Slovenija

Han: Vsaka naslednja nepremičnina mora biti obdavčena progresivno

Ljubljana, 13. 09. 2024 06.09 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
453

"Vemo kje je problem, preveč obdavčene plače in premalo obdavčene nepremičnine, torej četrto, peto stanovanje," je med drugim v oddaji 24UR ZVEČER dejal gospodarski minister Matjaž Han. Druga gostja, kulturna ministrica Asta Vrečko, se je strinjala, da bi morali takšno davčno spremembo čim prej sprejeti in poudarila, da bodo naredili vse, da se to že v tem mandatu tudi udejanji. Sicer pa sta spregovorila še o zdravstveni reformi, pozivih k odstopu ministrice za digitalno preobrazbo in finančnega ministra, pa tudi o tem, ali se bo koalicija obdržala do konca mandata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Asto Vrečko in Matjažem Hanom
    13:35
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Asto Vrečko in Matjažem Hanom
  • Iz 24UR ZVEČER: Vrh koalicije
    05:31
    Iz 24UR ZVEČER: Vrh koalicije

Ni skrivnost, da gospodarski minister Matjaž Han ni navdušen nad prvim paketom davčne reforme. "Vsak zakon, ki ga vlada sprejeme, je moč v državnem zboru ali pa v javni razpravi še spreminjati. Glede na situacijo, v kateri se je znašla Evropa, moramo biti zelo previdni, da ne obremenimo po nepotrebnem gospodarstva in obrtništva in da res razmislimo, kaj je ta trenutek treba narediti, da bomo konkurenčni ali pa da bomo več denarja spravili v proračun," je povedal Han. 

Dodal je, da imajo Socialni demokrati vprašanja glede dveh sklopov, a da verjame, da bodo lahko zadevi spremenili ali pa od ministra za finance dobili dovolj jasna pojasnila.

Kulturna ministrica in koordinatorka Levice Asta Vrečko je opomnila, da v Levici ves čas zagovarjajo, da mora biti davčna politika pravična. "V vseh teh letih krpanja zakonov smo se znašli v davčnem sistemu polnem anomalij. Za nas je ključen drugi del davčne reforme, ki bo govoril o obdavčitvi premoženja, znotraj tega tudi o praznih stanovanjih, ki se kupujejo za špekulativne nakupe," je poudarila, saj da je to za družbo zelo problematično.

Hkrati pa se ji zdi pomembna tudi razbremenitev plač, saj bi po njenem mnenju le tako lahko prišli do pravične davčne reforme, ki je tudi vzdržna. Han se je z njo strinjal in dodal, da morajo imeti ljudje občutek, da živijo v pravični državi. "Da vsak plača ceno, če je kaj narobe naredil, da plača glede na svoje zmožnosti pravične davke, da je pravica tudi pri socialnih transferjih," je pojasnil.

"Kar se tiče nepremičnin, pa upam kadarkoli zagovarjati davek, ki bo prvo stanovanje ali hišo obdavčil enako, kot doslej, vsaka naslednja nepremičnina pa bi morala biti obdavčena progresivno," je povedal. Glede obdavčitve premoženja pa bi se morali po njegovem mnenju dogovoriti. "Ali delavnica pri obrtniku, s katero ustvarja dodatno vrednost, daje zaposlitev, premoženje. To je stvar dogovora," je povedal. Vrečkova je ob tem izpostavila še, da smo v Sloveniji glede obdavčitve premoženja najnižje znotraj območja EU.

Asta Vrečko in Matjaž Han
Asta Vrečko in Matjaž Han FOTO: POP TV

"Ko govorimo o razbremenitvi dela, pa moramo imeti vedno v mislih končni učinek in to je razpoložljiv dohodek, ki osebi preostane za življenje. In to ne sme iti na račun tega, da bi znižali socialne transferje, javno šolstvo, štipendije in tako naprej," pravi Vrečkova.

Han je spomnil, da je nedavno v javnost prišel podatek, da je v Ljubljani 11.000 praznih stanovanj. "To pomeni, da imajo ljudje denar naložen v stanovanjih. Jaz vsakemu privoščim, lahko jih ima 10, 20 ali 50, ampak če imaš več stanovanj, plačaj progresivni davek, s tem, da boš dal stanovanje v najem ali pa ga prodal," je povedal.

