Slovenija

Golob bo Zelenskega obiskal v Kijevu

Ljubljana, 24. 02. 2023 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik vlade Robert Golob se bo v kratkem odpravil v Kijev, kjer bo obiskal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, so potrdili v kabinetu predsednika vlade.

Volodimir Zelenski in Robert Golob
Volodimir Zelenski in Robert Golob FOTO: AP in Bobo

"Premier dr. Robert Golob je na februarskem izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju prejel osebno vabilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega v Kijev," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodali so, da je "obisk v fazi priprav".

Kdaj točno se premier odpravlja na pot v kabinetu niso razkrili, bo pa načrtovanje povezano z visokim varnostnim tveganjem. 

V času vojne se je sicer v Ukrajino odpravil tudi nekdanji premier Janez Janša. Skoraj tri tedne po začetku ruske invazije na Ukrajino se je s češkim premierjem Petrom Fialo ter poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim in podpredsednikom vlade Jaroslawom Kaczynskim odpravil v Kijev in se sestal z Zelenskim.

Janšev obisk Ukrajine je takrat dvignil precej prahu, so pa bili omenjeni voditelji v ukrajinski prestolnici prvi po začetku ruske invazije. In Zelenski te geste podpore ni pozabil. V zahvalo na aveniji pogumnih pred ukrajinskim parlamentom postavil ploščo z odlikovanjem. Na njej so zapisana vsa štiri imena takratnih evropskih voditeljev ter njihovi podpisi.

Julija lani je Ukrajino sicer obiskala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, novembra pa je tja odpotoval tudi obrambni minister Marjan Šarec

Ob obletnici vojne zbrane v predsedniški palači nagovorila tudi Olena Zelenska

Za podporo se je Zelenski zahvalil tudi julija lani, ko je prek video klica nagovoril parlament. Ta teden pa je, ko je v predsedniški palači potekal sprejem za ukrajinske begunce, zbrane prek videopovezave nagovorila tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska.

"Kaj je mogoče storiti za Ukrajino, me pogosto vprašajo med intervjuji. Slovenija je že odgovorila na to vprašanje - ne smemo biti brezbrižni. In prav takšni ste vi. To je vaš prispevek k zmagi pravičnosti in človečnosti. K naši skupni zmagi," je dejala med drugim.

