Slovenija

Janša in Golob enotna: Zdaj je treba pomagati ljudem

Ljubljana, 21. 08. 2023 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Predsednik vlade Robert Golob in šef opozicijske stranke SDS Janez Janša sta spregovorila o tem, kako si predstavljata obnovo Slovenije po poplavah in o tem, kaj najbolj prizadetim v ujmi prinaša interventni zakon. V oddaji sta bila enotna, da je treba na prvo mesto postaviti ljudi, češ da bo časa za politično obračunavanje še dovolj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Politična analitika Aljaž Pengov Bitenc in Peter Merše
    07:57
    Iz 24UR ZVEČER: Politična analitika Aljaž Pengov Bitenc in Peter Merše
  • Iz 24UR ZVEČER: Enotnost koalicije in opozicije
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: Enotnost koalicije in opozicije
  • Iz 24UR: Enotnost koalicije in opozicije
    03:07
    Iz 24UR: Enotnost koalicije in opozicije
  • Iz 24UR ZVEČER: Golob in Janša o Sloveniji po poplavah
    17:49
    Iz 24UR ZVEČER: Golob in Janša o Sloveniji po poplavah
  • Iz 24UR ZVEČER: Golob in Janša o sanaciji po poplavah
    04:29
    Iz 24UR ZVEČER: Golob in Janša o sanaciji po poplavah
  • Iz 24UR ZVEČER: Posledice poplav, ki so pustošile do Sloveniji
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Posledice poplav, ki so pustošile do Sloveniji

Želim si, da bi ta narodna politična enotnost trajala čim dlje, je po petkovem sestanku predstavnikov vseh parlamentarnih strank dejal predsednik vlade Robert Golob. Danes je pojasnil, da se mu to zdi pomembno iz dveh razlogov – ker gre za največjo katastrofo v novejši zgodovini Slovenije, morajo ljudje vedeti, da se politiki ne bodo prepirali, pač pa bodo poskrbeli zanje. Poleg tega bo ključna hitrost odziva, ki jo lahko dosežejo le, če so enotni.

Prvak SDS Janez Janša je pripomnil, da je politična enotnost vedno nekaj, kar je odvisno od "tistega, ki ima v rokah škarje in platno". V takšnih situacijah se mu zdi normalno, da druge stvari počakajo in se vsi osredotočijo na to, kako pomagati ljudem in kako zagotoviti pogoje za čim hitrejšo obnovo. Želi, si da bi takšno enotnost imeli tudi v času covidne krize. 

Golob je bil na družbenih omrežjih kmalu po poplavah deležen očitkov, da bi moral –enako kot Janša – tudi sam prijeti za lopato in pomagati na prizadetih območjih. Na vprašanje, ali je to naloga predsednika vlade, je Janša odvrnil, da ne. "Bil sem predsednik vlade v podobnih situacijah in lažje je držati za lopato in neposredno pomagati, kot pa se soočati z na tisoče dilemami, kako sprejemati odločitve, ki ne bodo vplivale samo na nekoga konkretno, ki mu pomagaš, ampak na vse, ki so bili prizadeti," je pojasnil in dodal, da premierju ničesar ne očita. 

Pa vloga opozicije? "Prav je, da vsak pomaga na svoj način. Če bi bil sam lider opozicije, bi verjetno ravnal podobno – šel bi med ljudi in podprl bi hitrost ukrepanja," je dejal Golob. Zahvalil se je Janši, da se stvari odvijajo hitro in še enkrat poudaril, da si želi, da bi tako ostalo čim dlje.

Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše o obnovi Slovenije po poplavah
Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše o obnovi Slovenije po poplavah FOTO: Damjan Žibert

Najpomembnejša je odprava birokratskih ovir

Golob je po sestanku s parlamentarnimi strankami dejal, da so zelo dobro usklajeni tudi s pogledi opozicije. Katere njihove predloge pa bodo upoštevali pri sprejemanju interventnega zakona? Golob je pojasnil, da je bil marsikateri predlog podoben njihovemu razmišljanju, eden takih je Sklad za obnovo Slovenije, ki je bil predlog NSi. "Bili so predlogi glede obdavčitve ekstremnih dobičkov, nekatere lahko sprejmemo, druge ne. Najbolj smo se strinjali pri tem, da moramo pohitriti postopke umeščanja protipoplavnih zaščit, tudi nadomestnih gradenj, s postopki začeti takoj in za to nameniti več denarja. Nikogar ni bilo, ki se ne bi strinjal s tem."

