Slovenija

Gostinske vrtove bo za pol leta zamenjalo gradbišče

Ljubljana, 06. 03. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
49

Petkovškovo nabrežje bo dobilo novo podobo. Gradbena dela naj bi bila zaključena v dobri polovici leta, to pa pomeni, da bodo tamkajšnji lokali to pomlad in poletje ostali brez letnih vrtov. A se splača potrpeti, saj bo nabrežje po prenovi še prijaznejše sprehajalcem.

Gre za celostno prenovo Petkovškovega nabrežja z novimi tlaki, urbano opremo in drevesi. Na dveh delih brežine bodo uredili razgledno ploščad, predvidena pa je tudi nova hortikultura na brežini. Prenova se bo predvidoma začela 11. marca, večja gradbena dela naj bi Komunalno podjetje Ljubljana, ki bo izvajalec del, opravil v prvih dveh mesecih, manjša gradbena dela (urejanje tlakov) pa v naslednjih štirih mesecih. Kot pojasnjujejo na MOL, se dela lahko podaljšajo zaradi nepredvidenih dogodkov, kot sta vreme in zahtevnost terena, a stanovalci in predvsem lastniki tamkajšnjih lokalov upajo, da bodo dela končana v roku ali morda še prej.

Predvidena je dopolnitev lipovega drevoreda vzdolž roba obrežja ter dopolnitev drevoreda na sredini območja. Na sami brežini se ohranja samozaraslo zelenje.
Predvidena je dopolnitev lipovega drevoreda vzdolž roba obrežja ter dopolnitev drevoreda na sredini območja. Na sami brežini se ohranja samozaraslo zelenje. FOTO: ATELIERarhitekti

Gostinci bodo namreč zaradi gradbišča ob precejšen del prometa, prav tako v pomladnih in poletnih mesecih ne bodo mogli imeti gostinskih vrtov. Zato je bilo z njihove strani precej pritožb na račun časovnega termina prenove, a žal ta med zimo pač ni možna, pojasnjujejo na MOL.

Celoten projekt prenove in terminski plan so na MOL predstavili tako stanovalcem kot lastnikom lokalov na skupnem srečanju v mestni hiši 14. februarja letos. Predstavitev in prenovo so z veseljem sprejeli, pravijo na MOL in dodajajo, da bo to območje ves čas prehodno. "Gostinski lokali bodo lahko obratovali, vendar v času, ko bo na njihovem območju potekala prenova, bodo obratovali brez gostinskih vrtov. Delovanje vrtov bo omogočeno takoj, ko bodo dela to dopuščala," na MOL odgovarjajo na očitke s strani nekaterih gostincev, da bodo ob precejšen del zaslužka.

Sprehajalcem bo na voljo loža, kjer bodo lahko posedeli in opazovali Ljubljanico.
Sprehajalcem bo na voljo loža, kjer bodo lahko posedeli in opazovali Ljubljanico. FOTO: ATELIERarhitekti
Zmanjšanje motornega prometa spodbuja trajnostne oblike mobilnosti, kot so hoja, kolesarstvo in javni prevoz, kar prispeva k manjši onesnaženosti okolja. Mestna občina Ljubljana

A dejstvo je, da je ta del prestolnice temeljite prenove res potreben. Okvirna ocena prenove je dva milijona evrov, financirala pa jo bo Mestna občina Ljubljana. Ekipa sedmih arhitektov pod vodstvom Jurija Kobeta si je zmagovalno rešitev za ureditev te ulice od Prešernovega trga do Zmajskega mostu z novim tlakovanjem, drevoredom in razglednimi ploščadmi zamislila že leta 2008 v sklopu anonimnega natečaja za ureditev širšega območja ljubljanskih tržnic, a so morali načrte kasneje še posodobiti.

Kot je za 24ur.com pojasnil arhitekt in vodja projekta Kobe, nova ureditev Petkovškovega nabrežja predstavlja nekakšen drugi pol nasproti umeščenega zaprtega severnega roba tržnic. "Programsko in fizično se nabrežje odpira proti jugu ter odzvanja poudarke dolgega loka Plečnikovih tržnih lop: ob razširjenem srednjem delu se nanj navezuje Mesarski most, nova tržna površina, vzhodno in zahodno pa ureditev prostora poudarjata dve razgledni loži z javnimi sedišči, ki predstavljata odgovor na nasproti, preko Ljubljanice umeščena tempieta v Plečnikovi tržnici."

