Slovenija

Glavno mesto bo ...

Ljubljana, 15. 10. 2006 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V domnevno prihodnjih slovenskih pokrajinah se mnenja krešejo predvsem glede regijskih središč.

Kje bo središče pokrajine?

Sedež ravenske občine
Sedež ravenske občine FOTO: Arhiv 24ur.com
Koroška, ki se razprostira v Mislinjski, Mežiški in zgornji Dravski dolini, ima skupno 73.800 prebivalcev.

Medtem ko je v zadnjih letih politično razpoloženje glede števila pokrajin v Sloveniji nihalo in Koroška ni bila vedno med njimi, se Korošci z zadnjim, sicer neuradnim predlogom o štirinajstih pokrajinah strinjajo. Dvanajst koroških občin sicer dobro sodeluje, enotnost Korošcev pa utegne razbiti razprava o pokrajinskem središču.

Slovenj Gradec, ki je edina mestna občina v regiji, na njenem območju pa se že nahajajo sedeži pomembnejših ustanov, želi tudi v prihodnje ostati upravno središče regije. V ta namen so Slovenjgradčani pred časom tudi zbirali podpise občanov, ki so jih predali ministru za javno upravo Gregorju Virantu. Nasprotno pa se za bolj policentričen razvoj regije in razdelitev služb zavzemajo na Ravnah na Koroškem. Trdijo namreč, da je središče regije v somestju Dravograda, Raven na Koroškem in Slovenj Gradca.

Novo mesto, središče Dolenjske

Novo mesto naj bi ostalo prestolnica Dolenjske
Novo mesto naj bi ostalo prestolnica Dolenjske FOTO: POP TV
V dolenjski prestolnici sicer še ne vedo, kje bodo zasedali prihodnji sveti pokrajin oz. deželne vlade in deželni glavarji, vendar vztrajajo, da bi bilo edino smiselno, da bi bil sedež regije v Novem mestu, saj predstavlja gospodarsko, kulturno, izobraževalno in versko središče jugovzhodne Slovenije.

Mestna občina Novo mesto že sedaj nastopa kot regijsko središče, saj so ključni projekti, ki jih vodi, po svoji naravi regijskega in ne lokalnega značaja. Pri tem gre predvsem za razvoj univerze, tehnološkega parka, podjetniškega inkubatorja in gledališča. V Novem mestu pri tem pogrešajo razumevanje manjših občin, ki podpirajo predvsem lokalne projekte. Ravno zato v tej občini upajo, da bo regionalizacija izvedena tako, da bo rešila problem sofinanciranja skupnih regijskih projektov.

Direktor Podjetniškega centra Novo mesto Igor Vizjak pa meni, da je največji problem najti projekte, ki bi zadovoljili celotno regijo. Ta je namreč sestavljena iz treh med seboj precej različnih subregij, to so Kočevsko-ribniško območje, Dolenjska in Belo krajina.

Ptuj za zgodovinsko pravico

Potem ko je državni zbor junija letos z revizijo ustave naredil prvi korak k oblikovanju pokrajin v Sloveniji, je v približno mesecu dni pričakovati pripravo svežnja pokrajinske zakonodaje, ki bo pokrajine sčasoma tudi dejansko vzpostavila. Vložitev ključnih zakonskih predlogov, ki se nanašajo na oblikovanje druge ravni lokalne samouprave v Sloveniji in ustanovitev pokrajin je vlada sprva napovedala že za oktober.

Prihodnji mesec naj bi potekala medresorska in politična usklajevanja o predvidenih štirih pokrajinskih zakonih, postopki, povezani z ustanovitvijo pokrajin, pa naj bi bili sklenjeni v drugi polovici prihodnjega leta.

Mestna občina Ptuj je vložila veliko napora, tudi v pogajanjih z vsemi dosedanjimi vladami in ministri, da bi v prihodnje znova pridobila status pokrajinskega središča, ki ga je to mesto imelo kar nekaj stoletij svojega obstoja, je povedal ptujski župan Štefan Čelan in dodal, da imajo v mestu na voljo kar nekaj objektov, ki jih lahko namenijo za sedež pokrajine in delovanje pokrajinskega sveta.

