Slovenija

Goloba na 20-letnici KPK ni bilo, neuradno naj bi ga kmalu zaslišali

Ljubljana, 02. 10. 2024 17.52 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver, STA
Komentarji
29

Na slovesnem praznovanju 20-letnice Komisije za preprečevanje korupcije je zbrane nagovorila predsednica države Nataša Pirc Musar in ne predsednik vlade Robert Golob. Golob, ki se za razliko od preostalega političnega vrha dogodka edini ni udeležil, se bo neuradno v naslednjih dneh soočil z zaslišanjem pred KPK zaradi suma kršitve integritete in domnevno nedovoljenih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar.

V kabinetu premierja Roberta Goloba pravijo, da se je opravičil že pred slabim mesecem, in sicer zaradi drugih obveznosti, ki jih ima nocoj. So pa bili prisotni številni drugi predsedniki, denimo predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič, predsednik državnega sveta Marko Lotrič, predsednica računskega sodišča Jana Ahčin, ustavnega sodišča Matej Acceto in generalni direktor Policije Senad Jušić. Poleg tega so bili prisotni tudi trije ministri Klemen Boštjančič, Andreja Katič in Valentina Prevolnik Rupel ter aktualni in vsi dosedanji predsedniki KPK.

Na prireditvi pa so se javnosti premierno predstavili trije novi ambasadorji integritete, in sicer humanitarka in podjetnica Ana Lukner Roljić, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter imitator, komik in povezovalec večera Tilen Artač. Z ambasadorji KPK nagovarja širšo javnost o pomenu integritete, saj so integritetni posamezniki na vseh ravneh družbe ključni za uspešno preprečevanje korupcije.

Šumi: Nujno potrebujemo ustrezne sankcije za kršitve integritete

Predsednik KPK Robert Šumi je prepričan, da štiri leta po zadnjih spremembah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije nujno potrebujemo ustrezne sankcije za kršitve integritete, saj komisiji brez teh "očitno ne bo uspelo vzpostavili ustreznih standardov". Šele, ko bodo ljudje začeli odgovarjati za kršitve, se bo v javnosti lahko utrdilo prepričanje, da pravna država dejansko deluje, je poudaril.

Poudaril je, da je skoraj leto dni na mizi nova resolucija o preprečevanju korupcije, ki lahko postane temeljno vodilo za boj proti korupciji v prihodnjih letih in desetletjih. "Zato je nesprejemljivo, da vlada predloga nove resolucije še ni obravnavala. In nujno, da tu naredimo korak naprej. Mi bomo svoje delo zagotovo opravili," je zatrdil.

20-letnica KPK
20-letnica KPK FOTO: Bobo

Izrazil je željo, da bo v prihodnje tudi slovenska politika spoznala, da država potrebuje tako institucijo in da KPK ne bo obstajala le zaradi izpolnjevanja mednarodnih standardov, temveč da bo široko prepoznana kot koristna, odločevalci pa si bodo njene analize tudi želeli. "Čeprav se je v 20 letih za komisijo marsikaj spremenilo, pa ena stvar ostaja enaka. Odnos politike do nje, ki jo jemlje kot nekaj nujnega in ne nekaj želenega, koristnega in njeno uspešnejše delo praviloma vedno na nek način onemogoča," je poudaril v nagovoru.

A kljub vsemu je KPK po Šumijevem mnenju s svojim delovanjem v preteklih dveh desetletjih prispevala pomemben delež in s svojim delom izboljšala dejansko stanje v državi. Prepričan je, da je KPK odigrala ključno vlogo pri oblikovanju etičnega okvira države, prispevala k večji ozaveščenosti o škodljivosti korupcije, h kreiranju sistemov za njeno preprečevanje ter krepitvi integritete v javnem in zasebnem sektorju.

Izpostavil je tudi nekatere prihajajoče spremembe. KPK bo predvidoma v decembru predstavila nadgrajeno različico spletnega orodja za nadzor javnosti nad porabo javnega denarja Erar, Erar 2.0. Napovedal je tudi skorajšnji poziv ministrstvom, neodvisnim organom in sorodnim institucijam, da po vzoru gospodarstva vzpostavijo sistem svojih pooblaščencev za integriteto.

20-letnica KPK
20-letnica KPK FOTO: Bobo

Vlogo in pomen KPK za družbo je izpostavila tudi slavnostna govorka, predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Praznujemo 20. obletnico ustanovitve tega pomembnega državnega organa in se ob tem spominjamo vsega, kar je bilo v teh dveh desetletjih doseženega; vsega truda, vsake zaznane kršitve, vseh pogumnih odločitev, ki so našo družbo pomaknile korak bliže idealu integritete in pravične družbe," je dejala.

Direktor zavoda za šolstvo Logaj prejel posebno priznanje

Komisija je na slovesnosti posebno priložnostno priznanje za integritetno ravnanje podelila nekdanjemu direktor zavoda za šolstvo Logaju. Priznanje prejel za svojo vlogo pri vzpostavitvi in soorganizaciji projekta Integriteta: skupni cilj generacij, ki v sodelovanju KPK in zavoda za šolstvo poteka od decembra 2020. 

