Slovenija

'Gospodarstvo boljše kot kadar koli'

Ljubljana, 05. 12. 2006 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Premier Janša ocenjuje, da je gospodarsko stanje v Sloveniji boljše, kot je bilo kadar koli doslej.

Predsednik vlade Janez Janša pravi, da je Slovenija pripravljena na predsedovanje
Predsednik vlade Janez Janša pravi, da je Slovenija pripravljena na predsedovanje FOTO: Dare Čekeliš

Na novinarski konferenci ob drugi obletnici delovanja vlade je premier Janez Janša odgovarjal na aktualna vprašanja.

Gospodarske in politične razmere v Sloveniji so po oceni premiera Janše po prvi polovici mandata trdne in stabilne. "Gospodarsko stanje je boljše, kot je bilo kadar koli doslej, Slovenija je izpolnila maastrichtske kriterije, ki so bili zelo zahteven zalogaj," je povedal na novinarski konferenci ob drugi obletnici izvolitve vlade. "Upoštevaje vse maastrichtske kriterije ima Slovenija najugodnejše razmerje med gospodarsko rastjo, inflacijo in zaposlenostjo, odkar obstaja," je dejal.

Janša je z delom ministrov zadovoljen
Janša je z delom ministrov zadovoljen FOTO: POP TV

Slovenija je maastrichtske kriterije dosegla ob petodstotni gospodarski rasti (trenutna rast je za 2,5 odstotni točki višja kot v območju evra), ob rasti zaposlenosti, ki v zadnjem letu beleži povečanje za 1,5 odstotka, ob realnem zvišanju vrednosti plač za 2,1 odstotka in ob 4,1 odstotka višji produktivnosti dela, je nanizal premier.

"Javnofinančne kazalce smo kljub težavam, ki so jih povzročale visoke cene energentov, ohranili v maastrichtskih okvirjih," je dejal. Kot je dodal, je določena rezerva tudi pri inflaciji, saj je povprečna medletna inflacija v oktobru za 0,3 odstotne točke zaostajala za maastrichtskim kriterijem.

Prevzem evra, ki ga bo Slovenija prihodnje leto uvedla kot edina nova članica EU, bo gospodarstvu prinesel bolj stabilno gospodarsko okolje, poenostavilo se bo poslovanje, država pa bo postala tudi bolj privlačna za tuje investicije, je dejal. "Slovenija je po naših ocenah in po ocenah tujih strokovnjakov dobro pripravljena na prevzem evra in ne pričakujemo bistvenih težav," je zatrdil premier.

Uresničili večji del programa

Po Janševih besedah je vlada v enem letu izvajanja gospodarskih in socialnih reform uresničila 61 odstotkov normativnega programa. Do sredine novembra je bilo od 102 zakonov, potrebnih za izvedbo reform, sprejetih 62 zakonov in drugih aktov. Sprejemanje reformnih ukrepov bo vlada zaključila v prihodnjem letu, je napovedal Janša.

Med ključnimi sprejetimi dokumenti je premier izpostavil zakon o javno-zasebnem partnerstvu, zakon o javnem naročanju, zakon o reviziji javnega naročanja, zakon o gospodarskih zbornicah ter številne podzakonske rešitve za poenostavitev poslovanja. Najtežji zalogaj v seznamu reformskih ukrepov je bila po premierovi oceni davčna zakonodaja.

Vlada namerava v prihodnjih mesecih intenzivirati dialog s socialnimi partnerji in sodelujočimi v partnerstvu za razvoj glede delovnopravne zakonodaje. Na tem področju, kjer bo v prihodnjih mesecih težišče reformnih ukrepov, je po Janševih besedah nastal manjši zaostanek, ki pa naj bi ga odpravili.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družine in socialne zadeve Marjeta Cotman v ponedeljek ni želela komentirati medijskih špekulacij, da naj bi bila kandidatka za naslednico Drobniča. Nedosegljiva sta bila tudi preostala dva domnevna kandidata, direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu Marko Štrovs ter poslanka NSi Mojca Kucler Dolinar.