Omenjena pokrajina - spodnje Podravje - bi v tem trenutku pokrivala 16 občin upravne enote Ptuj, kjer živi okoli 70.000 prebivalcev. Po mnenju Čelana bi bilo smiselno v pokrajino uvrstiti tudi občine upravne enote Ormož, kar predstavlja dodatnih 20.000 prebivalcev.

Po Čelanovih besedah so že s prejšnjo vlado uspeli pokrajino umestiti v zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki pa ga je sedanja na njegovo žalost umaknila iz parlamentarne procedure. Kot je še dejal, je to storila s pojasnilom, da bo v tem mandatu pripravila zakon o pokrajinah, v katerega bo Ptuj uvrstila kot pokrajinsko središče.

Bo Zagorje ob Savi sedež Zasavja?

V občini Zagorje ob Savi, kjer naj bi bil sedež bodoče zasavske pokrajine, ocenjujejo, da je bilo dosedanje sodelovanje pri skupnih projektih regionalnega pomena z drugimi občinami v regiji dobro.

Celjski župan še skeptičen

Glede vzpostavitve deželnih vlad se celjski župan Bojan Šrot sprašuje, če bodo te sploh obstajale, kakšna pa bi bila njihova funkcija je odvisno od tega, katere prisojnosti bo država prenesla na pokrajine.

Kje naj bi zasedale deželne vlade, celjski župan še ne ve. Šrot sicer pozdravlja projekt regionalizacije, ki naj bi po njegovih besedah pripomogel k večji decentralizaciji Slovenije in hitrejšemu ter enakomernemu razvoju vseh njenih delov.

Obala bo postala Primorska

Koper je naravno središče regije, trdijo na Obali
Koper je naravno središče regije, trdijo na Obali FOTO: Špela Zupan

Kot kaže, bo ena od slovenskih regij tudi Primorska, njeno središče pa naj bi bilo v Kopru. Na Obali so prepričani, da tvorijo tri občine slovenske Istre (mestna občina Koper ter občini Izola in Piran) sklenjeno območje, na katerem bi lahko zaživela regija, pogovarjali pa bi se lahko tudi o regiji
s posebnim statusom, saj ne gre pozabiti, da leži slovenska Istra ob dveh mejah in da na tem območju živi tudi italijanska narodnostna skupnost. "Če potegnemo vzporednice z regijami v sosednji Italiji, potem lahko ugotovimo, da bo zajemala regija Primorska prostor ob meji podobno kot Furlanija -Julijska krajina, s katero slovenske obmejne občine že sodelujejo," je poudarila koprska predstavnica za stike z javnostjo Mojca Beljan.

Priprave po drugih regijah ...

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej.rajh@ibe.si
16. 10. 2006 09.59
Skladno s starim načelom, vsak kraj svoja občina, želijo določeni tudi svojo regijo. Namesto da bi prevladovali nacionalni interesi, prevladujejo regionalni - lokalani. Tako se bo večalo št. državnih uslužbencev, dobili bomo nove predsednike, vodje ipd...V mislih imam tudi Ptuj, ki je dejansko vezan na Maribor...želi pa zaradi lokalnih interseov posameznikov postati središče ptujske regije
kgb@akcija.net
15. 10. 2006 22.54
pa vsaka pokrajina bi morala imet samo enega župana, ne pa kot sedaj ko ima skoraj vsaka vas svojega
s_slovenec@hotmail.com
15. 10. 2006 16.00
Tu mora biti vlada zelo previdna, da ne bo na koncu več škode kot koristi. Če se bomo šli pretirano vrtičkarstvo, bomo na koncu vsi pocrkali. Ptuj je smešen s takšnim predlogom. Če se bo vleklo odločitve na podlagi tega kar je bilo pred parimi stoletji, potem je to norost. Podobno kot če bi rekli, da je Istran naša, ker je bilo tako pred parimi stoletji. Kdo bo dandanes upošteval takšen argument :))) Pri delitvi na pokrajine je možno biti učinkovit na podlagi dejstev danes. In več kot tri pokrajine v Sloveniji bo koristilo samo centru - Ljubljani.