KOMENTARJI (463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aurelius
26. 02. 2023 13.11
Ma ne, a je očitno zbral potreben pogum? A se nič ne boji kritik strička putina? Če pa bo res šel na ta obisk, pa je posebno pozornost treba nameniti spremstvu - če ga bodo na tej poti spremljali njegovi osebni varnostniki in ne državni, bodo le-ti morali sami poravnati nastale stroške !!!
mario7
25. 02. 2023 13.05
+1
Kaj se je golob res spustil na tako nizek nivo?
Aurelius
26. 02. 2023 13.13
Ali je že kdaj bil na kakšnem visokem nivoju ?
pekoči paradižnik
25. 02. 2023 12.52
-3
O njima govori cela Evropa,... pacienta nihče ne omenja, so se oddahnili, odkar ga ni na evropski sceni.
jodr
25. 02. 2023 13.12
+0
pekoči paradižnik
25. 02. 2023 12.52
-3
Zelenski povabi k sebi samo vplivne ljudi, zato povabilo Golobu....
JApajaDAja
25. 02. 2023 12.03
+2
izjava prve spremljevalke slo pa zmaga "vsak naj plača toliko davka kot se strinja z dejanji trenutne vlade"...taubi, na kateri naslov pošljemo račun za preplačane davke tisti, ki se s to vlado ne strinjamo?
kolesarskilevnuhi
25. 02. 2023 10.56
+3
Kako bo letel v ukrajino....V JATI ...ALI GA DOSTAVIJO V PTIČJI KLETKI...
pekoči paradižnik
25. 02. 2023 12.48
+1
z vlakom se bo peljal in vmes tvital, kje se nahajajo.
Jožica55
25. 02. 2023 15.40
Frenk .. kletni troli ne razumejo, kaj si hotel s tem povedati. Saj veš IQ.
periot22
25. 02. 2023 09.37
+4
Kleceplazenje
jodr
25. 02. 2023 08.53
+4
A Tino in otroke bo tui vzel s seboj?
Cene Novak
25. 02. 2023 08.59
+2
Pa za azil naj zaprosi spotoma ko bo že tam!
brezveze13
25. 02. 2023 13.05
-1
marre
24. 02. 2023 21.59
-3
In tako je tudi prav.. Prav je da Slovenija izrazi podporo in solidarnost, drzavi katero je brutalno napadla mnogo vecja in mocnejsa soseda in to z zlovescim ciljem okupacije drzave in posledicnega izbrisa Ukrajine kot drzave in Ukrajincev kot nacija.. Putlerjevi govori so skoraj identicba replika Hitlerjevih in temu se je treba odlocno postaviti po robu..
komarec
24. 02. 2023 21.59
+4
Danes sem poslušal radio slo1 pa skoraj vse oddaje povezane z vojno v Ukrajini. Kako ste mediji pristranski v poročanju pove tudi dejstvo, da se dogajajo tudi žrtve v Palestini, pa nič. Poslušal sem tudi komentarje nekaterih novinarjev, ki so svoje čase bili poročevalci iz Moskve. Tako, ko ti ljudje pumpajo meglo se ne da verjet. Predstavljajo se kot veliki poznavalci razmer in ko jih poslušaš 10 minut ugotoviš da imajo njihovi komentarji samo en cilj, to je prikazati Ruse za agresorje in naprtit jim vso krivdo. V veliko stavkih pa so tako kontroverzni, da jim preprosto ne moreš verjet, če si le malček pazljiv. Naj še enkrat opomnim, da agresij Amerike na Vietnam, Irak, Libijo, Sirijo..... nobeden od politikov ne omenja, kaj šele da bi obsojal. Da ima Nato in ZDA okoli in okoli Rusije nameščene svoje baze tega pa nihče ne pove.
St. Gallen
24. 02. 2023 21.38
+3
Najboljse je, ko novi sef GEN-I pove, da Golob kot predstavnik lastnika nima nobenega vpliva na GEN-I, ki je v sto procentni drzavni lasti in je dobil milijardna drzavna jamstva. Iz koga se tile delajo norca? Iz vas
Na pol ovca
24. 02. 2023 21.17
+3
Ja tako je to če ti šef(ZDA) reče al ploskaš Ukrajini in dobiš še mal nagrade na TRR v davčno oazo al pa ti otežimo prihodnost posebej politično z EU mediji v naši(ZDA) lasti, če ne pomaga jim še predvajajo intervju svetovalca zelenskega iz 2018 kjer govori o neiminovni vojni z Rusijo !!! in pričakovani popolni podpori zahoda, ki če ne bo popoln bodo ukrajinci če se jim ne bo izšlo pač obračunal s tistimi ki so jih izdal... torej EU politiki/mediji... in imaš sinhrono ploskanje EU politikov s polnimi žepi. Interes naroda pa tako nikol ni bil bistven ovca kot ovca
Rudolf Maister
24. 02. 2023 21.16
+5
S sabo naj vzame še Fajonovo.Prva stvar ki jo bo naredil Zelenski,je ta ,da bo oba Rusofila peljal k spominski plošči treh predsednikov ,ki so daleč pred vsemi imeli pogum za pot v Kijev. Golob in Fajonova se bosta lahko poklonila slovenskemu junaku. Ja karma pa to. hahahahahahahahahahahaha
anatomija
24. 02. 2023 20.54
+9
Danes je Ukrajinska vojska zadela s HIMRS 2 skladišča municije v Mariopulu . To ne bi bilo kaj posebnega . če za skladišča ne bi bila oddaljena od ukrajinskih položajev med 90 in 100 kilometrov , Ukrajinci pa imajo uradno dostavljene rakete z dosegom 70 kilometrov . Ali pa imajo že nove pošiljke.
DAN ODPRTIH VRAT
24. 02. 2023 20.35
-4
K je bil stari Joe v Kijevu niso hoteli raketirat, ker so vedeli, da se bo sam stunbal po štengah... Golob je pa kr poskočen zdej k pri mlajši vodico pije
jodr
25. 02. 2023 08.54
-1
Precej kratke korake dela v svoji poskočnosti.
reakcionar
24. 02. 2023 20.34
+3