Janša je prikimal, da je najpomembnejše soglasje pri odpravi birokratskih ovir za obnovo, saj je to slovenska rak rana, s katero se je soočal tudi sam.

Počrpati je treba vsa nepovratna sredstva

Golob je razkril tudi, da bodo jutri potekali sestanki z bankami in zavarovalničarji z namenom, da se čim prej sestavi finančna konstrukcija sanacije po poplavah, ki bo morala biti uravnotežena.

"Vse deležnike, od sindikatov, delodajalcev, bankirjev, podjetij z dobički ... naslavljamo z isto stvarjo – solidarni moramo biti kot družba, kot celota – vsak prispeva po svojih močeh, tisto, kar lahko. Kdor ima več, je prav, da prispeva več!"

Robert Golob na soočenju z Janezom Janšo.
Robert Golob na soočenju z Janezom Janšo. FOTO: Damjan Žibert

 

Seveda se bomo tudi zadolžili, je pripomnil, a prav je, da zberemo čim več nepovratnih sredstev – tako iz Evrope kot iz slovenskega proračuna in okolja oz. gospodarstva. 

Janša je na tem mestu izpostavil, da moramo najprej počrpati vsa možna solidarnostna evropska in domača nepovratna sredstva, in cenejša povratna. "Ko gre za pričakovanja, da bodo gospodarstvo in posamezniki ravnali solidarnostno, pa je zelo važno, da vlada dokaže, da je prej postrgala vse, kar ni nujno potrebno in šele potem šla na žepe davkoplačevalcev. To bo test in mislim, da se vlada tega zaveda."

Obdavčitev dobičkov bank?

Kaj pa Janša in Golob pravita na predlog sindikata Sviz o obdavčitvi dobičkov bank?

Golob pričakuje, da bodo vsi sektorji, ki imajo dobičke, najprej prostovoljno sami pokazali solidarnost. Šele potem sledijo davčni in ostali ukrepi. "Finančni in zavarovalniški sektor sta oba soudeležena in ljudje so zelo odvisni od njiju. Strašno veliko odgovornost imata tudi zato, ker poslujeta dobro."

Janez Janša na soočenju z Robertom Golobom
Janez Janša na soočenju z Robertom Golobom FOTO: Damjan Žibert

Janša je izpostavil podatek, da so obresti na vloge varčevalcev pri slovenskih bankah najnižje v evroobmočju – manj kot odstotek. "Banke torej imajo dobičke, ki so v veliki meri rezultat tega, da nizko vrednotijo denar, ki ga prebivalstvo varčuje na njihovih računih. Neka količina denarja, ki bi z vidika pravičnosti lahko bil uporabljen za protipoplavno obnovo, tukaj je."

Spomnil je na Italijo, ki je po zadnji poplavah sprejela podoben ukrep. Golob je dejal, da je podoben ukrep poleg Italije sprejela tudi Češka in da so vsi ti ukrepi že pod njihovim drobnogledom. 

'Nadomestnih gradenj na poplavno ogroženih območjih ne bo'

Obnova bo prinesla tudi velike premike pri gradnji – nekateri ne bodo mogli postaviti svojih domov tam, kjer so jih imeli. Prvi, ki je zbral pogum, je bil župan Braslovč, ki je krajanom povedal, da bodo morali podreti hiše in se preseliti, če ne želijo biti naslednjič poplavljeni. 

Golob ga je označil za modrega in pogumnega človeka, ki mu je treba slediti. Zagotovil je, da nadomestnih gradenj na poplavno ogroženih območjih zagotovo ne bo, če bo imela vlada kakšno besedo pri tem. 

