Slovenija

Golob: Pogoj za začetek pogovorov o članstvu Ukrajine v Natu je trajen mir

Bruselj, 29. 06. 2023 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trajen mir v Ukrajini je eden od pogojev za začetek pogovorov o članstvu te države v zvezi Nato, je premier Robert Golob povedal pred vrhom EU, na katerem govorijo tudi o sodelovanju z Natom. Ena od osrednjih tem pogovorov je zagotavljanje varnostnih jamstev za Ukrajino, pri čemer se Slovenija zavzema za podporo v okviru obstoječih shem. Ob prihodu na vrh EU v Bruslju, na katerem bodo govorili tudi o zadnjih napetostih na severu Kosova, je glede morebitnih nadaljnjih ukrepov proti tej državi je Golob dejal, da krivec nikoli ni samo eden in da je na severu Kosova po njegovem mnenju potrebno čim prej ponoviti lokalne volitve, na katerih morajo sodelovati tudi kosovski Srbi.

"Glede članstva Ukrajine v Natu obstaja veliko različnih pogledov, tudi veliko formul. Mislim, da bo čas pokazal, ali je katera od sedanjih formul sprejemljiva. Zagotovo pa je trajen mir eden od pogojev, od katerega bo zelo težko odstopiti, da bi se sploh lahko začeli pogovarjati o tem," je pred zasedanjem voditeljev EU povedal Golob.

Po njegovem mnenju ni dvoma o tem, da je Ukrajina na evroatlanstki poti, kako dolga bo ta, pa je odvisno od različnih dejavnikov.

Iskanje priložnosti za mir je po premierjevih besedah pomembno tudi spričo nedavnega upora ruske zasebne najemniške vojske Wagner proti ruskemu vojaškemu vodstvu, ki ga ni želel podrobneje komentirati. Poudaril je zgolj, da vsaka dolgotrajna vojna pomeni velik stres za vse vpletene, kar se je pokazalo tudi v Rusiji.

"Nihče si ne želi dolgotrajne vojne ravno zaradi nestabilnosti, ki se potem širi navzven. Glede tega je osnovno vodilo še vedno iskati priložnost za mir, ko se bo ta ponudila. Mislim, da se počasi bližamo obdobju, ko se bo spet mogoče pogovarjati o miru," je dejal.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Luka Kotnik

Z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom danes voditelji držav članic Unije razpravljajo tudi o zagotavljanju varnostnih jamstev za Ukrajino.

Golob je pojasnil, da pri varnostnih jamstvih za zdaj ni predvidena širitev shem podpore, ampak kako obstoječe zaobjeti pod enoten dežnik. Gre za iskanje ravnovesja med ukrepi EU in Nata, je še dejal.

"Slovenija podpira, da znotraj obstoječega dežnika nadaljujemo z aktivnostmi, predvsem pa Ukrajini pomagamo pri obrambi njene kritične infrastrukture, pri obnovi in pri tem, da država funkcionira normalno in da ji tudi finančno pomagamo pri vsem tem," je povedal.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nedavno dejala, da želi unija za obnovo Ukrajine uporabiti tudi rusko premoženje, zamrznjeno v okviru sankcij, kar je ena od tem današnjega zasedanja.

Premier Golob je pozval k previdnosti in poudaril, da se k temu ne sme pristopiti prehitro. "Če verjamemo v vladavino prava, potem moramo tudi v tem primeru postopati v skladu z vladavino prava. To je naše osnovno načelo, znotraj tega okvirja pa lahko iščemo rešitve," je dejal.

Glede zagotavljanja odgovornosti za zločine v Ukrajini pa je poudaril, da si Slovenija prizadeva, da bi to potekalo v okviru Združenih narodov. Tudi kot bodoča članica Varnostnega sveta ZN želi, da bi se vloga te organizacije okrepila.

Po Golobovem mnenju je treba volitve na Kosovu ponoviti čim prej

"Verjamemo, da je treba čim prej ponoviti volitve, verjamemo, da morajo tudi Srbi sodelovati na volitvah, če je treba, tudi s podporo Beograda, zato da dejansko izvolijo svoje zakonite predstavnike v občine," je Golob poudaril v Bruslju.

