Slovenija

Golob po vrhu Nata: 'Cilj je, da bomo lahko še naprej živeli v miru'

Washington, 12. 07. 2024 16.06 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Vrh je bil uspešen, bolj od pričakovanj in verjamem, da smo ga na koncu vsi zapustili zadovoljni, tako članice Nata kot partnerke iz Pacifika in predvsem Ukrajina. Na srečanju je prišlo do materializacije dolgoročnega odnosa med zavezništvom in Ukrajino, ki bo pripomogel k temu, da se bo vojna v Ukrajini hitreje končala." Tako po koncu vrha zveze Nato v Washingtonu pravi premier Robert Golob.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: AP
Odbor za zunanjo politiko se je danes seznanil s Sporazumom o sodelovanju na področju varnosti in dolgoročni podpori med Republiko Slovenijo in Ukrajino, po tem, ko ga je v sredo potrdila vlada. Sporazum bo premier predvidoma podpisal v četrtek, 18. julija, ob robu srečanja Evropske politične skupnosti v Oxfordu.

Kot poudarja premier, je navsezadnje glavna naloga zavezništva Nata ravno odvračanje od vojaških spopadov. "Verjamem, da je najboljše sporočilo, ki ga lahko v tem primeru damo Rusiji, da je podpora Zahoda Ukrajini dolgoročna, in da je v resnici skrajni čas, da se tudi Rusija zave potrebe po tem, da se začnejo pogovori o miru."  

V tej luči je to pomembno sporočilo madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbánu, dodaja. "O miru se lahko pogovarja samo skupaj, ne na podlagi samostojnih akcij, še posebej brez pooblastil širšega zavezništva oziroma skupnosti, v tem primeru Evropske unije. Glede tega smo bili enotni vsi prisotni," je dodal premier. 

Poudarja, da gre v primeru Rusije in Ukrajine za jasno kršitev mednarodnega prava v senci globalnega svetovnega reda s strani Rusije in kršenje Ustanovne listine Združenih narodov. "Pomembno je, da za takimi kršitvami in takšne kršitve enako razumemo povsod po svetu."

Dodal je, da mora zavezništvo delati in dokazati skupaj, da nima dvojnih standardov, čeprav je včasih tako videti. V tej luči se bo moralo zavezništvo potruditi, da tudi v Palestini pride do prekinitve spopadov in iskanja poti do trajnega miru.

Predsednik vlade je še povedal, da ima Slovenija v zavezništvu svoje mesto kot zelo pomembna članica Nata v operacijah na Zahodnem Balkanu. "Prav na pobudo predsednika Bidna, ki zelo dobro pozna regijo, prihaja tudi do povečanja prisotnosti Nata v tej regiji, z namenom preprečevanja kakršne koli eskalacije konflikta. Slovenija se je zavezala za povečanje svojega kontingenta v Kfor, v prihodnjem letu bomo kontingent na Kosovu podvojili. Vse z namenom, da v tej regiji preprečimo kakršne koli eskalacije konflikta."

Premier je še poudaril, da je ključno sporočilo vrha enotnost zavezništva. "Če se želimo spopadati z globalnimi izzivi, je edina pot, da smo pri tem uspešni, enotnost v odvračanju groženj – v vesolju, v kibernetskem svetu, na terenu oziroma na bojiščih. Enotnost je bila danes močno izpričana in verjamem, da je to eden od ključev za napredek," je ocenil premier.

Kot so sporočili iz njegovega kabineta, je premier še dodal, da moramo postati suvereni pri obrambi svojih držav, to pa je za majhne države lažje, ko to počnejo skupaj s svojimi sosedi, partnerji in zavezniki v mednarodnih organizacijah. "Zato Slovenija v resnici nima alternative, kot da skupaj s sosedi, evropskimi prijatelji, zgradi močno obrambno silo z enim samim namenom da bomo lahko še naprej živeli v miru."