Slovenska politika je izjemno potuhnjena. Jaz je ne spoštujem. Zmeraj se obrača kot veter zapiha. Nima hrbtenice. Recimo: Nemčija je leta in leta uvažala LNG in nafto iz Rusije, tudi po letu 2008 in 2014 in aneksiji Krima. Slovenija se je zmeral držala nemške politike kot klop. Še se spomnem ko so se v Delu in javnem Rtv-ju pisale kolumne o "tranzverzali fašizma, od Baltika do Jadrana".....skoraj tako kot da bi bral "Pravdo" ali pa "Sputnjik". Pa "RT" so citirali kot da gre za nek verodostojen in objektiven medij. Pa kritiziralo se je Poljsko, Baltske države in vse kar je dišalo po neki pro-ameriški Evropi. Pazite, kritiziralo se jih je za "pomanjkanje demokracije"....Rusijo pa bolj redko nekam.......k temu lahko še prištejemo slovensko zadržanost do inicijative Treh Morj ter potencialnega LNG terminala v Kopru......(ta biznis so potem sprejeli Hrvati, pa smo se smejali)........pa ko je Janković hodil v Kremelj, pa Čeferinovi sivi posli v ruskih nogometnih ligah, pa tisto gnetenje politične kreme pri ruski kapelici...........pa sprejemi za Putina......ko so leta 2016 zaprli pol države ko je prišel na obisk...........medtem Trumpa niso povabili.........potem pa so se plošče lepo obrnile........Nemčiji se je pamet obrnila za 720° (Nemcem se to rado dogaja).......in Slovenija je videla da je 30 let gradila pakt s hudičem. Potem pa se je začela cela ofenziva z pro-zahodnimi članki ter popolnoma prisiljeno samo-cenzuro......Izklopili so komentiranje na temo Ukrajine.....nekaj česa niso naredili celo v dveh letih trajanja korone.......izklopili so komentiranje ker vedo kako ljudje pri nas razmišljajo. Da se ne sramotijo pred našimi zahodnimi zavezniki. Potem pa pridemo do tega da naša Pirc Musarjeva na Münchenski varnostni konferenci označi lepega Zelenskega za našega skupnega "nadpredsednika"......itd........Hja čisto podobno slovenski politiki.
Zmaga Ukrajini.......
24. 02. 2023 21.18
+1
In čemu služijo tvoje blodnje? A ti potem, ko ugotoviš, da si naredil napako, še naprej vztrajaš pri napačnem ravnanju, ali kako? Razumen človek se zna iz napak česa naučiti, bedak pač ne. In mimogrede, Finska se je že pred 30. leti odločila, da bo prekinila svojo odvisnost od ruskega plina (je pač vedela, da rusu ne gre zaupat) in zdaj, ko gledajo nazaj, se pohvalijo, kako presenetljivo brez večjih pretresov, odrekanja in teža so to dosegli. Nemčija (in mi tudi), pa smo mislili, da si skušajo ZDA samo speljat vodo na svoj mlin. In kaj bi ti zdaj rad? Da se še naprej delamo tepce? "Nemčiji se je pamet obrnila za 720°"? Imaš ti tudi težave z matematiko? Očitno so se lepo obrnili za polnih 180°, in tudi brez večjih težav preživeli letošnjo zimo. Nihče ni zmrznil,... kljub psihiranju tvojega putlerja, kako bo pol Evrope zmrzovalo, konec bo z industrijo, itd. Skratka, pobič,... pamet v roke.
bruzor
24. 02. 2023 20.28
+9
Pa kaj rinete in se toliko ukvarjate z Ukrajino, istočasno pa doma ne rešujete PRAV NIČ!!! Ne zdravstvo, ne ekonomijo, ne socialo in upokojence. Katastrofa od vlade, od Goloba pa do Šarca in Bratuškove. Vlečejo poteze katere samo odvračajo pažnjo od dejanskih problemov in lastnih spodrsljajev...
SDS_je_poden
24. 02. 2023 20.32
-7
Žal se svet ne konča pred pragom tvoje domače vasi. Še kako dogajanje v Ukrajini vpliva tudi na nas.
bruzor
24. 02. 2023 21.28
+2
Politiki_so_poden, o čem ti pišeš? Ne vidim v tvojem komentarju nobene povezave z mojim. Še enkrat... Vlečejo poteze katere samo odvračajo pažnjo od dejanskih problemov in lastnih spodrsljajev...
DAN ODPRTIH VRAT
24. 02. 2023 20.27
+4
Ne razumem naše politike, pa ravno mi smo preko referenduma prišli do svoje državice... Na Kosovu še referenduma ni bilo, pa je cel svet priznal uno kvazi državico... Ne vem zakaj pol Donbas ne more bit za sebe
SDS_je_poden
24. 02. 2023 20.29
-3
Lahko bo, ko se bo referendum ponovil ob mednarodnem nadzoru.
Petur
24. 02. 2023 20.40
-2
prepozno.morali so pustiti nato izven ukrajine,prvo.morali bi prepustiti ruski del rusiji.?sedaj bo pa rusija najverjetneje čez dneper do poljske!!
Mizainstol
24. 02. 2023 20.26
+4
Na obisk se ne gre praznih rok. Golob ne bo dal iz svojega zepa, ampak ukradel iz nasih. To vojno je zakuhal kapital, ki mu je vseeno za reveze, ki umirajo v blatu. Ne, gospa Zelenska, nihce ne bo zmagal, le vi in vas moz bosta lepo nagrajena s slavo in bogastvom.
Julijann
24. 02. 2023 20.24
+3
A potem gre verjetno na Poljsko, tako kot se je govorilo za Janšo!
SDS_je_poden
24. 02. 2023 20.26
-1
Jufka je še lvprašat, če lahko kaj orožja zlifra v Ukrajino. Drugega tako ali tako ne zna počet.
Julijann
24. 02. 2023 20.28
+4
In Janša te je motil, Golob pa ne, pa gre tudi na obisk. Jejhata, jejhata no! Kako ste eni čudni.
Betuul
24. 02. 2023 20.38
+1
Za na poljsko moraš biti exstra strateg! Pazi zdaj! Janša ni golob
Cene Novak
25. 02. 2023 09.02
+1
Ja ta stric ima izkušnje z dobavo orožja predvsem streliva na reverz!!!!