"Vemo, kakšna so stališča vseh socialnih partnerjev, naredili bomo še en napor, da jih zbližamo. Nikoli pa nismo dejali, da bo vlada z zakonskimi predlogi čakala toliko časa, da bomo uskladili vsako črko," je poudaril. Kot je dodal, je vlada pripravljena na kompromise, a takšne, ki bodo pomenile premik naprej, ne nazaj. Pri reformnih ukrepih s področja delovnopravne zakonodaje bo treba ločiti med ukrepi za večjo fleksibilnost trga dela in ukrepi za znižanje cene delovne sile, kar se doslej ni zgodilo, je dejal.

Pripravljeni na vodenje EU

"Mirno lahko rečem, da ko gre za ministre, državne sekretarje in predstojnike nekaterih vladnih služb, ki že dve leti sodelujejo v različnih evropskih organih, skoraj zagotovo ni možno pričakovati, da bo predsedovanje povzročilo kakšne velike probleme. Bistveno je, da bo dobro pripravljena vsebina. Sama organizacija in vodenje različnih organov ali pa tudi dosjejev znotraj EU je v veliki meri rutina. Stvari tečejo normalno, tisto, kjer lahko Slovenija računa na morebitno dodano vrednost, je vsebina in temu posvečamo bistveno pozornost," je na vprašanje, ali je ministrska ekipa v sedanji sestavi sposobna predsedovati EU v letu 2008, dejal Janša.

Po njegovem prepričanju je Slovenija dobro leto pred začetkom predsedovanja EU pripravljena na ta korak najmanj toliko kot druge države. Mirno lahko primerjate stanje priprav s tistimi v nekaterih drugih državah, je dejal Janša in dodal, da "smo popolnoma v skladu s potrebno časovnico, ponekod tudi pred njo". Glede kadrovskih priprav je poudaril, da potekajo usposabljanja. "Nihče na slovenski strani, ki bo opravljal odgovorne naloge v času predsedovanja, tega še ni delal, za vse bo to novo, zato temu posvečamo bistveno več pozornosti."

Odgovorne priprave na predsedovanje Slovenije EU v prvi polovici leta 2008 se bodo prihodnje leto okrepile, je napovedal Janša ter opozoril, da bo zadnje leto mandata vlade "zaznamovano predvsem s tem dejstvom".

Prihodnje leto se bodo nadaljevale tudi priprave na zagotovitev vseh pogojev za vstop Slovenije v schengensko območje. Pričakujemo, da bo Slovenija najkasneje v času slovenskega predsedovanja polnopravna članica schengenskega območja brez notranjih meja, je med drugim poudaril Janša.

Kot je znano, je vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok pred dnevi po sestanku med Janšo, predsednikom NSi Andrejem Bajukom in poslanci NSi zatrdil, da je premier napovedal zamenjave še treh ali štirih ministrov. Sok je dejal, da je Janša izrazil dvom v njihovo sposobnost vodenja resorjev v času predsedovanja EU, Janša je naslednji dan to zanikal, Sok pa je vztrajal pri svojih trditvah.

O napovedi stavke policistov je Janša dejal, da zakon o policiji določa naloge, ki jih mora policija opravljati ne glede na stavko. "Po mojem mnenju so te grožnje popolnoma brezpredmetne in v veliki meri tudi politično motivirane zaradi aktualnih razmer." Poudaril je, da pogajanja s policijskim sindikatom še vedno potekajo, vlada pa je sindikatu ponudila boljša izhodišča kot prejšnje vlade, zato ne vidi nobenih racionalnih razlogov, razen političnih, za grožnje s stavko.
Glede kritik opozicije, ki tudi izraža dvom v kompetentnost ministrske ekipe v času predsedovanja, je Janša dejal, da si želi, da predsedovanje EU ne bi bila stvar političnega spopada. Državni zbor je v času, ko še ni bilo nove vlade, soglasno sklenil, da Slovenija sprejema ponudbo, da bo kot prva nova članica predsedovala EU. "Tisto glasovanje sem sprejel kot široko soglasje in si seveda želim predvsem dobronamernih predlogov v zvezi s tem, ne pa samo pavšalnih kritik." Opozicija doslej ni predstavila niti enega vsebinskega predloga, denimo glede tega, ali pri predsedovanju EU določiti še kakšno drugo prioriteto, je dejal Janša.

