Slovenija

Haider zbral podpise

Celovec, 11. 04. 2006 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koroški glavar je zbral dovolj podpisov za razpis referenduma o dvojezičnih tablah. Druge stranke protestirajo.

Ali je Jörg Haider zbral podpise za nezakonit referendum?
Ali je Jörg Haider zbral podpise za nezakonit referendum? FOTO: Reuters
Na referendumu bi odločali, ali naj dvojezične krajevne table postavijo v občinah s 15-odstotnim manjšinskim deležem, in tam samo v krajih s 15 odstotki Slovenci, ali se postavijo v krajih z 20-odstotnim manjšinskim deležem, in tam samo v krajih z 20 odstotki slovenske manjšine, ali pa se sploh ne postavijo in vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov s tem ostane odprto.

Druge deželnozborske stranke na avstrijskem Koroškem, socialdemokrati (SPÖ), ljudska stranka (ÖVP), Zeleni in svobodnjaška stranka (FPÖ) nasprotujejo izvedbi referenduma o dodatnih dvojezičnih krajevnih napisih, za katerega je Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) deželnega glavarja Jörga Haiderja zbralo potrebnih 15.000 podpisov podpore.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) opozarja, da bi bil referendum o dvojezičnih krajevnih tablah zaradi več razlogov nedopusten. Med drugim samo vprašanje ne sodi v pristojnost dežele Koroške, mednarodnopravno in demokratično-politično ni dovoljeno, da večina odloča o manjšini, nobeno izmed predvidenih vprašanj pa ne ustreza odločbi ustavnega sodišča o dvojezični topografiji, zaradi česar bi bila na voljo samo protiustavna vprašanja, ugotavljajo pri NSKS.

Vprašljive metode zbiranja podpisov?

Slovenska manjšina dvojezične table postavlja ...
Slovenska manjšina dvojezične table postavlja ... FOTO: POP TV
Narodni svet koroških Slovencev je pozval koroški deželni volilni urad, naj zavrne izvedbo referenduma.

Kot pa je dejala predsednica SPÖ na avstrijskem Koroškem Gaby Schaunig, je koroško prebivalstvo glede vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov prišlo mnogo dlje kot deželni glavar Haider. "To se vidi že po tem, koliko časa je preteklo, da so zbrali potrebne podpise podpore, in to z deloma vprašljivimi metodami," je poudarila Schaunigova. Obenem je potrdila, da za koroško SPÖ referendum v tej obliki ni v skladu s pravom in da načeloma nasprotuje temu, da bi večina odločala o zadevah manjšine. Vse skupaj naj bi bil po oceni Schaunigove znova Haiderjev taktični manever, da odvrne pozornost od visoke stopnje brezposelnosti na avstrijskem Koroškem in od gospodarskih neuspehov.

Po besedah predsednika koroške ÖVP Josefa Martinza je od Haiderja odvisno, ali bo zmogel doseči konsenz in rešitev v zadevi dvojezičnih krajevnih tabel. "To bi bilo mogoče vsak dan," je poudaril Martinz in dodal, da bi za osnovo lahko služil tako imenovani kompromisni predlog z lanske konference o konsenzu, v skladu s katerim bi do leta 2010 postopno postavili dvojezične krajevne table v vsega skupaj 158 krajih. Martinz je obenem zavrnil Haiderjevo zahtevo, naj v koroški deželni vladi glasuje skupaj z BZÖ za izvedbo referenduma.

Kampanja pred volitvami?

... koroški glavar Jörg Haider pa jih prestavlja.
... koroški glavar Jörg Haider pa jih prestavlja. FOTO: Reuters

Načrtovanje referenduma o dvojezičnih krajevnih tablah je po oceni vodje Zelenih na avstrijskem Koroškem Rolfa Holuba "mobilizacijska kampanja BZÖ za državnozborske volitve". Sam način po njegovem "prav gotovo ni v skladu z ustavo, vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel ni vezano na deželne zakone," je opozoril Holub. Poleg tega je še dodal, da Haider lahko "postavlja vprašanja, kolikor hoče, zakonsko pa to ne pomeni čisto nič".

Za poslovodečega predsednika FPÖ na avstrijskem Koroškem Karla-Heinza Klementa je Haiderjeva akcija "popolnoma irelevantna in nikakor ni obvezujoča". Avstrijska vladna koalicija na Dunaju bi že zdavnaj lahko našla rešitev, če bi Haider to želel, kar zgolj dokazuje, da Haiderju sploh ne gre za stvar, je še menil Klement.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.