Slovenija

Predsednica si želi, da bi presegli 'neslavni rekord' iz leta 2019

Ljubljana, 05. 06. 2024 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednica republike Nataša Pirc Musar ocenjuje, da je bilo v kampanji pred evropskimi volitvami premalo povedanega o tem, kaj EU nudi državam članicam in kako pomembno je, da se Slovenci udeležijo volitev. Na volitve poziva tudi premier Robert Golob. "Nočemo, da nas v Evropi predstavljajo ljudje, ki širijo laži in strah, ampak tisti, ki verjamejo v demokracijo, vladavino prava in socialno državo," je poudaril. Matej Tonin je medtem svoj glas že oddal.

"Vsebina je bila v ospredju, a največkrat ne tista prava," je ob bližajočem se izteku volilne kampanje pred evropskimi volitvami v današnji izjavi za medije ocenila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je spomnila, je namreč Evropski parlament edina neposredno voljena institucija EU. Zatrdila je, da sicer razume razgretost ob vprašanju Palestine, a to ni tema EU. "Seveda je evropska tema v smislu podpore EU k mirni rešitvi spora, a bi si na soočenjih želela več evropskih vsebin: kaj nudi Erasmus, kaj kohezijski programi, kaj čaka Evropsko unijo," je naštela.

Med razpravami, ki jih je pogrešala, je izpostavila tudi temo varnosti EU. "V prihodnji sestavi Evropske komisije se bo verjetno prvič v zgodovini zgodilo, da bomo imeli komisarja za obrambo. To je korak v pravo smer. Te teme sem malo pogrešala, mogoče pa še rečejo kakšno na to temo," je dejala.

Zavzela se je tudi za višjo volilno udeležbo, želi si, da bi presegli "neslavni rekord" z zadnjih evropskih volitev, ko se je Slovenija po deležu volilne udeležbe uvrstila na rep med državami članicami. "Analize kažejo, da bo vsaj 40-odstotna, jaz bi si vendarle želela še kakšen odstotek več," je dejala o pričakovanjih glede tokratne volilne udeležbe.

Sama bo glas oddala v nedeljo, kako bo glasovala na evropskih volitvah, in kako na treh posvetovalnih referendumih, kot predsednica republike ne želi razkrivati.

Ocenila pa je, da se bomo 10. junija zbudili v drugačno EU. "Na tistih, ki bodo dobili večino v Evropskem parlamentu, bo razmislek in modrost, kako in v kakšno smer bo plula evropska ladja. Želim si, da bo še vedno ostala na temeljnih vrednotah, ki so jih zakoličili očetje Evropske unije. Sama verjamem v vladavino prava in človekove pravice, meni Evropo pomeni točno to," je sklenila. 

Golob na višku kampanje z ostrimi besedami proti političnim nasprotnikom

Svoboda je še iz vsake kampanje izšla kot zmagovalka, tudi tokrat bo podobno, je prepričan prvak stranke Robert Golob. Volivce poziva, naj z oddajo glasu sporočijo, kakšno EU si želijo. "Nočemo, da nas v Evropi predstavljajo ljudje, ki širijo laži in strah, ampak tisti, ki verjamejo v demokracijo, vladavino prava in socialno državo," je poudaril.

Tomaž Vesel, Robert Golob in Irena Joveva
Tomaž Vesel, Robert Golob in Irena Joveva FOTO: Bobo Pixsell

"Tekma ni končana, dokler ni končana," je na višku kampanje pred evropskimi volitvami, na katerih se po dosedanjih meritvah javnega mnenja zmaga tudi tokrat obeta SDS, Svobodi pa dva poslanska mandata, na srečanju z novinarji dejal predsednik Svobode in premier Golob. "Mi smo vedno zadovoljni s tem, kar nam volivci namenijo," je še dodal.

Tudi nosilka kandidatne liste Svobode Irena Joveva je zatrdila, da se že veselijo volilne nedelje. "Verjamem, da so tudi ljudje v zadnjem mesecu uvideli, kdo je na napačni strani zgodovine in s tem tudi na napačni strani prihodnosti," je dejala.