Avtorji natečajnega projekta so Nataša Blažko,Tanja Bojc, Jurij Kobe, Maja Kovačič, Samo Mlakar, Urša Podlipnik in Rok Žnidaršič.
Avtorji natečajnega projekta so Nataša Blažko,Tanja Bojc, Jurij Kobe, Maja Kovačič, Samo Mlakar, Urša Podlipnik in Rok Žnidaršič. FOTO: ATELIERarhitekti

Kobe poudarja, da prostor označuje tudi poudarjena prečna členitev. In sicer južni, obvodni rob nabrežja je v osrednjem delu izoblikovan v treh ozelenjenih kaskadah, ki preoblikujejo vrhnji del brežine. "Kaskade predstavljajo novo mestno parkovno površino, kamor se lahko širi tudi ponudba lokalov," pojasnjuje Kobe in dodaja, da bo neposredno ob robu obrežja, nad kaskadami prostor namenjen predvsem lokalom v zaledju. Srednji pas je namenjen komunikacijam, omejeni dostavi, dovozom stanovalcem, medtem ko je pas ob zgradbah, z izjemo ozkega pločnika tik ob fasadah, namenjen zopet zunanjemu prostoru lokalov.

V malih kaskadah naj bi bil, tam, kjer je to potrebno, urejen tudi tlak vrtov lokalov, ki naj bi v mestu v bodoče ne imeli več lesenih podijev, saj so vendarle vir nesnage različnih vrst. Arhitekt Jurij Kobe glede prenove nabrežja

Po prenovi bo Petkovškovo nabrežje še naprej prednostno namenjeno pešcem in kolesarjem. "Prepričani smo, da se z umikanjem motornega prometa iz mestnega jedra odpira javni prostor za druge, bolj kakovostne oblike preživljanja časa. Odkar smo zaprli mestno središče za motorni promet in ga namenili pešcem in kolesarjem, preuredili in oživeli nabrežja Ljubljanice, na novo zgradili mostove in brvi, ki povezujejo bregove Ljubljanice, je namreč staro mestno jedro zaživelo in postalo prizorišče številnih kulturnih in družabnih dogodkov," dodajajo na MOL.

Petkovškovo nabrežje je potrebno prenove.
Petkovškovo nabrežje je potrebno prenove. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi po prenovi bodo stanovalci še vedno imeli možnost dostopa z vozili do svojih stanovanj. Seveda bodo morali za dostop (tako kot do zdaj) imeti dovolilnice.

Osvežena bo tudi Čopova ulica

Na MOL so pojasnili, da kot naslednji projekt načrtujejo obnovo vodovoda in kanalizacije po Čopovi ulici, ki ga JP Vodovod-Kanalizacija načrtuje še ta mesec. Izvedba vseh obnovitvenih del bo predvidoma trajala nekaj mesecev, vendar bo ulica ves čas prehodna. V okviru del bosta prenovljena tudi tlak v celoti in podhod od Čopove do Nazorjeve ulice.