Zakaj torej tega niso sprejeli že zdaj? "Pri prvih ukrepih te spremembe ni, sta pa ministrstvo za finance in vlada seznanjena, da je to ena od naših prioritet in vse bomo naredili, da se v tem mandatu to tudi udejanji," pravi Vrečkova. Han pa je ob tem prepričan, da mora biti to dogovor med socialnimi partnerji, generacijski dogovor. "In ko bomo sprejeli takšno davčno zakonodajo, za božjo voljo, pustimo jo potem pri miru, da bodo lahko vsi imeli predvidljivo okolje. Ne pa da se z vsako vlado vse spreminja. Vemo, kje je problem, preveč obdavčene plače in premalo obdavčene nepremičnine, torej četrto, peto stanovanje," pravi Han, ki dodaja, da je to treba urediti. "To mora biti dogovor tudi z opozicijo, tega ne more delati samo ena vlada," je sklenil.

Ministra sta v oddaji 24UR ZVEČER spregovorila še o zdravstveni reformi, predvsem glede razmejevanja javnega in zasebnega zdravstva, o tem, ali se bo koalicija obdržala do konca mandata, o tem, ali bi morala ministrica Emilija Stojmenova Duh oditi s položaja pa tudi o pozivih k odstopu finančnega ministra in o povezovanju z desno stranjo. Celoten pogovor si lahko ogledate v zgornjem posnetku ali na Voyo.