Nato pa bo po njegovih besedah primeren čas, da kosovske oblasti ustanovijo skupnost srbskih občin. "Mislim, da je to sestavljen proces. Če bosta obe strani šli v to z iskrenimi nameni, potem je ta cilj dosegljiv," je dejal.

Glede morebitnih nadaljnjih ukrepov unije proti Prištini zaradi nezadostnega ukrepanja za zmanjšanje napetosti pa je poudaril, da je treba pristopiti uravnoteženo. Krivec po njegovem mnenju nikoli ni samo eden, čeprav se morda v določenem trenutku tako zdi.

"Jaz bi si želel, da se usede za mizo z obema stranema in se ta načrt, ki je bil že večkrat predlagan, dejansko spravi v življenje. Na kakšen način bodo to dosegli, prepuščam pogajalcem, ampak načrt bi moral biti pa jasen," je poudaril Golob.

K umiritvi napetosti in ponovitvi lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah bodo predvidoma voditelji EU pozvali tudi v sklepih zasedanja.

Razmere na severu Kosova so se znova močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah, ki so jih kosovski Srbi bojkotirali. Ko so skušali novoizvoljeni župani albanske narodnosti konec maja prevzeti položaje, pa so izbruhnili spopadi med kosovsko policijo in protestniki iz vrst kosovskih Srbov.

Sodelovanje EU z Zahodnim Balkanom je sicer pomembno tudi pri soočanju z migracijami. Golob je poudaril, da mora Evropa enotno nastopati proti državam izvora in tranzita, med katerimi so tudi zahodnobalkanske.

"Če bomo kot Evropa enotni in učinkoviti pri naslavljanju tega, potem bomo v resnici lahko zares dolgoročno zmanjšali migrantski problem, predvsem pa bomo začeli z njim bolj učinkovito upravljati," je povedal in kot dober primer opisal sodelovanje s Tunizijo. EU in Tunizija sicer dokončnega dogovora o sodelovanju sicer še nista sklenili.

Voditelji se bodo v današnji razpravi o migracijah med drugim osredotočili na boljše upravljanje zunanjih meja EU, ki denimo poteka med Hrvaško in BiH.

Premier je napovedal, da bo na današnjem zasedanju znova obudil predlog, da bi na to mejo poslali enote Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex, ki pa ga Hrvaška zavrača.

"S tem želimo pomagati ne samo Sloveniji kot tranzitni državi, želimo pomagati tudi Italiji kot ciljni destinaciji in tudi Hrvaški, ki je v resnici samo tranzitna država," je povedal.

