Slovenija

Golob na obisku URI Soča: Zgodbe otrok iz Gaze so pretresljive

Ljubljana, 21. 10. 2024 13.45 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zgodbe otrok iz Gaze, ki so v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča deležni zdravljenja, so pretresljive, je po obisku inštituta dejal premier Robert Golob in dodal, da si s takšnimi projekti želi otrokom pričarati privid normalnega življenja. Ob tem je opozoril, da se morija v Gazi nadaljuje z nezmanjšano brutalnostjo.

Predsednik vlade Robert Golob je obiskal URI Soča, kjer je na rehabilitaciji 10 otrok in mladostnikov iz Gaze. "Danes smo se ob obisku prve skupine palestinskih otrok, ki so prišli iz Gaze v Slovenijo, lahko ponovno prepričali, kako so njihove zgodbe pretresljive in kako si nihče od nas ne želi, da bi bili njegovi otroci prisiljeni dati karkoli podobnega skozi," je dejal na novinarski konferenci po obisku otrok.

V Gazi zaradi hudega pomanjkanja hrane in lakote trpi več kot 1,1 milijona prebivalcev, od tega je večina otrok, ki so na robu preživetja. Poleg rehabilitacije otrok v Sloveniji bo v okviru projekta skoraj 1000 najbolj ranljivih notranje razseljenih družin prejelo finančno podporo. S tem bo Slovenija pomagala več kot 5000 prebivalcem Gaze, ki si bodo lahko kupili hrano in druge nujne življenjske potrebščine.

Zahvalil se je fundaciji nekdanjega predsednika Danila Türka "Pustimo jim sanje" ter direktorici fundacije Mojci Seliškar Toš. "Skozi takšne projekte lahko otrokom pričaramo privid normalnega življenja in upanja. Njihove zgodbe niso samo pretresljive, usmerjene so v prihodnost. Od nas želijo odgovore, ali bodo lahko ponovno živeli normalno življenje, vendar tega odgovora ne pozna nihče. Mednarodna skupnost se bo morala jasno opredeliti do vprašanja, kaj narediti z razseljenimi Palestinci, in najti rešitve," je bil jasen.

Gaza je po njegovih besedah spremenjena v območje, ki mogoče ne bo nikoli več naseljeno, vsaj kar se tiče severa. In sami zelo dobro vedo, da so, kamorkoli pridejo, sprejeti na videz z gostoljubnostjo, a hkrati s tem, da niso od tam. "V tem trenutku je ravno skozi take projekte tisto, kar lahko naredimo za to, da tem otrokom vsaj pričaramo privid normalnega življenja in privid upanja," je nadaljeval ter ob tem opozoril, da se morija v Gazi nadaljuje z nezmanjšano brutalnostjo in vsi pozivi mednarodne skupnosti padajo na gluha ušesa.

"Težko je najti odgovor, kako naprej, ampak to ne pomeni, da si ne prizadevamo ves čas. In ravno s tem namenom tudi sam odpotujem danes v ZDA, kjer se bom jutri srečal s predsednikom Joejem Bidnom. Verjemite mi, da bodo razmere na Bližnjem vzhodu, kar se nas tiče, glavna tema teh pogovorov," je še dodal.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je zahvalila osebju URI Soča in si zaželela, da bi lahko v Slovenijo pripeljali še več otrok. "To, kar lahko Slovenija naredi ravno s svojim znanjem, s pomočjo pri rehabilitaciji, pri psihosocialni pomoči, ki jo otroci potrebujejo, je mogoče kaplja v morje, ampak je za vsakega takega otroka in za njihovo družino upanje v prihodnost," je prepričana.

Vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini je v izjavi dejal, da je na obisku slišal pretresljive zgodbe, ki pa na žalost predstavljajo le delček vseh zgodb otrok iz Gaze, ki so podvrženi strašnemu trpljenju in so prikrajšani za izobrazbo. "Ta vojna je tudi vojna proti otrokom, preveč otrok je bilo ubitih in ranjenih. Dlje kot trenutne razmere vztrajajo, večja je verjetnost, da bomo žrtvovali celotno generacijo mladih," je poudaril. 

"Danes so otroci govorili o tem, kako so hvaležni, da so v Ljubljani, vendar so vsi zaskrbljeni zaradi prihodnosti. Želijo se vrniti v okolje, kjer se lahko izobražujejo, saj je bilo izobraževanje zanje edini način, da ohranijo sanje o boljši prihodnosti," je še dodal.

Vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini
Vodja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Philippe Lazzarini FOTO: Luka Kotnik

Danilo Türk, nekdanji predsednik republike in ustanovitelj fundacije, ki sodeluje pri projektu rehabilitacije otrok, pa je poudaril, da gre pri otrocih iz Gaze za hude poškodbe in hud psihološki pretres, ki izrazito kaže na globino tragedije v Gazi.

"Ko smo začeli s tem projektom, je bilo manj težko, takrat je bilo upanje močnejše, danes je upanje šibkejše in prizadetost otrok veliko večja, kot je bila nekoč. Mnogi danes ugotavljajo, da se v Gazi dogaja genocid, in ko srečate te otroke, lahko vidite, zakaj je ta ocena tako zelo razširjena," je še dodal. 

Opozoril je, da mora Slovenija zavzeti aktivno vlogo in storiti vse, da pomaga žrtvam.

Danilo Türk, nekdanji predsednik republike in ustanovitelj fundacije, ki sodeluje pri projektu rehabilitacije otrok
Danilo Türk, nekdanji predsednik republike in ustanovitelj fundacije, ki sodeluje pri projektu rehabilitacije otrok FOTO: Luka Kotnik

Kot je znano, je 13. oktobra v Slovenijo prispelo 10 hudo ranjenih otrok in mladostnikov s spremljevalci iz Gaze, najmlajši ima štiri leta. Več otrok ima amputirane ude, vsi pa potrebujejo intenzivno medicinsko oskrbo in rehabilitacijo. Sprejeli so jih v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer bodo prejeli potrebno zdravljenje in psihološko podporo. Njihovo bivanje bo trajalo vsaj 42 dni, medtem ko bodo strokovnjaki poskrbeli za proteze in druge potrebne medicinske pripomočke.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8