Slovenija

Gurs vztraja: Podatke morate popraviti sami!

Ljubljana, 19. 10. 2010 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./N.Š.K.
Komentarji
159

Več kot 100.000 pripomb na vrednotenje nepremičnin, toliko so jih namreč na Gursu prejeli doslej, ni dovolj dober razlog za podaljšanje roka za pripombe. Pahorjeve obljube v DZ očitno ne držijo.

Direktor Gursa in minister Žarnič projekta vredotenja ne ocenjujeta za uspešnega, a se za to ne čutita odgovorna.
Direktor Gursa in minister Žarnič projekta vredotenja ne ocenjujeta za uspešnega, a se za to ne čutita odgovorna. FOTO: Blaž Garbajs
Geodetska uprava RS je na novinarski konferenci predstavila potek vrednotenja nepremičnin. Konference se je udeležil tudi minister za okolje in prostor Roko Žarnič, ki je glede zapletov pri vrednotenju nepremičnin dejal, "da smo krivi sami, ker ne skrbimo za svoje nepremičnine“. Skupaj z generalnim direktorjem Geodetske uprave RS Alešem Seliškarjem sta poudarila, da se napake pač dogajajo, da pa krivca za to ni vedno mogoče definirati. Seliškar dodaja: "Tudi, če zamenjate sto Seliškarjev, bodo zadeve ostale enake.“

Okoli 100 tisoč pripomb

Gurs pridobljenih podatkov ne bo vnašal v zemljiško knjigo, zato poziva lastnike nepremičnin, naj lastništvo v registru nepremičnin ter tudi v zemljiški knjigi uredijo sami.

Gurs je razposlal okoli 1,1 milijona obvestil, pri čemer je bilo zabeleženih kar 83 milijonov različnih podatkov. Do sedaj so na Gurs prejeli okoli 100.000 pritožb. Od tega je okoli 10.000 napačnih cenitev, 47.000 pa pripomb glede lastništva. Druge najpogostejše napake so bile glede neurejenega dedovanja, nevpisanih prodajnih pogodb in neurejenih podatkov o etažnih lastnikih. Opozorili so tudi, da ni urejena lastnina lokalnih skupnosti. V zemljiški knjigi je veliko nepravilnih naslovov in manjkajočih matičnih številk. "To je majhna številka,“ meni minister in dodaja, da se bo število verjetno še povečalo.

Dolge vrste, ki smo jim bili v minulih dneh priča pred geodetskimi pisarnami, so bile po besedah namestnika direktorja Antona Kupica predvsem posledica premajhnega števila uslužbencev, potrebne prisotnosti lastnika v primerih urejanja lastništva ter nepripravljenosti sodelovanja upravnih enot. Delovne moči so morali v Ljubljani v tem tednu povečati z 698 na 937 zaposlenih.

Podatke o lastništvu lahko posreduje le lastnik sam

Podatke o nepremičninah bomo popravljali kar sami, drugače smo lahko tudi kaznovani.
Podatke o nepremičninah bomo popravljali kar sami, drugače smo lahko tudi kaznovani. FOTO: Mateja Klavs

Premier Pahor je v ponedeljek v DZ dejal, da lastnikom nepremičnin ni treba sporočati napak. To bo storil Gurs po uradni dolžnosti, je poudaril predsednik vlade. "Napačne podatke bo Gurs popravil po uradni dolžnosti. Seveda pa je v pomoč, če lastniki na te napake opozorijo. Vendar tega niso dolžni storiti," pojasnjuje predsednik vlade. Na Gurs pojasnjujejo: Če pogledate zakon o zemljiški knjigi, potem je jasno, da lahko v zemljiški knjigi podatke popravljate samo na podlagi zemljiško-knjižnega predloga, ki ga lahko da le lastnik. To pa pomeni, da bi se dalo razmisliti, da zemljiška knjiga kakšno zadevo naredi tudi po uradni dolžnosti. Sicer na Gursu obljubljajo, da bodo po uradni dolžnosti popravili podatke, ki jih lahko, kljub temu pozivajo, da napake, ki jih odkrijete, sami sporočite pristojnemu uradu. Kot poudarjajo, podatkov o lastnikih nepremičnin ne morejo pridobiti po uradni dolžnosti, ampak jih morajo sporočiti lastniki sami. Med vsemi prejetimi pripombami je pripomb glede lastništva nepremičnine skoraj polovica.

