Slovenija

Hitrejši odvzem licence?

Ljubljana, 26. 10. 2007 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začasen odvzem licence varnostnikom bo najverjetneje mogoč že ob sami uvedbi disciplinskega postopka.

Člani odbora za notranjo politiko so v četrtek v poznih večernih urah nadaljevali zjutraj prekinjeno sejo, na kateri so obravnavali novelo zakona o zasebnem varovanju. Na seji so sprejeli vsa dopolnila poslanskih skupin SDS, NSi in SD, zavrnili pa dopolnilo zbornice za varovanje in SD. Slednji sta predlagali, da novela zaostri pogoje za ustanovitev reprezentativnih zbornic, ki jih lahko ustanovijo družbe za varovanje.

Parlamentarni odbor je obravnaval zakon o zasebnem varovanju in sprejel dopolnila, ki med drugim predvidevajo tudi hitrejši odvzem licence.
Parlamentarni odbor je obravnaval zakon o zasebnem varovanju in sprejel dopolnila, ki med drugim predvidevajo tudi hitrejši odvzem licence. FOTO: POP TV

Ker je notranje ministrstvo že na jutranjem delu seje predlagalo nekatera dopolnila, ki so pomenila kompromisen predlog med zahtevami zbornice za zasebno varovanje in željo ministrstva, da bi usposabljanje varnostnikov večinoma organizirala Policijska akademija, so nekatera dopolnila v nadaljevanju seje postala brezpredmetna, zato so jih predlagatelji umaknili.

Dvojezični varnostniki?

V večernem delu seje so poslanci odločali predvsem o dopolnilu poslanke Marie Pozsonec, dopolnilih poslanskih skupin SDS, NSi in SLS in nekaterih dopolnilih zbornice za zasebno varovanje. Največ pozornosti so poslanci tako namenili dopolnilu Marie Pozsonec, po katerem bi v zakon vključili tudi določbo, da morajo varnostniki in nosilci licenc na dvojezičnih področjih poleg slovenščine obvladati tudi madžarski oziroma italijanski jezik. Pozsončeva je, kot je dejala, omenjeno določbo zahtevala zato, ker se na javnih prireditvah velikokrat zgodi, da varnostniki ne znajo jezika manjšine, zaradi česar lahko pride do nesporazumov.

Minister Dragutin Mate meni, da bi lahko takšna določba družbam, ki izvajajo varovanje po celi Sloveniji, povzročila nemalo težav. Po njegovem bi varnostniki v tem primeru morali obvladati oba jezika, kar pa je po njegovem mnenju skoraj neizvedljivo. Na koncu je prevladal kompromisen predlog ministra, da odbor sprejme dopolnilo, po katerem morajo varnostne službe na dvojezičnih območjih zagotoviti dovolj varnostnikov, ki imajo ustrezno znanje italijanskega oziroma madžarskega jezika.

V nadaljevanju so poslanci podali soglasje k vsem dopolnilom poslanskih skupin SDS, NSi in SLS, ki natančneje urejajo predpise za podeljevanje in odvzeme licenc. Med bolj pomembnimi so dopolnila, po katerih podelitev licence ne bo mogoča, če bo podjetje že v postopku odvzema licence. Drugo pa je dopolnilo, po katerem bo začasen odvzem licence mogoče že ob sami uvedbi disciplinskega postopka. Kot je znano, je ministrstvo prav to navajalo kot glavni razlog, zakaj podjetju VIP Varovanje ni moglo odvzeti licence v primeru Global. Po njihovem mnenju naj bi bilo licenco v skladu s sedaj veljavno zakonodajo mogoče odvzeti šele potem, ko je disciplinski postopek pravnomočno končan.

Več zbornic?