KOMENTARJI (453)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sebastjan jelen
15. 09. 2024 16.05
+1
Kakšen davek? Dovolj je u pm.... povsod nas lupite ko banane,pa še kar ni dovolj...tisti ki smo si leta trgali od ust ,dopuste preživeli na gradbiščih in seveda za ves material in storitve plačevali davke in x prispevkov,imamo kredite vse samo,da bi si ustvarili prebivališče za svojo družino,imamo počasi vsega dovolj!!!! Racionalizirajte državno porabo,da bo delovala v okvirju finančnih zmožnosti. Začnite delati za prebivalstvo, če ne pa spokajte ali pa vas bomo spokali mi.....
ap100
14. 09. 2024 11.22
+1
dva prijatelja z enako plačo - en varčuje drugi potuje po 20 letih en oddaja drugo stanovanje v eni hiši živi, drugi pa v najemnem stanovanju potem oba izgubita službo - eden je na sociali drugi pa se prebija z prejetimi najemninami - za socialo zmanjka in potem pridejo novi davki - bravo pobje
IS58
13. 09. 2024 17.11
-2
Čisto enostavno. Določiti m2 za enega. Prva hiša je brez davka za družino, ki ne presega določeno kvadraturu glede na števili članov. Vse kar je več se obdavči. Seveda za edino stanovanje ali hišo minimalno. Vse ostale hiše ,stanovanja in vikende pa obdavčiti progresivno. Vem,da je to iluzija. Vsi poslanci so proti. Zaradi narave dela ima najemniško stanovanje, za hišo ali stanovanje pa nebi plačal davka. Za njegovo družino se pomnožijo m2 z številom članov družine. Njega se odšteje ker živi v najemniškem stanovanj. Če je bivalni prostor večji kot ga lahko koristi njegova družina ,pa se plača davek. Enostavno kot pasulj!!!!!!!!!!!
dolgi
13. 09. 2024 17.16
+2
to je ene smiselna varianta. vendar če smo pošteni 60 kvadratnih metrov novega nadstandardnega stanovanja v središču Ljubljane ni enako 60 kvadratov veliki hiši, za katero se ne ve ali je bolj za obnovit ali za podret. tako da mogoče bi bilo bolj smiselno, da se npr. 20.000 vrednosti po prebivalcu ne obdavči, kar je več pa progresivno po neki lestvici. vredneješe stanovanje, več davka. (Han upam da to prebereš, lahko me kontaktiraš kam mi izplačate honorar za idejo)
zibertmi
13. 09. 2024 18.10
+3
večina nas je hiše delala v socializmu.so prevelike se strinjam,v večini.so pa stare dosti več kot 50 let,a bom zato plačal višji davek,ker po m2 presega nek standart.tisti,ki ima pa 5 in več stanovanj bo pa bogatel še bolj.pa le peščica jih je nekako pridobila na pošten način
dolgi
13. 09. 2024 20.39
-1
davek je na premoženje. davek na število nepremičnin je pač izum neke prazne glave, ne rabimo spet enega bebavega eksperimenta s katerim se bo pokazalo, da kvadratna kolesa niso dobra.
Infiltrator
13. 09. 2024 16.39
+1
Han veliko govori ,a ničesar ne naredi ,no naredi za sebe ze ,kot vsi v plenilski sekti SD!
SDS_je_poden
13. 09. 2024 16.11
+11
Namen zakona naj bi tak, da se ne bo splačalo držati praznih stanovanj, ampak, da jih bo ugodneje ponuditi v najem, ob pogoju, da se uredi tudi najemna zakonodaja, kjer bosta najemnik in najemodajalec v enakopravnem položaju.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 16.14
+1
Slovenci smo škrtuhi, samo kopičili bi in tistega kupčka se ne dotika. Ne moremo graditi v nedogled novih stanovanj, ker nam bo zmanjkalo kmetijskih površin, s tem bomo se bolj odvisni od uvoza in cene hrane bodo še višje. 11.000 stanovanj je praznih za brez veze. To je treba rešit, investicije pa naj bogati delajo v finančne inštrumente.
MacekMuri75B
13. 09. 2024 16.04
+4
Povsod se lastništvo nepremičnine plača, sploh pa 2x, 4x ter 8x nepremičnin so popolnoma nepotrebne in naj se obdavčijo. Kdor misli, da se bo rešil s prepisom na podjetje je naiven. Nemška država je ob prodaji po 40 -letih lastniku pobrala 50% vrednosti nepremičnine. Državi je povsem vseeno kdaj pobere.
ap100
13. 09. 2024 15.58
+0
v primeru nakupa nepremične večjih dimenzij z 22% DDV je v vrednost hiše implementiranih davkov (davki na plače delavcev, fdobički podjetij, razlike v ceni in davki ter drugi državni stroški gradbena dovoljenja komunalci ipd vsaj v višini 55 % od maloprodajne vrednosti in poleg tega je moral kupec da je prišpral za nakup pri visoki plači plačti še cca 68 % prispevkov ter dohodnine torej je moral bruto zaslužiti 1.2 mio da je prihranil 400.000 eur za nakup večjega stanovanja in sedaj bo plačeval polek NUSZ še dodatne davke - pa ta država je bolna - res je bolna
ap100
13. 09. 2024 15.53
+0
davek na vrednost nepremičnine je najbolj nesmiselen in nedosleden davek - primer izgradnja luksuzne hiše prekmurju in ljubljani stane enako recimo 500,000, vrednost po izgradnji je v ljubljani 1 mio v prekmurju pa 200, 000 kakšen bo davek ?