O javnomnenjskih raziskavah o podpori vladi na polovici mandata, ki kažejo rahlo prednost podpornikov vlade, je premier poudaril, da je podpora višja kot pred letom dni. Dodal, je da so bili ukrepi v okviru gospodarskih in socialnih reform sprejeti pred kratkim in da še ne dajejo učinkov. "Prvič, odkar Slovenija obstaja, smo znižali davke," je ponovil premier, ki optimistično gleda na pozitivne učinke znižanja davkov in ostale reformne ukrepe, ki ne morejo dati "takojšnjih javnomnenjskih rezultatov".

Glede pomislekov nevladnih organizacij, da Slovenija ne more predsedovati EU, dokler ne reši vprašanja izbrisanih, je Janša dejal: "V Evropi je na tisoče nevladnih organizacij. O tem, ali bo Slovenija predsedovala EU ali ne, je bilo že odločeno. Slovenija bo predsedovala EU in to dobro."

Državljanom prijaznejše zdravstvo in sodstvo

Kot uspeh vlade je Janša izpostavil tudi zaključitev več let trajajočih razpisov za nabavo operacijskih miz. "S tem se je zaključila ta tragikomedija in te mize so že začele služiti svojemu namenu," je dejal premier. V zdravstvu je premier izpostavil še 35-odstotno zmanjšanje čakalnih dob in izboljšan dostop do številnih zdravstvenih storitev.
Janša je poudaril, da je vlada v prvi polovici svojega mandata uspela zaključiti več let trajajočo tragikomedijo v zvezi z nabavo operacijskih miz.
Janša je poudaril, da je vlada v prvi polovici svojega mandata uspela zaključiti več let trajajočo tragikomedijo v zvezi z nabavo operacijskih miz. FOTO: POP TV


Po Janševih besedah, je vlada veliko storila tudi pri zatiranju splošne in predvsem gospodarske kriminalitete. Po njegovih besedah so bili sprejeti številni ukrepi za povečanje učinkovitosti sodišč, odpravljanje sodnih zaostankov, zagotovljena so bila dodatna delovna mesta za sodnike in sodno osebje, intenziviralo se je delo na področju poprave krivic in denacionalizacije. Znižale so se notarske tarife, zagotovljena so bila dodatna notarska mesta, s sistematičnim pristopom pa so bile odpravljene številne administrativen ovire.

Posluh za ljudi

Janša je tudi spomnil, da je vlada v prvi polovici mandata obiskala vse regije, na tak način pa so se podrobneje seznanili s stanjem in težavami, s katerimi se soočajo ljudje, lokalne skupnosti in gospodarski subjekti. "Na tej podlagi so bile sprejete številne odločitve vlade, s katerimi smo v realnem času odpravili na desetine težav, na katere smo naleteli v različnih regijah," je pojasnil Janša.

Opozoril tudi na napredek pri projektu ustanovitve pokrajin. S spremembo ustave in pripravo osnutkov zakonov na področju ustanovitve pokrajin nastajajo pogoji za prenos številnih nalog z državne na pokrajinsko raven, je dejal premier.

Kandidat bo predlagan v roku

Kandidata oziroma kandidatko za ministra za delo, družine in socialne zadeve bom predlagal v zakonskem roku, je v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali je od NSi že prejel predlog za naslednika v petek razrešenega ministra Janeza Drobniča, odgovoril Janša.