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smiro
29. 06. 2023 21.46
+1
Ma kakšna Ukrajina v NATU? Oziroma bolje: NATO v Ukrajini. Ko je ZSSR nekaj po Kubi praskal, so Amerikanci čisto popysdili in so se potem Sovjeti umaknili. Aaaa... na drugi strani so pa druga merila, a? Deb1li!
periot22
29. 06. 2023 20.55
+4
Golob brigaj se za lasten narod ki nam jemlješ in podpiraš vojno v Ukrajini!
Samo12
30. 06. 2023 17.39
+3
Enako kot IJJ, najvec vojaške opreme je bilo donirano ravno pod prejšnjo vlado. Vse se lahko preveri, tako da ne napadaj te vlade za kar je delala prejšnja vlada
avgust.
29. 06. 2023 18.19
-2
No ja, pri takih izjavah niti ni za se čuditi, zakaj je podpora SDS prehitela Gibanje. Verjetno bo šlo v tej smeri naprej.
Samo12
29. 06. 2023 18.21
+4
Do volitev, pol pa spet šok za rdeči sĐs
Pravica je
29. 06. 2023 18.08
+10
Da predsednica Evropske komisije von Uršula zelo rada razpolaga s tujim premoženjem je že znano , da pa trditev da pogoj za začetek pogovorov o članstvu Ukrajine v Natu je trajen mir je zrela ,da človek pomisli da ni samo noj ptič, ki lahko drži glavo pod zemljo, temveč je očitno sposoben to tudi visokoleteči amerikaniziran golob ,če mu ni do sedaj že jasno, zakaj se je ta vojna pred vrati Rusije sploh začela !
Samo12
29. 06. 2023 18.15
-4
Amerikanizirani Golob😃 a IJJ je že čestital Trumpu za ponovno zmago? A Hojs je končal kafetkanje s amer. obveščevalcem?
Slavko BabIč
29. 06. 2023 17.52
+4
Še Švedska ne pride v Nato, kaj šele Ukrajina z nac preteklostjo!
prince of persia
29. 06. 2023 17.47
+3
Kaj če bi se ti Robert začel pogovarjati tam, kjer ti je mesto? Doma.
Samo12
29. 06. 2023 17.49
+6
Ve bi imel vsaj malo IQ bi vedel, da se od PV pričakuje, da se udeležujejo takih stvari. Tudi personificirano zlo je letalo po svetu in se udeleževali sestankov, čeprav veliko udeležencev ni vedelo, ko ga je videlo in slišalo momljati ali ima bolečine ali pa prihaja kralj podzemlja po njega😂
mastrion
29. 06. 2023 17.39
+5
Pa kaj sanjajo ti sanjači? Kot prvo, Ukrajina je v vojni, ter še bo zelo zelo dolgo. Kdor misli da bodo Rusi odšli kar iz države, se zelo moti.Rusija se lahko gre tole vojno v nedogled, prej bomo vsi drugi na kolenih, kot Rusi, pa če se še 10x več orožja pošlje v Ukrajino... Kot drugo pa Ukrajina kot država nima kaj iskat ne v EU ne v Natu, ker imajo preveč odprtih problemov, pa ne mislim na vojno. Takšne države so žal rak rana za EU, sicer pa tako bzv sploh kaj debatirat, ker bo prej Nemčija gospodarsko propadla, potem za njimi pa še mi vsi ostali...
kekec9999
29. 06. 2023 17.33
+3
Brigaj se za domače probleme...stol za Tino so zrihtal?
Samo12
29. 06. 2023 17.40
+8
Ne za ursolo so morali spet novo kuhinjo kupit, ker je stara se sama polomila😝
avgust.
29. 06. 2023 17.28
+6
Sicer pa bi mogoče tudi v Sloveniji začel kaj delati, glede na to, da je bil tu izvoljen in ne v Bruslju. Do danes nima praktično nič za pokazati.
Samo12
29. 06. 2023 17.34
+2
So vsaj nekaj naredili, sekta v 3 mandatih ni naredila nic. Pa ne nakladaj z bonboni, ker jih plačujemo sami in je bil edini cilj reševat hotele, ki so bili pod okriljem vemo koga. V dveh letih zapravili 15 milijard evrov, bi namesto neuporabne ga toalet papirja s elastiko, neuporabnih golfov dali upokojencem, popravili zdravstvo,… tako pa draga moja rdeča sekta, v kateri se edino obstajajo komunisti, ni bilo od vas nic!!! Pa res NIČ!!!
avgust.
29. 06. 2023 17.43
-2
Samo, ti boš cel mandat samo o sekti pisal. Bogi - kaj le so ti storili?
Samo12
29. 06. 2023 17.51
+2