Mizainstol
13. 09. 2024 15.13
+0
Vreckova pravi, da bi lahko, ampak niso predlagali pravicne obdavcitve stanovanj. Ali ta dva sploh vesta kaksne neumnosti klatita, ali imata nas za osle?
dolgi
13. 09. 2024 15.23
+5
Vrečkova je itak blazna. Jaz bi ji obdavčil bolnico Franjo.
Antena
13. 09. 2024 14.51
+1
Nekateri imajo po dva vikend in 8 stanovanj. Ni problema naj imajo vendar naj plačujejo ustrezen davek.
dolgi
13. 09. 2024 15.10
+7
me prav zanima koliko je takih in koliko bo od takih davka. ni tudi jasno kako bi se davčile nepremičnine podjetij (če sploh), tako da takle bogati bo morda odprl d.o.o. in vse skupaj prepisal na firmo, fovšljivci pa boste spet z dolgim nosom začudeno gledali kako ni davka.
Banion
13. 09. 2024 14.36
+12
nič ne bo kajti več nepremičnin oziroma stanovanj imajo vplivneži in politiki, davek bodo skušali preprečiti ali pa ga bodo poračunali v najemninah.
Voly
13. 09. 2024 15.56
+5
Ja, saj zato hočejo davek SDS-arji preprečiti.
Projekt 2026
13. 09. 2024 14.32
+1
Razen cerkvenih...
srecnii
13. 09. 2024 14.27
+4
Nenasitni so, najlažje se je na nekoga spravljat ki je celo življenje garal od jutra do večera.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 14.29
-6
Bozje oko
13. 09. 2024 14.06
+12
Agenda obdavcitve delovnih in ustvarjalnih ljudi ne sme biti! Vsi, ki so si zgradili, oz. kupili nepremicnino, so davke ze placali!!!! Obdavci se naj premozenje, ki ga "bogatasi" skrivajo v tujini, davcnih oazah,...aja, ravno tam denar kupckajo, da ne rabijo placati davka in se prikazujejo kot navadni smrtniki....!!! Cudna je ta financna politika, da dovoljuje davcne oaze, ki pa jih iskoriscajo le priviligiranci...!!??
SDS_je_poden
13. 09. 2024 14.22
-6
Kako naj država Slovenija obdavči premoženje nekoga, ki ga skriva recimo na Cipru? Slovenija tam nima pristojnosti, Ciper bi moral tam obdavčit bogataše, pa bi ta denar hitro prišel nazaj s Slovenijo. Kot drugo danes plačujemo NUSZ, ki je neustaven, tako trdi Ustavno sodišče. Zamenja ga lahko davek na nepremičnine, ki pa ga je seveda treba pametno zastavit. Kot tretje je treba vedeti, da se od teh davkov, trenutno NUSZ, kasneje davek na nepremičnine, napajajo tudi vaše občine, da vam kaj zgradijo, popravijo.... razen, če bi radi imeli še bolj razsuto infrastrukturo v vašem selu.
PodSkalco
13. 09. 2024 14.32
+8
Občine so pa razred zase. Edini, ki se tam napajajo so prenapihnjeni uradi in pa lokalni ponudniki storitev, ki jih ima občina za koncesionarje.
peglezn
13. 09. 2024 14.05
+7
ok, golobnjakarji in anti-jufkarji, dve leti je že naokoli... kaj ima ta vlada za pokazat. Lahko tudi samo eno stvar navedete, ki je bila pozitivna... dve leti, ena zadeva - to menda ne bo pretežko. Aja, pa razne leve floskule a la borba za demokracijo, postavljanje prioritet, analize in strategije - ne veljajo.
nelika123
13. 09. 2024 14.01
+5
Stanovanja so bila bolano draga tudi že 15 let nazaj....Saj ne rabjo se vsi centrirat v centrih mesta.Je široka ponudba v okolici z nižjimi cenami.To,da je težko priti do stanovanja,je že od nekdaj tako,zato pa nekateri živijo pri svojih starših,pa si dvigujejo hiše.No težje je če si v bloku,ampak iščes ponudbo zunaj mest.Če si pa res socialen,imaš pa cel kup razposov za najem.A to sploh dobijo slovenci?
SDS_je_poden
13. 09. 2024 14.19
+3
Nelika123 spet nekaj sanjaš. Kdaj si nazadnje preverjala cene stanovanj? Okolica Ljubljane je praktično skoraj tako draga, kot Ljubljana sama. Dlje ven ko greš, bolj si vezan na prevoz, edine kolikor toliko razumne cene nepremičnin so v Prekmurju. Po Jazbinškovem zakonu ni bilo težko priti do stanovanja, ker so tista stanovanja bila prodana po zelo ugodni ceni. Eni živite v preteklosti, verjetno še z mislimi v času socializma, ki pa ga že dolgo ni več. Danes bi si tudi ti verjetno težko sama kupila stanovnanje kjerkoli, razen v Prekmurju.
lilihip
13. 09. 2024 13.25
+3
eni si pač znajo ustvariti premoženje drugi ga zapravijo in so zadolženi do vratu. sped bodo nesposobneži na boljšem ko pri sociali
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.29
-1
Dej ne lupaj nekaj na pamet. Je velika razlika, ustvariti premoženje na POŠTEN in LEGALEN način, ali pa z mutnimi posli pridobiti korist. Nekateri se pa že rodijo v bogate familije, taki pa pojma nimajo, kako se karkoli ustvari, dobijo vse vtaknjeno v zadnjo plat.
dolgi
13. 09. 2024 13.31
+7