Golob je bil danes tudi gost oddaje Connect the World medijske hiše CNN, kjer se je v živo pogovarjal z voditeljico Eleni Giokos. Glede vojne v Ukrajini je povedal, da imajo odločitve zavezništva jasno sporočilo. "Obstaja možnost, da se bo vojna v Ukrajini zavlekla, zato se moramo temu prilagoditi in to smo tudi storili. Imeti moramo sistemski in dolgoročni pristop in podpreti paket, o katerem smo se dogovorili, in ki daje Ukrajini dolgoročna zagotovila, da bo podpora zagotovljena."

Na vprašanje voditeljice glede proračunskega deleža za obrambo v Sloveniji je premier odgovoril, da imajo zavezniki veliko razumevanja za naš položaj. "Lani smo se soočili s katastrofalnimi poplavami in to je edini razlog, da smo nekako skrenili s poti. Vendar je proračun za naslednje leto že sprejet in v načrtovanih rokih bomo dosegli cilj 2 odstotkov, težav torej ni."

Morebitne spremembe na vrhu ZDA na jesenskih volitvah je komentiral z besedami: "Zagotovo pa je Nato več kot en sam predsednik. Zato verjamem, da bo enotnost zavezništva v Natu ostala takšna, kot je, in kar se je pokazalo včeraj. To je najpomembnejše sporočilo, ki ga pošiljamo svetu – naša enotnost."

Novinarka je tudi spomnila, da je bila Slovenija ključna evropska država, ki je vodila prizadevanja za priznanje Palestine, ob tem pa jo je zanimalo, ali so se med vrhom odvijali še dodatni pogovori. "Trenutno je najpomembnejše, da svetu pokažemo, da nimamo dvojnih meril. Zato skušamo tudi druge prepričati, naj priznajo Palestino, predvsem pa, da bolj pritisnejo na obe strani, na Hamas in Izrael, da takoj prenehata s spopadi in izpustita vse talce ter si začneta prizadevati za rešitev v obliki dveh držav. To je nekaj, kar počnemo na vsakem srečanju, ne le iz Slovenije, ampak tudi iz ostalih držav," je dejal Golob. 

"Mir je vedno boljši od vojne, vendar pa mir brez svobode pravzaprav nima nobene vrednosti," je še povedal Golob in dodal, da je treba poiskati pravično rešitev konfliktov, ki bo temeljila na mednarodnih pravilih. "Da pa bi bili v Ukrajini uspešni, moramo pridobiti podporo tako globalnega juga kot arabskih držav. Govoriti pa moramo tudi s tistimi, ki trenutno na kakršen koli način pomagajo Rusiji pri podaljševanju vojne," je zaključil.