Vprašaj raje sebe kaj ti manjka? 85% ljudi v Slo vedo kaj ke na stvari s 12% komunist. sekte
Slavko BabIč
29. 06. 2023 17.26
+2
ameriški kongresniki bi pošiljali še kasetne bombe, ki so prepovedane!
Slavko BabIč
29. 06. 2023 17.28
+5
ukrajincem....., se vidi kdo sponzorira to vojno v Ukrajini!
Slavko BabIč
29. 06. 2023 17.26
+0
edino pravilno: trajen mir!vojno so zakuhali nacukrajinci z gringosi!
avgust.
29. 06. 2023 17.21
+6
Ukrajina igra umazano igro v škodo svojih državljanov - prodali so se in Golob tudi zelo lepo sodeluje z Brusljem in pridno uboga vse, kar rečejo - tudi na škodo svojih državljanov. Lepo polnimo ameriški vojaški proračun, država pa nam razpada na vseh področjih.
Samo12
29. 06. 2023 17.30
+3
Not fun kopriva: a ti si pozabil, da je IJJ prvi podpiral Ukrajino, da je on poslal najvec od donira ne opreme, vozil in orožja v Ukrajino??!
avgust.
29. 06. 2023 17.40
+0
Samo, mogoče ni bi povsod JJ noter tlačil. Nismo bili zadovoljni z JJ, zato smo zamenjali in dobili še slabše. Če JJ ni bil dober, to ni opravičilo, da od Goloba nič ni. Kaj če bi Golob v vodnjak skočil, bi ti tudi, samo da ni tako kot JJ reče? Dejstvo je, da vlada dela slabo in še tista dva zakona, ki jih obravnavajo, je inštitut 8. marec skupaj spravil in ne vlada.
Breicha
29. 06. 2023 17.17
+0
Grlca ne pamwtuj v Bruslju, doma maš pa probleme..
Samo12
29. 06. 2023 17.24
+0
Enako kot ti in sekta. Samo vi imate probleme. Pa ne mrzite toliko PV Goloba, ni vas on zradiral na volitvah, 85% ljudi vas je in vas vedno bo na volitvah. Vse kar pišete se dobesedno nanaša na vašega velikega in enkratnega, ki mu vsi delajo krivico že 30 let. Nikoli nic kriv pa tudi nic ni naredil za Slovenijo kot razdora. Predlagam, da se nekje v Kocevju ogradi nekaj malega zemljišča in si tam ustvarite državo Jan- shit- istan😂
punkracij
29. 06. 2023 17.10
+5
V Sloveniji seje nemir in nered,pametoval bi pa o miru,prej bo na smetišču zgodovine bolje bo za našo in tudi širšo skupnost,ker teoretikov miru na temeljih bivših totalitarnih rezimov ne rabimo.
Samo12
29. 06. 2023 17.14
+2
A tole pa si v nulo opisal vodjo komunistične sekte na Trst. Res si zadel poanto
zelen
29. 06. 2023 17.06
+1
eh golobček tako boš grulil kot ti bodo zakomandirali šefi čez lužo seveda preko bruseljskih vazalov
printerus
29. 06. 2023 17.05
+10
Doma naj raje porihta najprej. ..sam jezik ga je, odkar pomnimo...še tiste, ki so ga volili, je razočaral do konca...ne zna drugega, kot palamudit in se kazat s tisto njegovo prodano starleto...
reakcionar
29. 06. 2023 16.59
+4
Ostale države NATO alijanse so pozorno prisluhnile Golobu in njegove besede pozorno sprejele v vednost.
pager
29. 06. 2023 16.51
+4
koga v Bruslju zanimajo golobova mnenja??? na drugih televizijah se lepo vid, kako sam stoji v kakem kotu, nedolgo tega sem pa gledal posnetek da so se na skupinskem fotkanju kar umikali iz njegove bližine, čeprav se ve da je njegovo mesto na desni v zadnji vrsti
Samo12
29. 06. 2023 17.15
-1
A to si mislil IJJ ko se niso hoteli na Brdu z njim slikat in se rokovat? Ali pa ko so pisali o njem kot pacientu, ki ga noben ne potrebuje?
pager
29. 06. 2023 17.38
-2
ne nisem mislil JJ, mislil sem to kar sem napisal in za čem lahko stojim, če si pa ti tko plitek, da drugo ne znaš kot sam besede obračat, pa naj bo to tvoje zadovoljstvo in ostan pri tem kar pač znaš
Resnica v obraz
29. 06. 2023 16.49
+10
Nima pojma o čem govori.. Od kdaj se spozna na mednarodno politiko? Elektro tajkuni ki je prodal našo elektriko pod ceno
ArkaMast
29. 06. 2023 16.15
-9
Lepo je slišat nekoga, ki se ne blamira v angleščini. Salting d majnd.