jaz jih poznam kar nekaj, ki mahajo z rdečo zvezdo, svoje premoženje pa skrivajo kot kača noge. zraven pa tulijo kaj vse je treba obdavčit. hinavščina na kubik!
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.41
-1
dolgi: Verjetno imaš pri tem v mislih Jufko? Pri nas nihče ni bil v partiji, nihče ni mahal z rdečo zvezdo, ne skrivamo ničesar.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.46
+1
dolgi: Si pisal, da bivši partijci skrivajo premoženje... ja, Jufka je eden izmed njih, pa bodi užaljen kolikor hočeš.
PodSkalco
13. 09. 2024 13.47
+6
Ojej, ti pa imaš frustracij. Kaj so ti starši vse sfrčkali in si začel iz nule? Nisi edini.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.51
+4
PodSkalco: nimam frustracij, navajam le dejstva. Začel sem iz nule in se ne pritožujem, vse kar imam, sem si ustvaril z svojim delom. Imam pa kolege, seveda bogatih staršev, ki jim je bolj malo jasno, kaj pomeni zaslužit nekaj. Samo to.
PodSkalco
13. 09. 2024 13.55
+0
To si ti misliš, ker si jim fouš, da so nekaj dobili. Tako pač je in se sprijazni s tem, boš lažje živel. Tudi pri meni je tako in nimaš kaj.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 14.01
+1
PodSkalco: Nisi razumel. Poanta je, da dokler sam nisi zaslužil nečesa, kar ti je bilo v bistvu podarjeno, potem ne moreš drugim pametovati, kako lahko je to zaslužit. Enako, kot da bi sit lačnemu pametoval, kako dober bo sendvič, ko ga bo enkrat dobil. Samo to. Nimam nobenih frustracij okoli tega.
JB2024
13. 09. 2024 12.59
+5
Zakaj so pa le nepremičnine luksuz? Torej nepremičnine prodati in kupiti drage avte? Nakit? Iti na Zanzibar? Imam več stanovanj, ki sva jih z možem kupila, ko so bila poceni. Delno s krediti, delno s prihranki. Na drugih kontinentih nisva bila nikoli. Mladi pa vsak mesec na Tajsko, potem pa hočejo, da jim nekdo da nepremičnino. Po možnosti točno ob Tromostovju. Midva sva hišo zgradila, s pomočjo staršev, ne finančno, ampak z delom. Zidanjem, pometanjem, odvažanjem šuta... zdaj sva pa hudobna bogataša.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.17
+6
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.30
+5
Mladi danes bi tudi radi dobili stanovanja po Jazbinšku, ki, mimogrede, je bil največji družbeni rop kadarkoli. Pa nimajo te opcije. Še garsonjere si ne morejo kupit, če ravno žlahta finančno ne pomaga.
nelika123
13. 09. 2024 13.55
+5
No saj to.Zluftajo,živijo na veliki nogi,potrošniki...pol pa jamrajo,da nimajo bogatih staršev
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.58
-2
nelika123: Če hoče nekdo nekaj zluftat ali živeti na veliki nogi, moraj najprej nekaj sploh imeti, a se ti ne zdi? Kaj si sploh hotela povedat?
nelika123
13. 09. 2024 14.03
+2
nelika123
13. 09. 2024 14.10
+4
Pa de podučim SDS...denarja ponavadi nimajo tisti,ki ne znajo racionalizirati svoje prihodke in stroške.Zlufta lahko vse nekdo,ki ima milijone in tisti,ki ima malo denarja.Obenem oba,če znata,lahko kupčkata denar.Zakaj misliš,da nekdo,ki je ful pri denarju hodi naokoli kot klošar in se vozi s povprečnim avtom.Tega še nisi opazil?
SDS_je_poden
13. 09. 2024 14.11
+1
nelika123: A sem kje napisal, da ne hodim? Kaj bi sploh želela povedat? 1/2 zaposlenih ljudi v državi, je na minimalcu. 1/2 od VSEH zaposlenih. O kakšni veliki nogo in luftanju ti sanjaš?
Ne boste verjeli
16. 09. 2024 16.28
+1
Točno tako. Obdavčeni smo bili pri plači, pri delavcih, pri materialu, pri občinskih in državnih "prispevkih", ki še kar trajajo, a zdaj naj pa še davek na vse to plačujem? Potemtakem bi moral plačevati vsako leto tudi davek na kupljen skretpapir, pa na poročni prstan, pa na timijan od pokojne Droge, pa na žarnice, ...
Miran1960
13. 09. 2024 12.49
+3
Naj garsonjero prepiše na hčerko pa je.
janez horvat
13. 09. 2024 12.39
+6
Imam dva dobra prijatelja s približno podobnimi, ne ravno velikimi dohodki. Eni so živeli skromno, daleč nazaj zgradili hiško, pozneje privarčevali nekaj denarja in se zadolžili, da so kupili v Lj garsonjero za otroka, bodoča študenta. Seveda so za vse plačali pripadajoči davek. Drugi so lepo hodili po svetu, živeli na veliki nogi in živijo v stanovanju, ki so ga kupili po Jazbinšku za petino ali še manj vrednosti. Prvega bodo obdavčili, drugemu pa doplačevali dom za ostarele.
SDS_je_poden
13. 09. 2024 13.17
+2
Ne pisat na pamet.... Če se bo stanovanje oddajalo, bo zagotovo mnogo manj obdavčeno.
janez horvat
13. 09. 2024 15.35
+2
Pod to in takimi vladami ne bo nič manj obdavčeno. To, kar trošijo-zapravljajo, je treba nekje notri prinesti.