Janša se bo sestal s Sanaderjem

Premiera Janša in Sanader sta se nazadnje sestala 2. septembra na Hotizi, ko sta se dogovorila za skupno obnovo protipoplavnega nasipa na Muri
Premiera Janša in Sanader sta se nazadnje sestala 2. septembra na Hotizi, ko sta se dogovorila za skupno obnovo protipoplavnega nasipa na Muri FOTO: POP TV

Premier Janša je tudi napovedal, da bo naslednji korak v urejanju odnosov Slovenije s Hrvaško sestanek s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem. "Naslednji korak, če sprašujete po mojem koraku, bo sestanek s hrvaškim predsednikom vlade enkrat v naslednjih tednih," je dejal Janša.

Na današnji predstavitvi bilance polovice mandata vlade je premier na zunanjepolitičnem področju izpostavil še okrepitev dvostranskih odnosov z nekaterimi ključnimi državami - Nemčijo, ZDA in Rusijo -, ter državami Arabskega polotoka. Kot je dejal, so pri tem zasledovali predvsem cilj, da slovenska diplomacija nudi pomoč slovenskemu gospodarstvu pri prodiranju na tuje trge.

V mednarodnih organizacijah je Slovenija po njegovih besedah konstruktivno sooblikovala politike. Jeseni je v Portorožu izpeljala srečanje obrambnih ministrov NATO, že na začetku mandata vlade pa je uspešno predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in "v veliki meri prispevala, da je OVSE prebrodil finančno, organizacijsko in vsebinsko krizo". Kot je poudaril premier, je bilo tudi na tej podlagi Sloveniji letos zaupano enoletno predsedovanje Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Slovenija je tudi povečala svojo prisotnost v mirovnih enotah, posebej na območju Zahodnega Balkana. Letos je začel delovati tudi Center za evropsko prihodnost, s katerim Slovenija aktivno pomaga pri usposabljanju in šolanju kadrov, predvsem iz držav Zahodnega Balkana, ki si prizadevajo za vstop v EU. "To delamo načrtno, ker je širitev EU na države Zahodnega Balkana ena od prioritet našega predsedovanja EU," je poudaril.