Prikaz projekta za izvedbo na Petkovškovem nabrežju
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dohtar-SLO
06. 03. 2013 21.17
+5
Bravo Zoki, ponosem sem, da živim v tako lepem mestu. Je pač tako: nekaj moraš zapraviti (investirati), če hočeš potem zaslužiti. Vsem ubožčkom, ki jamrajo nad tem: požrite se!!! Če bi "fovšija" gorela, bi bila v plamenih cela Slovenija. Prav smilite se mi! Če pa bi šel denar v vaše kraje bi bili pa vsi zadovoljni ali kaj? Pa izvolite drugega župana!
Plaedian
06. 03. 2013 19.18
-5
ta ljubljana nas bo pojedla kot včasih beograd,
THEdocktor
06. 03. 2013 17.02
+7
MOL ŠE V STOŽICAH NI PODIZVAJALCE PLAČAL NITI ZEMLJIŠČE ZOKI SAMO KRADE NAŠ DENAR??
THEdocktor
06. 03. 2013 16.35
+12
RAJ NAJ PREPLASTIJO CESTE KI SO VSE ZLUKNANE.
THEdocktor
06. 03. 2013 16.32
+0
TO BOJO ŽE SPET TENSTAL????
?\?~
06. 03. 2013 16.02
+3
a boste spet pufaje jemali......kdo bo gradbeni izvajalec.......nje, deb, de, de, de......
Levibedaki
06. 03. 2013 16.33
-2
Jaz sem država, zdej, nje! Pufe si bom sam sebi pisal, dajal in jih... vračal, nje, nje!
Dohtar-SLO
06. 03. 2013 21.18
+1
Nisem jaz kriv, če je v MB županoval Lolek! Lol!!!
piko112
06. 03. 2013 15.22
+3
Mene bolj skrbi kdo bo to delal in kdo bo plačal pa še nepredvidljivi aneksi ki bodo zvišali in podaljšali samo delo, na koncu bo pa podjetje šlo v stečaj podizvajalci pa ne bodo plačani
hondica
06. 03. 2013 14.18
+5
Kaj pa neasfaltirani kolovozi na Jančah, pa obupne cestev Sostrem...pa Aja niso prav volili.
Zdomec53
06. 03. 2013 13.59
+10
Madona ste cudni ljudje, jaz kot tujec uzivam ob obiskih lepo prenovljene in urejene Ljubljane, nekateri med vami pa so prava tesla saj zgleda kakor da ih to moti, da bi raje da je Ljubljana brez nalozb in vsa razsuta. Mislim da je z glavami teh kritizerjev nekaj hudo narobe. Morda bolujejo za sindromom Zvon 1 in Zvon 2. Kdo ve kam ih vse vodijo gospodova skrivnostna pota, *
gozdar1
06. 03. 2013 15.28
+4
A to imaš v mislih luknje, ki jih je Ljubljana polna...od "bodočega" NUK-a do "bodoče" Emonike in vsega vmes..
Dohtar-SLO
06. 03. 2013 21.20
+1
Gozdar 1 - to so pač naložbe, ki jih ima v rokah država...
layers
06. 03. 2013 13.48
+0
pol leta, pa kaj majo tolk casa za delat, naj rajsi ne zacnejo.
cekin
06. 03. 2013 13.44
+18
zlo fajn. dokler ne plačam 4e za kavo.
JApajaDAja
06. 03. 2013 15.42
+3
sredi Londona, Bruxelesa, Dunaja, Berlina............ je kava cenejša in bolj okusna.
Dohtar-SLO
06. 03. 2013 21.20
+1
Nemška kava okusna? Pa ti ne veš kaj govoriš! Slabša je le ameriška!
Foen
06. 03. 2013 11.08
+3
kot prvo je škoda dnarja za neko glupo kvaziprenovo kjer denar mečemo z lopato v ljubljanico - malo lišpanja in zadeva bi bila praktično enaka. naj raje uredijo kako cesto na obrobju. kot drugo: samo bedak pred pomladjo začne s takim delom, ki bo uničilo posel vsem daleč naokoli, ker bodo vsi hiteli h konkurenci.
spinjel
06. 03. 2013 10.54
+7
Pravjo da je nabrežje potrebno prenove. Prov, če tako mislijo. Ampak ne v najvišji sezoni zaslužka lokalov. Celo pomlad in poletje. In nato jim bodo že tako visoke najemnine za vrt še podražili.
Zdomec53
06. 03. 2013 10.51
+23
