Slovenija

Glas premalo – občine ne bo

Ljubljana, 22. 04. 2010 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V DZ je za vnovično potrditev zakona o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna glasoval poslanec premalo. Za potrditev zakona bi moralo glasovati vsaj 46 poslancev in poslank, vendar jih je za glasovalo le 45.

Za zakon, na katerega je državni svet 6. aprila izglasoval veto, je namreč danes glasovalo 45 poslank in poslancev, devet pa jih je bilo proti, navzočih je bilo 65 poslancev.

Volišče
Volišče FOTO: Lapego

Proti noveli zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, s katero bi določili ustanovitev občin Ankaran in Mirna, je glasovalo sedem poslank in poslancev SD ter poslanca narodnosti. Med tistimi, ki so se vzdržali, so prav tako prevladovali poslanci SD, vzdržali pa so se tudi po en poslanec Zaresa, DeSUS in SDS.

Ustanovitev občine Ankaran po mnenju nasprotnikov ne odpravlja teritorialne neustavnosti občine Koper, kot izhaja iz odločbe ustavnega sodišča, posega v ustavno zaščitene pravice italijanske narodne skupnosti, poleg tega predvidena občina tudi ne izpolnjuje zakonskih pogojev. Pomemben razlog proti izločitvi naselja Ankaran iz koprske občine pa vidijo tudi v negativnem vplivu, ki bi ga to imelo na poslovanje in razvoj Luke Koper.

Razlog za veto državnega sveta je bilo predvsem nasprotovanje izločitvi občine Ankaran iz Mestne občine Koper (MOK). Argumente je poslankam in poslancem danes predstavil državni svetnik in koprski župan Boris Popovič. Med drugim je poudaril, da gre pri ustanovitvi nove občine za veliko več kot za zadovoljstvo ali nezadovoljstvo s trenutnim županom.

Po njegovih besedah gre za nacionalni interes, za vprašanje spoštovanja pravne države in pravic manjšine na multikulturnem in narodnostno mešanem območju, za vprašanje branika slovenstva na zahodni meji in pogajalskih moči ter pozicije države Slovenije v pogovorih s sosednjo Italijo, pa tudi za vprašanje bodočega razvoja države.

Pred glasovanjem, v predstavitvi stališč poslanskih skupin, so podporo zakonu ob vnovičnem glasovanju napovedovali v opozicijskih SDS in SLS, pa tudi SNS in koalicijski LDS. Večinoma so poudarjali, da ob predhodnem postopku in izraženi volji ljudi na referendumu drugače ni moč ravnati, protiargumenti pa jih niso prepričali.

Poslanci pozicije
Poslanci pozicije FOTO: POP TV

Deljena mnenja

V koalicijskih poslanskih skupinah Zares, SD in DeSUS pa so pojasnili, da so mnenja poslank in poslancev deljena. Med razlogi proti je bilo omenjeno načelno nasprotovanje nadaljnjemu drobljenju Slovenije na manjše občine, posamezni poslanci pa so opozarjali tudi na škodljive posledice takšnega posega v koprsko občino in menili, da je treba nezadovoljstvo z županom reševati na drugačen način, na volitvah.

Pred glasovanjem je bilo iz koalicijskih vrst slišati tudi več očitkov na račun odsotnosti večjega števila poslancev največje opozicijske stranke SDS. Matjaž Han (SD) je povedal, da je bila ob prvem glasovanju stranka prisotna v DZ in je v večini glasovala za, danes pa te stranke, verjetno "iz takih ali drugačnih dogovorov", ni v dvorani. Da v dvorani manjka "najmanj 21 tistih, ki so prejšnjič glasovali za", je opozorila tudi njegova strankarska kolegica Melita Župevc (SD). Franci Kek (Zares) pa je ugibal, da mogoče poslanci danes manjkajo "zaradi kupčije z včerajšnjim glasovanjem".

Državni svet je veto na novelo zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, ki določa ustanovitev občin Ankaran in Mirna, izglasoval 6. aprila. Za vnovično potrditev zakona, ki je bil prvič sprejet z 39 glasovi za in 20 proti, bi morala tokrat glasovati večina, tj. vsaj 46 poslank in poslancev.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je poudaril, da svojega stališča niso spremenili in bodo glasovali za vladni zakon. "Včeraj ste imeli priložnost, da bi glasovali proti kupčijam z državnim denarjem in državnim premoženjem, pa tega niste storili. Zato ne očitati tistega, kar ste zamudili, nekomu, ki danes glasuje po svoji vesti in prepričanju," je odvrnil na očitke.

