Slovenija

'Gre za laži gospoda Mikuža'

Koper, 20. 09. 2010 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar je na sojenju Srečku Prijatelju zanikal prejem gotovine za Orleško gmajno.

V sojenju poslancu Srečku Prijatelju je pričal nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar. Zanikal je, da bi od novogoriškega poslovneža Marjana Mikuža v zvezi s posli za logistični terminal Luke Koper na Orleški gmajni prejel gotovino, kar je v pričanju izpovedal Mikuž.

Časar je potrdil, da se je z Mikužem in Prijateljem nekajkrat srečal. Šlo je za poslovne razgovore, pogovarjali so se o poteku kupovanja zemljišč za načrtovani logistični terminal Luke Koper na Orleški gmajni pri Sežani, je dejal.

Zanikal je, da bi imeli s Prijateljem in Mikužem dogovore o provizijah ali darilih. "Gre za laži gospoda Mikuža," je zatrdil. Povedal je še, da sta v pripravi odškodninska tožba in kazenska ovadba zoper Mikuža.

S Prijateljem in Mikužem se je, kot je še dejal, nekajkrat slišal po telefonu. Na vprašanje sodnice, ali je kateremu od njiju pošiljal ali od njiju prejemal SMS sporočila, je dejal, da je sporočilo poslal, če se mu kdo ni javil na telefon.

Robert Časar
Robert Časar FOTO: Dare Čekeliš

Glede cene zemljišč na Orleški gmajni, ki jih je Luka Koper kupovala od Mikuževega podjetja Premik.net, je Časar dejal, da so bile v povprečju nižje od cenitev. Cene nekaterih zemljišč so bile iz določenih objektivnih razlogov po njegovih besedah nekoliko višje, vendar ne toliko, kot so bile cene na trgu. Iz cenitev je po njegovem razvidno, da so podobna zemljišča nekateri ponujali tudi za 80 do 100 evrov za kvadratni meter.

Srečko Prijatelj je poudaril, da izvira Mikužev dolg do njega iz projekta gradnje poslovno-stanovanjskega objekta v Divači. Za gradnjo kompleksa sta Prijatelj in Mikuž ustanovila podjetje Premik Invest.

Kot je pojasnil Prijatelj, je sam med drugim poskrbel za izdelavo idejne zasnove, ureditev finančne konstrukcije, koordinacijo z občino, pridobitev gradbenega dovoljenja za rušitev starega objekta in pogovore z morebitnimi naročniki in kupci prostorov. Glede na izračun sodnega cenilca zgolj vrednost gradbenih del presega 250.000 evrov, na kolikor je v zadolžnici, ki sta jo novembra 2009 sklenila z Mikužem, opredeljen Mikužev dolg, je še dejal.

Obramba je predlagala zaslišanje petih prič, ki bi pojasnile Prijateljevo vlogo pri projektu gradnje omenjenega objekta. Sodni senat je predlog obrambe zavrnil. Zavrnil je tudi predlog za izločitev vseh dokazov, pridobljenih v okviru hišne preiskave na dan Prijateljevega prijetja, kar je ob začetku procesa prav tako predlagala obramba.

Na predlog Romana Sevška, zagovornika oškodovanca Marjana Mikuža, je bil danes spet zaslišan tudi Mikuž. Poudaril je, da je bil eden od namenov ustanovitve družbe Premik invest gradnja poslovno stanovanjskega objekta v Divači, drugi namen pa je bil po njegovem siromašenje družbe za namene družine Prijatelj.

Prijatelj je sodišču vložil pisni predlog za odpravo pripora. Po mnenju tožilke Barbare Milič Rožman ponovitvena nevarnost še vedno obstaja, o predlogu pa bo ponovno odločal izvenrazpravni senat.