Kot je včeraj že napovedal premier Pahor, bo Gurs v prihodnjih dneh približno 40 tisoč ljudi, ki jim še niso izračunali vrednosti nepremičnine, ponovno pozval ter jim posredoval posebne vprašalnike, ki bodo podlaga za globo po zakonu o evidentiranju nepremičnin, če lastnik podatkov ne bo poslal oziroma bodo ti nepopolni. Podatki naj bi bili urejeni do začetka obdavčitve nepremičnin.

Žarnič: V zemljiški knjigi polno napak

Za del napak pri prenosu podatkov iz zemljiške knjige je odgovoren Gurs, priznava Seliškar, ki se lastnikom opravičuje, del pa je posledica nepopolnih vpisov v zemljiško knjigo.
Za del napak pri prenosu podatkov iz zemljiške knjige je odgovoren Gurs, priznava Seliškar, ki se lastnikom opravičuje, del pa je posledica nepopolnih vpisov v zemljiško knjigo. FOTO: Blaž Garbajs

Minister Žarnič je Pahorjeve ponedeljkove obljube v DZ obrazložili z besedami, da je "Pahor mislil le na evidentne napake, ki jih je možno urediti po uradni dolžnosti“. Žarnič dodaja, da Gurs ne more vedeti za vsa napačna lastništva, če tega ljudje ne javijo sami. Poleg tega je izrazil obžalovanje, da pri projektu niso želele sodelovati upravne enote ter da v preteklosti svojega dela niso dobro opravili vpisovalci v zemljiško knjigo. "Ne mislim s prstom kazati, a ne zdi se mi fer, da se odgovornost vali na nekoga, ki ima s tem težave že dolgo," je dejal in dodal, da je izvirni greh teh zapletov ta, da so leta 2006 iz vladne procedure umaknili zakon, po katerem bi združili evidence ter tako stvar poenostavili. Gurs je namreč že leta 2006 predlagal združitev evidenc zemljiškega katastra, katastra stavb in zemljiške knjige.

25. november ostaja rok za pripombe

Geodetska uprava roka za posredovanje pripomb na poskusno izračunano vrednost nepremičnin ni podaljšala, tako da ostaja rok 25. november. Premier Pahor je sicer včeraj v DZ dejal, da bo Gurs, če bo pripomb na vrednost nepremičnin veliko, rok za posredovanje teh pripomb podaljšal, a očitno okoli 100.000 pripomb, kolikor so jih prejeli do danes, ni dovolj za podaljšanje roka. So pa sedaj vrste pred okenci geodetskih uprav končno nekoliko krajše.

Po zakonu o evidentiranju nepremičnin so kazni za lastnike, ki ne posredujejo manjkajočih podatkov ali posredujejo napačne podatke, za fizične osebe od 41 do 626 evrov, za pravne osebe od 423 do 2504 evre, za odgovorno osebo pravne osebe pa od 41 do 1669 evrov.