Desnici nikoli prav, karkoli bo Jankovic naredil bodo oblajavali. Seveda je potrebno vzeti kredite ce so zaklji prazni. Jankovic zrihta kredit in MOL gradi in gradi, obcani pa skozi davke vracajo. Je tako? ja takoje in povsod je tako. Sedaj pa kaj se dogajalo ko je bil Jansa na oblasti. Krediti so se najemali in dajali, nic se ni gradilo, vse se je samo podiralo in ljudstvo je placevale kredite z davki in ze skorajda samo bankrotiralo. Jansa je pripeljal kar 30 miljard EUR kreditov ki so izginili v crni luknji skupaj s tajkuni in njim v red saj je tudi on kradel druzbeni denar. Denar se je potrosil (zginil) zgradilo se ni nic in ljudje so obubozali. Torej moji dradi desnosucni praznoglavi pljuvalci, a niso to dejstva? To so uradni podatki ki pa jih seveda vi vehementno zanikate ali pa kar preskocite. Toliko ste umsko prizadeti, da vam ni mar ne za druge se manj za sebe le svojega kristusovega namestnika na zemlju+i (samo v Sloveniji) vidite in mu slepo in praznoglavo sledite. Ljubljancani so imeli to sreco, da im je Jankovic dovolj mocna osebnost da se je uprl in celo zoperstavil volji Janse ko je razglasil da drzava je drzava Ljubljana pa je Ljubljana in to pomeni obmocje njegove vladavine in delovanja. Ce pa je Jankovic storil kaznivo dejanje tako kot Jansa pa bo odlocalo sodisce. Glede na to da je celoten pravosodni sistem jansisticen (ni se zaprtih tajkunov) bi lahko mirno pricakovali da bo sodba v prid Jansi in ne Jankovicu. Vsekakor pa je neumno napovedovati stvari za katere nismo kompetentni. Pocakajmo na sodisce. Dejstvo ki ga nic ne more izbrisati pa je da je Jankovic naredil Ljubljano lepo in da ce bo le imel se priloznost jo lahko naredi se mnogo lepso. Vsi njegovi predhoniki z leve in desne niso storili CISTO NIC. Ko sem leta 2005 prvic obiskal ljubljano po 23 letih nisem mogel verjeti. Mesto ki sem ga zapustil pred 23 leti je med tem postalo ze skorajda crna razvalina. Fasade razbite, okenski okvirji gnili, kamen pocrnel od smoga, skorajda bi lahko mirno rekel kot kaksno vzhodno evropsko mesto pred 30 leti, vse gnilo in razsuto. Taksna je bila ljubljana, celo cesta proti Ljubelju po kateri sem se odpeljal je bila takrat sveze prevlecena z zelenkastim asfaltom ko sem se vracal je asfalt bil isti le flika pri fliko crnega asfalta. Cesta je spominjala na Kosovske ceste 1970 let. Ko pa sedaj pridem v Ljubljano pa je nekaj povsem drugega, mesto je zivahno, staro mestno jedro je svetovno, Ulice razbremenjene prometa, parkirisca urejena ceravno se premalo parkirnih his.In vse to da ne bo pomote med mandatom Jankovica. Noben desnicar ni za ljubljano naredil cisto nic (tudi levi ne da ne bo pomote) le Jankovic jo je pomladil, polepsal in naredil ocesu prijetno. Razmislite malo o temu. Mi ki smo tujci v Sloveniji in ki smo le obcasno tam vidimo vso razliko. Tako kot so Koper, Izola in Piran/Portoroz postali slovenski Emirati je Ljubljana postala moderno glavno mesto z veliko zacetnico.
heavyd
06. 03. 2013 11.16
-4
Jankovič zrihta kredite!? Kje paj jih zrihta? A mu jih da tujec? Ne. Njegovi prjatlčki mu dajo davkoplačevalski denar zato, da ga da svojim izvajalcem + direktno sebi (primer stožic) nakaže par deset tisoč evrov po želji.
heavyd
06. 03. 2013 11.26
+2
pa nisem nič desnosučni, enostavno si želim končno normalno državo, ki jo čakam že od l.91. S kriminalcem na čelu mesta (da ne govorim države) pač ne bo šlo.
layers
06. 03. 2013 13.50
+7
jankovic ni nic zgradil, zulje ma od prenakazovanja denarja, ki ni njegov.
Zdomec53
06. 03. 2013 13.55
+0
Viri kreditov so znani in investitorji morajo biti registrirani, kajti drugace bi opozicija razklala in nebo in zemljo da ga pokopljejo. Jankovic je pameten in prebrisan, najbolj pomembno je to da zagotovi zakonita in najbolj ugodna posojila. Ali se zavedate, da sem prebral od dr Kovaca izjavo da NLB ze zelo dolgo (mislim da nekaj let) ni izdala nobenega investiciskega kredita zato ker so sredstva s pomocjo politikov zatakunizirali in ih nimajo vec. To pomeni, da ce v dani klimi nekdo sposoben prepricati tuje investitorje da dajo posojilo je to nenormalen uspeh. Po drugi strani pa je jasno da narod mora vrniti te kredite. Pa ja niste pricakovali da ih bo Jankovic vracal?? Saj ni on lastnik investicije ampak MOL, saj gre za mesto. Jankovic ni tajkuniziral kreditov kakor so to poceli drugi., na primer Jansa, Bavcar, Srot itd.
