Slovenija

Hrvaška ne bo kupovala

Zagreb/Ljubljana, 01. 10. 2006 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odkup zemljišč s strani Hrvaške na levem bregu Mure ni potreben, trdi predstavnik hrvaškega ministrstva za kmetijstvo.

Dela ob Muri stojijo
Dela ob Muri stojijo FOTO: POP TV
Slovensko-hrvaška komisija se dogovarja o podrobnostih obnove nasipov med krajema Kot in Hotiza ter med Petišovci in Benico. Za njuno skupno obnovo sta se državi dogovorili v skupni izjavi premierov obeh držav, s katero sta končala zaplet pri Hotizi, ki je nastal, ko je Hrvaška konec avgusta sama začela obnovo navedenih nasipov, ob tem pa še gradnjo ceste do Mirišča. Vse to pa na območju, kjer se državi še nista dogovorili o poteku meje. Na podlagi izjave premierjev sta nato 14. septembra vodji omenjene komisije sklenila dogovor o začetku obnove nasipov, ki pa se do danes še ni začela.

V skladu s tehničnim dogovorom s 14. septembra za obnovo protipoplavnih nasipov hrvaški strani na levem bregu Mure ni treba odkupovati zemljišč na hrvaškem katastrskem ozemlju, je povedal tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Mladen Pavić. Dodal je, da v začetku tedna pričakuje nadaljevanje dela mešane komisije za vodno gospodarstvo.

Pavić je še povedal, da bo mogoče nasipe obnoviti v okviru obstoječih dimenzij, ob tem pa poudaril, da bo Hrvaška spoštovala lastniške pravice in da bo rešila vsa morebitna vprašanja škode, ki bi lahko nastala pri izvedbi del.

Kljub pričakovanjem se komisija v petek na sestanku v Stubičkih toplicah ni uspela dogovoriti o začetku obnove nasipov na levem bregu Mure, ker je po besedah vodje slovenskega dela komisije, državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Marka Starmana, hrvaška stran vztrajala, da gradbeno dovoljenje izda njihova stran in da se lastniška pravica na zemljiščih v okolici nasipov prenese na Hrvaško oziroma da jih odkupi hrvaški izvajalec Hrvatske vode.

Vodja hrvaškega dela komisije Zdravko Krmek je takrat zatrdil, da gre za nov pogoj slovenske strani, s katerim morajo seznaniti resorno ministrstvo in vlado. Zunanji minister Dimitrij Rupel je po tem izrazil zaskrbljenost, ker ni prišlo do dogovora. Kot je dejal, se je po telefonu pogovarjal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, od katere pričakuje pojasnilo.

Starman pa je dejal, da je zadeva o ponovnem zagonu obnovitvenih del na levem bregu Mure takoj rešljiva, če ne bo oblastnih aktov s hrvaške strani. Poudaril je tudi, da Slovenija ni postavila nobenih novih pogojev, saj je bilo vprašanje razlastitve in prenosa lastništva odprto že med tehničnimi pogovori.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.