Po besedah premiera pa se je Slovenija močno angažirala tudi pri vprašanju energetske varnosti v Evropi. V tem okviru je bila v okviru blejskega foruma organizirana konferenca Kaspijski obeti 2008 z ugledno mednarodno udeležbo. "Na tem forumu je bilo v diskusiji veliko predlogov, ki so bili kasneje uporabljeni pri zasnovah nove energetske strategije EU, ki se pripravlja," je še poudaril Janša.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
06. 12. 2006 09.10
Ne morem verjeti, od kod se je našlo toliko tepcev zadnje čase tukaj. Nekateri popolnoma nepismeni in kvazi filozofi. Recimo BFRAZ nam soli pamet o socializmu, jamranju, primerja nas s Poljsko, očitno celo ne živi v Slo in se sam vrača iz tujine, ker mu kapitalizem, vse kaže, niti ne diši preveč. Preden se vrnete g. bfraz, se vsekakor naučite Slovenščine.
predaI
06. 12. 2006 09.09
zoran.artnak: da smo pred Grcijo in Portugalsko je na zalost samo mit! Neto urni zasluzek za Ljubljano znasa 4,5. Medtem ko za Atene 7,6 in Lizbono 6,1. Torej zaostajamo za povprecno antensko placo za celih 68 !!!
hinko.murovec@siol.net
06. 12. 2006 09.04
Hudiča ali je res vse v dveh letih naredila ta Vlada?? Če smo tisti, ki dvomimo v tako vse splošne zasluge slepi levičarji in rdečkarji, mi povejte kaj je dejansko začela iz nič in naredila ta , in kaj je dobro zastavljeno podedovala . Kititi se z tujim perjem niti ni tako teško, ob prirejenih podatkih pa sploh ne. Vse ima eno slabo lastnost, nekateri vidijo tudi dalje od cerkvenih vrat in jih spomin še ni zapustil. Bog pomagaj političnim marionetam. Hinko MUROVEC
bnam 2707
06. 12. 2006 09.03
Načeloma vlada ni delala slabo.Vsaj tako slabo ne,kot je delala prejšnja,kateri se imamo danes zahvaliti za zakone,ki so nemoralni in nečastni.Priznati gre te vladi neke rezultate,saj vsega ne more delati slabo.Razlika od prejšnje je velika,po načinu vladanja in po rezultatih,zlasti na nekaterih področjih.Socialna politika ni bila najboljša,to se bo popravilo po odhodu odstavljenca,v zdravstvu so temelje razrahljali že v prejšnji vladi,na področju financ pa je rezultat komaj viden,če upoštevamo preveliko zadolženost in razmetavanje denarja za stvari,ki jih ne potrebujemo.Država je še vedno odločno predraga! Zlasti na vojaškem področju se kažejo razpoke,ki se bodo pokazale slej ali prej v vsej svoji širini. Na področju zunanjih zadev nismo dosegli ničesar presenetljivega,še posebno ne v odnosih z Hrvaško in ureditvijo zunanjih meja Slovenije. Prav tako nismo uspeli prepričati Bruslja,da smo sposobni vzpostaviti Schengensko mejo v času,ki je bil prvotno določen. Z menjavo zunanjega ministra bi bili uspešnejši,saj se ta ne odziva kot bi se moral,zato je nastalo kar nekaj zelo nerodnih situacij.ki nam ravno niso v ponos.Država funkcionira in temu ni kaj dodat.Morda bi se morala poglobiti v pravosodje in omejiti mandat sodnikom,ki nebi smeli biti dosmrtni.Izvirni greh sodnih zaostankov je povsem drugje,kot se prikazuje.Morda bi veljalo ločiti sodnike od prekrškov in uvesti sistem,ki je že bil in ni bil slab.Dajal je dobre rezultate.Gospod minister Šturem sicer dela dobro,vendar bo nujno potrebno zagristi tudi v to kislo jabolko,sicer bomo v nedogled plačevali za njihove napake. Šibkost vlade je tudi v potvarjanju zgodovine in grobo vtikanje RKC v državo.Temu bi veljalo narediti konec,če se želi vlada obdržati še kakšen mandat. Mislim,da