Slovenija

Horvat poziva Janšo

Ljubljana, 23. 03. 2006 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začasni šef ministrstva za razvoj Andrej Horvat poziva premierja Janšo, da čimprej najde naslednika Damijana.

Bo premier Janša kmalu imenoval novega reformatorja?
Bo premier Janša kmalu imenoval novega reformatorja? FOTO: POP TV

Začasni šef ministrstva in dosedanji namestnik Jožeta P. Damijana je prepričan, da Slovenija nujno potrebuje novega ministra za razvoj. "Sprejel sem tehnično vodenje službe za razvoj in v zdajšnji vlogi nikakor ne morem biti dlje kot dva do tri tedne. Prihodnji teden se dobimo v premierom, ki bo čez vikend verjetno razmislil o rešitvah," je dejal Horvat v pogovoru za časnik Finance.

Kot zatrjuje, je možnih več rešitev. Možno je tudi, da ministra ne bi imeli več. "Vendar mislim, da to ne bi bilo dobro. Slabo znamenje za reforme bi bilo. Potrebujemo ministra, ki bo na sejah vlade," je zatrdil.

Med kandidati tudi Šušteršič

Horvat razume, zakaj se je Damijan odločil za odstop, saj se nikoli ni mogel zares identificirati z vlogo politika: "Iz tega zornega kota so razlogi res osebni. Tega mu ne zamerim. Damijan je profesor, ki je navajen sproščenega diskurza. Politika pa ni sproščeni diskurz."

Horvat sam ne želi biti minister. "Mislim, da zame ne bi bilo higienično, če bi postal minister. Poskušali bomo skupaj najti rešitve. So ljudje, ki bi lahko prevzeli vodenje ministrstva za razvoj in pod katerimi bi bil pripravljen še naprej opravljati naloge državnega sekretarja," je pojasnil Horvat. Med kandidati za naslednika se največkrat omenja direktor urada za makroekonomske analize in razvoj Janez Šušteršič.

Damijanov odstop po Horvatovih besedah ne pomeni, da so se reforme ustavile. "Nič ni padlo zato, ker je odstopil Damijan. Še vedno se poskušamo držati okvira reform, ki ga je novembra sprejela vlada. Kdaj bodo uresničene reforme, zdaj ali čez šest mesecev, pa je odvisno od konsenza, strokovnega in tudi političnega," je zatrdil Horvat, ki pričakuje, da bo služba za razvoj v privatizacijske postopke vključena precej bolj kot doslej.

Namige, da naj bi Damijan odstopil zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri lastninjenju Telekoma Slovenije in ne zaradi različnih pogledov na prodajo Nove Ljubljanske banke, je komentiral premier Janez Janša: "Težko bi komentiral to dejstvo, dokler pristojne institucije ne opravijo svojega dela. So pa te informacije prišle do vlade preko teh institucij. Informacij o kakšnih direktnih povezavah ali sumu, ki bi bremenili Damijana, nismo dobili. Z vladne strani tega tudi ni nihče posredoval javnosti ali komentiral."

Damijan zavrnil namige o zlorabi informacij

Damijan pa je za Finance zavrnil namigovanja v medijih, da je odstopil zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri lastninjenju Telekoma Slovenije in ne zaradi različnih pogledov na prodajo Nove Ljubljanske banke.

Damijan je še pojasnil, da ministrske plače ne bo prejemal še eno leto, saj se bo takoj zaposlil na ljubljanski ekonomski fakulteti. Ponovil je, da je odstopil iz osebnih razlogov. "Moji osebni pogledi na umik države iz gospodarstva se nekoliko razlikujejo od stališč nekaterih članov vlade. Zato izjave, da sem odstopil zaradi osebnih razlogov, ne morem spremeniti," je povedal. Namige o odtekanju notranjih informacij v primeru privatizacije Telekoma pa so zavrnili tudi na ljubljanski borzi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.