Bolj kot to, koliko glasov bodo volivci namenili Gibanju Svoboda, pa je po Golobovih besedah pomembno, kaj bo Slovenija z rezultati glasovanja sporočila Evropi. Premier si tako želi visoke volilne udeležbe, s katero bi po njegovem mnenju pokazali, da Slovenija ne popušča desnim populizmom, da verjame v temeljne vrednote EU.

 "Mi smo vedno zadovoljni s tem, kar nam volivci namenijo," pravi Golob.
"Mi smo vedno zadovoljni s tem, kar nam volivci namenijo," pravi Golob. FOTO: Bobo

Ostre puščice kritike pa je Golob usmeril tudi v politične nasprotnike. "Želim si, da so ljudje, ki nas predstavljajo v Evropi, ljudje, na katere smo lahko ponosni, in ne ljudje, ki se po video povezavah pogovarjajo z zamaskiranimi skrajneži. Verjamem, da to ni obraz Slovenije, ki ga želimo kazati v Evropi. Verjamem, da se bo to pokazalo tudi v nedeljo," je dejal.

"Lažje je širiti laži in strah, ker za to ne rabiš nič delati. Rezultati potrebujejo čas, a to je edina pot naprej. Včasih je težko, ker smo demokrati, odprti do drugačnih mnenj, in vsako drugačno mnenje upočasni proces, a ga hkrati obogati. Zato je končna rešitev toliko boljša," je poudaril Golob.

Vesela naj bi potrdili še pred koncem junija

Spomnil je tudi na pomen dela Evropskega parlamenta, ki sprejema podlago za velik del nacionalne zakonodaje. Prednosti članstva v EU je izpostavil tudi kandidat največje vladne stranke za evropskega komisarja Tomaž Vesel, ki naj bi ga po načrtih na vladi potrdili še pred rednim zasedanjem voditeljev držav članic konec junija. "Vedno smo lahko kritični, a vendarle alternativa za to nadnacionalno povezavo, ki je lahko zelo učinkovita, za naš prostor pravzaprav ne obstaja," je poudaril.

Volivci v Sloveniji se sicer ob izbiri bodoče postave evropskih poslancev iz Slovenije izrekajo tudi o vprašanjih na treh posvetovalnih referendumih. Golob je optimističen, da bodo tudi pri tem dobili zeleno luč volivcev, zakonodajne postopke za ureditev teh vprašanj bodo sprožili jeseni in jih zaključili v letu dni. Ocenjuje, da bi lahko najprej začeli urejati vprašanji pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ter gojenja in pridelave konoplje za medicinske namene.  

Tudi Tonin poziva na volitve

"V demokraciji se stvari spreminjajo samo na volitvah," je v izjavi po oddaji svojega glasu na volišču v Kamniku izpostavil predsednik NSi in nosilec liste stranke Matej Tonin. Volivce je pozval, naj izkoristijo možnost, da odločijo s svojim glasom namesto, da o njih odločajo drugi.

"Samo z našim glasom bomo lahko dosegli, da se bo tudi Evropa spremenila na tistih točkah, kjer smo razočarani, kjer je spodletelo," je prepričan. Obenem je izpostavil, da bodo volilni rezultati pomembno začrtali prihodnost EU, njeno smer in razvoj. Od njih kot tudi razmerij v bodoči sestavi Evropskega parlamenta bodo namreč odvisne evropske politike, med drugim na področju migracij, zelenega prehoda in ohranjanja vrednot.