KOMENTARJI (344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdenko Krajnc
14. 07. 2024 18.50
V miru lahko živiš le če se od vojne in vojaških napadalnih zvez distanciraš... nikakor pa ne moreš zagotoviti lastnega miru, ko se zapletaš v vojaške zveze, v njih sodeluješ in enostransko vojaško podpiraš stran, ki ti jo močnejši v vojaški zvezi predpišejo in te tako imajo za kmeta na šahovnici. Zato je golobova izjava čista navadno sprenevedanje. Če bi resno mislil z mirom, pol bi podprl referendumske pobude za izstop iz NATO, ker trenutna generacija slovencev starih pod 40 let nikoli ni volila in pristala, da smo vpleteni v vojaški blok, ki nas posredno ogroža saj se ta blok vojaško postavlja proti Rusiji, namesto da bi se iskale miroljubne rešitve konfliktov. Žalostno, da je rusom bolj mar za evropejce kot pa evropskim politikom. Izjava Peskova ob nameravanih postavitvah ameriških raket dolgega dosega v Evropi je dovolj zgovorna, vprašal se je kaj bo z evropejci, ko se bo Rusija pred tem orožjem branila.
Rudolf Maister
13. 07. 2024 20.39
Pa kje ste tega klovna našli. To ni krajevna skupnost Kromberk, no
March
13. 07. 2024 14.18
+3
Golob z oljčno vejico v kljunu taca po lastnih jajcah.
štrekeljc
13. 07. 2024 11.23
+4
Ukrajina se je s podpisom sporazuma Minsk 2 zavezala, da bo v ustavo zapisala svojo nevtralnost, priznala rusko manjšino,... in NIČ od tega ni izpolnila! In zdaj mi te verolomne Ukrote celo podpiramo? Adijo pamet!
mr.poper
13. 07. 2024 11.01
-5
Čestitke PV edino upanje ,ki je še ostalo za SL
zoran pušenjak
13. 07. 2024 08.46
+6
Doma mu vse razpada on pa hodi po izletih po svetu
cirenij
13. 07. 2024 08.41
+6
Daj golobček umiri se in poskrbi za svoj narod. To šibanje denarja v UK je brez veze. Še malo, pa boš ugotovil. Pa o zdravju dementnega ne laži!
zmago56
13. 07. 2024 08.32
+7
Kak to, da se vojna v Gazi kljub golobovemu priznanju Palestine še vedno ni končala?
cool1
13. 07. 2024 08.21
+6
Švica se nikjer ne meša v politiko, je nevrtralna in nikoli ni imela vojne... !
zoran pušenjak
13. 07. 2024 08.18
+8
Glavno da on njegova hodita na izlete po svetu na naš račun, ker ga tako ali tako nihče ne upošteva
yanay
12. 07. 2024 21.55
+8
NATO in mir? Dajte no!
NeXadileC
14. 07. 2024 08.45
optimist11
12. 07. 2024 21.46
+12
Zaradi nas se vojna ne bo zavlekla niti podaljšala. Pridi ti lepo domov in začni reševati probleme oz. Izzive.
300 let do specialista
12. 07. 2024 21.32
+10
Golob skrajni čas je,...bil že pred enim letom, tole je agonija...
300 let do specialista
12. 07. 2024 21.31
+10
Zlatko reši nas, zarepaj nekaj, jaz ti kupim novo ketno in balanco, tačke ne boš rabil, ker kar se sedaj dogaja, boš moral kolesariti pol leta, dan in noč... aja, ti si njegov...nič ne bo. Bo kdo "opozarjal na nepravilnosti"?? Debeluška, čupavi?????
Kaveljc
12. 07. 2024 21.30
+18
PV je torej podpisal, da bo Slovenija Ukrajini še naprej donirala vsako leto 80-100 milijonov dolarjev. Pri dnevniku pa zveš, da nekaterim prizadetim v potresu v Posočju leta 2004 , do danes niso povrnili vsaj delno škodo. Da o zdravstvu, upokojencih in mladih, ki ne morejo priti do socialnih stanovanj. Pa poplavljeni , domovi za starejše občane itd. Sramota.
300 let do specialista
12. 07. 2024 21.27
+18
Ne prepričuj ti nas kaj je cilj, cilj je samo en, da se pokrade in obogatite vi, ki mlatite prazno slamo, ker pravih politikov ni več, ostali so v ozadju, neslišani, ker se niso prodali kot Ti in tebi podobni manipulatorji.
MasteRbee
12. 07. 2024 21.22
+11
Kaj reče Golob je irelevantno.
Samo-ne-rdeci
12. 07. 2024 21.19
+16
PIKAPOLONICA1994
12. 07. 2024 21.19
+8
Izrael je do danes v nekaj mesecih pobil več kot 10 000 otrok....kaj pa to?????
MasteRbee
12. 07. 2024 21.25
+6
Tudi Palestinci bi lahko kaj drugega počeli, se naučili kot sestavljat rakete. Bipolarnost nas bo uničila.
MasteRbee
12. 07. 2024 21.18
+5
Vojne ne bomo končali z levo roko. Žrtve bodo ogromne, tako materialne kot v človeških življenjih. Samo v enem letu bo Šarec podpisal milijardo in več pogodb.