Tik pred koncem seje so se poslanci dotaknili še dopolnila, ki sta ga vložili poslanski skupini SD in zbornica za zasebno varovanje. V skladu s tem dopolnilom bi lahko reprezentativno zbornico ustanovilo 35 odstotkov družb, ki imajo istočasno skupaj zaposlenih najmanj 35 odstotkov vseh varnostnikov v Sloveniji (prejšnji predlog ni govoril o tem, koliko zaposlenih morajo imeti družbe). Po besedah sekretarja zbornice za zasebno varovanje Inga Paša so dopolnilo predlagali zato, ker bi se lahko po prejšnji določbi v reprezentativno zbornico združile tudi družbe, ki bi skupaj zaposlovale samo ali pa manj kot 3,5 odstotkov varnostnega osebja v Sloveniji. To pa se jim zdi nesprejemljivo: "Če bi obveljala takšna določba, bi lahko prišlo do položaja, ko bi se zbornice oblikovale iz špekulativnih namenov." Minister Mate je pojasnil, da so želeli s tem členom omogočiti tudi več kot samo eno zbornico. Poslanci so ga pri tem podprli in dopolnila niso sprejeli.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ibr.pacient@gmail.com
26. 10. 2007 17.46
+1
za začetek naj se vsi varnostniki naučijo dobro slovensko, pol ga bomo pa se z madžarščino in italjanščino sral...
jonson
26. 10. 2007 14.12
+1
A tako? Torej, kot Slovenec se moram naučiti madžarščine, če se želim zaposliti v tamkajšnji upravi, slovencem pa, ki imajo samo madžarske korenine se ni treba naučiti slovensko???
Dejan Keuc
26. 10. 2007 12.40
Zakaj sploh odvzem licence?!?! Varnostniki ne bodo šli na cesto. ISTI ljudje bodo delali za drugo podjetje. Torej bo na vhodu stal isti varnostnik kot prej samo firma bo druga. Kaj bomo s tem naredili?!?!
LomilkaSrc
26. 10. 2007 10.29
-1
vala lipa ka ste me porival ka sam bla tak patribna
bonsai9@email.si
26. 10. 2007 09.59
slosap mišljeno je bilo na javno upravo. In tu urejuje izključno in popolnoma samo ZUP. strelka saj tud v Idriji pa dobiš mortadelo z rižem, ki je nikjer drugje v Sloveniji ne.
strelka23
26. 10. 2007 09.54
Je že res,da v Lendavi med razpisne pogoje v javni upravi(občina,UE,šola)navedejo obvezno znanje madžarskega jezika.Če ne dobijo ustreznega kadra zaposlijo delavca brez tega znanja,vendar pod pogojem,da se v doglednem času nauči Madžarsko.To je velika svinjarija,še huje pa je ko te na občini,UE,trgovini kot Slovenca ki ne razumeš in niti nočeš razumeti Madžarsko pozdravijo jonapot.Ko odzdraviš Slovensko kar nadaljujejo Madžarsko.V tem koncu se potem lahko vprašaš ali si sploh v Sloveniji,glede na to da ko izsiliš Slovenščino dabiš neke kvazi Slovenske odgovore.
slosap@yahoo.de
26. 10. 2007 09.45
bonsai9: ZUP ne urejuje te problematike ampak samo delno! Obstajajo drugi zakoni, ki podjetjem, ki imajo opravka s strankami ne dovoljujejo zaposlovanja ne dvojezičnih oseb!!!
doki007@email.si
26. 10. 2007 09.43
te varnostne službe so se preveč razpasle v tej naši državi ,...... policija bi morala varovat različne prireditve ..... preveč jugosov se je razpaslo v teh varovanjih ki vzemajo zakon v svoje roke ,...!!!! vedet je treba da so določene varnostne službe,....mafijske združbe ki pridejo z izisljevanjem in grožnjam na določene pozicije varovanja ,....!!!!!
bonsai9@email.si
26. 10. 2007 09.36
Ja dobro bi bilo, če bi tud naš predsednik vlade znal slovensko. Če v šel v normalno OŠ je ne bi naredil, vsaj slovenščine ne. Jaz tebe gledal bom ne.
bonsai9@email.si
26. 10. 2007 09.31
V Prekmurju ti ni treba znat italijansko, podobno kot ne na obali madžarsko. Sej tud Italijanom ni bilo treba znat slovensko v nobeni štacuni na njihovi strani, pa so vsi obvladali tud bosansko, ne samo slovensko. Glede zaposlitve v javni upravi so pa možni tolmači. Če poteka postopek izven obmejnega pasa, si mora pa stranka sama financirat tolmača. Nauči se malo ZUP-a.
slosap@yahoo.de
26. 10. 2007 08.58
david_off: ali misliš bosanske Srbe, bosanske Hrvate ali Bošnjake? jaz jih kar nekaj poznam, ki znajo tuje jezike. Ne vem pa, če vsi v Prekmurju znajo madžarsko....in to je problem. Naj najprej marija zrihta vse pravice Slovencem na Madžarskem, potem pa naj zahteva nove tu. Ali si sploh vedel, da nimaš šans dobiti službe v javni upravi in drugje, če ne znaš madžarsko in italijansko v teh koščkih Slovenije???
david_off
26. 10. 2007 08.50
Kar se jezika manjšin tiče, se deloma strinjam, saj to avtomatsko izključi da bi tja za varnostnika postavil nasilnega bosanca. Bosanci namreč poleg svojega jezika ne znajo nilč drugega.
slosap@yahoo.de
26. 10. 2007 08.43
Manjšina naj bo lepo tiho! Italijani in Madžari nimajo takih določb v svojih državah! Frau Pozsonec, kaj ste pa naredili za Slovence na Madžarskem, glede na to, da smo Vas lepo napitali tu v Sloveniji? Dajte no nehat se sklicevat na nesporazume! Jih ni!Ko bodso varnostne službe profesionalne in varnostniki temu primerni, lahko govorijo tudi v angleščini ali hidujščini, pa se bodo vsi lepo obnašal. Jaz ne vem kaj naj ta poskus nacionalističnega vpliva pomeni? IN TO VAM GOVORI NEMEC!
stebo@siol.net
26. 10. 2007 08.10
bravo Mate! zdrži napad hijen