Slovenija

Global in KMŠ pod drobnogledom

Ljubljana, 24. 01. 2006 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanska lokala Global in KMŠ nimata veljavne licence po zakonu o zasebnem varovanju.

Inšpektor za zasebno varovanje iz Inšpektorata za notranje zadeve je v noči na nedeljo skupaj s policisti opravil izredni inšpekcijski pregled v ljubljanskih lokalih Global in Klub mariborskih študentov (KMŠ). Ugotavljal je namreč zakonitost varovanja obiskovalcev oziroma način zagotavljanja reda v obeh lokalih.

V Globalu za red in varnost obiskovalcev skrbi podjetje VIP varovanje. Inšpektor je identificiral štiri varnostnike, a je bila le ena oseba registrirani varnostnik, torej oseba, ki je opravila preizkus znanja za varnostnika in poseduje veljavno službeno izkaznico, ki jo izda notranje ministrstvo. Inšpektor bo proti ostalim trem osebam uvedel hitri prekrškovni postopek.

Naslednji dan je inšpektorat na notranjem ministrstvu tudi ugotovil, da podjetje VIP varovanje nima veljavne licence po Zakonu o zasebnem varovanju, predvsem pa ne t.i. licence za varovanje javnih zbiranj, ki jo mora imeti vsaka zasebna varnostna služba, ki zagotavlja red in varnost obiskovalcev v diskoteki. Inšpektorat bo zato tudi zoper podjetje VIP varovanje uvedel prekrškovni postopek.

V lokalu KMŠ pa za red in varnost skrbi podjetje IBSSA. Inšpektor je tam identificiral dva varnostnika, vendar je imel le en veljavno službeno izkaznico. Drugemu je inšpektor izdal plačilni nalog - globo v znesku 100 tisoč tolarjev. Inšpektorat je še ugotovil, da podjetje IBSSA opravlja svojo dejavnost nezakonito, zato bo zoper njega uvedel prekrškovni postopek.