Slovenija

GZS o tranzitnih dovolilnicah

Ljubljana, 08. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na GZS so poudarili, da bodo nujno potrebni dodatni pogovori z Avstrijo za pridobitev večjega števila tranzitnih dovolilnic.

"Pripravljeni smo na dodatne pogovore in upamo, da bomo problem čim prej rešili," je dejal avstrijski veleposlanik Grünbühel.

V primeru zapore obmejnih cest za voznike avstrijskih tovornjakov, ki jo avtoprevozniki napovedujejo za 12. januarja, če do takrat ne bo začel veljati prost tranzit novejših tovornih vozil prek Avstrije, kot to velja od novega leta za države članice EU, bi bil negativni učinek na slovensko izvozno gospodarstvo po besedah podpredsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Mira Sotlarja zelo velik. "Letos namreč pričakujemo nekoliko večjo aktivnost izvoznega sektorja in prav ta zapora bi nam lahko povzročila velik padec povpraševanja oziroma negotovost pri partnerjih, ki kupujejo naše izdelke. Na ta način pa bi bila onemogočena tudi boljša gospodarska rast, ki jo še kako potrebujemo, da bi hitreje dohitevali povprečje EU," je poudaril Sotlar.

Bodo Avstrijci slovenskim prevoznikom dodelili dodatne dovolilnice?
Bodo Avstrijci slovenskim prevoznikom dodelili dodatne dovolilnice? FOTO: POP TV

Podpredsednik GZS je poudaril, da je statistično gledano preprosto nemogoče primerjati neko preteklo obdobje s sedanjim, saj so bili lahko prevozniki v preteklosti slabše gospodarsko aktivni, medtem ko imamo letos potencialno več priložnosti na trgu. "Zaradi takih primerjav so naše članice omejene, mi pa želimo, da se normalno vključujejo v evropske gospodarske tokove," je še poudaril Sotlar in dodal, da so na zbornici ministrstvo za promet pisno pozvali, da čim prej nadaljuje pogovore z Avstrijo glede dodatnih dovolilnic oziroma prostega tranzita za vozila euro 3.

Avstrijski veleposlanik izrazil pripravljenost

Avstrijski veleposlanik v Sloveniji Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel je izrazil pripravljenost Avstrije, da slovenskim prevoznikom dodeli dodatne dovolilnice za tehnično bolje opremljena in s tem tudi okolju bolj prijazna vozila (euro 3).

Tranzit prek Avstrije je za slovenske prevoznike že od nekdaj problematičen, na kar je opozoril tudi Ciril Jarc iz družbe Mateni. Za Jarca je najbolj presenetljivo to, da Avstrija vztraja pri dovolilnicah za vozila euro 3, ko pa je s 1. januarjem uvedla razmeroma drago cestnino. Za cestnino z vsemi tuneli od mejnega prehoda Karavanke pa do nemške meje je treba namreč odšteti kar 115 evrov.

Grünbühel je še pojasnil, da je tranzit v Avstriji zelo občutljiv in težek problem. Zadeva namreč ljudi, ki jim tranzit pomeni slabšanje kakovosti življenja. Avstrijska vlada bo morala po njegovih besedah tudi zaradi bližajočih se volitev ta problem obravnavati zelo previdno. "Avstrija se trudi, da ne bi prišlo do poslabšanja odnosov med državama, saj vemo, da je Slovenija veliko vložila v modernizacijo voznega parka," je poudaril Grünbühel in spomnil na možnost pridobitve tudi t.i. nagradnih dovolilnic.

Da je bilo dovolilnic za tranzit prek Avstrije že od nekdaj premalo, je poudaril Milan Kurelič iz Intereurope, ki je dodal, da je prišlo letos s spremembo sistema z ekotočk na tranzitne dovolilnice do poslabšanja razmer na tem področju. "Mislili smo, da bo s 1. januarjem letos vsaj tranzit za vozila euro 3 prost, vendar se to ni zgodilo. V Intereuropi imamo 42 odstotkov okolju prijaznih vozil, podobna pa je tudi struktura pri ostalih prevoznikih, ki vozijo v mednarodnem prometu," je pojasnil Kurelič in dodal, da je v Sloveniji zagotovo nad 30 odstotkov vozil okolju prijaznih. Zato je zahteva, tako Kurelič, da vsaj do vstopa Slovenije v EU vozila euro 3 ne bi morala uporabljati dovolilnic, upravičena.