Slovenija

Gradbena afera: še več preiskav

Ljubljana, 07. 10. 2008 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni tožilci za pregon organiziranega kriminala so v t. i. gradbeni zadevi na sodišče vložili novo zahtevo za preiskavo zoper večje število oseb zaradi več kaznivih dejanj.

-Državni tožilci skupine za pregon organiziranega kriminala so te dni v t. i. gradbeni zadevi pri pristojnem sodišču vložili "novo zahtevo za preiskavo zoper večje število oseb zaradi več kaznivih dejanj", so povedali na uradu generalne državne tožilke, vendar podrobnejših informacij zaenkrat niso želeli razkriti.

Obenem so potrdili, da v skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala od ponedeljka ni več Romana Sevška, ki od včeraj ponovno opravlja delo na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru. Pojasnjujejo, da je Sevšek sam prosil za razrešitev, državnotožilski svet pa je odločil skladno z njegovo prošnjo.

Boštjan Penko
Boštjan Penko FOTO: Dare Čekeliš

Sevšek je usmerjal t. i. Čisto lopato, preiskovanje slovenskih gradbeniških stranpoti, in se v imenu tožilstva pojavil, ko so poleti aretirali prvega moža SCT Ivana Zidarja in zdaj že nekdanjega tožilca Boštjana Penka. Kot pa so navedli v uradu generalne državne tožilke, je tožilec Sevšek v t. i. gradbeni zadevi obravnaval le eno iz sklopa zadev, vse ostale pa že od začetka obravnavajo štirje drugi člani skupine.

Sevšek je delo opravljal "resno in odgovorno", v skupini pa je večinoma obravnaval zadeve klasičnega organiziranega kriminala, in torej ne gre za specialista za gospodarski kriminal, so še pojasnili in dodali, da bo primere zahtevnega kriminala v prihodnje obravnaval tudi na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru.

Po njegovem odhodu iz skupine bodo zadeve, ki jih je obravnaval, dodeljene drugim članom skupine. "Pričakujemo, da bo skupina normalno delovala naprej, saj so člani, ki so iz skupine odšli doslej, že bili nadomeščeni in bo tako tudi v bodoče. Nobenega razloga ni, da bi se obseg ali spekter dela skupine spremenil," so zapisali v odgovoru na vprašanje, kaj Sevškov odhod pomeni za delovanje skupine.

Napovedali so še, da bo v prihodnjih mesecih objavljen poziv za prijave novih državnih tožilcev v skupino, novega člana ali člane pa bo nato po objavljenem pozivu imenoval državnotožilski svet.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
21. 10. 2008 16.38
kakorkoli, znano je, da bo novo đamijo, v Ljubljani, gradil ravno SCT z obtoženim Zidarjem na čelu. S....
Buena Vita
07. 10. 2008 20.17
zadnji komentarji
Buena Vita
07. 10. 2008 19.47
zdaj bodo spet udarili z komentarji povem ,Romano je to storil ker mora biti doma,v bližini doma,bolezen je vpletena,ni nobenih drugih mahinacij,