"Prenovljene učne načrte, ki podpirajo večjo vzgojno vlogo šole, in elemente, ki jih lahko prepoznavamo kot vzgojo in izobraževanje za integriteto, bodo uvajali od leta 2026 do leta 2029 in verjamem, da bomo s tem in z drugimi razvojnimi aktivnostmi dosegli cilje, ki smo si jih skupaj s komisijo zadali za 10 let," je napovedal Logaj.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
02. 10. 2024 21.34
+3
a država praznuje obletnico KPK ? ne glede na to a je koristna ali ne se sprašujem a to je za praznovati?
Marija Depolli
02. 10. 2024 21.58
Seveda, Komisijo za Pospeševanje Korupcije je treba počastiti. Omogočajo nemoteno krajo izbrane kaste. Ponosna sem, da imamo tako poštene in strokovne ljudi na KPK, ki varujejo interese kriminalcev in poskrbijo, da nam Slovencem le-ti lahko nemoteno kradejo naprej. Hvala KPK.
Slovenec963
02. 10. 2024 21.32
+3
Danes Musarca na komemoraciji KPK in njen mož iz oaze kar kipita od poštenja in ona skoviče o KPK-ju...Zbogom pamet...!?
oježeš
02. 10. 2024 21.19
+1
... da štiri leta po zadnjih spremembah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije nujno potrebujemo ustrezne sankcije za kršitve integritete. bo predvidoma v decembru predstavila nadgrajeno različico spletnega orodja za nadzor javnosti nad porabo javnega denarja. V redu razmišljanja, ampak saj 20 let prepozno. Ker pa poznamo naš sistem, vemo, da imamo lahko dobre zakone, ki pa se ne izvajajo. Posebej so bili vedno zaščiteni vodilni in politiki. Ko bodo zakoni in predpisi veljali za vse enako, se bo pa stanje počasi izboljševalo. Državljani moramo videti, da pri vodilnih funkcionarjih ni blefiranja in odstopanja. Ampak tisti, ki so bili do zdaj nedotakljivi, so si že nagrabili in se lahko le še smejijo vsem zakonom in izvajanjem zakonov.
Andrej Lon?ar3
02. 10. 2024 21.17
+1
Tudi na zaslišanje ga ne bo...
FejsBrukica
02. 10. 2024 21.28
+0
Misliš, da je to Janša, da si lahko vse privošči? Da ne dviguje sodnih pisem. Da si odmontera nabiralnik, da se mu ne da vročiti sodnih pisem?
slovenka62
02. 10. 2024 21.15
+2
A ni škoda denarja za ta kpk??Sam sebi namen tisti ki so tam pa samo fajn plače vlečejo.!!
Sanherdin
02. 10. 2024 21.12
+1
Odkar je sodišče zaradi nekakšnih "procesnih" napak izpustilo Janšo,je vse skupaj brezveze.
ap100
02. 10. 2024 21.35
zamenjal si, pri jankoviču so procesne napake -
avgust.
02. 10. 2024 21.11
+9
Ko vidim Musarjevo tu, mi postane kar težko v želodcu - kot da se nam, poštenim posmehujejo in se iz nas in na naš račun norca delajo.
Marija Depolli
02. 10. 2024 21.05
+8
G. Golob ima pomembnejše zadeve kot to. Sestaja se z Miki Abdulah Miško in načrtuje nove milijardne posle za NLB. Rešuje Slovenijo in poganja strah v kosti Izraelu. Na g. Goloba sem tako ponosna kot na mojega sina, najboljši čistilec računalnikov na Jožefu Stefanu je. Dobil je celo priznanje, ki vam ga pokažem takoj ko pobrišem prah iz njega.
Odgovorno
02. 10. 2024 21.02
+6
Jedlo, pilo, lagalo... korupcije v sloveniji ni. Smo ze blizu 100 dolzni??? Super to je to.
ZIPPO
02. 10. 2024 21.02
+9
Kaj je tu najbolj kontradiktorno? Da so povabljenci na obletnici KPK osebe, ki so do grla vpletene v korupcijo, imajo račune v DAVČNIH OAZAH z razlogom in sedijo na najvišjih položajih v državi. Nekaj tu ne štima, a se vam ne zdi narod? Kako lahko to sploh gledamo in dovolimo? KAKO????
tavbix
02. 10. 2024 21.00
+5
To, da bi sedaj že vsi ukinili KPK samo dokazuje, da preveč verjamete in zaupate svojim skorumpiranim politikom... Oni mogoče v vaši glasi so "vaši", ampak vi niste njihovi, razen pred volitvami.
Ici
02. 10. 2024 20.50
+2
KPK je sam sebi namen in "živi spomenik" koroškemu policaju Dragu Kosu.
Fery Zaka
02. 10. 2024 20.49
+6
Jedlo se je, pilo in trepljalo eden drugega po ramah kako zelo uspešni so. Skratka birokratska fešta na davkoplačevalski račun.
San Gabriele
02. 10. 2024 20.45
+6
"Institucija" , ki pomaga pri ohranjanju pridobitev boljševistično komunistične revolucije in kontinuiteti udbomafijske oblasti .
Marija Depolli
02. 10. 2024 20.43
+4
Odkar je naš heroj Robert Golob uvedel novi sistem obračunavanja električne tarife na tem portalu ni več skoraj nobenega komentatorja. Le jaz in moj dobri mož sva prisotna. Sedaj pa lahko noč tovariši in še prav poseben pozdrav tovarišu Brakedirtu. Vedno si v mojih mislih.
300 let do specialista
02. 10. 2024 20.42
+10
Temu se smejijo kekci, ki se prilizujejo in imajo korist! Kekci!
punkracij
02. 10. 2024 20.41
+10
Vsi skupaj kot ena srečna druzina.
300 let do specialista
02. 10. 2024 20.39
+10
Jaz v vseh teh 20ih letij o njib lahko povem le, da so "ugotovili nepravilnosti" ali pa "konflikt interesov". To je to, nihče ni sedel, da bi jim lahko pripisali nek pomen, kar pa ni zaporna kazen, razni smešni pogojni odpustki, pa niso kazen. Zaradi mene, če jutri ukinete to fikusarno.
Sanherdin
02. 10. 2024 20.38
+10
Ta institucija je sama sebi namen.
zmerni pesimist
02. 10. 2024 20.38
+1