, Evropska komisija je vložila veliko napora in prožnosti pri iskanju rešitev. A kar je pomembno, je dogovor med stranema, to je cilj te vaje. Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy

Ob tem je dejal, da Hrvaška ne bo sprejela pogojevanja in ponovil, da gre pri Rehnovem predlogu za predlog po načelu "vzemi ali pusti".

"Sporne dele meje je treba rešiti po mednarodnem pravu. To bodo storili arbitri, sodniki Meddržavnega sodišča in po eden iz Slovenije in Hrvaške. Če Slovenija tega ne bo sprejela, bo potrdila tista razmišljanja, ki pravijo, da Slovenija ne sprejema evropskih standardov," je v kratkem odzivu dejal Sanader.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa meni, da bi se morali Hrvaška in Slovenija kot subjekta mednarodnednega prava ravnati po pravilih le-tega, o tem, zakaj Slovenija po njegovih besedah ne sprejema mednarodnega prava, pa se bo morala izreči tudi EU.

Sloveniji se ne mudi ...

Hrvaška je tista, ki želi v Unijo in pri tem bo morala biti bolj konstruktivna, je prepričana slovenska stran.

Na zunanjem ministrstvu na zadnjo grožnjo hrvaškega premierja odgovarjajo: če soseda ne bo pokazala pripravljenosti za kompromis, je Rehnova pobuda resno ogrožena.

V primeru neuspešnih pogajanj z Rehnom pa bo Slovenija počakala na novega komisarja in novo Evropsko komisijo, saj se zdajšnji izteka mandat.

Evropska komisija ne komentira

Evropska komisija formalnega odgovora Slovenije na kompromisni predlog komisarja Rehna še ni dobila, zato dogajanja v Sloveniji za zdaj ne želi komentirati, so v Bruslju še enkrat poudarili v odzivu na navedbe slovenske strani, da Rehnovega predloga ne bo sprejela, če njena bistvena dopolnila ne bodo upoštevana.

"V tem trenutku bi se raje vzdržala kakršnih koli nadaljnjih komentarjev te zadeve, saj od slovenske vlade še nismo prejeli formalnega odgovora," je danes ponovila Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy.

Vlada bo dopolnila obravnavala v četrtek

Premier Borut Pahor je poudaril, da bo vlada dopolnila obravnavala v četrtek, nato pa jih bo poslala v obravnavo odboru DZ za zunanjo politiko, ki jih bo obravnaval v petek. Dopolnila naj bi tudi konec tedna poslali komisarju za širitev Rehnu, od njegovega odgovora pa bo odvisno, ali bo Slovenija njegov predlog sprejela.

Z omenjeno potezo se Slovenija zoperstavlja ne le Hrvaški, temveč tudi EU, če pa hočete tudi mednarodni skupnosti, ker preprečuje uresničenje politike širitve EU, ki jo je svoj čas tudi sama podprla. Davorin Rudolf , hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo

"Če dopolnila, ki so bistvena za vitalne interese Slovenije, ne bodo sprejeta, Slovenija predloga Evropske komisije ne bo sprejela," je zagotovil Pahor. Če bo ocenil, da dopolnjeni Rehnov predlog, če bo do njega prišlo, "ne zadovoljuje tistih pogojev, ki dovolj ščitijo slovenske interese," bo vladi predlagal, da tudi dopolnjenega predloga ne da v proceduro.

Dopolnila Slovenije:

1. Celotna meja, vključno s stikom Slovenije z mednarodnimi vodami in uporabo morskih območij, naj se določa paketno.

2. Meja naj se določa po mednarodnem pravu, pravičnosti oziroma enakosti, pa tudi po načelu pravičnosti.

3. Slovenija je Hrvaško pripravljena deblokirati šele po ratifikaciji dogovora o arbitraži.

Hrvaški mediji napovedujejo, da bo prihodnji teden v Bruslju srečanje predsedujočega tria EU z Rehnom ter zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem.

 