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branko boldi?r
24. 01. 2011 11.18
Internetne strani Gurs ter obvescanje.si že lep čas NE DELUJEJO !!!
Klemen Poljakovi?
20. 10. 2010 21.23
Žarnič naj bo kar tiho, da nimamo urejeno. Vse ima urejeno v zemljiški knjigi oni pa mi dodajo hišo za katero nisem nikoli nič slišala. Pa ima spet pot na zem knjigo, da bom ugotavljala lastništvo in GURSU dostavila podatke. Naj se skrijejejo v najtemnejšo luknjo in tam ostanejo do nadaljnega.
Marija Demec
20. 10. 2010 11.10
Izjava g. Seliškarja o zamenjavi me kar gane....NE ZAMENAT ODSTAVIT GA BREZ MOŽNOSTI BILO KAKE ZAPOSLITVE V JAVNI UPRAVI...AMEN..
Jullia
20. 10. 2010 08.23
se en dokaz da Pahor ni primeren za Premijera... veslajo ga on pa kot Bolek .nic..V mojem primeru, so meni gospdje iz GURSA namesto enega stanovanja v hisi pripisali,da sem lastnik kar celotne hise..Pa imamo zadeve zelo lepo urejene -zemljskoknjizni izpisek in to.. :(:(
Geronemo
20. 10. 2010 08.20
Ni mi jasno kako ljudje ne razumejo, da ti popisi nimajo s zemljiško knjigo nobene zveze... Popisovalci so bili zato zunaj da bodo podatki točni a GURS pa se zdaj sklicuje na napačne napake v zemljiški knjigi. GURS bi moral samo narediti primerjavo s popisom in zemljiško knjigo v primeru nejasnosti glede lastništva nepremičnine... In če bi to naredili bi obveščali samo lastnike objektov za katere nimajo zemljiškoknjižnega podatka o lastništvu.. Ne pa da se oni zdaj zgovarjajo kako so popisi napačni ker ljudje niso prijavljali vseh podatkov in ne vem kaj še vse... Saj pa so zato ravno poslali ven popisovalce... Včeraj sem slišal nekaj o 84mio podatkih od katerih je bilo 100.000 napak in je to sprejemljivo... Tu bi tudi meni gospoda lahko razložila njihovo interpretacijo informiranja.. Dvomim da je v Sloveniji 84 mio objektov od katerih je bilo 100.000 popisov napačnih. Lažejo po celi črti... Ker je GURS kriv, bo GURS popravljal -- ZASTONJ!
scipio
20. 10. 2010 07.46
ja, to je pa nezaslišano. razumem, da se GURS lahko zmoti ali celo, da se MASIVNO zmoti, kar se mu je zgodilo. a da se zdaj, namesto da bi se POSUVAL S PEPELOM in sprejemal zaveze, da bo kar najbolj SERVISIRAL NAS DRŽAVLJANE, da bodo posledice njegovih zmot čim manjše, zdaj ne le visokega politika, ki mu je rekel isto kot zdajle jaz, POSTAVLJA NA LAŽ, in kar je še huje, državljanom GROZI Z GLOBAMI, je nedostojno in nevredno vsake demokratične drže v zadevi, kjer se obravnava NARODOVA SREBRNINA!! To je RAVNANJE MALEGA VELIKEGA BRATA in to je zelo nevarno in je treba ustaviti z vsemi sredstvi.
faconi
20. 10. 2010 07.38
ja ja ,...pritožujero se samo tisti ki imajo ilegalno zgrajene objekte !!
slosap@yahoo.de
20. 10. 2010 00.15
mene zanima a je tole upravni postopek? dobil sem nek izračun, na katerem ne piše nič. Govorili so onekih brošurah, ki je nisem dobil...Na internetu pač ne bom zapravljal časa z njihovimi obrazlagami. Kako lahko postavijo nek rok? Na podlagi česa? Je kakšen akt sprejet, ali danes kar vsak lahko predpiše nekaj tako preko cajtngov? Zakon sem si prebral. Ninikakršnih metod omenjenih. kako so potem lahko vzeli npr. švedsko metodo? na kakšni osnovi?
mjolnir
19. 10. 2010 23.48
povojcek pahor ,golubič ,kresalin ostala dr...l,pa še svetlika zraven in vse dihurje z ogromnimi plačami!DOL Z VLADO!! hahahaha....to!!!! Za tole ti bom enkrat plačal deset pirov, pa naj stane kolk stane!!!
mjolnir
19. 10. 2010 23.46
niramk Naj raje komentira o nepismenosti in nesposbnosti uradnih oseb, ki vse to zašuštrajo! Presneto, kok so predrzni, to že gre čez vse meje!
