Slovenija

Granda na čelu programskega sveta

Ljubljana, 24. 01. 2006 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi programski svet Radiotelevizije Slovenije je za svojega predsednika izvolil Staneta Grando.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV

Novi programski svet Radiotelevizije Slovenije (RTVS) se je sestal na svoji ustanovni seji, na kateri je za predsednika sveta s sedemnajstimi glasovi izvolil Staneta Grando (Zavod za oživitev civilne družbe). Programski svet je sklenil, da bodo 30. januarja objavili razpis za generalnega direktorja zavoda. Kandidati imajo nato 15 dni časa za prijavo, programski svet pa bo volil generalnega direktorja na seji konec februarja. 

Novi predsednik programskega sveta Stane Granda je po izvolitvi povedal, da ni najsrečnejši človek v tem trenutku. Pojasnil je, da je vodil že različne stvari v življenju, tako da nekaj izkušenj ima, samo ne v takem poklicnem korpusu, kot je javni zavod. "To je ogromno podjetje, z ogromnimi sredstvi in z ogromnim številom zaposlenih in različnimi interesi," je poudaril Granda, ki upa, da bo na koncu vsaj nekaj pričakovanj uresničenih.

Predsednik programskega sveta je napovedal, da bo svet zelo odprt za javnost. Glede programa RTV Slovenija pa je ocenil, da se televizijskih in radijskih programov ni treba sramovati. Strinja se, da so stvari, ki jih je potrebno popraviti. "Če izhajamo iz zakona in etičnega kodeksa novinarjev, se da že veliko narediti," je prepričan Granda. 

Pikalo dobil devet glasov

Za predsednika sveta je kandidiral še profesor na Fakulteti za družbene vede Jernej Pikalo, ki je dobil devet glasov. Svet je za namestnika predsednika s 17 glasovi izvolil Jožeta Hribernika, protikandidatka Tatjana Pirc je dobila 11 glasov podpore.

Pogoje razpisa za generalnega direktorja RTV Slovenija, ki bo objavljen 30. januarja, določa zakon o RTV Slovenija v 50. členu. Kandidat za generalnega direktorja mora biti državljan Republike Slovenije, imeti mora visokošolsko izobrazbo, poznati mora problematiko RTV dejavnosti, biti mora usposobljen za vodenje večjih organizacijskih sistemov in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTV Slovenija.

Programski svet je imenoval tudi razpisno komisijo za imenovanje novega generalnega direktorja RTV Slovenija, ki jo vodi Hubert Požarnik, člana pa sta Spomenka Hribar in Mito Trefalt. Svet se je med drugim dogovoril, da se bodo predvidoma sestajali vsak tretji torek v mesecu ob 10. uri.

Programski svet sicer še ni popoln, saj vanj svojega predstavnika še vedno ni imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). To naj bi akademija naredila na seji predsedstva SAZU 21. februarja.

SORODNI ČLANKI