Slovenija

Gredo športniki v Monako?

Ljubljana, 23. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Selitev Čeplakove v Monako zaradi ugodnejše davčne politike ni presenetljiva, menijo v sindikatu športnikov.

Prijaznejša zakonodaja - več denarja v žepu
Prijaznejša zakonodaja - več denarja v žepu FOTO: POP TV

Kljub temu, da v Sloveniji takšnih športnikov, ki bi si lahko privoščili življenje v Monte Carlu, ni veliko, bi se jih nekaj vseeno lahko odločilo za podoben korak.

V Monaku bo Čeplakova plačala precej manj davka in glede na novo davčno zakonodajo ji kaj drugega ni ostalo, so prepričani pri sindikatu športnikov.

Dejan Stefanovič, predsednik Sindikata športnikov Slovenije meni, da bi Jolanda ostala v Sloveniji, če ne bi prišlo do sprememb v davčni zakonodaji. Ob tem opozarja, da pa ni znano, kaj se bo zgodilo z ostalimi slovenskimi športniki.

Bikarjeva meni, da odločitev Čeplakove ni neka posebnost - le praktična poteza
Bikarjeva meni, da odločitev Čeplakove ni neka posebnost - le praktična poteza FOTO: POP TV

Monako ni edina možnost, je pa zagotovo najbolj opazna. Visokim davkom se je mogoče izogniti tudi z bančnimi računi drugje v tujini, pripovedujejo športniki. Atletinja Alenka Bikar meni, da tovrstna odločitev ni nekaj posebnega. "Velika večina športnikov se odloči pač tako kot se jim bolj splača. To ni nič novega, povsod v svetu se pač športniki prilagajajo sistemu," pravi Bikarjeva.

Stefanovič opozarja na športnikom neprijazno zakonodajo
Stefanovič opozarja na športnikom neprijazno zakonodajo FOTO: POP TV


Stefanovič opozarja, da je ugodna davčna zakonodaja za športnike še posebej pomembna. "Športnik pridobiva sredstva največ 10 let in v tem času mora imeti zagotovilo, da prihodek, ki ga je zaslužil, ne bo šel ves v roke davčne blagajne, ampak da bo nekaj ostalo njemu, da lahko preživi," pojasnjuje predsednik sindikata športnikov.

Veslač Iztok Čop popolnoma razume odločitev Čeplakove. "V kolikor se finančno to splača oziroma je to možno, ker pri požrešnosti naše države se Monako ne more primerjati," pravi Čop, ki dodaja, da če si v Sloveniji ne bi že ustvaril življenja in če bi imel nekoga, ki bi vse to organizacijsko vodil ter bi bilo vse skupaj finančno bolj ugodno, bi storil enako kot Čeplakova.

Da je Jolandin korak razumljiv meni tudi plavalec Peter Mankoč, vendar v isti sapi dodaja, da ne zasluži niti pol toliko kot ona, zato o selitvi v Monaku še ne razmišlja.