Janša pa je izpostavil, da včasih z resnico ni treba hiteti, saj je ta v prvih dneh po poplavah bolj kruta kot potem, ko posije sonce. Je pa ogromna razlika, ali se nadomestna parcela zagotovi v okolju, kjer otroci lahko obiskujejo isto šolo, ali pa v nekem drugem kraju. Iskanje nadomestne lokacije čim bližje je po njegovem mnenju zato prioriteta. 

Krivca za olajšanje gradenj na poplavnih območjih ne bodo iskali

Slak je izpostavil, da je v preteklosti prišlo do nekaj prask med stranko SDS in vlado glede odgovornosti olajševanja gradnje stavb na poplavnih območjih in tega, katera vlada je zmanjševala sredstva za protipoplavno ogroženost. Zanimalo ga je, če nameravajo ugotoviti, kdo nosi odgovornost.

"Se vam zdi, da to razčiščujeva? Ne," je povedal Golob in poudaril, da je danes pomembno, da ljudje, ki so vse izgubili, dobijo sporočilo, da bodo zanje poskrbeli. Dodal je, da bo časa za politično obračunavanje še dovolj. "Običajno se to počne pred volitvami," je pripomnil, a ponovno poudaril, da bi bilo to treba odložiti za nekaj let in se osredotočiti na potrebe ljudi.

Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše o obnovi Slovenije po poplavah
Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše o obnovi Slovenije po poplavah FOTO: Damjan Žibert

"Kdo je kdaj sprejel kakšen zakon in kdo je kaj naredil, je vse jasno zapisano in to ne bo pobegnilo. V teh tednih ni čas, da se brska za nazaj," je poudaril tudi Janša. Po njegovem mnenju bo za naprej glaven razmislek potreben glede tega, v čigavi pristojnosti so vodotoki. "Jaz že od nekdaj zagovarjam, da je to treba dati v občinsko pristojnost in zagotoviti dodatna sredstva," je prepričan, saj župani lokalno bolje poznajo teren v svoji občini. "Ta razprava nas še čaka, pa tudi neka razumna odločitev, ki je bila predlagana, pa je žal padla v tistem zakonu," je povedal.

'Plačna reforma bo izvedena v rokih, samo finančni učinki bodo leto kasneje'

Spregovorili so tudi o predlogu o tem, da se bo reformo o plačah v javnem sektorju zamaknilo v leto 2025. Slak je vprašal, kako bo zdaj z ostalimi reformami – tudi tistimi v zdravstvu. "Plačna reforma ni bila ustavljena. Reforma bo izvedena v rokih, samo finančni učinki bodo izvedeni eno leto kasneje. Od reforme nismo odstopili, pripeljali smo jo do točke, ko je približno sprejemljiva za vse udeležene, zdaj smo dali predlog, da se zamrznejo finančni učinki za proračun," pravi Golob.

Povedal je, da tudi zdravstvene reforme niso zaustavili. "Poglejte, so dopusti, ampak razprave tečejo naprej," je povedal. Pravi, da bodo septembra verjetno kakšen predlog tudi že vložili v parlament. Razkril je še, da bo ime novega zdravstvenega ministra predvidoma znano konec septembra.

Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše o obnovi Slovenije po poplavah
Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše o obnovi Slovenije po poplavah FOTO: Damjan Žibert

Janša je opomnil, da imajo različna ministrstva in različni resorji svoje odgovornosti. "Ne ukvarjajo se vsi s poplavami, čeprav bistveno več, kot če tega ne bi bilo. Tudi ostale probleme je treba reševati. Je pa res, da je v prvih tednih, ko pride do takšnega šoka, vse skoncentrirano na poplave, ker je ljudem treba pomagati," je povedal Janša.

"Poleg materialne pomoči je treba ustvariti tudi vzdušje, v katerem ljudje verjamejo, da se bodo stvari rešile. Ker če ljudje ne verjamejo, potem je apatija in se nič ne da," je še dodal Janša.