populus
19. 10. 2010 23.45
PRIMIER KATERA PREGLASIJO MINISTRI ,ŽAL NE MORE BITI PRIMIER!!ŽAL PAHOR SEJ VEŠ KAKO JE KO BOŠ OB 3000 EVROV ,HAHAHHA
populus
19. 10. 2010 23.43
hej hej go....zen!za čisto vsako stvar ki sem jo uporabil in vzidal in kupil v bajti sem plačal davek!!država mi ni nič pomagala!a sedaj bom plačeval še davek davkov! pa saj ste nori! pa ne se hecat slovenci ,a jih bomo še kar gledali ?pa ja niso sposobni naredit tej gnili državi ničesar več brez da bi ne šlo zmeraj hudo narobe!dejmo it na ulice vsi ,še policija bo držala z delavci ker so uni prvi uvideli da je v tej državi nekaj zelo hudo narobe!pahor ,golubič ,kresalin ostala dr...l,pa še svetlika zraven in vse dihurje z ogromnimi plačami!DOL Z VLADO!!
Marija Demec
19. 10. 2010 23.42
gorje ga našmu premjeru ,ker poslanci in ministri vedo kaj on misli ....točno do odstavka...
niramk
19. 10. 2010 23.35
Pravkar poslušala ministra na PopTV. Preden daje izjave o računalniški nepismenosti slo. naroda in o splošni nepismenosti in neznanju uporabe obrazca, bi se moral seznaniti s tem, ali je res mogoče popraviti vse napake elektronsko. Npr. stavbo, ki so si jo izmislili na njivi, elekotrnsko ni mogoče zbrisati.
RoccoS
19. 10. 2010 22.44
Najprej vse narobe popišejo, potem pa kaznujejo ljudi.... kakšna vlada take njene organizacije!
slosap@yahoo.de
19. 10. 2010 21.46
V zemljiški knjigi imam vpisano nepremičnino (sem rabil vpis zaradi kredita), meni pa je GURS poslal, da nimam vpisa...Smešni so do bola...Tale država se zdaj kaže v pravi luči. Neurejena, na državljane prevali vse, ko ji ne gre kot bi moralo, hkrati pa tiisti državljani že itak plačujejo najvišje davke v Evropi (kot bi živeli na Švedskem) javna uprava pa je urejena kot v Srbiji....
obmar
19. 10. 2010 21.31
Kaj se pa državnih uradnikov tiče, želim povedati svojo zgodbo. Velecenjena uradnica lepih blond las in predrljivo modrih oči na UE v Slovenskih goricah se je verjetno v potu svojega obraza namučila, ko je na dolgih 34-ih straneh pojasnjevala Ministrstvu za kmetijstvo, da nimam pravice prodati SVOJEGA PREMOŽENJA, reci in piši že skoraj s trnjem zarasle slovenjegoriške bregače, kjer še psi ne lajajo, ker se z gobci držijo strmine, ker ima status tako imenovane zaščitene kmetije. Pa GURS mi je to ocenil 3-krat več, kot smo uspeli dogovoriti ceno s kupcem. Revica se je kar namučila, ko je razlagala, da je takšen pač zakon. In je bila je kar huda name, da se nisem z njo strinjal. Pa čeravno so v taisti UE uničili več desetin hektarjev najkvalitetnejših kmetijskih zemljišč za gradnjo industrijske cone. Ker je takšen ZAKON IN INTERES OBČINE. Ja kdo pa se bo brigal za interes navadnih ljudi??? In sem kar utihnil. Kadar pa jaz utihnem, potem pa v meni začne VRETI.
butnskalca
19. 10. 2010 21.17
...........skratka, osebno menim da je tale"ne vem kako bi jo imenoval" nebuloza al pa nepremičninenje zelo zelo resna napaka, katera lahko čez nekaj let drago stane državo - še naslednjih 100 let se bomo tožili .........hahaha
Roxy79
19. 10. 2010 21.17
Na zemljiški knjigi... se ne da mutit. Tako je še iz časa Marije Terezije..... ko urediš papirje.... jih prineseš na zemljiško in ti TAKOJ vpišejo. To je pa edina stvar že stoletja,kjer ne moreš obračat in podkupovati. Tako da... če bi imeli urejeno na zemljiških knjigah...bi bilo vse OK. Sploh mestni ljudje...so zelo površni,medtem ko ljudje na podeželju imajo to več ali manj VSE urejeno.
mjolnir
19. 10. 2010 21.15
Ta GURS je zrel za eno TEMELJITO čistko!! Ne sam vodilni! minister itak!