heavyd
06. 03. 2013 15.08
+2
Kakšna policija?! O čem ti sanjaš? Sodstvo, policija in tožilstvo so v Sloveniji za močne figure samo orodje.
G8J
06. 03. 2013 10.48
-4
Jasno,Zoki ima spet prste vmes in spet vse uničuje.
gostgozd
06. 03. 2013 10.47
+9
men se sicer zdi, da je petkovškovo že sedaj kar lepo zrihtano, je pa resnično zaživelo z odprtjem mesarskega mostu. prav noro kaj lahko en most naredi... in najbrž je še velik drugih stvari bolj pomembnih in prej za uredit kakor to nabrežje, ampak... vseeno pa - super! center ljubljane se je v zadnjih letih res fajn naredil (in, to mormo, žal(?), priznat - turisti se večalmanj zadržujejo v centru. in tudi "domači obiskovalci", kadar gredmo v mesto - gremo večinoma v center - zato je seveda prav, da se večji delež obnov zgodi ravno tam. samo da se ne bo pozabilo na ostale dele mesta...
layers
06. 03. 2013 13.52
-1
pa povej kdaj je bil center grd, zelo malo je narejenega, ce pa par ulic prekopljes, pa mal luck das pa 200 ramp, pol si pa car al kaj. sterat ga je treba, dindica
heavyd
06. 03. 2013 15.10
+0
Ko da je bila Ljubljana pred Zokijem Černobil, zdej je pa Paris. Zoki jo je, resnici na ljubo, samo polepšal. That's it. Ceno bomo pa vsi davkoplačevalci plačevali ..pa ne samo denarno.. moralno, etično,..
murkecc
06. 03. 2013 10.41
+8
Naj spedenajo, čeprav je že sedaj lepo.
covjek_
06. 03. 2013 10.23
+1
kar naj gradijo,bodo drazje poloznice itd...lahko je graditi z tujim denarjem
1969ws
06. 03. 2013 11.09
+4
kako se pa po tvojem naj gradi? Kako pa misliš, da mesto pride do denarja? Seveda bodo položnice višje, saj je prav tako. če ti pa kaj ne paše, se pa preseli v Jurklošter...
Kemper
06. 03. 2013 10.06
+5
Mah, nima smisla pozivat župana k odstopu itd., dokler bo fural to taktiko naprej, ga bojo Ljubljančani slavili. Brezveze se prepirate. Pozdravljam obnove, ne pa kriminal v zameno - za razliko od meščanov prestolnice.
heavyd
06. 03. 2013 10.12
+5
Ariadnina nit
06. 03. 2013 09.38
+24
ja, porka svet, narod, nikol vam ni prav...če se spomnim preteklih županov, ni bilo nič narejenega za mesto in meščane!!! odkar imamo Jankoviča, je mesto dobilo novo podobo, vse bolj evropsko podobo dobiva; seveda je potrebno nabrežje urediti, paše marsikaj, tudi tam okoli cukrarne je veliko dela ljudje pa sejejo le negativizem...dajte no, še malo pohvale
heavyd
06. 03. 2013 09.49
+10
na kaj želiš pohvalo? obkroži: kupovanje mature, s spremembo namembnosti zemljišč (z zlorabo uradnega položaja) do 500 kratnika zaslužka zase in svoj krog ljudi, povezave s srbsko narko mafijo, pranje (davkoplačevalskega) denarja na cipru, 2.000.000 eur katerih poreklo ne zna dokazat, stožice (bankrotirana podjetja, uničene družine, samomor podjetnika, več milijonska luknja, ki jo bomo moral plačat vsi davkoplačevalci, ne samo ljubljančani) ..in še nazadnje, da ne bomo delal krivice - polepšana ljubljana.
heavyd
06. 03. 2013 10.22
-9
zgornji komentar nimate kej lajkat ..pač vsak zase naj presodi kaj mu je pomembno pri javnem uslužbencu.
heavyd
06. 03. 2013 10.47
+0
layers
06. 03. 2013 13.58
+1
zakaj je merilo evropa? v evropi imajo tako in tako, v evropi ni brezdomcev....... imamo po svoje, pa cist lepo je, edino bolj sterilno bo vse skupaj, da bi pa 100 klopc po mestu postavili pa rajsi ne, se bo narod grupiral.