Ljudje se bojijo, da bosta vlada in politika nanje, ko se bodo ugasnile kamere, pozabili. "Je njihov strah upravičen?" je vprašal Slak. Golob je zagotovil, da ne. "Lahko zagotovim, da delamo vsak teden sproti in vsak teden hočemo, dal ljudje vidijo rezultate. Če vidite vsak teden nek rezultat, pomeni, da nihče ni pozabil," je dodal. Ob tem je opozoril, da bo obnova dolga in da se bo politika prej ali slej iz zadeve umaknila in delo prepustila strokovnjakom. Ponovno je poudaril, da ljudje ne bodo pozabljeni in da so ukrepi že v teku, tako za posameznike kot za gospodarstvo.

"Veliko stvari je pomembnih, najpomembnejša pa je pozornost, ki ne bo trajala samo toliko časa, dokler druge stvari ne postanejo bolj aktualne. Ni pa to odvisno samo od vlade in politike, ampak tudi od vas, ki imate kamere," je komentiral Janša. Meni, da če bodo kamere jeseni vsaj vsak teden spremljale napredek na terenu, da bo tam tudi pozornost politike.

V četrtek zakon potrjuje vlada, en teden kasneje pa bo v parlamentu. Janša je spomnil, da so podprli že prejšnji zakon, čeprav ni bil idealen. "Ko gre zares, se ne gleda vsake besede. Tudi če ne bodo vsi naši predlogi upoštevani, ga bomo podprli, ker gre reševanje situacije v pravo smer."