KOMENTARJI (374)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
06. 06. 2024 20.48
+0
Jaz si tudi želim, da se sramotno umakne s položaja, ki ga ne opravlja zadostno.
zoran pušenjak
06. 06. 2024 09.25
-2
Vi širite laži, ki nam vladate, zato pa ne za levo opcijo
ZIPPO
05. 06. 2024 21.25
+0
Škoda besed za tele osebke.
Julijann
05. 06. 2024 21.24
-1
Na predsedniških volitvah 2022 je bilo v Sloveniji 1.694, 379 volilnih upravičencev. Nataša pa je dobila 483.812 glasov, kar ni veliko, če vemo, da so se volivci odločali le med dvema kandidatoma. Sedaj jih bo pa enajst.
blue3dragon
05. 06. 2024 21.06
+6
Predsednica, Svoboda in ostali, dajte najprej umiriti vaše prijateljčke, ki jih vsak dan trumoma dovažate v najlepše mesto in s kateri želite popestriti tudi druge kraje v Sloveniji. Slabo reklamo vam delajo
Svetec 2021
05. 06. 2024 21.05
-4
Sem bil danes na predčasnih samo zaradi Janeza , ker on pa že ne bo govoril kdaj bom šel volit!!!!!
Julijann
05. 06. 2024 21.25
+1
simc167
06. 06. 2024 14.09
+2
avgust.
05. 06. 2024 21.00
+5
Pojdite na volitve in volite kandidate desnih strank, katere koli, samo ne svobode in levice, sicer bomo namesto stanovanj azilne domove dobili, izdatno podpirali "Ukrajino" oz tistega, ki se skriva za tem imenom, zdravstvo ,šolstvo, ceste, gospodarstvo, nam bo pa čedalje bolj propadalo. V čakalne vrste se pa bo vštelo še izvajanje evtanazije, s katero bodo še dodatno obremenili tisto malo zdravnikov, ki jih bo ostalo v javnem zdravstvu. Joveva pa še za zlorabo otrok glasuje. Ja pojdite na volitve, a ne verjemite tem lepim obljubam Goloba, saj ste sami videli, kaj od njih smo dobili.
Julijann
05. 06. 2024 20.58
+4
Vse dobro volivcem, ki bodo podprli Jovevo. Res da ženska pojma nima kdo je bil Winston Churchill ( mimogrede, oba moja otroka veta pa sta veliko mlajša in tudi s politiko se ne ukvarjata), pa novopečeni mamici kot je , se tudi sanja ne, kaj je spontan splav in kaj umetno narejen splav. To, da Bruselj leži v Belgiji se je pa naučila v petih letih.
simc167
06. 06. 2024 20.04
-1
Broj1 TNT
05. 06. 2024 20.56
-1
saj nisem tolk neumen da bi jaz izbiral nekoga ki naj ima 10 000 € ali več plače + še tolk raznih dodatkov !
March
05. 06. 2024 20.51
+7
Golob, ti si ena velika p...
slovenka62
05. 06. 2024 20.50
+9
Ne bluzi musarca.
Tomvojo
05. 06. 2024 20.47
+6
Nepravne dogodke v parlamentu pa nič ne komentira pa polna usta pravne države so jo.
kr en 123
05. 06. 2024 20.42
+7
Evropa mora nujno zaviti desno, saj je na levi prepad...
simc167
06. 06. 2024 20.04
-1
Duh8
05. 06. 2024 20.37
+5
Kdaj bo referendum o obvezni uporabi albanskega jezika?
kr en 123
05. 06. 2024 20.31
+1
Ne vem, zakaj Golob poziva naj Janšatove volimo...
simc167
06. 06. 2024 20.05
-1
kr en 123
05. 06. 2024 20.31
+0
Ne vem, zakaj Golob poziva naj Janšatove volimo...
Naiskreni
05. 06. 2024 20.24
+4
Glede na to, da ima vlada pod kontrolo medije, se dela kontra kar govorijo.. torej en križ čez eu poslance, ker jih ne rabimo, pa nasprotujem dajanju koncesije za kanabis nekemu xy podjetju, kot tudi ne podpiram da se v kakršnikoli meri uporabljajo morebitni sintetični kanabinoidi v medicinske namene kot tudi v omejeno prosto uporabo. Kar ta predlog resnično predlaga. Vedno si zadnji žebelj človek zabije sam. O evtanaziji... a res kdo hoče da ga legalno nekdo ubije? No jaz ne. Naj bo prehod ob pravem času. Da vidimo, ali bo pamet ali bo "ego" zmagal? jaz stavim na ego. In tako se bo komercializacija smrti pričela.
biggbrader
05. 06. 2024 20.24
+2
Nujno moramo voliti dr. Goloba in za 100% višje mezde sodnikom.
bla_blac
05. 06. 2024 20.22
+12
2019 nisem bil. Sedaj pa grem - desno. 3x, če bi lahko.
Korak
05. 06. 2024 20.20
+1
Tonin je oddal glas sebi.
biggbrader
05. 06. 2024 20.25
+4
Dr. Golob ga je podaril SDS, ker je dober po srcu in ker lovi Janšiste.