"Danes so nekateri poslanci tako z glasovanjem proti predlogu zakona kot s svojo namerno odsotnostjo zaobšli na referendumu izraženo voljo ljudi. Iz tega lahko upravičeno domnevamo, da so sledili nekaterim drugim lobističnim interesom posameznih gospodarsko-pravnih lobijev, kot smo bili večkrat priča že v preteklosti," je prepričan poslanec SLS Franc Pukšič.

V Mirni in Ankaranu nezadovoljni

Gregor Strmičnik, vodja civilne iniciative Ankaran, je za oddajo 24UR OB ENIH povedal, da bodo s prizadevanji za ustanovitev občine nadaljevali, in sicer na ustavnem sodišču. ''Menimo, da bo ustavno sodišče, predvsem na podlagi svoje najstarejše nerevidirane ustavne sodbe iz leta 1989 o neustavnosti MOK in na podlagi vseh elementov, predvsem referendumsko izražene volje Ankarančanov, da gremo na svoje, občino Ankaran tudi ustanovilo,'' je povedal Strmičnik. Kot je še dodal, so v Ankaranu legalisti, in ''mislim, da vsa Slovenija s simpatijo spremlja naša prizadevanja, ki bodo tudi v naprej ostala na visokem kulturnem nivoju.'' ''Uporabljali bomo vsa pravna sredstva in kakršna koli ulica ali nepokorščina mislim, da nikakor ne bo potrebna, pa tudi sicer to ni naš način dela,'' je še dodal.

Občine ne bo.
Občine ne bo. FOTO: POP TV

Na Mirni poudarjajo, da se, kljub enemu glasu premalo, ne bodo predali. Če bo potrebno, gredo na ustavno sodišče, vložili pa bodo ločeno pobudo za potrditev občine, je povedala predsednica sveta krajevne skupnosti Barica Kraljevski.