KOMENTARJI (1004)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
22. 08. 2023 21.37
+0
Tak! zdaj pa skoz skup hodit ; in glave skup! politično; ekonomsko; gospodarstvo; bioek; in vse itd! Za slo! 👍
Jožajoža
22. 08. 2023 20.02
+3
ljudje,ne nasedate besedam prevaranta janše
Mili97787
22. 08. 2023 19.38
-1
Janševci zavedajte se ,da Alenka Bratušek zna reševati Slovenijo.
ssbobo
22. 08. 2023 19.34
+1
Evo g. SIVCA.... izjava tedna ... Na zadnjih protestih, ko se je zbralo 47 tisoč upokojencev, bi po njegovem predsednica republike morala priti in reči, da bodo pomagali. “Ona je most med izvršilno oblastjo in ljudmi. Gre na shod LGBT, ne pride pa pred 47 tisoč upokojencev. To potem ni več predsednica celega ljudstva,....... žena od????
Mili97787
22. 08. 2023 19.37
-6
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.24
-1
PV s 53 glasovi v parlamentu ne potrebuje nobenega sodelovanja in enotnosti z opozicijo, sploh pa ne s klerojanšizmom,.... samo zavedati bi se moral, zakaj smo ga volili, zakaj ima tako številno poslansko skupino,.... ker smo verjeli vanj in smo mu zaupali, da bo počistil z janšizmom,.... ni še vse izgubljeno, ampak......
ssbobo
22. 08. 2023 19.36
+1
On se zaveda neizpolnjenih časovnic..... se zavedaš ti da so te na suho za njihove pravice???
Harpuna
22. 08. 2023 19.15
+0
Tukaj se razpravlja o pomoči ljudem po ujmi,kar je prav,ampak ko vidiš sosednji članek,da bo EU zopet dala Ukrajini 1,5 milijarde,oziroma 12 milijard samo v letošnjem letu,pa niso članica EU niti Nata,nam pa so ponudili za začetek sto milijončkov in morda kasneje še tristo.Sedaj se točno vidi s kom smo se spečali in prodali samostojnost in suverenost,pa še kar naši politiki klečeplazijo in kimajo tem Bruseljskim politikantom.
Viejo cabron
22. 08. 2023 19.23
+0
Po naravi nisem sebičnež ali kakšen zadrtež, ampak to kar si napisal pa je čista resnica! Ukrajina postaja finančna farsa EU!
HeavyDxxx
22. 08. 2023 19.04
-4
Golob laže , da bi podprl ukrepe koalicije. Je imel možnost, pa je raje izbral podpihovanje sovraštva. Ljudje so pa umirali.
kmkm
22. 08. 2023 19.11
+2
Viejo cabron
22. 08. 2023 19.23
-3
Golob nič ne laže samo včasih prehitro obljublja. Ti pa imaš druge probleme.
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.25
+6
Si bil ti v zamrzovalniku,.... zadnje leto?
Čmru
22. 08. 2023 19.00
-1
A še kdo frenka pogresa😳
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.17
+4
Čmru
22. 08. 2023 19.23
+0
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.28
+0
Čmru
22. 08. 2023 19.37
-1
iskriv
22. 08. 2023 18.55
+1
Janša s ponujeno roko vladi Goloba želi pred javnostjo skriti napake iz časov njegovih vlad , ki so botrovale v tej ujmi toliko podrtih hiš , neurejenih vodotokov , uničenih travnikov . In ne samo napake Janševih vlad , tudi kmetje so dodali velik delež uničenju mostov in poplavljanju zaradi vejevja in za prodajo neuporabno drevje , ki ga odmetavajo po sečnji v jarke in ko pridejo hudourniške vode vso to navlako odplakne in zamaši pretoke pod mostovi , jih zruši in poplavi okolico !
Blue Dream
22. 08. 2023 18.59
+0
mah rad bi zakril vandalizem in škodo ki jo je delal Sloveniji med letoma 20-22. računa da imamo spomin kot človeške ribice
Blue Dream
22. 08. 2023 19.00
+0
kmkm
22. 08. 2023 19.13
+1
Janša je v šahu ki ga mu je dal Golob in situacija v državi, če ukrepe ne bo podpiral ve kaj ga čaka.
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.16
+4
iskriv,... vse kar je pomembno si povedal, sam bi edino vse skupaj imenoval janšizem, pa ne mislim samo 2020-2022, to je bil vrhunec, razraščal se je pa janšizem trideset let, kolikor se pacient svaljka po politiki.
Smuuki
22. 08. 2023 20.10
-2
V šahu od koga? Mislim pa da je v šahu Golob. V Bruslju njegovi ekipi ne zaupajo. Saj se še spomnimo besed da samo z JJ nikoli ne bo sodeloval. Ptička mu je prišepnila alu sodelovati ali pa pa
Spining
22. 08. 2023 18.46
+7
Pozdravljam sodelovanje v dobro ljudi
Tone 12345
22. 08. 2023 18.37
+1
Janeta bi upokojil in ga ne bi več pustil v politiko in zvera černača grimsa vse razturat!!
Tone 12345
22. 08. 2023 18.37
+0
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.29
+2
še so,... ki jih nisi naštel, ampak saj se razumemo.
