Slovenija

Hiperkloriranje v Rižanskem vodovodu

Piran, 11. 07. 2008 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Rižanskem vodovodu se trudijo, da bi prebivalcem zopet zagotovili pitno vodo iz pip. Zaradi hiperkloriranja, bo imela voda sicer močnejši vonj po kloru.

Rižanski vodovod bo na priporočilo Inštituta za varovanje zdravja izvedel hiperkloriranje vode. S tem naj bi prebivalcem Pirana in Bernardina zopet zagotovili pitno vodo iz pipe.

Voda bo sicer imela močnejši vonj po kloru, vendar pa pristojni zagotavljajo, da bo količina klora v vodi v skladu z vsemi normativi in da ukrep ne prinaša nobenih negativnih posledic.

Vodo je treba še vedno prekuhavati.
Vodo je treba še vedno prekuhavati. FOTO: Reuters

Še vedno pa velja ukrep, da je na območju Pirana in Bernardina vodo še vedno treba prekuhavati in po prejetih navodilih izpirati interno hišno napeljavo ter do nadaljnega upoštevati preventivne ukrepe.

V sodelovanju z Občino Piran, Civilno zaščito, Rdečim križem, Krajevno skupnostjo, Okoljem Piran in Komunalo Koper je organizirano tudi razdeljevanje pitne vode, v sklopu katerega so vsakemu odraslemu namenjeni 3 litri, otrokom, lažjim od 10 kilogamov, pa 1,5 litra pitne vode dnevno.

Na Rižanskem vodovodu še dodajajo, da naj se za pranje, pripravo hrane, osebno higieno in druge potrebe uporablja prekuhana voda iz vodovoda.

Kot je znano, so se v vodovodni napeljavi pojavile kanalizacijske odplake, zaradi česar je kar nekaj domačinov in turistov moralo poiskati pomoč pri zdravniku.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
11. 07. 2008 14.48
......................... ....RANUNCULUS.... ... vem komu želiš tako dobro da bi pil varekino??? mislim....
Ranunculus
11. 07. 2008 12.19
Nič hudega, če malo varekine popijejo...
DarthRevan
11. 07. 2008 12.11
Gre za to da v vodo nabutajo več klora zato da pobijejo bakterije in podobne mikro nadloge.
Ramzess
11. 07. 2008 12.08
Vodo so do sedaj klorirali, zdaj jo pa že hiperklorirajo. Kaj sploh pomeni ta izraz, zakaj pravzaprav gre pri tem? Zveni kot nekakšna eksotična beseda, za katero se lahko skriva marsikakšna dejavnost. V osnovi naj bi šlo za kloriranje večjih razsežnosti, najbrž uporaba večjih količin klora, kot običajno. Slutim težave, jaz te vode ne bil ali uporabljal drugje, saj še prekuhavanje ne zaleže. "v sklopu katerega so vsakemu odraslemu namenjeni 3 litri, otrokom, lažjim od 10 kilogamov, pa 1,5 litra pitne vode dnevno." Smešno, skoraj bi stavil, da otroke tehtajo, a upam, da tega menda ne počnejo.
mc_burek@email.si
11. 07. 2008 11.51
hja pocrkal bomo tko al drgač ter posral vso vodo