Sevšek je sodišču vložil še premoženjsko pravni zahtevek, v katerem Mikuž kot oškodovanec zahteva 50.000 evrov z obrestmi. Kot je dejal Mikuž, je toliko Prijatelju izročil marca lani oziroma po tistem, ko naj bi ga Prijatelj začel izsiljevati

Sojenje se bo nadaljevalo v sredo, ko bodo na vrsti zaključne besede tožilstva.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
20. 09. 2010 22.41
Naj Časar pojasni, kako je bila luka oškodovana za 3.5 miljona evrov.
tar?ibald
20. 09. 2010 20.42
Če sodišče obrambi dovoli samo 2 priči, je povedano vse. Obsodba bo, KER MORA BITI. Bojim pa se, da nas bo čez leta davkoplačevalce ta proces kar precej stal.
gobbi
20. 09. 2010 20.14
eh fantje pokvarjeni so vsi trije po moje pa najbolj laže Prijatelj, veliko ljudi je on izsiljeval poleg teh oseb, ki so pričale, ampak zgleda, da niso hoteli pričat na sodišču o njegovih grehih, je en navaden pokvarjenec,dobro poznan nekdanjim sodelavcem na železnici.
tar?ibald
20. 09. 2010 18.26
Hja, do sedaj izgleda, da kar precej tožilkinih navedb "ne zdrži vode", pa tudi policija je napravila kar nekaj napak, čeprav po nihovem niso bistvene, pa še potrdili so nekatere Prijatleve trditve (npr. da je res zahteval nakazilo na banko, pa, da oni niso pustili !?!?) Kaj pa vem? Za obrambo so verjetno še kako bistvene, pa za senat bi tudi morale biti. Če ne drugo, so zasejale dvom v namen samega procesa in uspešnost dokazovanja in to bi moralo že biti dovolj, menda. Zanimivo bo, kako se bo (upal) senat odločil.
NDM
20. 09. 2010 17.39
POGLEJTE SOJENJE A SI UPA KAKŠEN POGLEDAT IZ OČI V OČI A SI UPA KAKŠEN POGLEDAT DIREKT V KAMERO NE IZ TEGA SE VIDI POŠTENOST V NEKATERIH DRŽAVAH ZA TAKE NI NITI SOJENJA KRIV IN PIKA ŠKODA DENARJA ZA TAKA SOJENJA KI MEČEJO PESEK V OČI ŽALOSTNO RAJŠI NAJ GA DAJO UBOGIM KI SO PRIZADETI V POPLAVAH
Jožajoža
20. 09. 2010 17.16
vse, kar ste slišali in brali s tega sojenja, se dogaja v sleherni slovenski občini .
panucci
20. 09. 2010 16.22
mikuž je nastavljen od policije,na daleč se mu vidi da laže kot lopov...
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2010 15.33
itak da ne bo priznal
botjabotja
20. 09. 2010 14.54
V kolikor se mu dokaže krivda bi morali vsi trije v zapor. Krivi so vsi trije( seveda ob dokazani krivdi ).
antonino
20. 09. 2010 14.15
Stitch20.09.2010, 13:560 meni vsi trije delujejo poštenjaki. težko bi se na sodnikovem mestu odločil, komu verjeti. glede na mojo oceno menim celo, da vsi trije govorijo resnico. TOČNO, ZATO SI PA VSI TRIJE ZASLUŽIJO VSAK PO 15 LET ZAPORA - POGLEJTE, KAKO BRIJEJO NORCE IZ VAS
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 14.12
Robert Časar ima tako pošten obraz, da bi ga lahko na kakšno fresko v cerkvi dal, zraven ostalih svetnikov....
tron3
20. 09. 2010 14.02
Kdo bo plačal odškodnino Prijatelju, Mikuž ali država
MOSSAD001
20. 09. 2010 13.59
Kdor LAŽE tudi KRADE!! So pa izjeme ki se samo zmotijo tisto drugo pa ostane isto!!
Foen
20. 09. 2010 13.56
meni vsi trije delujejo poštenjaki. težko bi se na sodnikovem mestu odločil, komu verjeti. glede na mojo oceno menim celo, da vsi trije govorijo resnico.