KOMENTARJI (757)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
15. 05. 2009 11.46
djdj seveda je lump, na kvadrat !
danaaajaaa
15. 05. 2009 10.33
Kaj ko bi Hrvatlni šli nazaj od koder so prišli? Do Turčije! Samo Turki jih ne bi hoteli! Naj se nehajo sprenevedat. Naši pa naj v Bruselj pošljejo tudi vse dokumente, od leta 619 naprej! Potem naj svoje dokumente pošljejo še Hrvati, hehehe, bodo imeli težave že z prevajanjem iz rasličnih jezikov, ker svojega tako dolgo niso imeli! Poglejmo resnici v oči! Slovenci smo in bomo ostali! In tujega nočemo, vendar svojega si ne pustimo vzet, nikoli več. Pa lepo prosim, nobenih Kardeljev - narodnih izdajalcev več ne potrebujemo. Če pa bo kakšen še upal kaj podobnega naj se pa pazi!
mobius
15. 05. 2009 01.32
Tukaj se gre za določanje meje po razpadu bivše JUGE ZRAVEN PA TREBA ŠE UPOŠTEVATI KAJ JE VSAKA DRŽAVA PRINESLA PO RAZPADU AVSTROOGRSKE V 1. JUGO. In TAM JE ZAČETEK POGAJANJ, VMESNA FAZA JE PO 2. SV. VOJNI, NAZADNJE PA JE PO LETU 1991, KATERO PA JAZ SPLOH NE BI UPOŠTEVAL. Če pa bi jaz bil politik bi ANTANTNE SILE iz 1. sv. vojne tožil zaradi zločina proti človeštvu, saj so odločali o naših prednikih in s tem tudi o nas, ko so Italijanom obljubili ozemlja na katerih so živeli Slovenci in še vedno so tam in ve se kaj se je potem zgodilo, v 2. sv. vojni pa so Italiji kljub temu da je bil agresor spet dodelili ozemlja, kjer so bili in so Slovenci. Dejstvo je , da smo si po drugi strani sami krivi, ker vedno izberemo napačne ljudi, da nas zastopajo. PZ!!!!
djdj
15. 05. 2009 00.23
Rehn je lump.
lesnikovsok
14. 05. 2009 23.21
drugač pa poglejte mal po novicah se v drugih sosedih od hrvaške posod so mel sporazume o meji zdej so pa hrvatje odstopl od sporazumov :)) kao hočmo se več ozemlja :) ne zajebavajo sam nas slovence :)
lesnikovsok
14. 05. 2009 23.06
mislm envem kva je u temu besedilu narobe?tkole;: jst mislm da so mogl rehna hrvatje podkupt :) in če bi biv jst pahor bi nekak uzev dnar iz drzave pa bi ga podkupu tko da bi blo tko kokr bi mi hotl :) tud če bi blo treba 100 miljonov sam da se to neha :) pa se neki če se bo tko nadeljeval se se u piranu kopat namo smel :)
porka.malorka
14. 05. 2009 15.01
HrvashkoMorje zagreb je srbija
porka.malorka
14. 05. 2009 15.00
Res hrvatarji so isti kot Miloševič ne poznajo kompromisa mislijo da imajo samo oni prav in da se mora cel svet vrtet po njihovo-balkanci ni kej
hakihak
14. 05. 2009 12.54
hakihak
14. 05. 2009 11.31
po tvoje je kranj res avstrija
hakihak
14. 05. 2009 11.31
hvala admin, ker me brišeš.
hakihak
14. 05. 2009 11.30
Neurath14.05.2009, 08:545 Hrvaška bo morala brezpogojno Sloveniji vrniti njen slovenski del Istre, ki ga je ukradla s pomočjo krvnikov in pobijalcev Tito-Bakarićev. v prvi polovici stavka bi te tretiral kot zavednega slovenca, ampak v drugi polovici si pa pokazal, da to nisi. povej mi koliko črk ima slovenska abeceda!!!!
slo_veter
14. 05. 2009 09.18
Jaz mislim, da je to kar dobra taktika .. croatarje tam čez še mal jebxxmo in ker so že itak na robu živčnga jih zadane infarkt. Stvar rešena, italijani in nemci "turistično" okupirajo jadran in mi imamo mir na meji, dvignemo ceno tedenskim vinjetam na 35e in živimo dobr na ta račun.
HrvashkoMorje
14. 05. 2009 09.04
Kranj je Austrija
Neurath
14. 05. 2009 08.54
Hrvaška bo morala brezpogojno Sloveniji vrniti njen slovenski del Istre, ki ga je ukradla s pomočjo krvnikov in pobijalcev Tito-Bakarićev.
Prvo Borec
14. 05. 2009 08.52
Že spet so odprli internet na oddelku za duševne bolezni !!
Prvo Borec
14. 05. 2009 08.51
No sedaj pa sem posnel slovensko kompilacijo in nesem v bosanski lokal, da jih malo civiliziram LOL
Neurath
14. 05. 2009 08.50
Ti Prvonorec pa že nehaj srat na forumih, nisi nič boljši od ušivega Hrvata-zapitež!
Prvo Borec
14. 05. 2009 08.49
Exim se je zastrupil s svojimi jagodami ali pa so ga delavci nabutal !!
Neurath
14. 05. 2009 08.48
Rehn je dal Hrvatom bombonček za njihove predvolilne potrebe-in to je vse. Omejeni Hrvati pa hlastajo za neko iluzijo pa četudi vedo, da se neupravičeno pasejo na Slovenski ISTRI!