bi se ta vlada morala otresti voza preteklosti,ki ga vleče za sabo,saj je zaradi tega manj prepričljiva,kot bi sicer lahko bila,ljudje pa se delijo na tiste,ki so bili in tiste,ki niso bili na pravi strani..... Ljudje ne želijo razvrednotenja zgodovine in ni jim važno kdo je na oblasti,želijo si,da vlada dela za dobrobit in napredek vseh državljanov RS.Zlasti želim poudariti skrb za najšibkejše in nezmožne poskrbeti zase,saj so ti tudi Slovenci z vsem srcem,nimajo pa možnosti preživeti brez pomoči države.Podpiram to vlado.
bnam 2707
06. 12. 2006 09.03
Načeloma vlada ni delala slabo.Vsaj tako slabo ne,kot je delala prejšnja,kateri se imamo danes zahvaliti za zakone,ki so nemoralni in nečastni.Priznati gre te vladi neke rezultate,saj vsega ne more delati slabo.Razlika od prejšnje je velika,po načinu vladanja in po rezultatih,zlasti na nekaterih področjih.Socialna politika ni bila najboljša,to se bo popravilo po odhodu odstavljenca,v zdravstvu so temelje razrahljali že v prejšnji vladi,na področju financ pa je rezultat komaj viden,če upoštevamo preveliko zadolženost in razmetavanje denarja za stvari,ki jih ne potrebujemo.Država je še vedno odločno predraga! Zlasti na vojaškem področju se kažejo razpoke,ki se bodo pokazale slej ali prej v vsej svoji širini. Na področju zunanjih zadev nismo dosegli ničesar presenetljivega,še posebno ne v odnosih z Hrvaško in ureditvijo zunanjih meja Slovenije. Prav tako nismo uspeli prepričati Bruslja,da smo sposobni vzpostaviti Schengensko mejo v času,ki je bil prvotno določen. Z menjavo zunanjega ministra bi bili uspešnejši,saj se ta ne odziva kot bi se moral,zato je nastalo kar nekaj zelo nerodnih situacij.ki nam ravno niso v ponos.Država funkcionira in temu ni kaj dodat.Morda bi se morala poglobiti v pravosodje in omejiti mandat sodnikom,ki nebi smeli biti dosmrtni.Izvirni greh sodnih zaostankov je povsem drugje,kot se prikazuje.Morda bi veljalo ločiti sodnike od prekrškov in uvesti sistem,ki je že bil in ni bil slab.Dajal je dobre rezultate.Gospod minister Šturem sicer dela dobro,vendar bo nujno potrebno zagristi tudi v to kislo jabolko,sicer bomo v nedogled plačevali za njihove napake. Šibkost vlade je tudi v potvarjanju zgodovine in grobo vtikanje RKC v državo.Temu bi veljalo narediti konec,če se želi vlada obdržati še kakšen mandat. Mislim,da bi se ta vlada morala otresti voza preteklosti,ki ga vleče za sabo,saj je zaradi tega manj prepričljiva,kot bi sicer lahko bila,ljudje pa se delijo na tiste,ki so bili in tiste,ki niso bili na pravi strani..... Ljudje ne želijo razvrednotenja zgodovine in ni jim važno kdo je na oblasti,želijo si,da vlada dela za dobrobit in napredek vseh državljanov RS.Zlasti želim poudariti skrb za najšibkejše in nezmožne poskrbeti zase,saj so ti tudi Slovenci z vsem srcem,nimajo pa možnosti preživeti brez pomoči države.Podpiram to vlado.
zoran.artnak@hotmail.com
06. 12. 2006 08.04