TO-91
22. 08. 2023 18.26
+3
Kaj je slučajno kao kje videl niko kovačevo, rabimo njen fajt za pitno vodo v prevaljah🤥
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.31
+0
Ni samo preprosto dekle, čeprav ji je prav to šteti za posebno vrednost ob dejstvu, da je taka ostala ob nazivu Slovenka leta, ene izmed Evropejke leta po izboru francoske vlade in ne nazadnje edine Evropejke z Obamovo štipendijo. Imate janševci ali bolje klerojanšisti kakšno tako osebo?
junij66
22. 08. 2023 18.20
+1
Dovolj je bilo umazanega plesa💃🕺💃🕺na tuj račun. Bo potrebno pokazat kaj rezultatov ob teh naravnih nesrečah. Ljudje bodo siti obljub in časovnem prelaganju obnove v nedogled. Če vlada ni sposobna tega uresničit naj spoka kovčke in se pobere na smetišče zgodovine.
SREBRNIBREG.
22. 08. 2023 19.07
+3
Ne bluzi v tri dni, če se z delom vlade celo tvoj twito strinja.
kmkm
22. 08. 2023 19.16
+0
očitno imaš v glavi problem par dni po poplavah bi ti da se Slovenija obnovi me zanima kolikokrat si šel na pomoč s takim razmišljanjem verjeno niti enkrat!
junij66
22. 08. 2023 18.11
+1
Panika na levi strani. Plačani minusarji pa takoj v akcijo talat minuse.
kmkm
22. 08. 2023 19.19
+2
jaz prav uživam ko osnovnošolcem talam minuse pa še naslednja leta jih bom glede na to da bodo tam tudi ostali verjetno si se našel predvidevam!
?ebula
22. 08. 2023 18.03
-1
Bo Jajo začel dvigovati pošto?
User300173
22. 08. 2023 17.59
+2
Golob požrli predvolilno besedo, da ne boste z Janšo sodelovali?
kmkm
22. 08. 2023 19.21
+4
saj imaš glavo na vratu razmisli malo zakaj Golob in zakaj Janša če ti ni kaj jasno vprašaj!
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 19.32
+3
User300173
22. 08. 2023 17.57
-2
Z puklastim komisarjem se ne sodeluje. Vsi kateri so to počeli, so potegnili krajši konec. Golob, stran od pukladtega, v nasprotnem čas čaka neljubo presenečenje. Puklasti komisar potrebuje pudlice, sodelavcev ne pozna. Naivnost je dar v otroštvu, poguba v nadaljnjem zivljenju.
kmkm
22. 08. 2023 19.25
+1
očitno bi ti pasalo, da zaradi tega vlada pade malo razmisli koga bi podprli na naslednjih volitvah v enakem položaju je tu JJ če ne bo sodeloval ve kaj ga čaka zdaj je izredna situacija in prav je da se ljudem pomaga čas za politična obračunavanja bo še prišel!
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 20.41
+3
V nobenem primeru ni pod vprašajem pomoč ljudem, prizadetim v teh poplavah,... ampak za to PV s 53 glasovi je potrebuje podpore in strinjanja starega komunista, kriminalca, zapornika, zdraharja in grobarja Slovenije.
acromega
22. 08. 2023 17.50
-4
Volil sem Cerarja, dobil Janšo. Volil sem Goloba, dobil Janšo. Ma naslednjič sploh ne grem na volitve. Janša bo zmeraj imel glavno vlogo, enako kot Tito. Včasih je bil slogan tudi po Titu Tito, sedaj pa, tudi po Janši Janša.
Mili97787
22. 08. 2023 17.53
-6
kmkm
22. 08. 2023 19.27
+1
in kje ima zate JJ glavno vlogo on je v stanju, da nima izbire in čisto nič drugega, če ne podpiral ukrepov ga bodo ljudje res pokopali tega pa si sigurno ne želi!
kmkm
22. 08. 2023 19.28
-1
ta vlada bo zdržala in dobila tudi drugi mandat.
exeskim
22. 08. 2023 17.37
-2
haha, borba za drobiž. poglejte vsosednjem članku, koliko bo dobila Ukarijna, nečlanica EU!
Mili97787
22. 08. 2023 17.40
-7
Mili97787
22. 08. 2023 17.40
-6
Smuuki
22. 08. 2023 18.20
+4
Frenk smola za vas. Bolj ko ga pljuvate več ga imate ha ha. Vaša taktika prinaša kontra rezultate.
kmkm
22. 08. 2023 19.30
+0
nobene smole JJ je strah, če ne podpiral ukrepov za ljudi bo izvisel on sedaj samo izvaja svojo dvoličnost dela pač kar zna!
pekoči paradižnik
22. 08. 2023 17.16
+0
janševci so zavohali denar za pomoč in obnovo in vsi spravljivi tiščijo proti robu korita, da bi lahko segli vanj,... vlada je nakazala karitasu pet mio in iz tega si sedaj janševci privoščite participacijo za : ...demokracijo, iskrene, domovino, ognjišče družino, noro24 in....... h glavnemu koritu se pa ne silite.
cakra
22. 08. 2023 17.30
+3
Frenk v katerem stoletju živiš da misliš opozicija upravlja z državnim premoženjem. Platno in škarje ima v rokah vlada z tem tudi finance to že ptiči na veji čivkaju resno rabiš kakšno pomoč.
TO-91
22. 08. 2023 19.07
-3