Po njenih besedah drugih ovir za nastanek nove občine in za izločitev iz občine Trebnje ni, glede jesenskih volitev pa sodi, da vse še ni izgubljeno. Če se bo vse razpletlo do konca maja, bi lahko Mirna postala samostojna občina prihodnje leto, je dejala. V drugačnem primeru pa krajevno skupnost Mirna čaka vrsta težav in nazadovanje, saj v finančnih načrtih občine Trebnje Mirna ni več upoštevana. Neupoštevanje volje krajanov bo povzročilo tudi veliko slabe volje in morda celo malodušja, je še povedala Kraljevskijeva.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spegu
24. 04. 2010 09.48
Ankarančani, naj raje Koprčanom pomagajo zamenjati župana, pa bo bolje vsem in ne bodo potrebovali svoje občine. Če je župan razlog (kakor pravijo), potem so res bolani. Če nam ni všeč predsednik vlade, dajmo se odcepit od države, al ne? To je res plodno razmišljanje, bravo biseri.
duleas1
23. 04. 2010 16.57
Obstajajo različne večine,ZA bi moralo biti večina vseh poslancev državnega zbora ,to je 46 glasov zaradi veta Državnega sveta(če je 90 poslancev),pri interpelaciji pa je važno število opredeljenih glasov(večina opredeljenih glasov,kar je običajni načičn odločanaj DZ). Ne razumem pa kaj bi radi koalicijski poslanci ,saj pa so " enotni" in imajo večino,pa v vsem se strinjajo pa še kaj.. Komentatorji pa ne filozofirajte kdo je v zaporu in podobno tako pač je ,če nimaš večine spokaš šila in kopita pa greš in postiš vladanje tistim ,ki to vedo.
picajzel
23. 04. 2010 06.45
Ne vem, ali sem prav razumela, da se vzdržani glasovi štejejo kot ZA...
jagijagi
23. 04. 2010 05.47
Popo! Dobr si! Ma ne za Ankarančane ampak da ti je uspelo zlobirati celo državni zbor!!!
Buena Vita
22. 04. 2010 21.35
HEH,MOJE VIDENJE ME ZELO JEZI,IN TO PREDVSEM ZATO KER ZARADI IHTE KRESALOVE IN NJENE MAŠČEVALNOSTI IN NJENIH ZJAL MED TUJE RJUHE BOMO SLOVENCI PLAČALI ODŠKODNINO,IN TO NEKOMU KI SODI PO INDICIH V ZAPOR, TAKA BLESAVA DEJANJA BI MORALA S KRBETI VSAKEGA ZEMLJANA
Buena Vita
22. 04. 2010 21.31
vuau,vuau,vuau chiri,,262 evrov ima vsak občan dolga v kopru,ZA TA NAŠ BLIŠČ KOLIKO GA IMA LUBLANA
Buena Vita
22. 04. 2010 21.29
he3,he,he,he potem pa bi morala kresalka dobiti 46 glasov,,,kako vam gre matematika,,,in koliko je dobila,,ubogih 40,,to je vaša večina,a
Buena Vita
22. 04. 2010 21.27
chiri
22. 04. 2010 20.55
Po tvojem videnju, je do leta 2000 večina občanov padala, ker poti niso bile urejene. Daj Pajterca skuliraj se, boš videla, ko bo za ves blišč prišel račun, samo ne vem kdo ga bo plačal. Pa še nekaj me zanima, če bi slučajno bilo v priporu 45 poslancev, kaj bi še vedno potrebovali 46 glas ? Trenutno je v parlamentu 89 poslancev, kaj 45 glasov ne predstavlja večine? Kaj je Srečko mogoče tudi glasoval?
Buena Vita
22. 04. 2010 20.55
ljubljana je bila vedno mačeha obali in primorski,,,samo pasjih procesij so se hodili iz ljubljane udeleževat in norce delat iz prmorcev
Buena Vita
22. 04. 2010 20.53
MAMILKO TI S PA LUBLANČAN ZARADI TAKIH IZJAV SO ZAVEZNIKI PODARILI TRST ITALIJI, MALO SE POSVETUJ IN PREUČI RAPALSKO MEJO, ZONO A IN B
Buena Vita
22. 04. 2010 20.51
JANKOVIČA OBALA ZAGOTOVO NE POTREBUJE---HVALA POSLANCEM SD-JA,EDINA PAMETNA ODLOČITEV
mamilko01
22. 04. 2010 20.50
koper je itallja
Buena Vita
22. 04. 2010 20.50
BOGA PROSITE OBČANI ZA TAKE ŽUPANE,,,KER SO DELOVNI IN USTVARJALNI HELENECA -LASTNIKA VELIKIH KRIŽARK JE POPO PRPELJO V KOPER,ZA NJIM ŠE OSTALE LADJARJE,,,DANES JE SPET PRIPLULA KRIŽARKA NOVEGA LADJARJA ZAKAJ NISO PUCERJI PRPELJALI NIKOGAR V KOPER,ALI JURIJI,ALI,ALI,ALI
Buena Vita
22. 04. 2010 20.45
CHIRI povej no kaj je popovič uničil,,mogoče procesije podgan ali smrad ki je dušil severni del kopra ko so bili moji otroci majhni nisem imela kje peljati vozička ,nisem imela kam sesti in pocrkljati otroka ,nisi imel kje nahraniti otroka,razen dveh klopic za tržnico in v narko-parku za kp,banko starčki in starice so padali po ulicah kot posprejane muhe,,zlomov je bilo na kupe in sedaj---dobro si oglej koper,,,,v 8 letih kar imamo popoviča jaz nisem padla,nisem poškrabana prišla domov,imam miastenijo gravis,kronično obolenje mišic in delam korakov ker me noge ne ubogajo,IN VEDI ,,POPOVIČ JE KOPER UREDIL IN MISLIL NA TAKE KI IMAMO TEŽAVE PRI HOJI IN SE LEPO SPREHAJAMO BREZ PADCEV--KER NI VEČ LUKENJ IN GRAB IN PODGANJIH PROCESIJ,,,IMAMO VELIKO KLOPIC KJER SE SEDEMO IN SPOČIJEMO ,,HA
chiri
22. 04. 2010 20.39
pajtlerblanka22.04.2010, 20:36 BARBARA VERDNIK JE NAJVEČ KRIVA KER SO SE OBČANI UPRLI IN POSLANCI TUDI,,,MALO PREVEČ JE GOBEZDALA Kaj so se mogoče občani Ankarana uprli da nočejo občine, Popovič jim jo je pa usilil ali kako že?
Buena Vita
22. 04. 2010 20.36
BARBARA VERDNIK JE NAJVEČ KRIVA KER SO SE OBČANI UPRLI IN POSLANCI TUDI,,,MALO PREVEČ JE GOBEZDALA
chiri
22. 04. 2010 20.35
pajtlerblanka22.04.2010, 20:280 VEŠ,CHIRI OBALA JE POLNA FUREŠTOV,,IN VOZIMO NAPREJ KR GRE,,, NE POTREBUJEMO ŠE NEKOGA KI NE POZNA MEJA PRI UNIČEVANJU Saj vem da je en Popovič dovolj za uničevanje, dveh res ne potrebujemo.
Buena Vita
22. 04. 2010 20.34
ADMINISTRATORKA,,VZEMI V ROKE ČASOPISE,,BOŠ DOBILA PODATKE,,,VSE KAR NAPIŠEM JE BILO ŽE NAPISANO IN PREVERJENO NA TERENU SAMEM
Buena Vita
22. 04. 2010 20.31
IN NA ŽALOST ,,DENAR SO POBRALI NAPREJ,CELO OD ODVETNIKOV ,SODNIKOV ,DOHTARJEV SEDAJ SE TOŽARIJO