Sicer mi ni jasno koliko imata vlada in gospodarstvo skupnega, je pa dejstvo, da smo definitivno stabilno gospodarstvo. Nismo v vrhu a vseeno smo daleč od dna. Borzni index je v porastu, zadovoljili smo kriterijem za prevzem evra in ne razumem ljudi, ki celo življenje samo nergajo. Ko smo bili v socializmu so vsi hoteli v kapitalizem, ker so mislili, da se bo cedilo mleko in med, zdaj spet ni ok. Napačno, če ste tako razmišljali, ker to je balkanski sistem razmišljanja. Vlada in g.Janša nista idealni a vseeno se mi zdi stanje boljše kot pod dvanajstletno vladavino LDS. Vsi, ki tako veselo pljuvate po Sloveniji, vladi in sploh in oh po vsem, se zavedajte, da ste lahko ponosni, da živite v samostojni in neodvisni državi in da je bilo za dosego tega potrebno veliko žrtev. Žrtve so bile in vedno bodo v takšni ali drugačni obliki, ker idealne države ni. Veliko je še treba storiti a sem nesporno prepričan, da smo Slovenci tega zmožni. To smo dokazali celotni bivši Jugoslaviji. Gospodarsko smo pred vsemi novinkami EU-ja, pred Portugalsko, pred Grčijo in ne vem česa bi se morali sramovati. Jaz sem s stanjem zadovoljen, pa me baš boli kdo je na oblasti, a je to SDS, LDS, Janša ali Kacin. Kakorkoli sta lahko oba idealna, jaz še vedno raje pogledam kakšno dobro mrho, recimo Janša ma full simpatično.- hehehe
hinko.murovec@siol.net
06. 12. 2006 07.54
Hinko MUROVEC, Spoštovani , opažam, da gre nekaterim zelo na živce moje ime, nu je pač tako, eni povemo kdo smo, drugi " junaki in odkritosrčneži" se raje z svojimi vulgarnostmi skrivate za raznimi nazivi-psevdonimi. Da je stanje v Državi prikazano sfrizirano ve vsak bedak.Da je polovica in več dobrih firm vzel hudič tudi. Da se g. JJ. trudi spraviti ves kapital v roke nekaj njemu ušečnih kapitalistov in cerkve vedo vrabci. Itd. Je pa res vsi so in bodo kradli delavcu in ravežu, gre le za to kdo bo več. Kmalu bomo razen par izjem podrejeni tujcem in to po zaslugi Vašega JJ in njegovih somišljenikov in RKC. Pa srečno , pameti pač ne moreš vsiliti ali darovati nikomur. Bedasti Hinko MUROVEC, ki si ne zna urediti še ene E pošte .
doki007@email.si
06. 12. 2006 07.30
zupancicff,..... očitno si simpatizer Janševega absolutizma za to ni potrebno govort neumnosti in misl s svojo glavo ,zgornjo mislm in ne klobasaj neumnosti,....gospodarska rast je umetno prikazana zato ne bodi neumen in še enkrat ti rečem, da misl s svojo zgornjo glavo.
Felix2
06. 12. 2006 07.28
esfflight, a si ga prosu za protekcijo?To pa pr njemu ne bo užgal, veš? Boš mogu na LDS al pa na SD počakat.
esfflight
06. 12. 2006 05.56
Gospod Jansa! Mislim, da imate tezave z vidom. Mogoce rabite druga ocala, brez rozic ob strani. Kako vas ni sram dati tako izjavo? Vsaj toliko bodite odkriti in priznajte zablodo, sicer pa bodo spet volitve, Malo je ljudi, ki vidijo tako kot vi vidite gospodarstvo in vse v dezeli Kranjski. Jaz sem vas podpiral od vsega zacetka, v zahvalo sem dobil...... Se se boste spomnili besed, ki ste jih izrekli prav meni. Sramota!
xuxu
06. 12. 2006 01.33
Zelo priporocam ogled prvega dela vcerajsnje oddaje Preverjeno (5.12.2006)...! Kaj se zgodi z ljudmi pod nesposobno vlado... Zalostno, vendar resnicno!
Felix2
06. 12. 2006 00.22
idi_lezat(V RIT) HJA, tole tvoje veleumnost sem prebral štirkrat. Samo eno "MEJHNO UPRAŠANJE BI TI POSTAVU ZDEJLE, JOUŽEK : A si na Marsu, da ne veš, da Janše že VEČ KOT DVE LETI!!!!!!!!!!! ni v parlamentu? P.S. Pride občasno v parlament, da poteši LDS, SD, pa tudi (situaciji primerno) SNS "postlancem" želje po odgovorih na njihova vprašanja, na katere zna odgovorit že vsaka stara mama. Ne utrujaj, JOUŽEK.
Krbo?
05. 12. 2006 22.45
