Slovenija

Haider proti dodatnim tablam

Celovec, 01. 03. 2007 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koroški deželni glavar ostro nasprotuje predlogu manjšinskih organizacij za ureditev dvojezičnih napisov.

Haider vztraja na ugotavljanju pripadnikov slovenske manjšine
Haider vztraja na ugotavljanju pripadnikov slovenske manjšine FOTO: POP TV

Tri slovenske manjšinske organizacije na avstrijskem Koroškem so v ponedeljek napisale skupno pismo avstrijskemu kanclerju Alfredu Gusenbauerju. V njem so predstavile predlog, ki bi po njihovem mnenju lahko bil podlaga sporazumne rešitve vprašanja dvojezičnih napisov, in obenem zaprosile kanclerja za čimprejšnje srečanje.

Avstrijska vladna koalicija med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP) je namreč v vladnem programu zapisala, da namerava vprašanje dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem urediti do letošnjega poletja.

Predlog, ki so ga Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), Zveza slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnost koroških Slovencev (SKS) posredovali kanclerju Gusenbauerju, temelji na t.i. Karnerjevem predlogu iz leta 2005, ki je predvideval postopno dvojezično označitev 158 naselij na avstrijskem Koroškem do leta 2010. Sedanja razširitev števila dvojezično označenih krajev na 173 je povezana z zadnjimi odločbami avstrijskega ustavnega sodišča, saj se nanašajo na kraje, ki v Karnerjevem predlogu še niso bili zajeti.

Haiderjeva stranka in svobodnjaki nasprotujejo predvsem razširitveni klavzuli
Haiderjeva stranka in svobodnjaki nasprotujejo predvsem razširitveni klavzuli FOTO: POP TV

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je v razpravi s podpredsednico avstrijskega parlamenta iz vrst Zelenih Evo Glawischnig predlog odločno zavrnil. Nasprotuje predvsem predlagani razširitveni klavzuli, po kateri bi bilo mogoče na zahtevo določenega deleža prebivalstva postaviti dvojezične krajevne table še v dodatnih krajih, potem ko bi že bili postavljeni v začetno predvidenih 173 naseljih.

Poleg tega je deželni glavar ponovno vztrajal na ugotavljanju števila pripadnikov slovenske manjšine. To zahteva tudi svobodnjaška stranka (FPÖ) na avstrijskem Koroškem, Haiderjeva nekdanja stranka, od katere se je ločil aprila 2005 z ustanovitvijo Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ).

Državnozborski poslanec FPÖ Karlheinz Klement je obenem zatrdil, da se bo FPÖ branila proti vsaki dodatni dvojezični krajevni tabli. Pri tem ni izključil ponovnega podiranja krajevnih tabel, kot se je na avstrijskem Koroškem zgodilo leta 1972. Klement je namreč napovedal, da bodo za preprečitev dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel "izvedli vse iniciative, ki so potrebne."

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max99
01. 03. 2007 12.28
saj bi vse še blo,če ne bi imeli RUPLA za zunanjega ministra.! je navadno debelo črevo!
bnam 2707
01. 03. 2007 12.19
vse v zvezi z dvojezičnimi krajevnimi tablami in pravic slovenske manjšine je napisano v 7 členu avstrijske državne pogodbe,ki je za Avstrijo obvezujoč.vse ostalo je nepotrebvno govoričenje.Če je Heider nad državo,potem je to potrebno urejati v Bruslju in ne na Dunaju.Stvar avstrijske države pa je kako bo ravnala z svojim jerhastim heiderjem. Slovenija mora ukrepati,brez leporečja in odstopanja od tistega,kar piše v 7 členu avstrijske državne pogodbe. to je pravica Slovenije in dolžnost našega zunanjega ministrstva!!!! Vsako drugačno ravnanje bi pomenilo revizijo 7 člena. Torej za Avstrijo je to obveznost in tu ni kaj dodat.
boss-tech@hotmail.com
01. 03. 2007 12.06
Prok**** nacist. Se vete ka se dela z nacisti.... zaka ga ne more kdo pospucat al pa kej takega. to pa resni problem