socializma je konec. zato so in bodo nekatere stvari delovale malo drugace. Ampak kaj jamrate tolko? Nic nebo drugo leto konec, ceglih bo evro. Zivljenje bo slo naprej. In spremembe so nujne, politika se mora prilagodit casu. Takrat je bila situacijo druga kot je danes. Pa da ne bote res mislili, da je v tujini vse boljse. Jaz pocasi ze razmisljam na vrnitev domov, ker v tujini se je vseskup hujse!
idi_lezat@yahoo.com
05. 12. 2006 20.56
Samo slaba roba sebe hvali. Janša ima ministre take, kot da bi ušli iz kakšne risanke vključno z njim. Kaj so naredli državo, kot je že eden pred mano napisa, bogati bodo dobili mnogo več, revni pa niti za eno dobro čokolado. Sociala in pravna država pa je nizko kot še nikoli. Moram pa priznati, je Janša ubral zanimivo taktiko, ko mu pade podpora na minimum žrtvuje enega ministra, da se mu le-ta spet poveča. Mislim da bo takšno taktiko ubiral tudi v prihodnje, ker ziher spata med top 5 hinavcev v parlamentu. Sovraštvo, ki ga je vneto gojil zadnji 2 letu se mu bo presneto hitro vrnilo ali kak že pravijo "Maščevanje je prasica" - le da bo prase, ki bo zaklano tokrat Janša sam.
Felix2
05. 12. 2006 19.30
malasutra, kaj sanjaš socialno državo. Rabimo gospodarsko državo. Prva brez druge ne gre, druga pa s prvo gre. Mislim, da ti živiš na tuj račun, ne od svojega dela.
malasutra@gmail.com
05. 12. 2006 19.00
pa, kaj sanjate, ljudje. socialna država umira še bolj pospešeno, kot pod prejšnjo vlado (čeprav je že takrat neoliberalizem vstopil na velika vrata). janša brez razpisov podeljuje koncesije v zdravstvu in ga na ta način divje ter popolnoma netransparentno privatizira. v šole toliko da ni nainštaliral verouka (cerkev pa je vse prej, kot ločena od države). svoja trobila je nastavil na RTV (ki ni več javna, ampak vladna televizija). pod kontrolo ima delo, večer, primorske novice... sposobne in uspešne direktorje menjava, kot da so plevel in kot da imamo v sloveniji neizmerno število vrhunskih menadžerjev. z družbenimi manjšinami (romi, izbrisanimi, migranti...) pa ravna, kot da so ljudje druge kategorije. obdavčil bo - koga? male ljudi. zato pa izvaja popis premoženja. larifari, ta janša. vsedel se je na dobro podlago od prej. logično, da se po dveh letih še ne poznajo kaj prida njegovi manevri. daj, janša, go home. saj veš, kje je to, ne? na dolenjskem. ja. tam, kjer tako ljubijo svoje sosede "cigane".
Felix2
05. 12. 2006 18.35
Hinko MUROVEC, a nosiš ti PIŠKO, al PUŠKO? Don Antonio vas je opozoril glede vaše traparije. Pa še hvalite se, da imate študirano hčerko karmen. Kok je študirana, če ne ve, da vam zrihta vaš E-Mail? HINKO, HINKO...... PIŠKA ali PUŠKA?........ALI NIČ OD TEGA HEHE...
Felix2
05. 12. 2006 18.23
doki, za začetek vsaj pol vejic ven pomeči, preostale pa postavi na pravo mesto. OK?
Felix2
05. 12. 2006 18.20
dej se skulirej dokibond, pa napiš tole še enkrat tako, da te bomo slovenci razumel. Bo pretežko?
doki007@email.si
05. 12. 2006 18.16
Ta opažanja Janše so lari fari,.... vse ta njegova opažanja je tragi komedija za vse Slovence, ki se bo pokazala v nasljednem letu po prevzemu Eura ,....v Sloveniji bo nastala socialna kriza, saj niti približno nismo pripravljeni na to valuto,....vse je umetno samo da bomo imel prvi, kot pravi Bajuk ,...... vsa poanta VSEGA JE, DA GONIJO POLITIKO, DA BODO IMEL BOGATI VELIKO VEČ ,...REVNI PA MEJCENO VEČ ,....in to je uspeh,ki ga napoveduje predsednik vlade Janez Janša, ob nekakšni obletnici,......VSE JE ČUDNO GNILO, AMPAK ŠE GRE ,...POČAKAJTE NASLJEDNJE LETO,...SALBO SE NAM PIŠE DRŽAVLJANI........- ekonomist-